układamy w naczyniu (można przekręcić też dwa razy, szczególnie, jeśli na środku ustawimy małą szklankę, np. literatkę). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Farsz: Kapustę płuczemy w jednej lub dwóch wodach, by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy drobno, aby nie ciągnęła się w farszu. Cebulę krótko przesmażamy na oleju, dusimy na bardzo małym
Kolorowy Przepisowniksię więcej niż kilka sztuk, reszta ląduje w zamrażalniku i kiedy przychodzi na nie ochota odgrzewam je w piekarniku. Pyszne ciasto i dobrze doprawiony, pikantny farsz. Przepis znaleziony na stronach Lawendowego Domu , serdecznie Wam polecam :) Składniki: (ok. 40 sztuk) 500 g mąki pszennej, opakowanie suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru, szklanka ciepłej wody, 1/2 szklanki oleju, sól(...)ilości oleju, do lekkiego zbrązowienia, następnie dodajemy marchew i całość smażymy jeszcze około 5 minut. Zestawić z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Przed dodaniem jajka farsz smakujemy, musi być mocniej przyprawiony i tłustszy, ponieważ trafi do drożdżowego ciasta, które zniweluje jego moc. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, rozwałkować na ok. 3 mm , lekko posypując mąką
Plate of Joyswoje menu o nowe danie, to szczególnie polecam te pierogi. Moja rodzina zachwycona – a wiedzą co dobre:). Dzięki Olu za wspaniały przepis! Pierogi z jajkami i pieczarkami Farsz 5 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kg pieczarek 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki masła sól, pieprz Ciasto 0,5 kg mąki 0,5 l maślanki naturalnej szczypta soli(...)pokroić w dość drobną kostkę, podsmażyć na maśle i pozostawić do ostudzenia. Jajka pokroić w kostkę, dodać do nich ostudzone pieczarki z cebulą i surowe jajko. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką. Artykuł Pierogi z jajkami i pieczarkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś
Pieguskowa Kuchniamleka 450 g mąki tortowej, przesianej + 4 łyżki na zaczyn + mąka do posypania 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 125 ml gorącej wody 1 łyżka oleju 2 duże jajka Farsz: 2 łyżki oleju 3 cebule posiekane w piórka 3 duże, pieczarki 3 plastry żółtego sera 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, suszony tymianek 15 dag tartego sera 1 łyżka(...)Farsz: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju, doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymiankiem. Zaczyn: Drożdże wymieszać w ciepłym mleku i cukrze. Dosypać 4 łyżki mąki i energicznie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć zaczyn do dużej miski, dosypać resztę mąki, wlać gorącą wodę, olej, wbić jajka
Bon Appetit Małgorzatyschabowe nadziewane borowikami, cebulą i serem na 3 sztuki 3 kotlety schabowe bez kości 1 cebula 3-4 niewielkie borowiki 1/3 papryki czerwonej 3 plastry sera żółtego 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz szczypta rozmarynu Kotlety rozbijamy cieniutko (na grubość około 3 mm), solimy i pieprzymy, Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i szklimy(...)każdym kotlecie układamy porcję farszu i pokrojony plaster żółtego sera (w ten sposób, żeby jedno centymetrowy brzeg pozostał bez farszu), następnie kotlet składamy jak pieroga i dociskamy brzegi bez farszu. Jajko roztrzepujemy i panierujemy w nim kotleta, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane schabowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju lub maśle klarowanym) na złoto-brązowy kolor. Gotowe
Rozpustne gotowaniewszystkim kojarzy mi się z faszerowanymi jajkami. Uwielbiam pasty z dodatkiem szczypiorku, wędzonego łososia czy najprostszą formę gotowanych jajek podanych z kleksem majonezu. Dzisiaj zachęcam Was do nadziania jajek zielonym farszem - przygotowanym na bazie miękkiego awokado i czosnku. Jajka przed podaniem ozdobiłam szczypiorkiem i rzeżuchą. Poniższy farsz najlepiej przygotować krótko przed podaniem jajek, ponieważ awokado z czasem może ściemnieć(...)dodać żółtka, czosnek oraz majonez. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Masę posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać połówki białek. Wierzch farszu udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz rzeżuchą. Ewentualnie wierzch posypać świeżo zmielonym pieprzem. Jajka od razu podawać
Ugotowaćróżni się od naszych, swojskich pierogów. Jednakże przepis, który dzisiaj dla Was przygotowaliśmy jest już diametralnie różny od klasycznego, opiera się bowiem na mące z pełnego ziarna, a farsz na ciecierzycy. Uwielbiam ciecierzycę odkąd odkryłam hummus, a w tych pierogach sprawdza się znakomicie. Ravioli z ciecierzycą (ok. 20 sztuk zależy od wielkości sztuk) 50g potrawy czyli 2-3 sztuki: Energia(...)Tłuszcz – 1,2g, Węglowodany – 12,9g, IG – 28 Ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej: orkiszowej/żytniej/gryczanej 2/3 gorącej wody 1 łyżeczka oleju/oliwy sól opcjonalnie 1 jajko Farsz: 1 szklanka suchej ciecierzycy lub 2 szklanki ciecierzycy z puszki duża garść suszonych grzybów leśnych 1 mała cebula natka pietruszki pęk lub 2-3 garście jarmużu sól, pieprz olej Ciecierzycę
Przepysznik - BLW i nie tylkohistorii. Bo w sumie pracy mam sporo i się spieszę trochę :) 8 jajek gotujemy na twardo i obieramy delikatnie. Z jednej strony ucinamy wierzchołek jajka tak żebyśmy mogli jajko postawić. Z drugiej strony ucinamy tyle żebyśmy mogli dobrać się do żółtka. Żółtko delikatnie wyjmujemy, żeby nie zniszczyć białka. Żółtka mieszamy z 2 plastrami wędliny pokrojonej w drobną kosteczkę (my użyliśmy(...)TUTAJ ). Dodajemy 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę musztardy (również zrobionej przez Madzię, przepis tutaj ) i sól, pieprz do smaku. Do tego garść drobno posiekanej rzeżuchy. Mieszamy i nadziewamy tym farszem jajka. Przyozdabiamy kępkami rzeżuchy. Odcięte białka z jajek są nam niepotrzebne więc ja położyłem je sobie na kanapkę. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufactureartykule o 12 faktów, których nie wiedziałeś o patisonie . Zatem wiemy już sporo :) Czas na kolejny pyszny przepis ! Składniki: 8 szt. małych patisonów 1 szklanka kaszy kuskus 1 jajko 15 dag startego żółtego sera 1 marchewka 15 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kaszę kuskus zaparzyć według opisu na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzać(...)startą marchewkę i przyprawami do smaku. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Patisony dokładnie oczyścić, ściąć czapki, wydrążyć miąższ i oprószyć solą. Gotową kaszę kuskus wymieszać z przygotowanym farszem, jajkiem, serem. Nadziewać przygotowane patisony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniazachwyci niewątpliwie gości i domowników, nie jest pracochłonna, wyśmienicie smakuje, zielony szpinak doskonale komponuje się z żółtym ciastem... Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 jajko farsz: 400 dag szpinaku mrożonego (może być świeży ) 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony folia spożywcza do zawinięcia rolady Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy(...)odmrożony dodajemy pokrojony drobniutko czosnek przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę , w ykładamy na stolnic ę, dodajemy mąkę, jajko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na foli spożywczej równo na grubość 1 cm zostawiając po 2 cm od brzegów foli. Na ciasto rozkładamy przestudzony szpinak. Delikatnie zwijamy roladę owijając folią
kgwjanczewociasto ( pizza na około: 30 cm, na 8 trójkątów pizzy) 500 g mąki 50 g drożdży 125 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko farsz: ananas z puszki pokrojony w kostkę (opcjonalnie świeży) szynka pokrojona w plastry 150 g startego sera żółtego parmezan do posypania po delikatnym ostudzeniu opcjonalnie zioła i przyprawy do smaku(...)letniego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdżami, oliwę z oliwek i jajko. Wyrabiamy ciasto, podsypując mąką by się nie kleiło. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30-45 min pod przykryciem. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą, bądź ściereczką.Przygotować blachę
KreatywnePinySkładniki: FARSZ: jajka 5 sztuk, śmietana gęsta 200 ml, szynka konserwowa 15 dag, cebula 1 duża, ser żółty 20 dag, szczypiorek 1 pęczek TARTA: mąka krupczatka 200 gram, mąka tortowa 200 gram, masło lub margaryna 200 gram/zimne, sól 1/2 łyżeczki, żółtko 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki jajka, pieprz, sól, śmietanę dobrze roztrzepać rózgą(...)podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę, forma silikonowa 22 cm, ciasto rozwałkować na duży placek, włożyć do formy, wlać farsz i brzegi tarty nałożyć na farsz piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, trate piec około 40 minut, kroić tartę lekko przestudzoną - tarta jest syta, smaczna...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsklepu, ale nie byłam w stanie dłużej czekać za tym daniem :) Składniki: dowolna ilość dużych pomidorów opakowanie mrożonego, liściastego szpinaku kilka pieczarek oliwa z oliwek ząbek czosnku kulka mozzarelli jajko sól, pieprz suszone oregano Pomidory myjemy, ucinamy kapelusze i wydrążamy miąższ. (Miąższ możemy później wykorzystać do gazpacho - przepis w kolejnych moich postach). Środek pomidorów solimy i odwracamy do góry nogami(...)pieprzu. Wysypujemy pieczarki na talerz. Szpinak również podsmażamy na oliwię z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak mieszamy z pieczarkami i wbijamy do farszu jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory nadziewamy szpinakiem z pieczarkami, na wierch kładziemy plasterki mozzarelli i posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy w 190 - 200 stopniach C. przez około 15- 20 minut. Zapiekane pomidory
Bon Appetit Małgorzatysuszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) 300g pieczarek 300g kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku 150g chudego wędzonego boczku 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 400g makaronu typu wstążki 1 jajko 3 łyżki majonezu 250g sera żółtego w kawałku (typu gouda) pęczek szczypiorku Dodatkowo: Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Grzyby namaczamy w wodzie na minimum 7 godzin. Boczek kroimy(...)doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając. 2. Ugotowany makaron przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Łączymy z farszem, jajkiem oraz 3 łyżkami majonezu- dokładnie mieszamy. Dużą łyżką nabieramy na dłoń solidną porcję i ugniatając (niczym kapustę ;) formujemy kule. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 minut. Każdą kulę
Kuchnia w czekoladziemogą być podane do obiadu jak i na ciepłą kolację. Dość szybko się przyrządza a efekt jest bardzo smaczny.:) Składniki Ciasto 300 g mąki pszennej 30 ml oleju 3 jajka Farsz Opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku słoiczek suszonych pomidorów w oliwie 4-5 ząbków posiekanego czosnku sól, pieprz kilka łyżek masła Sos gorgonzola … Czytaj dalej Szpinakowe kwadraciki
gotuj ze mnądookoła. Delikatnie rozdzielić dwie połówki jajka i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem i wymieszać z majonezem. Dodać musztardę i przyprawy. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić jajka farszem. Na końcu najważniejsze, KAWIOR, to nie dekoracja, a niezbędny składnik, bo smakowo podbija smak jaj o minimum 100%. Polecam
Gosia gotujepierogów, ale myślę, że równie będą cieszyć Wasze oczy i nabierzecie na nie ochoty Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 250 g suszonych grzybów, np. podgrzybków lub 500 g pieczarek 1 duża cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, lubczyk olej
Zasmakuj Kuchnimacie dobry blender możecie zblendować, mój blender niestety nie dał rady :-( Doprawiamy według smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Nie sólcie wcześniej bo serek jest już słony. Napełniamy połówki jajek farszem - można to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego ale łyżką tez się da. Umytego ogórka ze skórką kroimy w cienkie plastry wzdłuż. Najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw - wyjdą
