Drobiowe kotlety z pieczarkami i serem 207pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryka czerwona 1 łyżeczka warzywka 10 pieczarek 15 dag sera żółtego twardego olej do smażenia bułka tarta ( do panierowania ) 2 jajka ( do panierowania ) Wykonanie Pierś z kurczaka myję osuszam , następnie robimy porcję na kotlety,rozbijamy delikatnie za pomocną przełożenia folią spożywczą aby nie porozrywać mięsa , jak mamy rozbite kotlety
Mój Smak
Smażenie kotletów - kilka dobrych rad. 52205kotletów po usmażeniu trzeba rozbity i posolony kotlet obtoczyć w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej w proporcjach 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej, a dopiero później panierujemy kotleta jajkiem. Rada(...)Rada 3 P anierka kotleta będzie bardziej krucha, jeżeli do jajka którym panierujemy kotlety dodamy kilka kropel oleju. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarne
ŚLEDŹ W SOSIE OLIWKOWYM 190PRZYGOTOWANIE : Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Filety obtaczamy w rozmąconym jajku, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Warzywa kroimy w słupki, dodajemy łyżkę sosu barbecue, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy
Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka jaglane z płatkami jaglanymi 183Składniki: Kasza jaglana – ½ szklanki Mleko – 1 szklanka Wiórki kokosowe – 4 łyżki Miód lub syrop klonowy – 2 łyżki Mak – 1 łyżka Żurawina – ½ szklanki Płatki jaglane Sonko – ½ szklanki + trochę do panierowania Jajko – 1 sztuka Jogurt naturalny – 2 łyżki Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy na mleku z wiórkami kokosowymi i miodem. Gdy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy ją do wystygnięcia, a następnie
Kuchnia Bon Appetit
Schabowe z boczniakami 238Składniki: 6 plastrów schabu 30 dkg boczniaków 1 cebula masło sól, pieprz do panierowania: jajko bułka tarta sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: Cebulę posiekać i zeszklić, dodać pokrojone boczniaki, posypać … Czytaj dalej Schabowe z boczniakami
czarrna od kuchni
Cygara schabowe z jarmużem 276Roladki z zielono-czerwonym wnętrzem Składniki ok 1/2 kg schabu 3 liście jarmużu 3-5 suszonych pomidorów 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz do panierowania: jajko bułka tarta sól, pieprz Sposób przygotowania … Czytaj dalej Cygara schabowe z jarmużem
czarrna od kuchni
Roladki z pomidorem i fasolką 318Szybkie i smaczne Składniki 1/2 kg schabu suszone pomidory 2 garście fasolki szparagowej 2 plasterki sera żółtego ostry sos do panierowania: jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób przygotowania Schab przekroić … Czytaj dalej Roladki z pomidorem i fasolką
czarrna od kuchni
Roladki pomidorowe z czosnkiem 227Aromatyczny pomysł na obiad Składniki 4 plastry schabu pasta z suszonych pomidorów czosnek w zalewie sól, pieprz listki bazylii do panierowania jajko bułka tarta Sposób przygotowania Kotlety rozbić, posypać solą … Czytaj dalej Roladki pomidorowe z czosnkiem
czarrna od kuchni
Roladki z hiszpańskim akcentem 282Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 8-10 plasterków chorizo 1 łyżka kaparów 3-4 suszone pomidory do panierowania: jajko bułka tarta sól, pieprz Sposób przygotowania Fileta przekroić wzdłuż na pół … Czytaj dalej Roladki z hiszpańskim akcentem
czarrna od kuchni
Schabowe po hawajsku 467specjalne zamówienie :) Składniki 4 plastry schabu 1/2 puszki ananasa w zalewie 4 plastry sera sól, pieprz do panierowania: jajko bułka tarta Sposób przygotowania Schab rozbić, posypać solą i … Czytaj dalej Schabowe po hawajsku
czarrna od kuchni
Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej 327kanapek. Robi się je tak samo jak rybkę tyle, że zalewa jest pomidorowa bo z dodatkiem keczupu i koncentratu pomidorowego. składniki: ok 1,5 kg niedużych pieczarek jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki cukru 6 łyżek keczupu łagodnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli(...)garnka się zagotuje dodać cebulę i gotować wszystko razem ok 3 minuty. Gotową zalewę wystudzić. Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło. Następnie pieczarki panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone pieczarki osączyć na papierowym ręczniku i wystudzić. Wystudzone usmażone pieczarki ułożyć
Monia miesza i gotuje
