Cześć :D Dziś postanowiłam napisać o daniu ze stołu wielkanocnego a to dlatego, że klops mi nie wyszedł :D Rety! Tyle lat, co robię mielone, klopsa
Pieprzyć z FantazjąUżywałam czerwonej kapusty do farbowania jajek na święta. Zostało mi ponad pół główki. Nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Nie przepadam za gotowaną, a na surówki nie miałam chęci. Za to kiszona to moja ulubiona. Niestety kiszenie czerwonej kapusty jest znacznie bardziej kłopotliwe niż białej. Ma mniej soku, trzeba się więc bardziej napracować przy ugniataniu. Postanowiłam pójść
Stare Garyroku będę miała prawdziwe święta oraz mam nadzieję, że chociaż Wy nie musicie iść do pracy i możecie w pełni się nimi cieszyć. Życzę Wam Wesołych świąt!!! smacznego jajka i mokrego dyngusa 😃 Składniki mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 1/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajko 1 szt, masło 150 g, śmietana
kulinarne odsłony patidoroczne w: Kultura Ludowa Wielkopolski , pod red. Józefa Burszty, Poznań 1967, s. 57] A w Wielką Sobotę po dziś dzień kultywuje się tradycję związaną ze Święconką . Najczęściej święci się jajka, chleb, kiełbasę, ciasto, babkę, placek, masło, a czasem nawet wódkę . Symbolicznym elementem staje się tu jajko . Wiąże się z nim odwieczna niemal wiara, iż człowiek, który je spożywa, przyjmuje
Kuchnia smakówtrochę wędlin, a z wczoraj ziemniaki, więc postanowiłam stworzyć prosty obiad ale jakże smaczny. SKŁADNIKI ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, ok. 15 dag różnego wędlin (pozostałości po świętach), 2 jajka, 3/4 szkl. śmietany 18%, sól, pieprz, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego , ½ łyżeczki słodkiej papryki, 3-4 łyżki kukurydzy, 15 dag żółtego sera WYKONANIE Ziemniaki kroimy w kostkę, posypujemy
słodki bratekŚwięto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika
wcinaj toWszystkim odwiedzającym składam serdeczne życzenia radosnych i zdrowych Świąt, smacznego jajka i mokrego dyngusa
Kuchenne zapiski EdytyMazurek mój nie jest śliczny, wymuskany, ale bardzo smaczny. Kochani, życzę Wam zdrowych, pogodnych Świąt, smacznego jajka i wyjątkowo mokrego Śmigusa Dyngusa Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 6 żółtek 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku migdały morele Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny
O kuchni z uczuciemFaszerowane jajka na święta Wielkanocne przygotowuje się praktycznie w każdym domu. A przynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz – z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe
Pink EnvelopeDziś przedstawiam urocze i niezwykle łatwe w przygotowaniu świąteczne choinki dla wszystkich amatorów bezy Poprzez dodanie do białek barwnika spożywczego przypominają świąteczne drzewko, dzięki czemu doskonale
karmelowyprzecież święta jajeczne i na stołach to właśnie jajka powinny odgrywać główną rolę :) Jajka faszerowane szynką to doskonałe połączenie szynki z żółtym serem i szczypiorkiem . Myślę, że taka propozycja przystawki zachwyci każdego, zwłaszcza jeśli ładnie ją podamy :) W internecie i książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów na jajka faszerowane, jednak ta propozycja jest wyśmienita :) Nie wspomniałem tego na początku(...)była przygotowana przez Madzię i jestem pewny, że na naszym Wielkanocnym stole również zagości :) Jajka faszerowane szynką - składniki: 6 jajek pęczek szczypiorku ok. 50g sera żółtego 250g szynki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz koperek do dekoracji Jajka faszerowane szynką - przepis: Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy je do przestygnięcia. Po przestudzeniu przekrawamy je na pół
