jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:124/252)

Jesień na talerzu. Z marchewki. 154

łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku mąka - ok. 8 łyżek 1-2 łyżki soku z cytryny łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tandoori masala 1 ząbek czosnku garść świeżej kolendry oliwa masło Marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru i kminkiem. Odcedzić.  Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i dodać ugotowaną marchewkę

KUCHARNIA
hummus 124

Następnego dnia cieciorkę płuczemy, zalewamy świeżą wodą , dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości , ok 40 min. Wody nie solić, wywar z gotowania zachowaćOdcedzoną cieciorkę i wywar ostudzić. Czosnek posiekać, włożyć  do wysokiego naczynia , dodać część soku z limonki lub cytryny, posolić i zmiksować blenderem. Po trochu dodawać ugotowaną ciecierzycę. a Pozostały sok dodawać stopniowo aby humus

Stare Gary
Tykwanik. 145

szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.Nadzienie.Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.Ciasto rozwałkować na 2 placki.Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczna nalewka 130

przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej limonki  0,7 l wódki w przepisie podano jeszcze

Kuchnia Beaty
Kurczak w jogurtowej pikantnej marynacie i zapiekane rozmarynowe ziemniaczki z cytryną 219

zmielony pieprz Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać i pokroić w małe kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez ok 9 minut, następnie odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu

Blondynka Gotuje
Pasta z makreli wędzonej. 242

ości. Obrane mięso rozdrabniamy palcami, wkładamy do miski, dodajemy serek i dokładnie mieszamy.  Cebulę zalewamy w garnuszku gorącą wodą na około 2 minuty , aby zmniejszyć jej ostrość. Następnie kroimy ją w drobną kostkę, wrzucamy do miski, wlewamy sok z cytryny, doprawimy pieprzem i dokładnie mieszamy.  Smarujemy pastą pieczywo, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Symfonia smakowa
matiasy w cytrynie, cebuli i ... 162

potrzeba olej rzepakowymatiasy 1x wymoczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie - potem odlać na sito aby odciekły z wody, pokroić je na 1,5cm kawałki w misce i w słoiku układać warstwami: pokrojona cebula na pół plasterki, matiasy, plastry cytryny bez skóry, ziele i liście, pieprz mielony układać do wyczerpania składników - na koniec je zalać olejem i lekko przygnieść łyżką

W Mojej Kuchni Lubię
C - Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym 158

naczyniu żaroodpornym – piec  20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2 jajka, oraz 2 łyżki sosu kaparowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Uformować  kotlety, obtoczyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowy syrop z pokrzywy 146

dziękuję.   SKŁADNIKI :  listki pokrzywy (same czubki pokrzyw) cukier  sok z cytryny  SPOSÓB WYKONANIA   Pokrzywy zbieramy(najlepiej w maju) obcinamy same młode czubki, przydadzą się rękawiczki, aby uniknąć poparzeń.  Następnie każdą z osobna myjemy pod bieżącą wodą. Umyte pokrzywy kroimy, drobno wkładamy do kubka i ubijamy. Gdy kubek jest już pełny,  wrzucamy(...)garnka i zalewamy taką samą ilością wody. 1 kubek pokrzyw + 1 kubek wody . Gotujemy pod przykryciem ok 1 godzinę. Po czym przelewamy przez gazę, odsączamy i po raz kolejny odmierzamy 1 kubek wywaru + 1 kubek cukru . Na ok 1 kilogram cukru dałam sok z jednej cytryny. Gotujemy ok 1 godzinę do uzyskania syropu. Pod koniec metalowym sitkiem pozbierałam resztki pokrzywy

Basia w kuchni
Domowy miód 104

kwiatków. Zdjęcia robione od razu po przelaniu do słoiczka stąd białe pęcherzyki :) Składniki: 100 g kwiatów z mniszka lekarskiego mała cytryna 120 g cukru Kwiatki bez łodyg kładziemy na białych kartkach na godzinę by wyszły z nich robaczki. Zalewamy wodą by przykryło kwiatki i gotujemy 20 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie kładziemy gazę

