jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:77/212)

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CUKINIĄ 185

tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Odsączamy z wody. Dodajemy pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, jajko, mąkę ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane warzywa wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej olejem rzepakowym.  Zapiekamy w 180 stopniach przez około godzinę. W międzyczasie można poukładać na wierzchu kawałki masła. Kontrolujemy, aby się nie przypaliło

wege i kropka
Portobello a'la pizza 145

Składniki:   3 duże pieczarki ( tylko tyle weszło do naczynia żaroodpornego) 2  pomidory ( malinówki ze sklepu jw) 1 szalotka 2 jajka garść liści szpinaku 50 g sera morskiego 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku Szczypta kurkumy Sol i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, oderwać korzonki (jeszcze się nam przydadzą). Pomidory pokroić w kosteczkę, szalotkę drobno(...)grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić.  Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajka i przyprawy, dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem    i piec

Gosia gotuje
Klopsiki cielęce na wieprzowej polędwiczce 118

zrobić odpowiednio więcej… lub mniej, czego nie polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: • 9 plastrów polędwiczki wieprzowej ok. 2 cm wysokości • 250 g mięsa mielonego z cielęciny • 1 jajko • 1/2 kajzerki • 1/2 cebuli • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 kulka mozzarelli Wykonanie: • Plastry polędwiczki(...)ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest za rzadka, można dodać odrobinę tartej bułki. • Naczynie do zapiekania posmarować olejem, położyć na spód polędwiczki. • Mięso mielone podzielić na 9 części, uformować kule i każdą położyć

To co kocham
ZAPIEKANKA A' LA LAZANIA 154

cebulę,wymieszać z mąką.Rozprowadzić bulionem,gotować,aż sos zgęstnieje.Do sosu wrzucić pieczarki,wymieszać.Dodać roztrzepane ze śmietaną jajka,przyprawić do smaku.W żaroodpornym naczyniu układamy połowę makaronu,polewamy połową sosu,układamy kotlety.polewamy resztą sosu,przykrywamy resztą makaronu.Posypujemy serem i zapiekamy ok.30 min.w 190 st.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
NALEŠNIKI ZE SMAŻONYMI BANANAMI 194

jadłam.Karmelizowany banan z nutą alkoholu i ze skórka pomarańczową ,niebiański smak.Bardzo polecam.   Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~ 8 dag.mąki 2 jajka 1 łyżka stopionego masła 1 łyżeczka cukru pudru 1 szkl.mleka szczypta soli olej do smażenia nalesników 1 łyżka masła do zapiekania   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 6 bananów 10dag.masła 1 szkl.cukru pudru odrobina  rumu lub aromat rumowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~   Przygotowujemy ciast

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kalafior zapiekany z mięsem i boczkiem 501

jajko Kalafior oczyszczamy , płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w całości na parze. mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem . Do przestudzonego kalafiora napychamy pomiędzy różyczki niewielkie porcje mięsa, resztą oklejamy cały kalafior i owijamy plastrami boczku. posypujemy przyprawami i zapiekamy w temp 200 st przez ok 35 min. podajemy z sałatką

Gotowanie jest łatwe
Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem 146

wody. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Zapiekamy przez kolejne 10-15 minut w temperaturze około 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Podawać ze świeżą sałatą

peggiwkuchni
PYSZNA JAJECZNICA ZAPIEKANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 315

Jeżeli zdarzają się wam luźniejsze poranki, to polecam przyrządzenie jajecznicy zapiekanej w cieście francuskim. Warto przyrządzić farsz z aromatycznymi dodatkami, typu pieczarki czy wędzony boczek

Przepisy Aleksandry
Zapiekane pure z dyni, ziemniaków i papryki 146

Odcedzić, dodać dynię z papryką, przyprawy do smaku, olej i zmiksować przy pomocy blendera na jednolitą masę, dodać jajko i mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszać. Wlać w formę do tarty . Piec w temp 180 st przez ok 20- 25 min Zapiekane pure podałam z sosem mięsno-grzybowym

Gotowanie jest łatwe
Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem 306

grubych oczkach , skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy , żeby nie ściemniały i były nadal apetyczne Dodajemy do nich jajko , jogurt grecki, pieprz , majeranek,sól, gałkę i dokładnie mieszamy . Następnie dzielimy na połowę i jedną część wykładamy do naczynia do zapiekania , wysmarowanego olejem -ugniatamy . Drugą część użyjemy za chwilę . Pieczarki siekamy , cebulkę obieramy i także siekamy drobniutko , wszystko podsmażamy na złocisty

