Dziś ponoć święto jabłka...i u mnie jest coś z jego dodatkiem...robiłam je w sumie w niedzielę..wszyscy w domu..a takie ruchanki najlepiej smakują od razu na ciepło, chociaż na zimno też można zjeść..ja już kiedyś je robiłam , ale dawno, dawno temu..Fajna nazwa , no nie ? Przepis gdzieś z netu.. zaczyn: 2 - 3 dag drożdży 1/3 szkl(...)mleka 1 łyżka cukru ciasto właściwe: 2/3 szkl.mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 50 dkg mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki smietany szczypta soli 2 jabłka Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozpuścić masło w mleku i ostudzić.Do mąki dodać cukier , jajka, szczyptę soli, letnie mleko
Moje domowe kucharzeniepodajemy zupełni inaczej. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Wy? :)Mam nadzieję, że i na waszych stołach pojawią się jakieś fajne urozmaicenia potraw tradycyjnych. Składniki:6 jajka2 marchewki1 korzeń pietruszki1 ziemniak1/3 puszki kukurydzy1 cebula1 jabłko2 kiszone ogórki0,5 szklanki majonezusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo, ostudzić, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Marchew
Niezły Młyneksię strzałem w dziesiątkę. Bardzo lekkie, delikatne, idealne na danie wigilijne. A Święta już tuż tuż, więc jeżeli chcielibyście urozmaicić swoje menu o nowe danie, to szczególnie polecam te pierogi. Moja rodzina zachwycona – a wiedzą co dobre:). Dzięki Olu za wspaniały przepis! Pierogi z jajkami i pieczarkami Farsz 5 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kg pieczarek
Pieguskowa KuchniaCiasto chałwowe bez pieczenia – szybki i prosty przepis Pyszny chałwowiec, który powstał na bazie sera i oczywiście chałwy. To ciasto już nie raz zachwyciło moich
Słodkie okruszkiskładnikami, nie miałam akurat migdałów, postanowiłam upiec ciasto z dodatkiem mąki pszennej, z małą ilością jajek, a zamiast klementynek wykorzystałam słodkie, bezpestkowe mandarynki. Ciasto mandarynkowe jest pulchne, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Po prostu pyszne! To ciasto idealnie nadaje się na Święta lub po prostu do herbaty, o czym przekonał się dzisiaj mój tato. SKŁADNIKI na świąteczne ciasto(...)mandarynek, na formę o średnicy 24 cm i wysokości 5 cm 6 mandarynek ze skórą (bezpestkowe) 2 jajka 2/3 szklanki cukru 16 g cukru wanilinowego 5 łyżek oleju 1 ½ szklanki mąki 1 łyżka masła lub margaryny i 1 łyżka mąki do oprószenia formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody cukier puder do posypania Jak przygotować pyszne ciasto mandarynkowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCo zrobić z mielonego jeśli zwykłe kotlety mielone stały się już nudne? Polecam zrobić roladę z nadzieniem np jajecznym lub pieczarkowym. Nadzienia możecie wymyślać jakie tylko
Bernika - moj kulinarny pamietnikpotrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie je mięsa. Dlatego alternatywą jest żurek wegetariański. Jednak u mnie nie jest to typowy żurek bez kiełbasy, lecz przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków, zamiast tradycyjnego zakwasu. Dodatkowo jest on pełen grzybów, a podany jest z jajkiem oraz pieczonymi ziemniaczkami
Kuchnia MagdaLenypotrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie je mięsa. Dlatego alternatywą jest żurek wegetariański. Jednak u mnie nie jest to typowy żurek bez kiełbasy, lecz przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków, zamiast tradycyjnego zakwasu. Dodatkowo jest on pełen grzybów, a podany jest z jajkiem oraz pieczonymi ziemniaczkami
Kuchnia MagdaLenyjest majonez. Ale nie taki zwykły majonez ze sklepu, tylko taki prawdziwy, domowy. Puszysty i żółciutki z jajek prosto od babcinych kurek XD Przygotowanie majonezu to żadna filozofia, nie wiem dlaczego tak rzadko sami go robimy. Musicie przygotować go na święta! Majonez Składniki: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy stołowej około 1-2 łyżek soku z cytryny około(...)oleju pieprz (opcjonalnie) sól Jajka najpierw sparzamy wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtka od białek (z białek możemy przygotować bezę lub chmurki ). Żółtka umieszczamy w wysokim pojemniku, dodajemy sól, pieprz, musztardę i sok z cytryny. I zaczynami je ubijać, najlepiej użyć do tego miksera. Powolutku, cały czas ubijając, dolewamy małym strumieniem olej do uzyskania porządnej – gęstej i puszystej masy. Możemy podawać
PatiGotujeJeśli jeszcze wahacie się, jaki zrobić mazurek na Święta (my właśnie zmieniamy koncepcję, co do świątecznych wypieków), mam dla Was świetną propozycję - ciasto, które zachwyci i małych, i dużych. Masa mleczna na kruchym cieście, polewa ze słynnych batoników i kilka pokrojonych kawałków na wierzch. Moim zdaniem najlepszy prosto z lodówki, schłodzony. Ciasto rozeszło się u nas w kilka(...)późniejszym czasie można je zrobić. Składniki Spód 200 g mąki pszennej 50 g kakao 150 g masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka Mąkę dokładnie wymieszać z kakao i całość przesiać. Usypać wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać
Słodkie inspiracjekolejno,drobno pokrojone: pietruszkę i seler marchewkę pora kukurydzę konserwową ogórek kiszony (obrany ze skórki) jajka jabłko Składniki wymieszałam. Dodałam sól,pieprz,łyżkę musztardy dijon, łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu bałkańskiego. Sałatka gotowa, idealnie pasująca do kanapek. Nie tylko od od święta a wręcz na co dzień. Smacznego
potrawyregionalnejuż za tydzień , więc przygotowania czas zacząć. Jeżeli nie wiecie jeszcze jak urozmaicić święta kulinarnie ,to zapraszam do obejrzenia moich ubiegłorocznych propozycji. Uważam, że są ciekawe i atrakcyjne wizualnie.Kliknięcie na link - przenosi do przepisu. Jaja ale jaja ....... Wielkanocny akcent--jajko galaretka--pisanka. Kwadratowe jajka. Wykwintne jajeczka na deser – akcentów wielkanocnych c.d Ciasteczka wielkanocne. ......i jeszcze dużo innych
Kulinarny karnet ChristopheraDzień dobry, Z okazji zbliżającej się świąt przygotowałam dwie potrawy, które nawiązują do wielkanocnych tradycji Włoch. Dziś zapraszam Was na pierwszą z nich - Torta Pasqualina, czyli wytrawną tartę z nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu oraz jajkami na twardo. Zdaniem mojego Męża, który nie jest wielbicielem tart, Torta Pasqualina "jest smaczna" i "ma bardzo wielkanocny smak":) A ja dodam
Chilli Czosnek i Oliwaprzy tym za ciężkie dla żołądka, składniki przemieszałam sosem jogurtowo czosnkowym , do którego użyłam Sosu czosnkowego od Folwark - mój wybór na nadchodzące Święta :) Składniki na śniadanie dla 3-4 osób: 1 makrela wędzona – średnia 2 jajka – ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone – średnie 1 cebula czerwona – mała 2 łyżki jogurtu naturalnego – do uzyskania preferowanej konsystencji pasty
Grunt to przepis!