jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:10/455)

Proste ciasto z jabłkami 268

jabłka pod kruszonką. Proste ciasto z jabłkami : Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki 100 g masła lub 1/3 szklanki oleju ¼ szklanki cukru pudru szczypta soli 1 jajko farsz: 2 jabłka starte na tarce jarzynowej 2 łyżki cukru ok. 2 łyżki bułki tartej (zależne od soczystości jabłek) 1 łyżka posiekanych rodzynek 1 łyżka posiekanych orzechów odrobina cynamonu cukier trzcinowy(...)posypania *szklanka o pojemności 250 ml Farsz: jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Do jabłek dodajemy bułkę tartą, cukier, cynamon, rodzynki i orzechy i delikatnie łączymy mieszając. Ciasto: do misy robota dodajemy oba rodzaje mąki, cukier, jajko oraz szczyptę soli, zamiast masła dodałam tym razem olej z powodu braku innego tłuszczu (a domownicy chcieli ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka z pieczarkami smażone w skorupkach 167

jakiegoś czasu moja ulubiona potrawa na wielkanocne śniadanie. Farsz z jajek, pieczarek i szczypiorku umieszczony w skorupkach. Jajka smażę na maśle, na patelni, dzięki czemu mają chrupiący wierzch. 4 jajka na twardo skorupki z 5 jajek pęczek szczypiorku 150 g pieczarek 2 łyżki majonezu sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia łyżka masła bułka tarta Do wykonania tego(...)usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. W misce wymieszać jajka, pieczarki, drobno posiekany szczypiorek i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do skorupek nakładać przygotowaną masę. Farsz lekko docisnąć łyżką. Wierzch jajek obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło. Jajka usmażyć (tylko od strony farszu). Podawać na ciepło. Najwygodniej jeść je małą łyżeczką. W przypadku kiedy chcecie podać

Bullio
Ravioli z dynią (Ravioli di Zucca) 136

dodatkowo startym parmezanem. Do formowania ravioli posłużyłam się specjalną formą, która jest ciekawym gadżetem i bardzo ułatwia pracę.  Składniki na około 40 sztuk: 200 g mąki pszennej 2 jajka farsz: 500 g puree z dyni 100 g pokruszonych ciastek amaretti 50 g sera Grana Padano gałka muszkatołowa sól masło szałwiowe: masło garść listków szałwii dodatkowo:  tarty parmezan świeżo

wyzwania kuchenne
Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym 169

pomysł, ale przyznam,że wyszedł bardzo smaczny i mogę dalej polecić. SKŁADNIKI: Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka  1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli  2 jajka Farsz: mięso gotowane z rosołu  ( u mnie 2 udka ) 1/4 kalafiora odrobinę  rosołu ( farsz będzie wtedy rzadki ) sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 5-6 dużych pomidorów

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym 187

oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 250 g mięsa mielonego z łopatki 3 małe suszone ostre papryczki 1 płaska łyżeczka płatków chili (opcjonalnie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g małych pieczarek 2 łyżki pasty paprykowej lub keczupu 100 g serka topionego kremowego 1 jajko 1/2 łyżeczki papryki(...)koniec smażenia (ok 15 minut) dodajemy połowę serka topionego i mieszamy aż się roztopi. Ściągamy patelnie z palnika i odstawiamy na kilka minut do przestudzenia. Następnie dodajemy do farszu jajko, natkę pietruszki, pastę paprykową, paprykę w proszku i kilka sztuk suszonej żurawiny.Całość dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm i wycinamy z niego koła. Wykładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche ciasto z farszem cebulowo-porowym i salami 191

doskonale zaspokaja głód i swobodnie może zastąpić obiad. Składniki farszu nie są zbyt wyszukane, ale dzięki idealnemu połączeniu - całość komponuje się naprawdę wyśmienicie! Spróbujcie i przekonajcie się, że "w prostocie siła". (Forma o średnicy 18 cm) Ciasto: 250g mąki pszennej + do podsypania 60g masła 50g smalcu 1/2 łyżeczki soli 1 jajko  2-3 łyżki mleka (zimnego) Nadzienie: 100g pora(...)przygotować nadzienie. Pora pokroić w talarki, a obie cebule w piórka. Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i pozostawić do ostudzenia. Zawartość patelni przełożyć do miski i wmieszać z jajkami. Farsz doprawić do smaku. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm i średnice większą od naszej formy. Ciasto przenieść