Krokiety na słodko 261mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 jajko 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli oraz ulubiony dżem, u mnie truskawkowy 2 jajka do panierowania wiórki kokosowe do panierowania do smażenia - olej lub masło klarowane Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować i usmażyć naleśniczki. Gotowe naleśniki posmarować dżemem i zwinąć jak krokiety - najpierw boki(...)środka a potem zrolować. Zwinęte krokiety panierować w jajku a potem we wiórkach kokosowych. Smażyć na lekko złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Trzeba szybko przekręcać bo panierka szybko się przypala
Monia miesza i gotuje
Filet w tartych migdałach 181osuszyć , podzielić na cztery porcje. Obsypać filety przyprawą do kurczaka, odstawić na godzinę. Do miski wybić jajko, roztrzepać z solą i pieprzem. Mięso zanurzać w roztrzepanym jajku , panierować w tartych migdałach. Smażyć filety na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusi
Bułeczki nadziewane pieczarkami + film 293wszystkie składniki razem łączymy. Przygotowanym farszem napełniamy każdą z bułek przez wydrążoną wcześniej dziurkę. Na głęboki talerz wbijamy pozostałe 2 jajka i roztrzepujemy je widelcem, następnie bułki moczymy w jajkach, panierujemy w bułce tartej i rumienimy na głębokim tłuszczu z każdej strony. Po usmażeniu bułeczki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z namiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, podajemy na gorąco
Smakowite Dania
Roladki drobiowe ze śliwkami 236połowę Oprószyć mięso solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć po 2 śliwki suszone, zwinąć mięso w roladki. Jajko roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Zanurzać roladki w jajku, panierować w siemieniu lnianym. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusi
Jajka po szkocku 400czosnek, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Nabierać porcje mięsa, spłaszczać na dłoni, na środku ułożyć całe jajko. Mięsem dokładnie obkleić jajka, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoty kolor
Z miłości do słodkości
Soczysty cytrynowo-tymiankowy kurczak 200cytryny, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i łyżkę świeżego tymianku. Dosypujemy bułkę tartą, sól i pieprz- dobrze mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą do smażenia. Kotlety maczamy w jajku, panierujemy i smażymy na złoto. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy 9 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy trzy łyżki masła, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i łyżkę tymianku. Dobrze
les mirabelles
Krokiety z fetą i szpinakiem 224DODATKOWO : * szpinak – 500 g * feta – 150 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek – 2 ząbki DODATKOWO : * jajko do panierowania * bułka tarta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ : Na patelni rozgrzewamy(...)dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki. Dodajemy do rozdrobnionej fety i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej , a następnie smażymy na złoto. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodko
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 225nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki. Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczkami. Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy. Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia. Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz
Maminek kulinarny
Roladki drobiowe z brzoskwiniami 332ciasta. Jajko wybić na talerz, roztrzepać z solą i pieprzem. Na każdym filecie, ułożyć brzoskwinię, zwinąć w roladkę. Roladki obtoczyć dobrze w mące, w jajku, panierować w płatkach kukurydzianych. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu, parę minut z każdej strony. Podawać roladki z pieczonymi ziemniaczkami (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusi
Cebulowa przekąska. 182odrobiną pieprzu, papryki... Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka. Naszą przygotowaną cebulę zanurzamy w jajku i obsypujemy dokładnie mąką z przyprawami. Starając się zasypać każdy listek i znów zanurzamy w jajku. Panierujemy w bułce tartej również bardzo dokładnie. Posypując nią każdą przestrzeń. Panierowaną cebulę smażymy w głębokim tłuszczu na lekko brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Delikatnie wykrawamy środek
Malinowe Pocałunki
