jedzenie na sylwestra - 517 przepisów (strona:26/35)

Burza. I bułki z pokrzywą 134

oddychała.Zabawne jest to, że na co dzień jej zdecydowanym faworytem jest C. - to u niego siedzi na kolanach, do niego chce się przytulać. Jednak gdy przychodzi burza lub Sylwester, albo inne straszne rzeczy, wtedy przychodzi po ratunek do mnie. Gdy w nocy wstawałam z łóżka, dreptała za mną krok w krok. Biedactwo moje malutkie...Na szczęście burza przeszła(...)jest wyczuwalny, ale za to mają cudownie zielony kolor. Do tego ciągnąca się mozzarella (w wersji na ciepło) i chrupiące ziarna słonecznika. Mimo, że bułeczek wyszło aż szesnaście, zjedliśmy je w kilka dni! Na pierwsze i drugie śniadanie, w sam raz do szkoły.Jeśli macie gdzieś w pobliżu możliwość zebrania pokrzyw - spróbujcie koniecznie. Może od razu uda Wam się przynieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PRZEPIÓRCZE UDKA 130

Przepiórcze, oszukane udka to nic innego jak pieczone pierogi z mięsem. Dodatek paluszka sprawia że pierożki wyglądają jak małe udka. Są one rewelacyjną przekąską do barszczu

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami 400

Oto kolejna propozycja na Sylwestrowe menu, albo na karnawałowy bal czy też domówkę. Tym razem jest to elegancka i wyśmienita sałatka z kurczaka, selera naciowego i

Kulinarne przygody Gatity
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM NA KRAKERSACH 3803

Świetna propozycja na imprezową sałatkę, którą możecie zaskoczyć swoich gości również podczas nadchodzącego Sylwestra :) Sałatka z tuńczykiem, cebulą, żółtym serem, papryką, jajkami, szczypiorkiem i majonezem podana na krakersach - smakuje fantastycznie, a kremowe warstwy fajnie przeplatają się z pysznymi krakersami.  Sałatka najlepiej smakuje kiedy postoi kilka godzin w lodówce i smaki odpowiednio się przegryzą, a krakersy lekko zmiękną. Dawkujcie tylko(...)skorupek, białka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do nich 2 łyżki  majonezu, sól i pierz do smaku. Żółtka również zetrzyj na tej samej tarce. Odłóż je na bok. Na desce lub dużym talerzy ułóż w kształt kwadratu 6 krakersów . Wyłóż na nie masę serową, wyrównaj wierzch i przykryj kolejną porcją 6-ciu krakersów . Na to rozsmaruj

Słodko-Słony Świat Ilony
rolada sardynkowa 188

Składniki - 3 jajka - 50 g mąki orkiszowej - 25 g skrobi kukurydzianej - 20 g oliwy z oliwek - 50 g pietruszki - 1 szczypta sody oczyszczonej - komórki Farsz - 1

w mojej kuchni
Rolada żyrafa z kremem budyniowym i galaretką 271

bardzo szybkie do zrobienia. Najwięcej czasu trzeba " poświęcić" na galaretkę, jednak gdy bardzo nam się spieszy to możemy ją pominąć. Fajna propozycja do niedzielnej kawki czy też na dzisiejszy Sylwester;)  Bardzo fajne i podzielne ciasto, nie tylko ładnie wygląda ale też wyśmienicie smakuje ;)  A teraz z innej beczki.  W tym ostatnim dniu starego roku chciałam Wam wszystkim(...)masę czekoladową i całość piec przez 15 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować papier do pieczenia i wysmarować go olejem. Gdy ciasto się upiecze wyłożyć je na przygotowany papier i jeszcze raz na papier na którym się piekło (chodzi o to aby kontury były na dole) zwinąć ściśle i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Galaretka: 1 opakowanie galaretki

Krakowskie smaki Ani
Jajka faszerowane z pieczarkami na ciepło... 329

Jajka faszerowane z pieczarkami na ciepło.... Potrzebne będą: 12 jajek 40 daj pieczarek 1 cebula 2 łyżki miękkiego masła  2 łyżki masła  1 czubata

Pelusiowa Kuchnia
Trufelki z płatków owsianych - fałszywe marcepanki 170

Pamiętam, jak będąc małą dziewczynką byłam u babci na wakacjach. A wtedy lata były upalne ... Mama zostawiła mi uchylone okno na noc. A ja nie mogłam

Posadzone i zjedzone
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 1925

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę

Kulinarne Przeboje
Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo 239

Zapraszam na lekkie, zdrowe i pyszne ciasto z serkiem ricotta i jabłkami. W smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone

Mia Cucina Sofieta
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 146

Kolejna pyszna i pięknie prezentująca się na talerzu sałatka, która proponuję Wam na Sylwestra. Cieniutkie plasterki pieczonego buraka z serem gorgonzola, orzechami włoskimi i czosnkowym dressingiem z sokiem z cytryny i miodem. Przepisu na sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi nauczyłam się od Wojtka Lewandowskiego podczas warsztatów kuchni północnych Włoch zorganizowanych przez firmę Gorenje. Uwielbiam robić sałatki(...)obecnie chętnie nadużywana do określania sałatek z cieniutkich plasterków warzyw (jak nasza dzisiejsza buraczana sałatka). Otóż carpaccio zostało po raz pierwszy przygotowane dla pewnej hrabiny, której lekarz zarekomendował jedzenie jedynie surowego mięsa. Kucharz nazwał swoją potrawę na cześć renesansowego malarza, Vittore Carpaccio, ponieważ przypominała mu ona kolorystycznie utrzymane w tonacji różowo-czerwonej obrazy artysty. Bardzo się cieszę, że miałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba w zalewie pomidorowej. 277

zawsze jeden, do dwóch tygodni przed Świętami, by miała czas się przegryźć. W tym roku robiłam rybę z trzech porcji, bo chciałam by choć jeden słoik doczekał do Sylwestra, chociaż znając mojego męża i jego zamiłowanie do ryb to może być różnie. Ryba jest przepyszna, podaję ją na Wigilię już kilka ładnych lat i zawsze jest hitem. Oprócz ryby(...)przykryciem na jakieś 3-5 minut. Następnie odcedzamy sparzone cebule na sicie i przelewamy zimna wodą, zostawiamy do odsączenia.      Przygotowujemy panierkę. Rozbijamy jajko i roztrzepujemy je porządnie. Na talerz wysypujemy bułkę tartą (lub mąkę) i każdy kawałek ryby moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub mące), otrzepujemy z nadmiaru mąki i smażymy na rozgrzanym oleju

Rozpustne gotowanie
Słodkie grossini 126

"Nowy tydzień! Pełno pracy mnie czeka i nowych doświadczeń. W środę ruszam z nową odsłoną warsztatów kulinarnych na Radzymińskiej, dziś na Tarchominie szykuję warsztaty z robieni

Słodkie Przyjemności
Dobradinha czyli specjał kuchnii brazylijskiej 203

Dzisiaj zaprezentujemy przepis na potrawę z kuchni brazylijskiej, może nie tak popularną jak feijoada ale równie sycącą. Dobradinha bo o niej mowa, została przez nas zaserwowana w czasie tego Sylwestra. Zasadnicza różnica pomiędzy feijoadą a dobradinha to rodzaj fasoli jaką używamy. W przypadku feijoada była to czarna fasola, tutaj bierzemy naszą popularną białą fasolkę, tylko drobną. Składniki(...)czasie dodajemy 400 gram drobnej fasoli białej. Nie ma potrzeby moczenia fasoli. Gotujemy ok. 1,5 godziny (wszystko zależy od fasoli, kiedy będzie już wystarczająco miękka). Dobradinha jemy z ryżem białym i oczywiście posypujemy farinhą. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Dobradinha tak jak feijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego

Smaki Brazylii
Sakiewki z omleta z warzywami - Sylwestrowe menu bez mąki 241

Sylwester zbliża się wielkimi krokami.  Na przekąskę polecam sakiewkę z warzywami. Delikatny omlecik   z krótko smażonymi warzywami. Do maczania sos sojowy z octem ryżowym  oraz szpinak z sezamem.  Składniki na 4 porcje: 2 marchewki cukinia dymka papryka grzyby mung cięte w paseczki namoczone opakowanie szpinaku liście olej do smażenia 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru(...)sztuki na osobę. W innej miseczce nałóż szpinak i posyp sezamem, w następnej makaron udekorowany kiełkami pora. Obok każdego talerza ustaw małą miseczkę z sosem sojowym do maczania sakiewek. Jedz rekami lun pałeczkami

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania