blogowania czas powrócić do normalności, szarości.Przytłaczająca cisza w mieszkaniu zbyt ciasnym i głuchym.Nieznośne tykanie zegara na ścianie, szum wody w kranie i "gadanie" lodówki.Siedzę z laptopem na kolanach, myśląc o całym swoim życiu.Popijam herbatę z cytrynami w rumie. I wspominam te wszystkie nowo poznane twarze. CYTRYNY W RUMIE /gdzieś podpatrzony, już nie pamiętam gdzie
W kuchni Karmel-itkioleju + olej do smazeniaSkladniki na farsz dyniowy:300 g puree z dynii2 lyzki miodu1 lyzeczka anyzku skorka starta z 1 cytryny garstka ciasteczek amarettiWykonanie:Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i odstawic przynajmniej na 1 godzine.Zamiennie zamiast mleka z woda mineralna mozna uzyc 2 szklanek kefiru lub kwasnego mleka.. Dynie hokkaido wypestkowac,usunac miazsz i pokroic w 2 cm plastry.Ulozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majeranku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól śmietana szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać(...)łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać szczaw to należy zrezygnować z soku z cytryny lub octu, gdyż kwaśny smak będzie ze szczawiu. Gotować do miękkości buraka i fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej wody, jeśli zbytnio się wygotuje. Na koniec dodać imbir i sól do smaku. Śmietanę proponuję dodawać do barszczu już w talerzu, tyle
Kuchcik gotujeinne ulubione zioła 1 łyżkasól,pieprzWykonanie:Szparagom odłamujemy końcówki i gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie. Studzimy. Na talerz wykładamy miks sałat, na to pokojone na połówki pomidorków, ser feta,kązki cebuli, oraz układamy szparagi. Łączymy oliwę z sokiem z cytryny, dodajemy zioła oraz delikatnie solimy i dopawiamy piepzem. Polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchniskładzie nie zawierają chemii. Poniższy sos pieczarkowy jest dosyć gęsty (zawsze możecie dolać trochę więcej wody) i bardzo aromatyczny. Składniki na 2 porcje: 200 g pieczarek 1 cebula pół pęczka świeżej pietruszki 100 ml śmietany 30% 1 czubata łyżeczka mąki pszennej odrobina soku z cytryny sól, pieprz olej Pieczarki umyć i pociąć w słupki. Cebulę obrać i pokroić(...)pieczarki. Wlać 1 szklankę wody i dusić na średnim ogniu. Gdy pieczarki będą już miękkie - sos przyprawić solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną. Dolać 2-3 łyżki sosu (sam wywar) i połączyć. Przygotowaną masę wlać do sosu, dodać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić oraz skropić odrobiną soku z cytryny
Ugotowaćkarpia 1 marchew, 1/4 selera, 1 pietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość zależy
Jadło i czytadłoprzyszłego lata :) Składniki:0,5 kg młodego bobu,6 rzodkiewek,2 pomidory,kilka listków kolendry.Sos:1 łyżka miodu,1/2 soku z cytryny,3 łyżki oliwy,sól, pieprz,Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Bób wrzucamy do gotującej się osolonej wody i od momentu ponownego zagotowania gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minut. Bób gotujemy krótko, wtedy nie rozpadnie się przy obieraniu
Delicious Titbitspodkreślały jej wyjątkowość. Dlatego zrezygnowałam z przygotowania sosu. Grube wstążki pappardelle podałam z oliwą zmieszaną z łyżką czosnkowego confit ( przepis tu - klik ), posypałam kaparami, świeżo startą skórką z cytryny oraz odrobiną parmezanu. Cudowne, rześkie, uzależniające! Płaty maltagliati skropiłam obficie oliwą, w której od sierpnia moczyły się suszone pomidory. Stamtąd pochodzą też listki bazylii i oczywiście same pomidory, drobno pokrojone(...)drugą pocięłam na prostokąty, choć maltagliati nie muszą mieć regularnych kształtów. Jak przystało na pasta fresca, oba makarony gotowałam al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedziłam i połączyłam z wybranymi dodatkami. PAPPARDELLE Z KAPARAMI I CYTRYNĄ oliwa z oliwek świeżo starta skórka z cytryny kapary 1 łyżka czosnkowego confit (ewentualnie można pominąć, ale to już nie to samo
KUCHARNIAłyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę i cukier i wszystko mieszamy. Nie dosypujemy soli, bo składniki są wystarczająco słone
Zakręcony Wideleccukinia średniej wielkości, starta na tarce o grubych oczkach 3 łyżki oliwy szczypta płatków chilli skórka starta z 1/2 cytryny 120g spaghetti 2 łyżki świeżo startego parmezanu sól Wykonanie:Startą cukinię ułożyć na czystej ściereczce i odcisnąć z nadmiaru wody. Ma dużej patelni rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić cukinię i podsmażyć na średnim ogniu 5 minut, od czasu
Gorący kąseksmakoszką w ogóle. Składniki : 4 po płaty śledzia wymoczonego/ po jednym płacie śledzia dla osoby/, 2 łyżki oliwy extra virgin, sok z połowy cytryny, 1 mała cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, ½ strąka papryki świeżej lub konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry(...)kiełków – bez ziarna, drobniutko pokruszona suszona zielenina/, Posypka zielona , Posypka biała. Wykonanie : wymoczone płaty /moczyć w wodzie z octem, ilość octu zależy od gustu smakowego - przez dwa dni/ skropić sokiem z cytryny, oliwą, posypać Posypką zieloną – odstawić na 30 minut w chłodne miejsce – każdy płat posypać Białą posypką , położyć cebulę pokrojoną w cieniutki makaronik
Tradycyjna kuchnia inaczejpraskę1 łyżka mioduSos miodowo-musztardowy:1 mała cebulaskórka i sok z 1/2 cytrynyolej150 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów)2 łyżki musztardy Dijon1 łyżeczka miodu¼ szklanki wody* (opcjonalnie, jeśli sos wyjdzie za gęsty)sól, pieprz, tymianekPrzygotowanie:Polędwiczkę przecinamy wzdłuż nożem, uważając aby nie przeciąć jej do końca. Rozkładamy i delikatnie rozbijamy. Składniki marynaty mieszamy w misce, przekładamy(...)zeszklenia. Skórkę z cytryny wyparzamy. Miód, musztardę, sok oraz skórkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy śmietanką. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotujemy na małym ogniu około 4 minuty. *Jeśli sos będzie zbyt gęsty możecie dodać wody.Ja osobiście po upieczeniu mięsa dodałam do naczynia żaroodpornego, w którym się wcześniej piekło odrobinę wody. Dzięki temu wymieszała się
Mania Gotowaniakości do nagotowania wywaru 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora pół małej główki kapusty 1 cebula 2 ziemniaki natka pietruszki sok z cytryny ½ szklanki śmietany Sól, pieprz, majeranek 2 listki laurowe ziele angielskie 1. Fasole zalać wodą i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Zlać świeżą wodą, posolić i gotować na małym ogniu do miękkości. 2. Buraczki umyć(...)folię aluminiową, następnie piec w piekarniku (200 stopni) przez ok. godzinę. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. 3. Mięso i kości włożyć do garnka zalać wodą (ok. 2-3 litry), posolić i gotować przez ok. 2 godziny do miękkości mięsa. Następnie wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić na kawałki. 4. Do mięsnego wywaru dodać, listki laurowe, ziele
Jadło i czytadłoubić na parze na pulchną mase.Powinny przynajmniej 3-krotnie powiekszyć objętość.Ostudzić w zimnej wodzie ciagle ubijajacmasło utrzeć do białosci i ciągle ucierajac dodawać po trochę ostudzonej masy jajecznej.Uwaga-jeśli masa nie będzie dostatecznie schłodzona krem może się zwarzyćna końcu kroplami dodawać sok z cytryny i wmieszać otartą skórke cytrynowa oraz rum lub wódke.Dodatek alkoholu bardzo podniesie smak kremuna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!