jajka na święta - 8296 przepisów (strona:122/554)

Koreczki z białą kiełbasą 210

się z Sylwestrem i karnawałem. Ale nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby zrobić je również na Święta Wielkanocne. Wystarczy tylko kilka składników i mamy coś innego na śniadanie wielkanocne. Z pewnością zaskoczycie nimi gości. Składniki: biała kiełbasa parzona Hańderek ogórki kiszone jajka przepiórcze kiełki brokułu i rzodkiewki chrzan Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Kiełbasę i ogórki pokroić

Ala piecze i gotuje
Sernik szachownica – kuchnia podkarpacka 1165

paski i ponownym upieczeniu z masą serową. Bardzo polecam ten podkarpacki smakołyk nie tylko na nadchodzące Święta :) Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk” wydanej przez LGD Eurogalicja. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 170 g cukru 1 łyżka kakao 60 g mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka

Trzeci talerz
Babka kajmakowa 177

zaszczyt przedstawić babkę kajmakową, wspaniałe ciasto na zbliżające się Święta Wielkanocne, albo tak po prostu na niedzielne popołudnie do kawki :) Babka jest bardzo puszysta, mięciutka o delikatnym smaku karmelu <3 Polecam serdecznie!!! Składniki :   - 5 jajek - 180 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - 400 g masy kajmakowej

Różne smaki w kuchni
Babka kajmakowa 142

zaszczyt przedstawić babkę kajmakową, wspaniałe ciasto na zbliżające się Święta Wielkanocne, albo tak po prostu na niedzielne popołudnie do kawki :) Babka jest bardzo puszysta, mięciutka o delikatnym smaku karmelu <3 Polecam serdecznie!!! Składniki :   - 5 jajek - 180 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - 400 g masy kajmakowej

Różne smaki w kuchni
Piernik z suszonymi śliwkami 138

Smakujcie i rozpieszczajcie podniebienia świątecznymi smakami! Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim swoim Czytelnikom rajskich, wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia! Renata Co nam będzie potrzebne? Składniki 150 g suszonych śliwek 120 g miodu 50 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3 jajka 100 g cukru brązowego 2 łyżeczki sody 300 g mąki pszennej 1/4 szklanki mleka wierzch 1 łyżka

Raj dla Podniebienia
Kostka piernikowa 157

malinowym i kremem śmietanowym. Nie tylko pysznie smakuje ale i efektownie wygląda, może upieczecie na święta?  Ciasto piernikowe: 450 g mąki 220 g margaryny 3 łyżki miodu sztucznego 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika Z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki (25x35 cm) wyłożonej

Cynamonowe szczęście
Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem 215

użyć go zamiennie). Do zimowej, rozgrzewającej herbatki są jak znalazł, więc upieczcie je koniecznie jeszcze przed świętami Dajcie znać, czy lubicie wykorzystywać miód w wypiekach Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 30 g erytrytolu (lub ksylitolu) 30 g miodu 40 g masła klarowanego Miód, erytrytol i masło klarowane

Fitkot
Migdałowe gwiazdki 151

najważniejsze podczas ich pieczenia w domu unosi się zapach świąt. Przechowuję je w szczelnie zamkniętych pudełkach...jak się uda przetrwają do świąt. Składniki: 15 dag mąki pszennej 10 dag zmielonych migdałów (można kupić gotowe, lub zmielić płatki migdałowe) 10 dag masła 6 dag cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu do smarowania: 1 jajko 3 łyżki mleka

Pobite gary Barbary
Kruche ciasto z jabłkami, bakaliami i miodem 320

smaku, jabłek i bakalii. Może Was skuszę? Idealne nie tylko na co dzień, ale również na święta Bożego Narodzenia. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki masy jabłkowo - bakaliowej: 0,8 kg jabłek 40 g masła 50 g cukru pół płaskiej

Smak mojego domu
Makaron domowy 218

roku z inicjatywy 40 producentów, by pokazać, że jest to produkt spożywany na całym świecie. Na dzisiejsze święto polecam makaron domowy. Składniki : - 500 g mąki pszennej (dałam luksusową typ 550) - 5 jaj - 1 łyżeczka soli Na każde 100 g mąki dajemy 1 jajko. Do przesianej mąki z solą wbijamy jajka i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zawijamy

mojewypiekiinietylko
Czekoladowa trufla ze śliwkami 135

postanowiłam nie czekać do lepszych zdjęć, tylko już teraz opublikować przepis. Może akurat ktoś marzy o Świętach o smaku czekolady;) Składniki: 100g śliwek 50ml rumu (koniaku, whisky) 200g gorzkiej czekolady min 70% (dałam 150g 70% i 50g 90%) 200g masła 5 jajek 100g cukru trzcinowego 150g mielonych orzechów (dałam 100g laskowych i 50g włoskich Helio ) Polewa: 50ml śmietanki

Obiad gotowy
Kawowy 3 bit 207

Ciasto 3 bit chyba każdy już jadł, ponieważ jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić. Składniki : (blacha 35x25 lub 25x40) Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia

talerz przyjemności
Miodownik z kaszą manną 2524

bardzo smaczne i nadaje się na drugi dzień do spożycia, jest bardzo miękkie. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez miodownika, musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 250 gram mąki krupczatki 250 gram masła 100 gram cukru 3 jajka 4 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody Masa: 1 litr mleka 250 gram masła 0,5 szklanki

Bajeczna Kuchnia
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 210

świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta! SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków) Ciasto: 320 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml podgrzanego mleka szczypta soli 1 jajko (żółtko oddzielone od białka) 40 g masła, roztopionego Masa: 1 l wody 200 ml mleka

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierogi z kapustą i grzybami 233

grzybami, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak jak inne pierogi z różnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko około 0,5 szklanki ciepłej wody farsz: 500 g kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania