idą tu w parze z praktycznością. Przytulna i zapraszająca do stołu klasyka to dobry wybór na rodzinne śniadania przy wspólnym stole. Zobacz artykuł: Poznaj kilka sposobów na jajka wielkanocne . Okres świąt skłania nas do serwowania jaj pod inną niż zazwyczaj postacią. Sporym powodzeniem w polskich domach cieszą się jajka faszerowane czy jajka pod pierzynką. Takie przekąski najładniej się prezentują
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTakie mini paszteciki z jajkami upiekłam na święta Wielkanocne, są smaczne i ładnie się prezentują po przekrojeniu. Goście byli nimi zachwyceni, polecam. Składniki: 8-10 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kilogram mięsa z rosołu Warzywa z gotowania rosołu 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko Sól, pieprz Majeranek Gałka muszkatołowa Olej do smażenia Małe okrągłe foremki aluminiowe
Bajeczna Kuchniaśniadanie i na zbliżające się święta :) Składniki 5 jajek 10 dkg dobrej szynki 1 łyżka majonezu garść rzeżuchy sól, pieprz szczypiorek Sposób przygotowania Jajka ugotować … Czytaj dalej Jajka z szynką
czarrna od kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna, warstwowa sałatka z ananasem, szynką, selerem naciowym i jajkiem. Niezastąpiona na każdej imprezie czy świętach. Zawsze wszystkim smakuje i szybko znika. To już klasyk w naszym imprezowym menu. Przepis podaję dalej, może i Wam przypadnie do gustu Warstwowa sałatka z ananasem i szynką Drukuj przepis Ilość porcji(...)Czas gotowania: 60 Składniki -słoik selera naciowego -puszka kukurydzy -puszka ananasa -300 g szynki np. konserwowej -5 jajek -100 g sera żółtego -1 por -majonez Przygotowanie --> Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Seler, kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy. Ananasa, szynkę, jajka i por kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. W dużej misce układamy kolejno warstwy: seler
Marta Gotujenaturalne barwienie jest zdecydowanie zdrowsze, pomaga uniknąć ewentualnych alergii oraz nie zmienia smaku jajka (bo przecież pisanki także są do zjedzenia :) ). Co prawda jest ono także bardziej praco- i czasochłonne, jednak raz w roku warto wykonać taką pracę, zwłaszcza, że barwienie jajek to magia Tych Świąt, która łączy rodziców i dzieci przy wspólnym zadaniu. Takie chwile pamięta się przez(...)pisanki skradły słońcu kilka złotych promieni, teraz ich jasny blask niech Wasz dom rozpromieni. Niech nadchodzące święta wielkanocne będą w uśmiechy na twarzach Waszych owocne. Życzę Wam wiele szczęścia i radości, mokrego dyngusa- samych pomyślności. :) Naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc są zdrowsze, nie zmieniają bowiem smaku jajka i pomagają uniknąć ewentualnej alergii. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/dania-wielkanocne/naturalne-barwienie-jajek-na-wielkanoc-jak-naturalnie-barwic-jajka_41086.html Naturalne barwniki
Smiling ShrimpPETARDA Możemy pominąć chips z dyni , który tu gra małą rolę ;-) Składniki : 4 osoby 4 muszle Świętego Jakuba jedno jajko rozklepane w misce kilka łyżek bułki tartej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek z czarnej trufli 1 jajko ugotowane w koszulce Sposób: Małże otwieramy , delikatnie za pomocą łyżeczki wybieramy całe mięso. Następnie odrywamy również(...)BIAŁA zobacz zdjęcie) Muszle myjemy solidnie i osuszamy , posłużą nam za dekorację . Następnie , przegrzebki oprószamy solą i pieprzem panierujemy w jajku i bułce tartej . Teraz potrzebujemy troszkę sprytu ponieważ gotujemy jajko w koszulce , następnie staramy się je rozdzielić od biała już po ugotowaniu .( patrz zdjęcie) Rozgrzewamy patelnię dodając masło i oliwę z trufli . Dzięki
Viola cooks with passiondawna miałam ochotę na takie jajka. A skoro święta niedługo postanowiłam je przyrządzić. Wyglądają bardzo efektownie, zwłaszcza po przekrojeniu, a nie wymagają zbyt wiele pracy. Takie dania lubię najbardziej. Każde jajko obtaczamy doprawionym mielonym mięsem i smażymy (albo pieczemy). Możemy też ułożyć gotowane jajka w keksówce i zapiec z mięsem, wyjdzie nam wtedy pyszna pieczeń. Ja dziś wybrałam