Di gotuje
Bułeczki z pesto 268

było akurat pietruszkowe ;) Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka  60g roztopionego masła 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka  Farsz 2 małe pęczki pietruszki lub jeden większy pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki podprażonych i mielonych pestek dyni (można pominąć) sok z połówki cytryny 1/4 szklanki oleju sól, pieprz

Czerwona Porzeczka
Pieczone paszteciki do barszczu 886

sztuk dużych pasztecików. Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka  60g roztopionego masła 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka  Farsz 500-600g pieczarek 2 małe cebule olej sól, pieprz   Dodatkowo: 3-4 łyżki masła do rozpuszczenia zioła prowansalskie sól W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy

Czerwona Porzeczka
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 256

gościło na moim stole. SKŁADNIKI :na  ok 25 szt (przepis autorski) na ciasto 400 g semoliny  4 łyżki oliwy  pół łyżeczki soli morskiej  4 jajka  farsz  4-5 szt krupnioka  1 cebula czerwona większa pieprz kolorowy do smaku  4 łyżki oliwy  1 łyżkę majeranku   dodatkowo 2 jabłka (najlepiej kwaskowe

Basia w kuchni
Pierogi z gęsimi wątróbkami 154

staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni.   Składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz:   500 g wątróbki gęsiej    2 łyżki masła klarowanego    3 łyżki smalcu gęsiego    1 jabłko    2 średnie cebule    sól(...)dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy

R'n'G Kitchen
Kluski ziemniaczane z pysznym farszem z mięsa i kapusty kiszonej 367

gorąco i zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -około 1 kg ugotowanych i przepuszczonych  przez praskę ziemniaków -1,5 szkl mąki ziemniaczanej -0,5 szkl mąki pszennej  -łyżeczka soli -2 jajka FARSZ -0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa -1 średnia cebula -1 duży ząbek czosnku -garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki -1 marchew -100g kapusty

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Paluchy a’la pizza 497

łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy salami pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy świeży tymianek gruba sól Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z mięsnym farszem 209

dopóki nie jest gorzka, zjem każdą. <3 Jak i takie pyszne pierogi - dobre na śniadanie, obiad i kolację. Ciasto: Jak tutaj , tylko połowa składników (żółtko, zamiast całego jajka) Farsz: 400g mielonego mięsa z łopatki duży kubek esencjonalnego wywaru warzywnego 1 gotowana marchewka i pietruszka (z wywaru) 1 spora cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz masło klarowane do smażenia Mięso

Kuchenna Kontrrewolucya
Pietruszkowe naleśniki ze szparagami 200

wyobrażam sobie jednego dnia.  ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1 pęczek natki pietruszki szczypta soli 2 łyżki oliwy 3 łyżki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 2 jajka farsz: 1 pęczek szparagów białych 1 garść roszponki 6 rzodkiewek 6 pomidorków koktajlowych 6 gałązek koperku 1/2 papryczki chili 6 plastrów boczku wędzonego sos : 4 gałązki koperku 2 ząbki czosnku

wesoła kuchnia
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem 185

układamy w naczyniu (można przekręcić też dwa razy, szczególnie, jeśli na środku ustawimy małą szklankę, np. literatkę). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Farsz: Kapustę płuczemy w jednej lub dwóch wodach, by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy drobno, aby nie ciągnęła się w farszu. Cebulę krótko przesmażamy na oleju, dusimy na bardzo małym

Kolorowy Przepisownik
Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 278

się więcej niż kilka sztuk, reszta ląduje w zamrażalniku i kiedy przychodzi na nie ochota odgrzewam je w piekarniku. Pyszne ciasto i dobrze doprawiony, pikantny farsz. Przepis znaleziony na stronach  Lawendowego Domu , serdecznie Wam polecam :)  Składniki: (ok. 40 sztuk) 500 g mąki pszennej, opakowanie suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru, szklanka ciepłej wody,  1/2 szklanki oleju, sól(...)ilości oleju, do lekkiego zbrązowienia, następnie dodajemy marchew i całość smażymy jeszcze około 5 minut. Zestawić z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Przed dodaniem jajka farsz smakujemy, musi być mocniej przyprawiony i tłustszy, ponieważ trafi do drożdżowego ciasta, które zniweluje jego moc. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, rozwałkować na ok. 3 mm , lekko posypując mąką

Plate of Joy