Ogrodnik w podróży
Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami 198

jednej osoby. Tak chrupiącej bułeczce z wspaniałym zapiekanym nadzieniem naprawdę ciężko się oprzeć. Spróbujcie, zapraszam. ... pyszna zapiekana bagietka nadziana aromatycznym serem - idealna propozycja na sycący obiad lub kolację ... wspaniała, chrupiąca bagietka z sycącym nadzieniem Składniki: 1 całe jajko duża szczypta bazylii 1 opakowanie sera białego typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami Apetina "SNACK PACK

Słodkie okruszki
Karkówka w musztardzie 145

naczyniu, trzymamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Jajka mieszamy z musztardą sarepską (powstanie konsystencja śmietany). Każdy plaster obtaczamy w jajku z musztardą i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni (z każdej strony po 2 minuty). Przekładamy do brytfanki, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 40 minut

VioletoweKucharzenie
Tarta szpinakowa na spodzie z cieciorki FIT bezglutenowa 230

Dodajemy zamrożony szpinak i dusimy do jego rozmrożenia. Zwiększamy ogień i chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, gdy przestygnie dodajemy jajko wymieszane z jogurtem, doprawiamy (u mnie tylko pieprz ze względu na słoność fety). Układamy na podpieczonym spodzie, posypujemy pokruszoną fetą. Zapiekamy 25 minut w 180 stopniach. Polecam podawać na ciepło z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Smacznego

Powiedz dietom nie
Odczarowujemy grysik | Pyszna kasza manna pieczona ze śliwkami 173

śliwek (lub innych owoców) płatki migdałowe (do dekoracji) tłuszcz do wysmarowania formy WYKONANIE Grysik gotujemy z mlekiem, dodając roztrzepane jajko z cukrem. Do formy wysmarowanej tłuszczem przekładamy masę grysikową, na to układamy pokrojone na pół śliwki i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy około 30 minut w temp.180 stopni. Wasze dzieciństwo upłynęło pod znakiem kaszy manny? Macie z grysikiem jakieś złe wspomnienia

Zofiana
Pate z wątróbki z dzika 152

dodajemy pozostałe masło, mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy jajka, solimy i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do żaroodpornych kokilek.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, kokilki wkładamy do kąpieli wodnej i zapiekamy przez 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Gratin... Gratin... I feel you 189

niej mowa. Najprościej rzecz ujmując, to nic innego jak pokrojone w plastry zapiekane ziemniaki w śmietanowym sosie z dodatkiem czosnku i ziół. I na tym koniec. Ale ilu kucharzy, tyle przepisów. Są i tacy, którzy ratują się serem gruyere lub innymi dziurawcami, jajkami, jednak w oryginale one nie występują. Po upieczeniu skórka winna być brązowa i chrupiąca... Danie(...)łyżka musztardy sól, pieprz, gałka muszkatołowa  ulubione zioła (do posypania) Ziemniaki obrałam i pocięłam na cienkie talarki (im cieńsze, tym będziemy krócej czekać ;)). Ułożyłam w naczyniu do zapiekania, uprzednio wysmarowanym masłem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. W miseczce wymieszałam śmietanę, musztardę, sprasowany czosnek. Doprawiłam solą, pieprzem oraz szczyptą gałki i ową miksturą zalałam ziemniaki. Wierzch oprószyłam ulubionymi ziołami (u mnie

bastalena
Ziemniaki pieczone z żółtym serem 192

blaszce i piec ok. 45 minut. Słonecznik i dynię zmiksować lub drobno posiekać, dodać letnie stopione masło, chleb i jajko – starannie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko odwinąć z folii. Włożyć przygotowaną masę w rozchylone nacięcia. Posypać serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut.  Przed podaniem posypać natką

Pasja Smaku
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 240

Świetna sprawa. Ale ja nie o tym.  Dziś prezentuję kolejną propozycję. Tym razem na ciepło.  PIECZARKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej jajko, pęczek posiekanej pietruszki  sól, pieprz,  ostra papryka mielona spora ilość majeranku, 12 plasterków żółtego sera (u mnie

W kuchni Karmel-itki
Tarta serowa ze szpinakiem i salami 179

ciasta z góry odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i zapiekamy przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Ciasto obciążamy, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu :). Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.  Szpinak sparzamy, kroimy na drobne kawałki. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy ze śmietaną. Dodajemy pokrojony szpinak oraz starkowany ser. Doprawiamy 1/3 łyżeczki

Gotuj z Mąką
Najprostsza zapiekanka makaronowa z szynką 186

najprostsza zapiekanka makaronowa z  szynką to moje wspomnienie z czasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy szynkę zastępowały parówki i polewało się wszystko keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas. Najprostsza zapiekanka makaronowa(...)wody z gotowania. Do makaronu dodajemy szynkę, ser, jogurt i śmietanę wymieszane z jajkami i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest wystarczająco słone. Jeśli wędlina jest słona, makaronu nie trzeba już solić. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do niego makaron. Naczynie przykrywamy i zapiekamy około 30 minut

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania