Składniki: FARSZ: jajka 5 sztuk, śmietana gęsta 200 ml, szynka konserwowa 15 dag, cebula 1 duża, ser żółty 20 dag, szczypiorek 1 pęczek TARTA: mąka krupczatka 200 gram, mąka tortowa 200 gram, masło lub margaryna 200 gram/zimne, sól 1/2 łyżeczki, żółtko 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki jajka, pieprz, sól, śmietanę dobrze roztrzepać rózgą(...)podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę, forma silikonowa 22 cm, ciasto rozwałkować na duży placek, włożyć do formy, wlać farsz i brzegi tarty nałożyć na farsz piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, trate piec około 40 minut, kroić tartę lekko przestudzoną - tarta jest syta, smaczna...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsklepu, ale nie byłam w stanie dłużej czekać za tym daniem :) Składniki: dowolna ilość dużych pomidorów opakowanie mrożonego, liściastego szpinaku kilka pieczarek oliwa z oliwek ząbek czosnku kulka mozzarelli jajko sól, pieprz suszone oregano Pomidory myjemy, ucinamy kapelusze i wydrążamy miąższ. (Miąższ możemy później wykorzystać do gazpacho - przepis w kolejnych moich postach). Środek pomidorów solimy i odwracamy do góry nogami(...)pieprzu. Wysypujemy pieczarki na talerz. Szpinak również podsmażamy na oliwię z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak mieszamy z pieczarkami i wbijamy do farszu jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory nadziewamy szpinakiem z pieczarkami, na wierch kładziemy plasterki mozzarelli i posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy w 190 - 200 stopniach C. przez około 15- 20 minut. Zapiekane pomidory
Bon Appetit Małgorzatysuszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) 300g pieczarek 300g kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku 150g chudego wędzonego boczku 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 400g makaronu typu wstążki 1 jajko 3 łyżki majonezu 250g sera żółtego w kawałku (typu gouda) pęczek szczypiorku Dodatkowo: Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Grzyby namaczamy w wodzie na minimum 7 godzin. Boczek kroimy(...)doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając. 2. Ugotowany makaron przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Łączymy z farszem, jajkiem oraz 3 łyżkami majonezu- dokładnie mieszamy. Dużą łyżką nabieramy na dłoń solidną porcję i ugniatając (niczym kapustę ;) formujemy kule. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 minut. Każdą kulę
Kuchnia w czekoladziedomu uwielbiamy pierogi! Zresztą.. do tej pory nie poznałam osoby, która by ich nie lubiła. Są wdzięczne, ponieważ ciasto jest elastyczne i można do niego wkładać jakikolwiek farsz nam się podoba. Można robić pierogi na słodko, na słono, rybne, mięsne, serowe, z warzywami, z kapustą i grzybami, ... po prostu co chcecie i na co macie ochotę:) Można dodać(...)pierogów, ale myślę, że równie będą cieszyć Wasze oczy i nabierzecie na nie ochoty:) Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 500 g pieczarek lub 250 g suszonych grzybów, np. podgrzybków 1 duża cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur
Zasmakuj Kuchniprzy nich roboty. Ale wzięłam się za siebie i postanowiłam trochę je polepić. Ciasto z początku jest lekko oporne do rozwałkowania, ale później, to już idzie jak z płatka. Farsz zrobiłam z mielonego mięsa z indyka, dodałam cebulę szalotkę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Całość bardzo dobrze przyprawiłam. Bo bardzo lubimy jak dania są bardzo wyraźne w smaku. Wiecie(...)MIĘSEM Z INDYKA I PAPRYKĄ. Składniki około 45 sztuk: Ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej 3 łyżki oleju 120 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 320 g mielonego mięsa z indyka 2 duże cebule szalotki 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 strąka papryki zielonej sól pieprz czarny pieprz cayenne łyżka oleju albo oliwy Dodatkowo: 5 łyżek