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis (pomysł) na jajka faszerowane pastą z serkiem topionym. Tak przygotowane jajka sprawdzą się zarówno na przyjęciach, spotkaniach z przyjaciółmi, jak również na święta wielkanocne. No cóż, jajka faszerowane to jedno z podstawowych dan jakie serwuje się na Wielkanoc. Tradycyjnie na stołach wielkanocnych nie może zabraknąć najróżniejszych sałatek i jajek. Poza prostymi jajkami z majonezem, warto też postawić
Słodkie okruszkiJajko to symbol nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Znajdziemy go w koszyczku ale i pod wieloma postaciami na stole świątecznym, w tym faszerowane różnymi specjałami. Znacie już te z pastą z awokado a tym razem proponuję wariant z szynką, papryką i ogórkiem. Świetnie smakują i pięknie wyglądają na stole podczas różnych uroczystości Składniki na 10 porcji (połówek): 5 jajek
Ola la LCHFmiękki, słodki, drożdżowy chleb w postaci chałki lub obwarzanek z ugotowanymi na czerwono barwionymi jajkami, schowanymi między splotami chleba. Splot warkocza z 3 części symbolizuje Trójcę Świętą, podczas gdy czerwone jajka na twardo splecione w cieście symbolizują krew Chrystusa. Podobnie jak w wielu innych krajach, chleb ma znaczenie religijne. Z tego ciasta upieczone takie chałki lub obwarzanki bez jajek
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta za pasem, warto więc zacząć planować menu. Dziś przedstawiam niezbędny klasyk na te świąteczne dni, czyli żurek z białą kiełbasą i grzybami z dodatkiem dużej ilości majeranku i podana z jajkiem. Uwielbiam tą zupę, szczególnie z dodatkiem dużej ilości chrzanu, przepyszna! Zapraszam po łatwy przepis. Scroll down for recipe in English Żurek z białą kiełbasą i grzybami
karmelowyszybka przekąska była przygotowywana na święta i na różne uroczystości w swej najprostszej postaci: Jajka z majonezem , to klasyka kuchni polskiej, najprostszy sposób podania jajek ugotowanych na twardo. Obecnie każdy prześciga się z wymyślaniem farszu i przeróżnych dodatków do jajek, co związane jest z dostępnością różnorodnych składników, których kiedyś w polskiej kuchni brakowało: awokado, kawioru, łososia(...)zawsze dostępne i tanie składniki typu: buraczki, szynka, warzywa, wiosenne nowalijki, oraz zioła powodują, że farsz do jajek dodaje jajkom smaku i uroku, a jajka faszerowane stają się ozdobą wielkanocnego stołu. W naszym domu jajka faszerowane to potrawa bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Na świąteczne śniadanie podajemy jajka faszerowane na różne sposoby. A okres około wielkanocny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne, kruche ciasteczka.U mnie w kształcie jajek, idealne na Święta Wielkanocne. 25 dkg mąki 1/2 szkl. cukru 1 jajko 125 g miękkiego masła lub margaryny dodatkowo : polewa czekoladowa lub czekolada posypka Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować na grubość około 1 cm. Foremką wycinać ciasteczka -jajeczka i układać na wyłożonej papierem
Moje domowe kucharzenieŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Kojarzone zawsze z jajkiem i suto zastawionymi stołami. Śniadania Wielkanocne są chyba jednymi jakie lubię najbardziej. W naszej rodzinie od zawsze kiedy pamiętam zasiadaliśmy do stołu w bardzo licznym gronie. Zawsze było wesoło, smacznie i zjawiskowo... Mięsiwa pod każdą postacią, sałatki, przystawki, nowalijki... Wyśmienity obiad, gdzie króluje barszcz
Malinowe Pocałunkipodane jajka zawsze będę nam smakować, nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych :) Składniki : jajka gotowane makrela wędzona majonez szczypiorek Przygotowanie : Jajka ugotować, obrać, wyjąć delikatnie żółtka Makrelę obrać
Proste PotrawyCzym bylyby Swieta Weilkanocne bez jajek? Wszak to jajko jest symbolem nowego zycia i to wlasnie jajko kroluje w tych dniach na naszych stolach.Takie male, delikatne i kruche, a pozwala nam wyczarowac wiele pysznych potraw, prostych i wykwintnych zarazem, slodkich i wytrawnych. Samo w sobie jest niezwykle i mozemy je podac na wiele sposobow. Jest niczym kobieta, tak samo zmienne
Przysmaki Karolki