Marta próbujegotowania mięsa np.marchew , to możemy je zmielić razem z mięsem) . Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na 2 łyżkach masła, mieszamy z mięsem, tartą bułką i jajkiem, farsz doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy go. Krok 6. Na stolnicy z wysypaną mąką pszenną formujemy z ciasta wałek o średnicy 3 cm, kroimy go na kawałki długości
Moja Książka Kucharskasosem ziołowym, które wyszło genialne w smaku. Trochę się bałam połączenia niektórych składników. Myślę ze to był dobry pomysł,ravioli wyszły fajne w smaku. składniki ciasto 300g mąki 3 jajka Farsz puszka tuńczyka w sosie własnym
Kulinarne pyszności Molkikurkami od razu wiedziałam, co z nich zrobię. Ten pomysł narodził się, gdy w 1 sekundę;) Tarta, moja ukochana tarta;) Składniki: ciasto 210 gram mąki 100 gram masła 1 jajko farsz 200 gram kurek 1 cebula 1/4 pora 200 ml śmietanki 1 opakowanie ricotty 50 gram żółtego sera 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy do sałatek firmy Prymat ulubione świeże
Życie zaczyna się w kuchnidojrzałe więc...tarta się stała :P Składniki Ciasto: 250 g mąki 60 g cukru 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 120 g masła 2 łyżki śmietany30 % 2 żółtka jajek Farsz: 1 kg śliwek (węgierki) 1 łyżka soku z cytryny 100 g cukru Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę
R'n'G Kitchenmieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa i kukurydziana) - 250 ml ciepłej wody - 5 g drożdży suchych - łyżeczka soli - łyżeczka cukru - łyżeczka tymianku - 30 ml oliwy - 1 jajko farsz: - 2 duże buraki - 100 g sera koziego twardego - 100 ml octu balsamicznego - pół łyżeczki soli - świeży tymianek WSZYSTKIE SKŁADNIKI na ciasto wyrób mikserem na gładko, może się zdarzyć, że będziesz potrzebować
Kuchnia bezglutenowa Lolipomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos TU SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 jajka Farsz: 30 dag. mięsa mielonego 25 dag pieczarek 1 cebula 25 dag sera żółtego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego Sos- przepis
W kuchennym oknie Ewytwardo, obrać i przekroić na połówki. Żółtka rozdrobnić widelcem lub przetrzeć przez sito, dodać pokrojone suszone pomidory, drobno pokrojoną szynkę, ricottę, majonez i całość doprawić do smaku. Napełnić połówki jajek farszem i schłodzić. Podać np. z roszponką i świeżym pieczywem. Smacznego
Plate of Joygłównym! Naleśniki z białym serem Naleśniczki już usmażone na masełku posypane lekko cukrem pudrem. Składniki : 2 czubate szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli 2 jajka Farsz : Kostka sera białego 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko Łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Sprawdzone przepisy kulinarnemrugnięcia okiem. Mężczyźni mają chyba inne kubki smakowe Składniki (na ok 10 naleśników): 700 ml mleka 1,5% 280 g mąki żytniej szczypta soli łyżka oleju kokosowego (lub rzepakowego) jajko Farsz: 200 g chudego twarogu 4 łyżki mleka łyżeczka cukru połówka brzoskwini z puszki Sos brzoskwiniowy: 2 brzoskwinie z puszki 4 łyżki syropu z brzoskwiń łyżka miodu sok wyciśnięty
e-PrzepisyKulinarnemrugnięcia okiem. Mężczyźni mają chyba inne kubki smakowe Składniki (na ok 10 naleśników): 700 ml mleka 1,5% 280 g mąki żytniej szczypta soli łyżka oleju kokosowego (lub rzepakowego) jajko Farsz: 200 g chudego twarogu 4 łyżki mleka łyżeczka cukru połówka brzoskwini z puszki Sos brzoskwiniowy: 2 brzoskwinie z puszki 4 łyżki syropu z brzoskwiń łyżka miodu sok wyciśnięty
e-PrzepisyKulinarnedodaj ę jajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz: ugotowane ziemniaki ser biały sól pieprz cebula (opcjonalnie) * Nie podawałam dokładnie ile czego ma być ponieważ ja staram się stosować zasadę
Kulinarnie z Polką na Kresach