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemacie że po świętach Wielkanocnych zostają Wam resztki majonezu w słoiku i nie bardzo wiadomo co z tym począć?Ani to do sałatki, ani na jajko, zresztą kto jada jajka zaraz po świętach ... już basta! jak to pewien robaczek powiadał. Teraz nie będzie problemu że taka reszteczka - łyżeczka się marnuje. Wystarczy zrobić ciastka z mojego przepisu i gotowe
FarmażonyPomysł na tę przystawkę był prosty - jak zrobić coś dobrego i się nie narobić. Jeśli święta wielkanocne to jajka, ale te tradycyjne już się nam znudziły. Natomiast nie mam cierpliwości do robienia sałatek - są wymagające, czasochłonne i kaloryczne - przez ogromną ilość majonezu! Stąd pomysł na faszerowane jajka - szybki, prosty i naprawdę smaczny. Dobra alternatywa dla zwykłych jajek
Cooking Monsterwariacje na temat faszerowanych jajek. Tak przygotowane jajka można podawać na święta, śniadanie, kolacje. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają jajka, znikają nawet nie wiadomo kiedy. Pozostałe i schowane jajka do lodówki po posiłku, bardzo szybko znajdują amatorów i na ogół nie zdążą ponownie pojawić się na stole. Jajka musztardowe z curry ( żółte ) 4 jajka ugotowane na twardo
Smaki Ewyjajka z majonezem ale w kolorze różowym, który powstał za pomocą buraków. Podobają się Wam? Jeśli tak to zapraszam na przepis. Co prawda jest już po świętach, ale takie jajka świetnie sprawdzą się również na innego rodzaju imprezach. Składniki: jajka 12 szt, buraki 1,5 kg, ocet 200 ml, sól, do dekoracji: majonez, szczypiorek posiekany, słodka papryka
kulinarne odsłony patirzodkiewki i curry, smakują wyśmienicie. Wszystkie 3 przepisy są szybkie i proste w wykonaniu. Polecam na zbliżające się Święta Wielkanocne Do dekoracji nie zapomnijcie użyć szczypiorku, kiełek rzodkiewki lub koperku. Post Jajka faszerowane na 3 sposoby pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeugotować jajko na twardo? Zbliżają się święta i czas wielkiej ilości gotowanych jajek. Jak ugotować jajko, aby nie pękła skorupka, nie było za mało ugotowane, czy przegotowane. Aby nie było szarej obwódki wokół żółtka, która brzydko wygląda i nadaje jajku niezbyt przyjemny zapach. Otoczka ta powstaje wskutek reakcji zawartej w jajku siarki z żelazem. Jajko przed gotowanie dobrze
królestwo garówNadchodzą święta "jajeczne" więc wrzucam pomysł na wykorzystanie jajek. Pasta jajeczna z awokado i rzeżuchą. Zdrowa, smaczna - idealna na śniadanie - nie tylko świąteczne. Jeżeli lubicie pasty na kanapki polecam Wam również pastę jajeczną z serem feta lub wegańską koreańską pastę sojową :) Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny Sól himalajska Pieprz
CzarnawisienkaŚniadanie wielkanocne to czas spędzany wspólnie z rodziną bądź najbliższymi nam osobami. Podczas tego śniadania nie może zabraknąć jajek, ale nudnych jajek gotowanych na twardo, podczas Świąt mam dosyć. Stawiam na pyszne i nowe połączenia, takie które w formie i smaku zachwycą wszystkich! Takie są właśnie te jajka, które po pierwsze zrobicie bardzo szybko, co jest dla mnie, podczas(...)Świąt, bardzo ważne, abyśmy mieli czas dla naszych bliskich, abyśmy nie stały tylko przy kuchennym blacie. To śniadanie zrobicie w 10 minut! Tylko tyle, a aż tyle smaku! PRZEPIS NA JAJKA WIELKANOCNE SKŁADNIKI: porcja dla 4 osób - 8 jaj ekologicznych - 8-10 plastrów dobrej jakości szynki dojrzewającej - 1-2 dymki - sól himalajska - 6 łyżek majonezu Kielecki - Społem - 4 łyżki
SMYKWKUCHNImożna uzyskać kolory, wykorzystując naturalne składniki. Niedługo Wielkanoc - wkrótce w każdym domu rozpoczną się szalone przygotowania. Oprócz zakupów i pieczenia ciast jedną z ważniejszych czynności związanych ze świętami jest ozdabianie jajek. Można dekorować pisanki na różne sposoby (farbkami, kredkami, naklejkami itd.), wykorzystując różne przedmioty, np. sznurek. Źródło: yadis.pl Warto przypomnieć sobie, że te „farbki” wcale nie muszą być sztucznymi
Gotuję Testuję