Zakątek rozkoszy kulinarnychmogą być podane do obiadu jak i na ciepłą kolację. Dość szybko się przyrządza a efekt jest bardzo smaczny.:) Składniki Ciasto 300 g mąki pszennej 30 ml oleju 3 jajka Farsz Opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku słoiczek suszonych pomidorów w oliwie 4-5 ząbków posiekanego czosnku sól, pieprz kilka łyżek masła Sos gorgonzola … Czytaj dalej Szpinakowe kwadraciki
gotuj ze mnągodzina Składniki Na ciasto wd. uznania - na pewno macie swój przepis na ciasto, ale kto nie ma to proszę: 2 szklanki mąki poznańskiej, 1/2 szklanki letniej wody, 1 jajko Farsz: 1 obrana pomarańcz 2 cm kawałek obranego imbiru pół łyżeczki zmiażdżonej bokiem noża kolendry (ziarna) cukier bądź ksylitol Dynia hokkaido 1-1,5 kg obrana i wypestkowana Olej rzepakowy Przygotowanie
Kuchnia PROzdrowotnadookoła. Delikatnie rozdzielić dwie połówki jajka i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem i wymieszać z majonezem. Dodać musztardę i przyprawy. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić jajka farszem. Na końcu najważniejsze, KAWIOR, to nie dekoracja, a niezbędny składnik, bo smakowo podbija smak jaj o minimum 100%. Polecam
Gosia gotujepierogów, ale myślę, że równie będą cieszyć Wasze oczy i nabierzecie na nie ochoty Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 250 g suszonych grzybów, np. podgrzybków lub 500 g pieczarek 1 duża cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, lubczyk olej
Zasmakuj Kuchnimacie dobry blender możecie zblendować, mój blender niestety nie dał rady :-( Doprawiamy według smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Nie sólcie wcześniej bo serek jest już słony. Napełniamy połówki jajek farszem - można to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego ale łyżką tez się da. Umytego ogórka ze skórką kroimy w cienkie plastry wzdłuż. Najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw - wyjdą
Marta próbujegotowania mięsa np.marchew , to możemy je zmielić razem z mięsem) . Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na 2 łyżkach masła, mieszamy z mięsem, tartą bułką i jajkiem, farsz doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy go. Krok 6. Na stolnicy z wysypaną mąką pszenną formujemy z ciasta wałek o średnicy 3 cm, kroimy go na kawałki długości
Moja Książka KucharskaJedne z lepszych pierożków kruchych jakie jadłam na bazie curry.Polecam. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 4łyżki masła 2 szkl.mąki 1/2szkl.kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200g.pieczarek 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek szczypiorku Przyprawy: ~~~~~~~~~~~~~~~~ sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry Ponadto: ~~~~~~~~~~~~ papier do pieczenia
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisosem ziołowym, które wyszło genialne w smaku. Trochę się bałam połączenia niektórych składników. Myślę ze to był dobry pomysł,ravioli wyszły fajne w smaku. składniki ciasto 300g mąki 3 jajka Farsz puszka tuńczyka w sosie własnym
Kulinarne pyszności Molkikurkami od razu wiedziałam, co z nich zrobię. Ten pomysł narodził się, gdy w 1 sekundę;) Tarta, moja ukochana tarta;) Składniki: ciasto 210 gram mąki 100 gram masła 1 jajko farsz 200 gram kurek 1 cebula 1/4 pora 200 ml śmietanki 1 opakowanie ricotty 50 gram żółtego sera 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy do sałatek firmy Prymat ulubione świeże
Życie zaczyna się w kuchnidojrzałe więc...tarta się stała :P Składniki Ciasto: 250 g mąki 60 g cukru 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 120 g masła 2 łyżki śmietany30 % 2 żółtka jajek Farsz: 1 kg śliwek (węgierki) 1 łyżka soku z cytryny 100 g cukru Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę
R'n'G Kitchen