będziemy obchodzili Święta Wielkiej Nocy Ledwo co zapomnieliśmy o jednych świętach a za pasem mamy już kolejne. W związku z tym na blogu pojawi się teraz kilka ciekawych, wielkanocnych przepisów na dania, które spokojnie możecie zaserwować na Waszym świątecznym stole.Jak Wielkanoc to muszą być jajka – wiadomo. W moim domu co roku przygotowujemy dwa lub trzy różne
Życie ze smakiemjakiegoś czasu chodziła pasta z makreli. Dziś wreszcie się doczekał:) Miała być tylko na kanapkach, ale gdy kroiłam jajka wpadłam na pomysł nadziania ich i tak powstała nie tylko pyszna kolacja, ale także ciekawa przekąska - idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne oraz na wszelkie towarzyskie spotkania. SKŁADNIKI: (na 6 szt) 10 dag makreli (obranej, bez ości) 1 łyżka majonezu(...)łyżka ostrej musztardy 6 jajek ugotowanych na twardo 1-2 ogórki konserwowe 1/2 cebulki czerwonej kawałeczek czerwonej papryki sól, pieprz do smaku ewentualnie szczypiorek przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra 1. Makrelę zmiksować z majonezem i musztardą. 2. Z jajek wyciąć kawałek wzdłuż - "ósemkę" lub trochę więcej (jak widać na zdjęciu), przy pomocy łyżeczki wyjąć żółtka (ja wydrążyłam też trochę białka
Kto ugości moich gości?Dziś ponoć święto rogalika, tak więc jest i wpis z rogalikami.Prawdę mówiąc to zaległy przepis na rogaliki krucho -drożdżowe, robione tak na szybko i niezbyt pięknie wyglądają,ale były smaczne . 50 dkg mąki 125 g margaryny 0,5 szkl cukru 5 dkg drożdży 2 jajka 0,5 szkl gęstej śmietany szczypta soli cukier waniliowy dowolne nadzienie [ u mnie marmolada
Moje domowe kucharzeniePrzygotowanie do świąt w końcu ruszyły i u mnie. Poczyniłam mazurki. W zasadzie nic wyszukanego, żadnych fajerwerków, jednak bez tradycyjnego cukru czy białej mąki. Jak dla mnie sam fakt odrzucenia czy wymiany tych dwóch składników sprawia, że przepis jest godzien uwagi. Ponieważ w moim domu mazurek pojawia się raczej symbolicznie, bo bez mazurka nie ma święconki, to też nigdy(...)nadzienie czekoladowe. Mam nadzieje, że nie będę musiała piec ich od nowa. Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną składniki na 6 sztuk: spód: 200 g mielonych orzechów laskowych 1 jajko 20 g suszonej żurawiny 40 g masła 2 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki sody wypełnienie mazurka: 4 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka wody sok z cytryny do smaku
Przysmaki Karolkiczas szybko leci. Niedawno byly Swieta, a tu juz zagoscil maj. Jak dla mnie to najcudowniejszy miesiac w roku. Czekam na niego z utesknieniem i juz teraz zaluje, ze kulinarnie i blogowo w tym sezonie bedzie to dla mnie bardzo ubogi okres. Miniona majowka niestety uplynela mi zupelnie inaczej niz sie spodziewalam, a mianowicie cala nasza rodzine zmogly rozne(...)modyfikacja przepisu zasluguje na uwage. Tak wiec dzis pyszna quiche ze szparagami i parmezanem. skladniki: przepis na ciasto masa: 300g zielonych szparagow 20g masla 4 szalotki 150ml mleka 4 jajka 100g parmezanu w platkach sol, pieprz do smaku Na rozgrzanym masle podsmazamy pokrojona w plasterki szalotke. Szparagi pozbawiamy twardych koncowek i gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut. Nastepnie
Przysmaki KarolkiMazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane zazwyczaj na święta Wielkanocne, które zna chyba każdy przynajmniej z nazwy :) Ja przedstawiam Ci dzisiaj zmodyfikowany przepis na to polskie ciasto bo w wegańskiej odsłonie, bez glutenu i bez cukru. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Mazurek czekoladowy z orzechami Może będzie się to wydawało nieprawdopodobne, ale pomimo, że o mazurku wiele słyszałam(...)orzechami bez glutenu i cukru Wiadomo, że mazurek w mojej wersji musi być bez glutenu, nabiału i bez cukru ale postanowiłam jeszcze trochę utrudnić temat i przygotować go bez jajek. Przecież nie może być zbyt łatwo. Tak oto powstał ten wegański mazurek czekoladowy na spodzie z mąki amarantusowej i orzechów. Jak na mazurka przystało jest bardzo słodki, wystarczy jeden kawałek
