jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:129/252)

Brukselka orientalnie na ostro z chili 177

ćwiartki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 8-10 minut, na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na suchej patelni prażymy nerkowce przez ok. 1-2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Z oliwy, sosu Teriyaki, soku z cytryny, syropu klonowego, startego imbiru oraz  z drobno posiekanego czosnku i chili przygotowujemy dressing. Odcedzone brukselki posypujemy uprażonymi nerkowcami

Apetyczna babeczka
Kruche ciasto z gruszkami i Nutellą 259

gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny.     Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno

Z miłości do słodkości
Ciasto truskawkowo-bananowe 365

Proste,szybkie ciasto dla wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowa zupa dyniowa z winem 130

ryż i soczewicę, odcedź. Rozgrzej olej, drobno posiekaj posiekane cebulę i czosnek, podsmaż przez chwilę. Dodaj dynię, dolej wody nieco nad powierzchnię dyni. Gotuj do miękkości. Następnie dodaj ugotowane ryż i soczewicę. Zmiksuj blenderem. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Pąsowe zaklęcie. Dulce de Membrillo. TU I TAM nr 17. 145

pigwy (tylko tyle udało mi się zdobyć) cukru tyle, ile waży pigwa po ugotowaniu i przetarciu sok z 1-2 cytryn Owoce pigwy należy oczyścić z meszku, a następnie pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka i zalać wodą - powinna zakrywać owoce. Trzymać na średnim ogniu aż do zagotowania, a potem na mniejszym przez ok. 1-1,5 godziny, aż stanie(...)zważyć i dodać do niego taką samą ilość cukru. Wstawić ponownie na mały ogień i gotować przez ok. 1,5 godziny, co chwilę mieszając. W trakcie dodać sok z cytryny. Powstanie marmolada, którą należy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni i suszyć przez ok. 3 godziny - można nieco

KUCHARNIA
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 278

prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól , pieprz do smaku olej do podsmażenie - ok. 2 łyżekWykonanie:Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy w garnuszku w 2 szklankach wody , dosalamy . Gotujemy ok. 40 minut. Buraki gotujemy do miękkośći(...)Około godziny. Tarkujemy na tarce o duzych oczkach. Zalewamy wodą aby zakryły starkowane buraki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar z gotowania suszonych grzybów, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, gotujemy ok.15 minut, doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, sola , pieprzem i cukrem.Odstawiamy. Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki

Z Majeczką w kuchni
Łososiowa piramida 152

pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al. dente. Łososia kroimy w paski i podsmażamy z dwóch str. na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny. Na talerzu układamy w kolejności, warzywa, makaron i łososia w formie piramidy. Całość posypujemy koperkiem.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Surówka z jarmużu i żurawiny 131

surówka z jarmużu i żurawiny.      Składniki:  - 250g jarmużu- 1 jabłko- sok z ½ limonki- skórka starta z 1 cytryny- ok. 80g żurawiny suszonej- różowa sól himalajska- wino Mirin (3 łyżki)- solej sezamowy (3 łyżki)    Jarmuż dokładnie płuczemy, osączamy z wody. Odcinamy twarde łodygi. Dodatkowo, aby pozbyć się wody osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na bardzo cienkie paseczki. Oprószamy solą

mojewypiekiinietylko
Cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią 237

Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie paski (sztuk tyle ile kawałków łososia). Sparzamy ją w gorącej wodzie przez 4 minuty.   Każdy plasterek cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym - kładziemy kawałek łososia i listki mięty.Rolujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Placuszki z cukinii i mąki gryczanej 141

gryczanej (można zastąpić pszenną) ząbek czosnku sól i pieprz olej do smażenia jogurt naturalny plastry wędzonego łososia sok z 1/2 cytryny Oczyszczoną cukinie ścieramy na grubej tarce, delikatnie solimy i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie odciskamy z wody, dodajemy mąkę, czosnek, żółtko i ubite białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i smażymy do zarumienienia. Gotowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 150

mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi niedbale posiekaj i wraz z migdałami, suszonymi pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż do blendera(...)zupę, marchew, cebule oraz czosnek pokrój w plastry.  W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć warzywa i podduś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie warzywa zalej gorącym bulionem lub wodą i gotuj kolejne 15 minut.  Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, starty imbir oraz skórkę cytrynową i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw do smaku solą

Roślinna - blog wegański
Sałatka tabbouleh 115

dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje. Wykonianie:1 szklankę kaszy bulgur zalewamy 2,5 szklanki wrzącej osolonej wody i gotujemy około 7 min. Następnie odstawiamy aby spęczniała.Do kaszy dodajemy ziarna granatu, na to wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mieszamy wszystko.  Dodajemy posiekaną cebulkę i awokado na koniec dodajemy posiekane liście pietruszki i mięte. Delikatnie mieszamy

Kulinarna rozmowa
Makaron z boczkiem i cukinią 183

makaronu rurki300g wędzonego boczku500g cukinii300ml śmietany 36%3 ząbki czosnku1-2 filiżanki rozmrożonego groszkuskórka z 1 cytrynyparmezan do posypaniasól, pieprz, zioła prowansalskiegarść posiekanej pietruszki/koperku -opcjonalnie1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.2. W trakcie jak makaron się gotuje, kroimy w małą kostkę boczek, podsmażamy go na patelni aż się przyrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy obrany i przeciśnięty przez(...)czosnek się nie przypalił. Dodajemy opłukaną, osuszoną i pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię. Smażymy aż cukinia zmięknie (około 5-7 minut).3. Dodajemy rozmrożony groszek, skórkę otartą z 1 cytryny, posiekane zioła i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dolewamy od razu śmietanę i mieszamy podkręcając gaz, żeby śmietana zaczęła się gotować i jak wystarczająco zgęstnieje odstawiamy z palnika

UgotujmyTo.pl
Łaciaty torcik z kaszy manny 521

mleka 1 szk kaszy manny 1 szk cukru pudru 250 g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao Góra 2 szt galaretka truskawkowa truskawki Przygotowanie: W 700 ml przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretki i odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Spód; w blenderze rozkruszyć herbatniki dodać rozpuszczone letnie masło i zagnieść.Masę wyłożyć(...)miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać esencję waniliową.Do masła dodawać po łyżce zimną kaszę mannę i cały czas ucierać.Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.Odłożyć 1/4 masy dodać kakao i wymieszać.Połowę białej masy wyłożyć na spód z herbatników , nałożyć kulki z ciemnej masy i wyłożyć resztę białej masy.Wyrównać powierzchnię.Ułożyć

Ala piecze i gotuje