jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:133/252)

Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką 175

jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo),10 suszonych śliwek,150 ml porto,sól, czarny pieprz i sok z cytryny do smaku,2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),1 łyżeczka posiekanego tymianku lub szczypta suszonego.    Przygotowanie:Śliwki namoczyć w letniej wodzie (15 minut), pokroić.Figi pokroić na ósemki, cebulę w pióra, kasztany na małe kawałki.Na maśle zeszklić cebulę

SzczyptaSmaQ
Pesto z makaronem 120

nerkowca  300 g makaronu spaghetti (np. Barilla) W 3 litrowym garnku zagotować  lekko osoloną wodę, włożyć makaron, gotować według przepisu na opakowaniu (al dente). Do blendera włożyć listki bazylii bez łodyg, obrany i przekrojony na mniejsze kawałki czosnek. sok z cytryny, sól, część oliwy, blendować stopniowo dorzucając orzeszki. W trakcie dolewać pozostałą oliwę, w zależności od gęstości, konsystencja

Kuchcik gotuje
Szaszłyki na pożegnanie 172

pokryła wszystkie kawałki. Pojemnik przykryć i odstawić do lodówki min. na 3-4 godziny, ale najlepiej na noc. Godzinę przed grillowaniem namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Zamarynowane mięso nabijać na przemian z plastrami cebuli na patyki do szaszłyków. Szaszłyki układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 15-20 minut na mocno rozgrzanym ruszcie. Szaszłyki warzywne(...)cukinia żółta 500 g pomidorków koktajlowych Marynata do warzyw 4 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki chili w płatkach lub pieprzu kajeńskiego 2 ząbki czosnku Kolby kukurydzy oczyścić, gotować w lekko osolonej wodzie przez 10-12 minut. Osączyć, odstawić do ostudzenia. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w duże kostki. Cukinie umyć, odciąć końcówki

Pełny talerz
Zimowa sola sauté 158

brązowego ryżu przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju do smażenia Na początek wstawiamy wodę na ryż. W czasie, kiedy się gotuje, filety oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną suszonego rozmarynu i skrapiamy sokiem z 1/4 cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Wrzątek solimy i wrzucamy do niego ryż. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu (w przypadku brązowego

Ratunku obiad
Spaghetti w sosie orzechowym 124

porcje): 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki masła 50 g orzechów arachidowych 150 ml bulionu warzywnego łyżeczka soku z cytryny papryka ostra, czosnek granulowany łyżeczka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz pół paczki makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy wkładamy do woreczka i uderzamy tłuczkiem do mięsa, aby rozdrobniły się na mniejsze kawałki. Podprażamy

e-PrzepisyKulinarne
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 218

łyżka cukru trzcinowego) skórka z połowy cytryny garść listków mięty 1 łyżka octu jabłkowego sok wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą(...)ogień, zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy wodę i ocet i zdejmujemy z ognia. Miękką cukinię wraz z czosnkiem, listkami mięty i połową pokrojonych ogórków  blendujemy na gładką masę i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostudzenia.  Do garnka lub głębokiej miski wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy drugą połowę pokrojonych ogórków, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe ostudzone

Symfonia Smaków
Jabłka w karmelu - deser 171

Składniki : po 2 jabłka na osobę, raczej twarde odmiany sok z cytryny cukier ewentualnie cynamon i goździki Przygotowanie: Jabłka umyć i obrać cienko ze skórki Pokroić na niezbyt drobne kawałki Do garnuszka wlać około 1/4 szklanki wody, wsypać do wrzątku po 2 łyżki cukru na jedno jabłko Gotować tak długo, aż cukier zacznie lekko karmelizować Wtedy wsypać pokrojone jabłka

Proste Potrawy
Młode Ziemniaczki Zapiekane z Ziołami, Cytryną i Czosnkiem 210

Składniki: 5 niedużych ziemniaków młodych czosnek niedźwiedzi Skworcu sól prowansalska Kamis 3 ząbki czosnku, zgniecione w łupinie 3 małe ćwiartki cytryny kilka gałązek świeżego tymianku 2 większe gałązki świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil Wykonanie: Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, około 1/2 cm. Do małej miseczki wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, wsypujemy czosnek niedźwiedzi i świeżo

Blondynka Gotuje
Buraczki zasmażane 182

dania. Składniki: 3 niewielkie buraki lub 2 duże 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet) sól pieprz Buraki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować ok. 1 godziny Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach Cebulę posiekać w kostkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 200

garnka o grubym dnie(u mnie typu Zepter) wsypujemy 100 g cukru i 2 łyżki wody i gotujemy karmel, uważamy aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. W innym garnuszku gotujemy razem: śmietanę, masło, 75 g cukru, miód i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy karmel, mieszamy i znowu doprowadzamy do wrzenia. Jeśli otworzą się grudki z karmelu

Mia Cucina Sofieta
Kolorowa makaronowa sałatka z tuńczykiem 158

papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki:250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka w wodzie, cebula, 2 ząbki czosnku,1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, ziołowy pieprz, 2 pomidory. Przygotowanie Makaron ugotować(...)Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem

Z miłości do słodkości
Łosoś zapiekany w sosie ziołowym 151

Składniki: ok. 250-300 gramów łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka tymianku 100 ml wody (z kranu, chyba, że mamy przegotowaną(...)oraz pieprzem... ... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem Włożyć do piekarnika i piec 12 minut W tym czasie przygotujemy sos: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki - podsmażamy na małym ogniu ok. 2 minut ale uważamy, żeby nie przyrumienić mąki Mieszając wlewamy powoli 100 ml wody, wrzucamy pół kostki bulionu i doprowadzamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik krakowski 181

łyżeczka mleka Lukier: - 6 łyżek cukru pudru - sok z ½ cytryny Wieczorem, dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy(...)wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody różanej. Wystarczy odrobina

mojewypiekiinietylko
Rzeżuchokłosy 149

kolor!) Na sos* 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka keczupu 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka whisky 1 cytryna  sól i pieprz do smaku Jeśli używamy mrożonych krewetek (tak było w naszym przypadku), dokładnie je rozmrażamy i osuszamy z nadmiaru wody. Następnie wsypujemy niewielką ilość mąki do miski i wrzucamy do niej krewetki- obtaczamy je dokładnie w mące. Awokado przekrawamy

les mirabelles