Składniki: kapusta 2 główki/większe, woda 1 litr, łopatka bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuki/większe
W Mojej Kuchni LubięNie było czasu na zrobienie czegoś słodkiego a jak już przyszedł dzień wolny i siły na zrobienie czegoś słodkiego to naszłą mnie ochota na zrobienie tarty
Motylkowa KuchniaTo mój drugi chleb na zakwasie. Nie wyszedł idealny, mam mu parę rzeczy do zarzucenia, ale
Kuchnia PrezydentowejSierpień w pełni to i sezon na przygotowywanie domowych przetworów trwa. W mojej spiżarni stoją już kompoty, buraczki i ogórki kiszone. Do kompletu postanowiłam przygotować jeszcze
Życie ze smakiemGrochówka to jedna z bardziej znanych mi pożywnych zup, przygotowałam ją na specjalne życzenie, gdyż nie przepadam za takimi daniami, choć muszę przyznać, że mają one
Słodki KompromisPerfekcyjny stek to nie lada wyzwanie, ale trzymanie się kilku kluczowych zasad i wskazówek pozwoli Wam na przygotowanie najbardziej męskiego dania. Idealny stek
MenmagazineNie ma to jak ciepłe konkretne śniadanie :-) Zwłaszcza gdy zachęca już samym zapachem sezonowych owoców, kolorami... Ja zawsze znajduję parę minut by coś takiego przygotować, mimo
Czary - gary w kuchniCebula - równie powszechna co niedoceniana. Kiedy jest surowa ma ostry smak, choć są i tacy, którzy jedzą ją jak jabłka. Upieczona, uduszona lub długo i dobrze
W kuchni wieczoremChyba nie ma za wiele osób, które nie lubią pizzy. Sama ją uwielbiam! Niestety :D. Przedstawiam poniżej przepis na pizzę zdrowszą, bo zrobioną na mące pełnoziarnistej
Przepisy Aleksandryakurat pod ręką, przeważnie ryżowe lub owsiane. Jako, że mleka roślinne nie mają tłuszczu, by naleśniki miały dobrą elastyczność, dodaję do nich większą ilość oleju. Ostatnio eksperymentuję w mojej kuchni z mąką z płaskurki*, stąd naleśniki z dodatkiem tych dwóch mąk (orkisz i płaskurka), ale można oczywiście dodać sam orkisz. * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy(...)właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa. Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni... Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande czyli orkisz, farro piccolo czyli
Smaczne Zdrowesiekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję też cukier, czasami miód, oraz odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z kruszonką upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, ale nie wstawiłam przepisu, gdyż piekłam go dzień przed Wigilią, a że miałam inne świąteczne przepisy(...)gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto. The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPewnego razu do mojej Teściowej przyszła sąsiadka. Była to bardzo marudna sąsiadka, która przychodziła głównie po to, żeby
Kuchnia Prezydentowejzalecają ostrozność i umiar w jej spożyciu. Niektórzy podejrzewają ją o powodowanie nawrotów w przypadku nowotworów hormonozależnych u kobiet (rak piersi). Przypuszcza się, że nadmierne spożycie soji i jej produktów przed 3-cim rokiem życia moze mieć wplyw na dojrzewanie płuciowe u chłopcow. Przyklad chłopców azjatyckich. Soi zarzuca się wysoką zawartość puryn (podobnie jak w mięsie). Znaczna część produkowanej(...)Ponadto kobiety azjatyckie, kiedy już zachorują to najczęsciej mają guzy mniej inwazyjne i ogolnie lepsze statystyki wyleczen. Choc ta różnica moze wynikać z diametralnej różnicy w sposobie odżywiania się (kuchnia azjatycka kontra fast food, czy junk food). Ponadto korzystny wpływ soi jest prawdziwy tylko i wyłącznie w przypadku dawek żywieniowych. Wydaje się, ze przyjmowanie skoncentrowanych ekstraktow izoflawonoww (sprzedawanych pod postacią
MODA NA BIOwcale nie jest tak uboga, jakby się wydawało i również posiada szeroki wybór lokalnych lub wziętych z innych kuchni przypraw. Poniżej krótki przegląd najczęściej stosowanych dodatków do potraw w kuchni polskiej Pieprz – w Polsce najczęściej stosuje się czarny pieprz w ziarnach lub mielony, ale coraz częściej używa się kolorowego pieprzu (który nadaje koloru przyprawom). Rzadko używa się białego pieprzu(...)najłatwiejsze. Ale dzięki temu zyskujemy świeże listki. Lubczyk – nasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych krajach. W smaku bardzo przypomina przyprawę w płynie typu maggi, stąd często jest jej naturalnym i świeżym zamiennikiem do zup i sosów. Kminek – jedna z przypraw, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników – dla tych, którzy nie lubią ziaren kminku między zębami, polecany jest
WojnaNaSmaki.plPięć tygodni temu zagniataliśmy ciasto na pierniki dojrzewające, a dziś pora by je upiec :-) Zgodnie z obietnicą, nie będę piekła dużego piernika, ale małe serduszka oblane
Czary - gary w kuchni