Tosty z patelni 2075smażenia Cztery kromki chleba tostowego posmarować masłem. Na każdej posmarowanej kromce ułożyć po plasterku wędliny i sera. Przykryć pozostałymi czterema kromkami i przekroić na trójkąty. Jajka roztrzepać widelcem. W jajku panierować trójkątne kanapki a następnie smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Pyszne i gorące tosty podałam z pomidorkami koktajlowymi
Monia miesza i gotuje
Warsztaty kuchni hiszpańskiej w ROTONDO - 19.11.2013, Poznań. 239andaluzyjskie Paella marinara (z owocami morza ) fot.: Karmel-itka Cocido madrileno ( gulasz madrycki) Churros z sosem czekoladowym fot. Karmel-itka. Crema catalana ( krem kataloński ) fot. : Karmel-itka . Panierowane jajka przepiórcze fot. : Karmel-itka. Tortilla di patatas fot.: Karmel-itka Pierwszy raz w życiu pracowałam z małżami, ba, to był mój debiut, jeśli chodzi też o ich konsumpcję
W kuchni Karmel-itki
Arancini - włoskie kule ryżowe 345mięsa mielonego 3 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1 jajko olej bułka tarta do panierowania 2 jajka Wykonanie: Najpierw przygotować masę ryżową (robi się podobnie jak risotto): W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i poczekać, aż będzie szklista. Wtedy dodać ryż i chwilę podsmażać razem(...)tymiankiem. Do zimnego risotto dodać jajko i wymieszać. Gotową masę ryżową nakładać łyżką na rękę, na do porcję masy mięsnej i przykryć porcją risotta. Formować kule i panierować je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju. insertCookd("d364373439424c34c627a56f56712efd
Pasja Smaku
Cukinia panierowana z mozzarellą i suszonym pomidorem 189panierowałam ją w płatkach owsianych, a na koniec roztopiłam plaster mozzarelli z suszonym pomidorem. Składniki: 2 cukinie 4-5 suszonych pomidorów 1 mozzarella płatki owsiane do panierowania 2 jajka olej do smażenia 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz Wykonanie: Cukinie umyć pokroić w plastry. Pomidory suszone pokroić w paseczki a mozzarellę w pastereczki. Jajka roztrzepać, dodać bazylię, sól(...)oraz pieprz. Panierować najpierw w jajku, a potem w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzać tłuszcz, gdy jedna strona jest już usmażona, obracamy i na wysmażoną kładziemy kawałek mozzarelli i paseczek suszonego pomidora. Smażymy aż ser się rozpuści. Po usmażeniu układać na papierowym ręczniku, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi
Śledzie smażone marynowane 182duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: _______________________ Śledzie umyć i panierować w mące, rozbełtanym jajku, po czym ponownie w mące
Gosia gotuje
PIĄTKOWA KLASYKA. SMAŻONA RYBA Z ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ 359Bardzo lubię klasycznie smażone filety rybne. Klasycznie - znaczy dla mnie panierowane w jajku i bułce tartej, a wcześniej posypane solą, pieprzem cytrynowym i obowiązkowo duuużą ilością majeranku. Zazwyczaj kupuję do smażenia dorsza albo pyszną mirunę (podobno jeden ze smaczniejszych gatunków ryb). Minusem jest to, iż bazuję na filetach mrożonych (nieglazurowanych na szczęście), nie mając dostępu do świeżych(...)majerankiem. Układam w naczyniu przekładając każdy kawałek plasterkami cebuli. Przykrywam talerzykiem i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie rybę wyjmuję z lodówki i panieruję: w mące, rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażę na oleju z obu stron na złoty kolor
Walijskie Pichcenie
Paluszki drobiowe 261drobno posiekana 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki lub natki kolendry 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2-3 jajka - jedno do mielonego mięsa i jedno lub dwa do panierowania 2-3 łyżki bułki tartej do mielonego mięsa oraz bułka tarta do panierowania (czasami zamist bułki tartej do mięsa dodaje się mąkę) masło klarowane(...)mielonym zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce (na tym etapie nie dodajemy białego pieprzu) Do zmielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Jajko lub jajka do panierowania rozbełtać z białym pieprzem Uformować paluszki o średnicy ok. 1,5 cm, panierować dwuktotnie w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlet z piersi z kurczaka 165kotlecików Składniki: Filety z kurczaka 2 rozklepane jajka Pieprz sól Bułka tarta Oliwa Sposób: Filety należy oczyścić i dokładnie rozbić tłuczkiem, przyprawić solą oraz pieprzem, następnie po kolei panierować: roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smaży się na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Polecam również panierować w samym jajku i mące pod koniec podlewamy odrobiną wody
Viola cooks with passion