przekąskę znalazłam na blogu Kuchnia Broni. To cieszące oko i smaczne danie z powodzeniem możecie przygotować na Święta Wielkanocne. Smakuje na ciepło, ale jeszcze lepsze jest na zimno. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do sałatek. Jedyny minus – jajko po czasie nieestetycznie obsycha. Warto pamiętać o tym, krojąc roladkę na plasterki – najlepiej zrobić to tuż przed
Smaki Na TalerzuMazurki… to kolejny symbol nadchodzących świąt, którego nie może zabraknąć na naszym stole. No bo kto nie kocha robić mazurków. Szybkich, prostych, efektownych, kolorowych ciast? Moja propozycja na tegoroczny mazurek to ciasto, w którym zatopione zostały czekoladowe jajka-pisanki. Słodki dol, słodki kajmak, słodkie pisanki, gorzka czekolada... czyli rozpusta słodyczy... ale polecam, bo wygląda i smakuje bosko. Źródło tutaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikuova in purgatorio , w Neapolu nazywane ova ‘mpriatorio – czyli tłumacząc dosłownie, jajka w czyśćcu. To proste, jednogarnkowe danie ma przywodzić skojarzenie ze świętymi obrazami, na których białe dusze otacza czerwony żar płomieni. Nic dziwnego, że Włosi dostrzegli taką konotację, wszak w Italii jedzenie to także sacrum ! Danie jest wyjątkowo szybkie w przyrządzeniu, ciekawe w formie i wyraziste(...)poszatkowaną cebulę. Kiedy oddadzą swój smak i lekko się przyrumienią, zalewamy je passatą. Gotujemy ok. 15 minut aż sos zgęstnieje, wtedy robimy w nim łyżką wgłębienia. Wbijamy do nich jajka i posypujemy szczyptą soli, pieprzu i mozzarellą. Pod przykryciem trzymamy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut, aby jajka się ścięły. Przed podaniem ozdabiamy listkami bazylii. Uova in purgatorio wybornie komponują
Bon Ton ItaliaKolejny plus, że ciasto naprawdę szybko się robi. W czasie kiedy mój mikser ubijał jajka z cukrem a potem mieszał pozostałe składniki, ja obrałam i starłam marchew. Cała produkcja piernika, bez pieczenia zajęła coś koło 7 minut. Jeśli najdzie Was na piernik tuż przed Świętami, to bardzo polecam ten przepis. Według pana męża, jeden z najlepszych pierników jakie jadł(...)dużo, więc możecie mu zaufać Jeśli dodam, że w czasie pieczenia niesamowicie pachnie w kuchni. Pachnie, nazywajmy rzeczy po imieniu, Świętami. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/12\/piernik-mar.jpg","recipeIngredient":["4 jajka\r","1 szkl. drobnego cukru\r","1\/2 szkl kandyzowanej sk\u00f3rki pomara\u0144czy\r","1 szkl. m\u0105ki pszennej
Mieszam w GarnkuCzy wiecie, że w Wielkanoc należy jeść jajka, by zapewnić sobie dostatek i odrodzić siły witalne? A zatem kolejny pomysł na faszerowane jajka. Tym razem coś
Ola la LCHFWszystkie smaki Świąt w jednej sałatce: biała kiełbasa, ćwikła z chrzanem i jajka z majonezem. Składniki: (na 3-4 osoby) 2 duże ziemniaki, duża marchewka, 2 białe surowe kiełbasy, 3 duże jajka, kilka małych ogórków konserwowych, 1/2 dużego ogórka kiszonego, 2 czubate łyżki ćwikły z chrzanem, 4 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku, sól
Lena GotujeMam jakiś zastój mózgowy, chce mi się spać, nie chce mi się myśleć. Od 5 minut zastanawiam się co napisać i naprawdę nie wiem. Szybko więc
KardamonovyWigilijna zupa grzybowa jest łatwa w przygotowaniu i niezbyt pracochłonna. Bez smaku tej zupy nie wyobrażam sobie Wigilii. Można ją podać z makaronem jajecznym albo
Codziennik Kuchennyierniczki z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni przed świętami. Składniki: 115g masła 90g cukru 90g płynnego miodu 1 jajko 260g mąki pszennej ½ łyżeczki (1g) sody oczyszczonej 1/2 łyżki kakao 25g przyprawy korzennej szczypta soli Sposób przygotowania: W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kakao
Pyry na Gazsałatce. A tu taka miła niespodzianka! Sałatka jest naprawdę świetna! Proporcje są na małą porcję, więc jeśli macie zamiar przygotować ją na święta, to spokojnie można podwoić składniki. Składniki: 18 krakersów 3 jajka 1 puszka tuńczyka w osie własnym ok 6 łyżek majonezu biały pieprz sól szczypiorek Sposób wykonania: 1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzone jajka podzielić
Kuchnia domowa AniPyszności tyle powiem :) Kto jeszcze nie robił musi go koniecznie zrobić, może na święta ....;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm biszkopt: 4 jajka kl L 1/2 szkl cukru 2 łyżki płynnego miodu 3/4 szkl mąki pszennej 1 duży budyń bez cukru o smaku krówka albo toffi 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kakao krem budyniowy
Gotowanie...to proste !Zapraszam Was po przepis na fajny tort makowy z dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta. Składniki (tortownica 26): Ciasto: 350 g suchego maku 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki
Kuchnia domowa AniŁosoś pod ziołowo-porową pierzynką to jeden z ulubionych sposobów na przyrządzenie tej ryby, ponieważ jest soczysta, delikatna i bardzo aromatyczna. Kiedyś trafiłam na podobny przepis
Ola la LCHFgrzańcowi, który choć wydaje się niecodziennym składnikiem piernika robi tutaj najważniejszą robotę. Podczas pieczenia zapach unosi się w całym domu i jakoś tak świętami mi już zapachniało... *foremka 25*34 cm Składniki: 6 jajek 6 dużych łyżek czerwonego wina półsłodkiego (ok 1/3 szklanki) 6 łyżek gorzkiego kakao 250 g masła 1 szklanka cukru + 1 łyżka 1 łyżka przyprawy korzennej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia