Składniki: 2 świeże figi3 łyżki cukru1 łyżka soku z cytryny1 kawałeczek kory cynamonu1 plasterek świeżego imbiru1 goździk2 łyżki wodygarść malin2 gałki lodów Wykonanie: Figi opłukać i
Kulinarny karnet ChristopheraFiga with poppy seeds and noodles Składniki. 2 figi 3 łyżki maku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka rodzynek skórka cytrynowa 2 garście łazanek Wykonanie. Mak zalać wrzącą wodą i pogotować na małym ogniu przynajmniej 30min. Osączyć i utrzeć lub nie. Masło stopić w rondelku, dodać miód, sok cytrynowy, rodzynki i otartą skórkę
Kulinarny karnet ChristopheraSmaku.. podudzia z kurczaka sok z cytryny sól i pieprz przyprawa rosołowa przyprawa udko pieczone Udka z kurczaka umyc , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym ,podlać niewielką ilością wody i piec w temperaturze 200°C przez około 1,5 godziny [ w miedzy czasie obracać udka
Moje domowe kucharzenieząbków czosnku2 cebule1 l wodyziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały, majeranekewentualnie koncentrat barszczu czerwonego, np Jamar Warzywa umyć, obrać, pokroić. Zalać wodą, dodać przyprawy - ugotować wywar buraczany.Odcedzić.Gotowy barszcz doprawić - kwaskiem cytrynowym/sokiem z cytryny i cukrem lub poprzez dolanie koncentratu buraczanego, np Jamar.Pierogi podawać z barszczykiem czerwonym, posypane natką pietruszki. Smacznego
kolorowotorcikowopuszka wątróbek z dorsza w naturalnym oleju kilka liści sałaty lodowej pomidor ser lazur prażone pestki słonecznika Sos: sok z połowy cytryny łyżka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego Sałatka jakże banalna. Jednak do smaku wątróbek z dorsza trzeba się przekonać. Póki nie spróbujecie – nie zrozumiecie
Sajkofanka smakułyżeczki sezamu białego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżeczki oleju sezamowego garść liści mięty sól pieprz sok z 1/3 cytryny Do podania: 6-8 pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek(...)wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy je mące besan (mąka z ciecierzycy). Sos: na suchej patelni prażymy sezam. W moździerzu ucieramy sezam, dolewamy oliwę i olej sezamowy – ucieramy na gładką masę. W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek
OstryKęsłyżeczki sezamu białego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżeczki oleju sezamowego garść liści mięty sól pieprz sok z 1/3 cytryny Do podania: 6-8 pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek(...)wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy je mące besan (mąka z ciecierzycy). Sos: na suchej patelni prażymy sezam. W moździerzu ucieramy sezam, dolewamy oliwę i olej sezamowy – ucieramy na gładką masę. W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek
OstryKęsnieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar z warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej rzepakowy -mleko -skórka z cytryny Udka nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię z możliwością wstawienia do piekarnika rozgrzewamy, dodajemy masło i olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek i cebulę, i po chwili udka skórką do dołu. Smażymy(...)bazy z pieczonego mięsa dodajemy śmietankę i kilka kleksów gorgonzoli. Łączymy mieszając na małym ogniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy na puree z łyżką masła, trzema łyżkami mleka oraz łyżeczką startej skórki z cytryny
BaRepasZ sercem na dłoni...Znacie do powiedzenie z dzieciństwa? Ja bardzo dobrze je pamiętam, choć nie potrafię sobie przypomnieć, gdzie je usłyszałam po raz pierwszy. Chyba
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielkość wspomnianej tortownicy.Masa serowa: 700 g sera do serników w wiaderku Piątnica 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml) 200 g cukru drobnego do wypieków 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w puszce 2 galaretki brzoskwiniowe 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wody(...)godziny do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 250 ml wody i przelewamy do silikonowej formy Monamour ze sklepu Garneczki i odstawiamy do lodówki. Kiedy mamy już upieczony biszkopt i galaretki stężałe zabieramy się za masę serową. Twaróg miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem i jogurtem. Na końcu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się składników
Blondynka Gotujemałego naczynia i zalej wrzątkiem. Poczekaj chwilę, aż zmiękną, odcedź, pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów przelej na patelnię, rozgrzej, dodaj pieczarki. Duś do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Pieczarki dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj wszystkie przyprawy oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Zmiksuj składniki. Najłatwiej zrobić to za pomocą ręcznego blendera. Z kolei płatki owsiane(...)wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (ok. 30-40 min). Odcedź, polej zimną wodą. Obierz za skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski buraczkami. Dodaj ocet lub sok z cytryny, syrop klonowy, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do „przegryzienia się”. Smacznego
Roślinna - blog wegańskiłyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy(...)nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki lukrujemy albo trochę już przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe. Smacznego
prawdziwe jedzenieSkładniki: 8 sztuk małe pory, 1 sztuka duże jabłko, 5 sztuk małe marchewki, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżka cukier, 1 szklanka śmietana gęsta 18% pory części białe i jasnozielone przeciąć na pół i pod bieżącą wodą dobrze opłukać pokroić je na drobno, posolić 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 30 minut pory odcisnąć z soku i włożyć
W Mojej Kuchni Lubięlistki laurowe 2-3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Vegeta ewentualnie ocet bądź sok z cytryny żelatyna (proporcje żelatyny w stosunku do ilości płynu według wskazówek na opakowaniu) WYKONANIE: Do garnka wlewamy 3 l wody, Dodajemy pierś i nogi, Gotujemy ok. 15-20 min, zbierając szumowiny, Dodajemy wszystkie przyprawy za wyjątkiem czosnku i octu
Kuchnia Beaty