Przygotowałam dzisiaj dla Was bardzo zdrowe ciasteczka, tak po prostu bez przepisu, to co mi kulinarna dusza podpowiedziała, to dodałam. Mocno pachnące świętami :-) Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych (+ dodatkowo ok. 2ch łyżek) 1 jajko 170 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka miodu 1 dojrzały banan 50 g rodzynek ciemnych
pieprzny smaczekDelikatny i kremowy torcik z dodatkiem adwocata i słodkich brzoskwiń. W smaku rewelacyjny. Sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach i świętach, jednakże dodatek alkoholu sprawia, że jest tylko dla dorosłych. Biszkopt: 2 jajka 50 g cukru 10 g cukru waniliowego Delecta 40 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 400 g brzoskwiń
VioletoweKucharzenieWesołych Świąt! radości, miłości, szczęścia oraz tradycyjnie wiosny, słonecznej pogody, baby drożdżowej, smacznego jajka, i baaardzo mokrego Dyngusa, życzy Kasia - Pełny talerz
Pełny talerzKochani ! Z okazji zbliżającej się Wielkanocy życzę Wam zdrowych i radosnych świąt, pogodnego wiosennego nastroju, wspaniałych chwil spędzonych w gronie rodzinnym oraz smacznego jajka i mokrego dyngusa
Smakowite DaniaWczoraj przywitaliśmy pierwszy dzień wiosny, a dzisiaj czas już pomyśleć o Świątecznym menu. Jako, że zbliżające się małymi kroczkami Święta Wielkanocne, zwane przeze mnie potocznie żurkowo-jajcarskimi (bo żurek i jajka być muszą) są tuż, tuż, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na jajka faszerowane, które z pewnością znajdą miejsce na moim świątecznym stole. Oczywiście w towarzystwie innych
Kuchnia w opałachWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Smakuje bardzo pysznie. Niezastąpiony na świątecznym stole. Polecam Post
Marta GotujeNie lubię tortów i chyba nikogo nie zdziwi to co czyta. Są ciężkie, pracochłonne i ciężkie do transportu. Ale jak już torty robię to kombinuję. Oczywiście
Słodkie Przyjemnościpowieszenia na choince czy do podarowania komuś bliskiemu. Spróbujcie, są kruche przed ługi czas, więc warto zrobić je już teraz i do świąt przechowywać np w metalowej puszce.Składniki :* 3 szklanki mąki pszennej * 2 jajka* szklanka cukru pudru* pół kostki masła* pół szklanki miodu lipowego* 2 łyżki kakao* łyżeczka przyprawy do piernika* łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie :Masło roztopić
Magiczne Życie MartyCiasta piernikowe kojarzą nam się głównie ze świętami, ale czasami mam ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A
Zainspirowana w kuchniserniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta czy herbatników. Zdecydowanie do przygotowania nie tylko od święta! Składniki: Masa makowa: 900 g gotowej masy makowej z puszki 2 jajka 100 g mielonych migdałów 70 g kokosu *opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego lub rumowego Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony
Ze smakiem i z pasjąbardzo wyczuwalny w smaku. Wszystko jest przełożone domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu zapachniało w domu Świętami... Inspiracja Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 5 łyżek miodu, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Margarynę, miód i cukier stopić
Z miłości do słodkościŻurek to chyba oprócz jajek jedyna potrawa jaką niezależnie od regionu w całej Polsce przygotowuje się tradycyjnie na Wielkanoc. Odmian jest wiele, tyle ile gospodyń w
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc to jajka, a jak jajka to dla mnie tylko sos tatarski, jakoś za chrzanem nie przepadam. Kiedyś bardzo często używałam kupnego sosu tatarskiego, ale kiedy
Bernika - moj kulinarny pamietnikŻurek na zakwasie – i… zapachniało świętami :) U nas gotuje się go zamiennie wraz z barszczem białym. A u Was? głównie króluje żurek, czy barszcz biały? Poniższy przepis na żurek jest na bazie zakwasu żytniego domowej roboty, którego wykonania zajmuje mniej niż 5 minut, ale jeśli nie macie możliwości, by zakwas poleżakował kilka dni, to opcjonalnie możecie użyć(...)kiełbasie zwyczajnej, a do tego oczywiście tradycyjnie biała kiełbasa, która koniecznie musi być podsmażona, by nadać zupie większą głębię smaku. Żurek wielkanocny standardowo podaję z ugotowanymi na twardo jajkami, a w dni powszechnie z ziemniakami okraszonymi cebulą, chociaż równie dobrze zupa ta smakuje podana z chlebem żytnim lub w specjalnych chlebkach na żurek. W moim zakwasie na żurek standardowo pojawia
Kulinarne PrzebojeProste, pyszne, bezproblemowe. Tymi ciasteczkami możemy poczęstować wszystkich i przy każdej okazji. Imieniny, urodziny, I komunia, wszelakie święta i imprezy. Są po prostu uniwersalne. Nie musimy mieć wyszukanych składników, żeby przygotować coś pysznego. W tym przypadku: mąka, masło, jajka, cukier i trochę zielska, czyli ziół, o różnych smakach, które mamy do dyspozycji w naszych ogródkach, sklepach czy zupełnie
Leśny Zakątek