Nasi milusińscy też wkraczają w Nowy Rok .Od jedzenia bardziej lubią zabawy, dlatego proponuję danka ,które mogą polubić.Danie główne: Kurczaczek z "łasuchem". Składniki:1 pierś kurczaka2 ziemniaki2-3 marchewkiolej do smażeniasól, curryketchup Ziemniaki i marchewki obrać i robimy "łasucha".Wzdłuż ziemniaka wyciąć klin, taką literę V, dochodząc do połowy bulwy.Pokroić ziemniaki na plastry(...)etapach. Najpierw oblać jedną stronę kiwi, położyć na folii spożywczej. Jak stężeje, to oblać drugą stronę.Ten prosty, orzeźwiający deser, zadziwi swoim smakiem nie tylko dzieci. Życzę wspaniałego Sylwestra wszystkim starszym i młodszym łasuchom
Kulinarny karnet ChristopheraKapusta z grzybami. Kapusta wigilijna. Przepis na postną kapustę wiligijną z grzybami. U nas obowiązkowo na liście dań na wigilijny stół. Poniższa wersja należy do tych
Kulinarne PrzebojeZbliża się Sylwester i jeśli spędzamy go na domówce i zamierzamy przygotować coś na ciepło, to z pewnością sprawdzą się makaronowe muszle zapiekane z kulkami serowymi. Przepis pochodzi z serii książek Jamiego Olivera Food Tube. Mowa o "The pasta book" Gennaro Contaldo - włoskiego szefa kuchni, który jest przyjacielem, mentorem i pierwszym nauczycielem(...)pół papryczki chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Wlewamy oliwę do głębokiej patelni i dodajemy zgnieciony czosnek i ewentualnie chilli. Przesmażamy je ok 2 minut, a następnie dodajemy bazylię, pomidory i pół szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie redukujemy ogień do małego i dusimy
Simple Dishjuż czerwcu, niekiedy nawet w maju. A jeśli jest w miarę ciepło to rosną aż do pierwszych listopadowych przymrozków. Każdego roku robimy spore zapasy kurek, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby: kurki, rydze i borowiki. Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane. Tak zamarynowane grzyby(...)minut od zagotowania. Wyjmujemy słoiczki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia. Grzyby będą gotowe za miesiąc, ale my poczekamy z ich otwarciem do Bożego Narodzenia, czy też Sylwestra. Będą doskonałą zakąską. The post Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBrokuł w cieście to pyszna i ekspresowa przekąska, smaczny, delikatny, podany z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie.
Kulinarne Fantazje Mariolidziś przychodzę do Was z super przepisem na mega pyszne danie,które może pełnić rolę przystawki lub przekąski :-) mowa o krokietach ziemniaczanych nadziewanych serem żółtym oraz szynką. można podawać je z ketchupem lub dowolnym sosem albo po prostu same :-) Polecam bo są przepyszne :-) SKŁADNIKI (z podanych proporcji wyszło mi 16 sporych krokietów) 600g ugotowanych i zmielonych lub przepuszczonych przez(...)Podajemy same lub z dowolnym sosem albo z ketchupem :-) Polecam bo takie krokieciki są przepyszne,chrupiące i wypełnione super ciągnącym się serem z szyneczką :-) SMACZNEGO :-) i udanego Sylwestra
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj mam dla Was przepis na roladę makową która w tym roku gościła na moim świątecznym stole. Może u Was pojawi się na Sylwestra? Ciasto jest bardzo smaczne, niezwykle miękkie i wprost rozpływające się w ustach. Osobiście sprawdziłam i mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Przepis na ciasto pochodzi ze strony(...)żółtek 45 gramów świeżych drożdży 6 łyżek cukru > pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn, gdy podwoją swoją objętość dodać je do przesianej mąki. Następnie dodawać kolejne składniki na sam koniec dodając roztopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Pozostawić je do podwojenia objętości w ciepłym miejscu
Krakowskie smaki Ani(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z ziemniakami i papryką to jedna z moich ulubionych sałatek. Nieco przypomina zwykłą sałatkę jarzynową wzbogaconą o śledzie, które wręcz uwielbiam
Kulinarne PrzebojePomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania. Składniki: 400g filetów z piersi kurczaka 500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego) 200ml jogurtu
Gotuj z RumcajsemNowy Rok i nowe pomysły na wypieki. Mimo, że już po świętach i Sylwestrze czyt. pełnym obżarstwa dniach to jednak wg mnie weekend bez dobrego wypieku do kawy to week stracony;) Bez masy i bez obfitej słodkości chcę zaproponować ciasto czekoladowe z wiśniami. Ja zimą często używam owoców z kompotu wiśniowego, do ciast nadają się one wówczas idealnie. Skala smaku(...)papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i posypać wiśniami połączonymi z mąką - lekko powciskać je w ciasto- wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut. . Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem
Kubki smakupodsmażana cebulą - czyli rozkosz dla podniebienia, dla amatorów cebuli. Aromatyczne, proste do zrobienia, idealne na imprezki. Smakują na ciepło i na zimno. Może się skusicie? Przed nami Sylwester i karnawał :) Składniki na ciasto (około 20 małych bułeczek- 1 blacha): 230 g mąki pszennej (typ 650) 12 g świeżych drożdży 3/4 płaskiej łyżeczki cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli(...)dużej blaszki z piekarnika. Resztki ciasta, pozostałe z wykrajania krążków delikatnie razem zagniatamy, ponownie rozkładamy na blacie i wykrawamy krążki. Taka ilość bułeczek zmieści się na 1 blaszce. Rozłóżcie je z zachowaniem jak największych, możliwych odstępów. Podczas pieczenia bułeczki połączą się ze sobą, ale są łatwe do rozdzielenia. Na zdjęciu widać, w którym miejscu rozdzielałam swoje bułeczki :) W każdym
Smak mojego domujuż czerwcu, niekiedy nawet w maju. A jeśli jest w miarę ciepło to rosną aż do pierwszych listopadowych przymrozków. Każdego roku robimy spore zapasy kurek, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby: kurki, rydze i borowiki. Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane. Tak zamarynowane grzyby(...)stopni ok. 30 minut. Wyjmujemy słoiczki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia. Grzyby będą gotowe za miesiąc, ale my poczekamy z ich otwarciem do Bożego Narodzenia, czy też Sylwestra. Będą doskonałą zakąską. The post Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś dalszy ciąg słodkości. Ja mogę się już jedynie oblizywać, patrząc na zdjęcia, bo ten blok czekoladowy przygotowałam dla nas na Sylwestra i pozostało jedynie słodkie wspomnienie. Wam jednak mogę go serdecznie polecić. Jest absolutnie pyszny i bardzo słodki. Dla mnie to kolejna wycieczka do przeszłości. Zarówno prezentowane poprzednio wafelki, jak i ten blok czekoladowy wspominam bardzo miło(...)wcale nie jest konieczne miałkie pełnotłuste mleko w proszku, które niestety ciężko dostać (przynajmniej u mnie). Mój blok czekoladowy przygotowałam z odtłuszczonego mleka granulowanego i też wyszedł. Przy jedzeniu tych granulek wcale się nie wyczuwa. Jeśli się dokładnie przyjrzeć, to można zauważyć delikatne jaśniejsze kropeczki, ale zapewniam, że w niczym one nie przeszkadzają. A smak? To było to! Spróbujcie
Ratunku obiadDziś wracam do Waszego ulubionego działu, czyli do wędlin domowych. To one własnie cieszą się największą popularnością na blogu. Póki co, nie będzie zbyt dietetycznie
Kulinarne przygody Gatity"W Nowym Roku, chciałabym Wam życzyć zdrowia. I choć w dowodzie dopiero 23 lata, wiem, że będąc zdrowym można mieć wszystko - szczęście, miłość, pracę czy pieniądze
Słodkie Przyjemności