Dziś polecam Wam pyszne i szybkie rollsy z chrzanowym serkiem, wędliną i sałatą . Idealna przekąska na przyjęcie (wystarczy przygotować ich więcej) lub w formie kolacji. Minimum
Słodkie okruszkiTę roladę podałam na świątecznym stole a Wam proponuję upiec na Nowy Rok. Rolada jest rewelacyjna, bardzo czekoladowa, z motywem alkoholowym w tle, delikatna i zjada
Moje Małe CzarowanieSylwester, mam nadzieję że arsenał fajerwerkowy już przygotowany, że szampan kupiony i że będziecie się fajnie bawić. Ja nie wybieram się nigdzie...chociaż nie...spędzę sylwestra w Gdyni, Krakowie lub Wrocławiu, zależy na jaki kanał przełączę :-) Ale myślę, że będzie ok, muzyka, coś dobrego do jedzonka , potem północ, szampan, życzenia, fajerwerki. I Nowy rok. Mam nadzieję, że będzie(...)ciasto. Jest to ciasto na biszkoptach, masa o delikatnym smaku kawy, z serkami homogenizowanymi i mlekiem w proszku , na wierzchu również biszkopty i całość polana galaretką. Jeśli nigdy nie jedliście takiego ciasto , polecam gorąco!!! No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę -2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego) -4 serki homogenizowane waniliowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMacie swoje ulubione Wigilijne danie? Takie, którego nie odważacie się jeść przez cały rok, żeby nie zepsuć sobie tej tęsknoty za tym właśnie smakiem "całorocznym przejedzeniem"? Ja takie mam. I są nim pierogi. Nie byle jakie, bo w moim domu od zawsze robione z tatą. Z roku na rok z coraz większym zaangażowaniem. I najlepszym farszem na Świecie! Więc już(...)tego przepisu z odpowiednim czasowym wyprzedzeniem. Nie mogłam zrobić falstartu... nie wybaczyłabym sobie... Przepis na pewno przyda się Wam za rok i za dwa, a może już nawet na Sylwestra. Polecam! :) Składniki na ok 100 pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzątku 2 jajka 2 łyżki masła sól Farsz (najlepiej przygotuj dzień wcześniej): 4 pojedyncze płaty śledzi
Kuchnia Pani WiosnyGRUSZKĄ, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CAMEMBERTEM, POSYPANE RUKOLĄ przepis na: SANGRIĘ, CZYLI OWOCOWE ORZEŹWIENIE przepis na: BŁYSKAWICZNE CIASTO Z POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM POBIERZ PDF przepisy-na-wystrzalowego-sylwestra-by-eat-me-fit-me A może skusisz się na BŁYSKAWICZNE CIASTO Z POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM? Wykonanie Ciasto francuskie rozwiń i nakłuj widelcem w wielu miejscach. Wstaw do piekarnika(...)oczywiście, bo w tym przepisie można miętę pominąć). Rozpuść masę i wystudź ją. Pomarańcze możesz po prostu obrać i pokroić na plastry. Możesz też (jeśli masz trochę czasu) sparzyć je wrzątkiem i zetrzeć z nich skórkę (wysuszona z pewnością przyda Ci w kuchni). Na wystudzone ciasto wyłóż wystudzony krem i ułóż pomarańcze według własnej inwencji. Udekoruj listkami/gałązkami mięty. Jeśli
Eat me! Fit me!chodzi. Aby nie być gołosłowną i nie narazić się nikomu, że obalam czyjeś racje, postanowiłam znów pogrzebać w archiwach, później zajrzałam do MRiRW . Na stronie rządowej opisali je tak: Wygląd: Placki kształtu baryłkowatego, na powierzchni sękowate wyrostki Kształt: Nieregularny; na przekroju owalne, z licznymi dziurkami Rozmiar: Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość(...)ciężka pracą, jakiej się oddaje. Z czasem część mąki zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne, należą do szybkich, prostych , bazujących
Dieta moja pasjarumiane. Farsz powstał już według mojego pomysłu. Zrobiłam pierożki w dwóch wersjach, jedna partia była dodatkowo posypana kminkiem. Upieczone pierożki zamroziłam i miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne!Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkamiSkładniki:ciasto500 g mąki pszennejopakowanie drożdży instant2 łyżeczki cukru1 szklanka ciepłej wody½ szklanki olejusóldodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniemfarsz300 g kiszonej kapusty100(...)oliwekPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. W dzbanku mieszamy ciepłą wodę i olej i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę kroimy razem z pieczarkami, dodajemy ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, farsz zawijamy
Moja smaczna kuchniaNie wiem jak Wy sądzicie ale ja uważam, że ciasta upieczone tak bez konkretnego planu wychodzą najsmaczniejsze. I taki własnie jest ten torcik. Biszkopt, domowy dżem
Ewa w kuchniKlopsiki w occie... Potrzebne będą: mielone majeranek cebula bułka tarta sól, pieprz Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru płaska łyżeczka soli
Pelusiowa KuchniaPrzepyszne mięsko, zadziwiający smak. Piersi kurze często są suche, ale w tym daniu są bardzo wilgotne i pyszne. Możecie zrobić takie mięsko na imprezy, obiadek itp
Kuchnia PokoleńŻyczeniaNa Święta Bożego Narodzenia życzyłam Wam przede wszystkim spokoju, odpoczynku, pyszności na stołach i zwolnienia tempa. Mam nadzieję, że się spełniło. Nadchodzi jednak Nowy Rok, a
W kuchni wieczoremDziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego
Mia Cucina Sofietaurozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę . Taka sobie fikuśna przystawka. Powtórzę takie danie na Sylwestra . Składniki i przepis na tatara z łososia nie będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest TU . Ptysie Składniki 1 szklanka wody 1/2 kostki margaryny(...)kolejno jajka cały czas mieszając . Gdy ciasto będzie gładkie ,kłaśc łyżką na posmarowaną blachę kulki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni 1/2 godziny . Ostudzone ptysie przekroić i nadziewać je tatarem . Smaczna i wygodna przystawka
Eli GotowaniePodobny przepis na mus z bakłażana i czekolady jest w “ Naturalnie” Alaina Ducasse’a, tylko tam od zera robi się babaganusz z bakłażana i mus ze
Ugotowane pozamiataneKarnawał, to czas smażenia chrustu, pączków i róż karnawałowych. Tak się złożyło, że te przysmaki bardzo często potrzebują samych żółtek, traktując białka per noga. Nie chcąc
Posadzone i zjedzone