Na dworze zimno, sypie śnieg i hula wiatr. Gosposia raz po raz spogląda w okno i kręci głową. Cieszy się, że zakupy zrobione i nigdzie nie
Posadzone i zjedzoneSezon grillowy u nas trwa cały rok. Posiadając taras przy kuchni nie mamy problemu z rozpalaniem grilla np zimą. Stanowi to świetną zabawę np w Sylwestra. Dla mnie doprawiony grill jest na zasadzie NA WINIE, czyli na mięsie ląduje to co mi się nawinie w ręce. Jednak dziś polecam świetną przyprawę. Istria Bogucice dodaje każdemu daniu(...)skrapiam dość obficie olejem i posypuję przyprawą. Wmasowuje ją dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce. Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia. Gotowe podajemy z ulubionymi sosami, pieczywem, warzywami, sałatki, tzatzykami.... Z tym, z czym lubimy zajadać grillowane mięso
Malinowe Pocałunkipewny jak to się skończy, a że połączenie tych kilku składników okazało się strzałem w 10 to i przepis ląduje na blogu do ponownej realizacji, a najbliższa już na sylwestra. Składniki :1 brokuł (z możliwie niedużym trzonem)500 g pieczarekpół szklanki kaszy pęczak1 średnia cebula4 jajka1 łyżka majonezu50-70 ml wina białego półwytrawnego łyżka masłasól, pieprzPrzygotowanie :Z brokuła odcinam trzon(...)minut na małym ogniu i również kiedy jest al'dente cedzę przelewając zimną wodą.Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na maśle, pieczarki oczyszczam i zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam, dodaję pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy wino w większości odparuje pozostawiając swój smak przekładam
Mechanik w kuchni"Muffiny podobno wychodzą każdemu. Tak słyszałam. Dlatego wpadłam na pomysł przygotowania jednego z lepszych ciast w formie...babeczek! I wiecie co, nie tylko wyszły, ale smakowały
Słodkie PrzyjemnościNowy rok rozpoczynam słodko. A co, kalorie i tak się szybko spali ;) A smak tych małych serniczków zniewala do reszty. Uwielbiam posmak migdałowy, a kajmak jest
Słodkie Przyjemności"Szybko robi się ciemno, jest coraz zimniej, a ja? Ja czekam na ferie. Ferie, których w sumie mieć nie będę, bo nie jestem już w szkole
Słodkie Przyjemnoścituńczykiem – pewnie część z Was zaraz się oburzy, że serwuję taką chemię, ale z drugiej strony trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, jak często jemy takie zupki? Osobiście nie jem ich często i gęsto, więc patrząc na to, ile chemii jest w całej naszej obecnej żywności, to myślę, że taka sałatka zjedzona raz na ruski rok, wielkiego spustoszenia w naszym(...)chińskiego makaronu :) W drodze wyjątku makaron z zupek chińskich można zastąpić np. makaronem spaghetti, chociaż wiadomo, że smak będzie troszkę inny. Sałatka ta idealnie spisze się jako sałatka na Sylwestra. Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem – Składniki:Zupki chińskie Vifon- 1 opak. złoty kurczak i 1 opak. kurczak curry ostryTuńczyk w kawałkach w oleju – 2 puszkiKapusta pekińska
Kulinarne PrzebojeTe polędwiczki, to jeden z hitów wszelkich przyjęć organizowanych u nas w domu. Jako, że właśnie rozpoczynamy istny rodzinny maraton imieninowo-urodzinowy, który później płynnie
Posadzone i zjedzoneO tym, że polędwica wieprzowa to pyszne i delikatne mięso nie trzeba nikogo przekonywać. Dziś sposób na prosty i szybki w przygotowaniu sposób na przygotowanie obiadu
MarcinChefsłoiczkach mam już wystarczającą ilość, przyszła więc pora na dodatek do mięs. Chutney z czerwonych porzeczek to będzie pyszny, pikantny dodatek do świątecznych mięs, niedługo wszak Boże Narodzenie i Sylwester. Składniki: (ok. 8 małych słoiczków- 200 ml) - 1 kg czerwonych porzeczek - 10 łyżek cukru - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 1 łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego - 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry rozgniecionych w moździerzu(...)zbytnio rozpaść. Owoce powinny zmięknąć i wraz ze składnikami utworzyć gęsty sos. Gdy widzimy, że sos się redukuje i gęstnieje przekładamy gorący chutney do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy słoiczki, ustawiamy je odwrócone do góry dnem, aż wystygną. Nie wymagają pasteryzacji. Ale jeśli mamy obawy, to wkładamy słoiczki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy gorącą wodę, pasteryzujemy na małym ogniu 15 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGotowe ciasto drożdźowe-nigdy takiego nie kupowałam,ale cóż przez nieuwagę zamiast kupić francuskie stałam się szczęśliwą posiadaczkę drożdżowego. Okazało się,że jest naprawdę smaczne i
Wielki apetytTaka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie
To co kochamNa dzisiejszą przekąskę chcę zaproponować babeczki ale tu niespodzianka wcale nie na słodko lecz na wytrawno ;). Długo szukałam czegoś fajnego i innego coś co będzie ciekawe
Kubki smakuAleż ten czas leci ... Minęły święta , minął Sylwester . Mamy Nowy Rok Na ten 2017 życzę Wam Kochani wszystkiego co najlepsze . Niech będzie słodko :) A na dobry początek tego roku proponuję Wam przepis na roladę . Czekoladowa , z pysznym kremem budyniowym . Wzbogacona jeszcze nieco świątecznym aromatem suszonych śliwek. Składniki : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki(...)wcześniej . Suszone śliwki kroimy na drobniejsze części . Wódkę lub rum zagotowujemy i gorącą zalewamy śliwki. Odstawiamy aby owoce wchłonęły większość płynu. Wódki nie musimy gotować , jeśli ciasto będą jadły jedynie osoby dorosłe. Ja jednak chciałam pozbyć się nieco % a zostawić jedynie smak alkoholu. Białka ubić na sztywno .Pod koniec ubijania wsypywać porcjami cukier. Gdy piana jest juz gęsta
Malinowa KawiarenkaŚledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie
To co kocham