NA MOIM TALERZU
Makorańska harira 133

łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/4 szk czerwonej soczewicy 1/2 szk cieciorki, namoczonej na noc 3 szk wody 4 małe cebulki lub szalotki 1/4 szk makaronu, (u mnie bez) sól świeżo zmielony czarny pieprz Do przybrania: posiekana świeża kolendra plasterki cytryny do wciśnięcia do zupy cynamon 1. W dużym rondlu roztop masło i przez 5 minut obsmażaj pokrojone(...)Wrzuć je do rondla z wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny.4. Dodaj malutkie cebulki lub równie małe szalotki i gotuj jeszcze przez 30 minut. Na 5 minut przed upływem czasu gotowania wrzuć makaron (najlepiej nitki). Podawaj zupę przybraną świeżą kolendrą, plasterkami cytryny i cynamonem. Źródło ,,encyklopedia

Apetyczna babeczka
Pikantna zupa z dyni 154

kostkę (wpierw obrać z grubej skóry) 1 szklanka mleka 1 poiekana cebula czosnek - 3 ząbki mała papryczka chili cukier, sok z cytryny łyżka masła kostka rosołowa, (a jeszcze lepszy domowy rosół ) pieprz mielony Przygotowanie: Zagotować 500 ml wody, wrzucić kostkę i zamieszać, odstawić Na głębokiej patelni rozpuścić masło i włożyć pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę i dynię - smażyć to około

Proste Potrawy
GALARETKA Z RÓŻY 106

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/galaretka-z-rozy.html 150 g płatków róży u mnie bordowe 0,75 szklanki wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny 1 filiżanka cukru pół łyżki pektyny WYKONANIE(...)zalewamy wrzątkiem, delikatnie mieszamy i odstawiamy po przykryciem na 24 godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor, który będzie czerwono-bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, . Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy

w mojej kuchni
Krewetki z czosnkiem 171

ząbków czosnku, drobno roztartych1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 45 ml soku z cytryny 15 ml zalewy z kaparów 8 g zimnego masła  20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry 20 g zimnego masła  woda,  ile potrzeba przygotowanieKrewetki rozmrozić. Rozgrzać  oliwę na   patelni z grubym dnem, na dużym ogniu(...)solą, przemieszać, aż krewetki zaczną robić się  różowe, około 1 minuty. Dodać  czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną 1 minutę. Wymieszać z sokiem z cytryny, zalewą z kaparów, 8 g łyżeczki masła,  i połową pietruszki. Smażyć, aż masło się roztopi, około 1 minuty, a następnie skręcić ogień do minimum i dodać resztę zimnego

Stare Gary
Drobiowy Strogonow z porem* wg Jamiego 113

pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna  Ryż gotujemy ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Porom obcinamy korzenie i liście, a jasną część przekrawamy na pół a potem siekamy, żeby otrzymać dużą kostkę. Pokrojonego pora dokładnie płuczemy. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, okrawamy i kroimy w kawałki grubości palca. Na patelni(...)zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie zbędny, bo sos jest trochę kwaskowy, ale uwierzcie mi- warto spróbować. Cytryna wspaniale uzupełnia smaki

les mirabelles
La vie en rose. Co znalazłam w płatkach róży. 117

dzień będzie syrop ze stokrotek.  I jest róża. Dla mnie królowa. Piękna, dostojna, wonna, odurzająco zmysłowa. To czego szukałam, odnalazłam w róży, w jej płatkach i w odrobinie wody .... Galaretka z płatków róży to mój tegoroczny skarb. Cudownie wonna, aromatyczna i tak pięknie rubinowa zawładnęła naszymi zmysłami i nie mogę przestać o niej myśleć. W głowie rodzą się kolejne(...)zalewamy wrzątkiem, delikatnie mieszamy i odstawiamy po przykryciem na 24 godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor, który będzie czerwono-bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, który spowoduje przemianę barwy na rubinową czerwień. Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy

KUCHARNIA