Book of spellssobie artystę:) W części pierniczków zrobiłam dziurki, bo obowiązkowo muszą wisieć na choince. Tak naprawdę to nie wyobrażam sobie już bez nich świąt. Składniki: 200 g. masła 340 g. miodu 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 750 g. mąki tortowej + trochę mąki do podsypywania ciasta 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 lub 2 łyżki(...)cukru i sok z cytryny. Mieszać, aż masa będzie gładka i lśniąca. Wykonanie: Masło z miodem i cukrem podgrzać w rondelku, tak żeby składniki się rozpuściły. Zostawić do przestudzenia. Jajka i żółtka zmiksować dodać mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Następnie dodać lekko ciepłe masło z miodem i cukrem. Chwilę zmiksować mikserem z hakami. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką
Agusiowe smakołykimałych suszonych słodkości do środka.😀 Oczywiście te ciasto koniecznie znajdzie się na święta u mnie, bo bardzo nam posmakowało.😍 Wszystkie składniki zimne muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na formę 20 cm: -500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka -3 jajka -60 g masła -pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) -2 garście
Zdrowie i pysznie na talerzuSękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie
Z Majeczką w kuchniFave dei morti to pyszne, włoskie ciasteczka przygotowywane z okazji Wszystkich Świętych. Fave dei morti, czyli z włoskiego ziarna ( fave = fasola, ziarna ), to tradycyjne ciasteczka w regionach takich jak Emilia Romagna, Lacjum, Lombardia, Marche i Umbria. 1 i 2 listopada Włosi stawiają je na stołach w przekonaniu, że częstują się nimi zmarli. Istnieje wiele wersji tych słodkości, ale głównym(...)względu na przepiękny aromat oraz wspaniałą chrupiącą strukturę. Na pewno będę je przygotowywać nie tylko w okresie Wszystkich Świętych i do tego również Was bardzo zachęcam Fave dei morti przepis na 20 ciasteczek 300 g migdałów 150 g cukru pudru jajko 2 żółtka skórka otarta z połowy cytryny 150 g mąki ziarna wanilii łyżeczka rumu Migdały przełóż do miksera
365 dni dookoła kuchniWielkanoc przypadną Wam do gustu i zrobią dobre wrażenie na gościach Przy okazji życzę Wam smacznych, zdrowych i rodzinnych świąt. Smacznego! Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi Jajeczka przepiórcze z łososiem, kiełkami i majonezem Jajka faszerowane na dwa sposoby – ze szczypiorkiem
Kuchnia BazyliiKorzystając z tego, że w okolicach świąt Wielkanocnych bez problemu można kupić kiełki rzeżuchy, a nawet nasiona same wpadają w ręce, po prostu musiałam coś z nich zrobić. W tym roku wypadło na suflet. Suflet świetnie wyrósł i był naprawdę pyszny. Do sufletu wykorzystałam kiełki wysiane z 3 opakowań nasion rzeżuchy. Składniki: 20 g parmezanu 15 g bułki tartej(...)kiełków rzeżuchy 3 łyżki mąki kukurydzianej 300 ml pełnotłustego mleka 4 jajka 100 g sera turkusowy lazur 1 łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o C. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Formę na suflet wysmarować masłem i obsypać połową bułki z parmezanem. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka jaj od białek, białka ubić na sztywną
Mama GotujePyszny, delikatny. Idealny na kanapki lub jako samodzielne danie. Pycha!! :) Składniki: 4-5 filetów z dorsza 2-3 filety z karpia 1 duża cytryna sól
Mango Papaja