Bakłażan vel oberżyna znany jest też szerzej jako gruszka miłości , a dla wtajemniczonych jako psianka podłużna , jajko krzewiaste i bakman . Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych szczyci się mianem afrodyzjaku, co dodatkowo przysparza mu rosnącej popularności. Jako jeden z nielicznych może się także poszczycić świętem w kalendarzu obchodzonym w niektórych państwach 10 marca jako Dzień Bakmana. Biorąc pod uwagę fakt
KUCHARNIAświęta bez Czekoladowych ciasteczek Świętego Mikołaja? :) Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dodatkowym plusem jest to, że podczas pieczenia wydobywa się cudowny zapach czekolady. Spróbujcie! :)Składniki:120 g masłajajko1/2 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenia łyżka ekstraktu pomarańczowego2 łyżki kakaoszklanka mąki50 g gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Masło ucieramy razem z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajko
Słodkie PrzyjemnościKarpia można zjeść przygotowanego tradycyjnie obtaczanego w jajku i macę, a później smażonego na oleju. Można też przygotować go w płatkach migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie
Kolizje SmakówTakie ciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować.Składniki :3 łyżki
Proste Potrawyjedna z grup – Słodki prezent z nutą cappucino – fajny pomysł dla bliskich na Święta!BABECZKI:*150 g kostki do pieczenia Kasia* 300 g mąki* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera* szczypta soli* 6 łyżek cappuccino w proszku* 2 jajka* 120 g cukru pudru* 100 ml mlekaDEKORACJA:* 1 opakowanie Lukru domowego tradycyjnego Dr Oetkera
Ostra na SłodkoWymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki:-na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru(...)margaryny -1 jajko -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat wanilinowy lub śmietankowy-na masę makową
Maminek kulinarnyŚwięta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść.Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy. Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowy Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki
Maminek kulinarnyserdecznie.Chciałabym też życzyć Wam wesołych Świąt, rodzinnych, pełnych śmiechu i radości. I wiosny!Pascha chałwowaSkładniki:(na miskę o pojemności 1,5-2 l)2 l mleka500 g kwaśnej śmietany6 jajek250 g miękkiego masła140 g cukru pudru100 g chałwy waniliowej50 g rodzynek50 ml ciemnego rumudodatkowo:50 g kandyzowanych wiśnicukrowe perełkiMleko zagotować. Jajka roztrzepać ze śmietaną, powoli wlewać do gotującego
Pożeraczka, czyli raz adobrzekawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki pistacjowe Cytrynka z jabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Keks na białkach Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik
Aga w kuchnisię Święta postanowiłam zrobić takie oto urocze choineczki. Mam nadzieję, że dotrwają do Świąt... Chyba muszę je głęboko schować ;-) Choinki z piernika Składniki na około 12 choinek: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej (jeśli chcemy, aby pierniki były ciemniejsze odejmujemy 3 łyżki mąki
Kulinarne przygody Gatitybył ciekawy, muszę przyznać, że spodobała mi się ta wersja. Myślę, że powtórzę ją na święta i zobaczymy czy innym też będzie smakować. Składniki: ( na około 30 pierniczków) 500 g mąki pszennej 150 g miodu 100 g cukru 150 g masła 2 jajka łyżka kakao 4 łyżki przyprawy do piernika 60 ml esencji herbacianej łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie
ciastkarnia na kruchym spodzieŚwięta, święta i już po świętach, czyli jak co roku było więcej przygotowań, niż rzeczywistych świąt i dni odpoczynku. Jutro już normalnie maszerujemy do pracy, Ci co właśnie wykorzystują dni urlopowe to prawdziwi szczęściarze i im naprawdę zazdroszczę. Nawiązując jeszcze do świąt przedstawiam przepis na pierniczki - rozpływające się w ustach, przepięknie udekorowane(...)roku nasze pierniczki zostały przygotowane jakiś tydzień przed świętami - i były idealnie miękkie. Przepis jest w naszym posiadaniu już od wielu lat - i przynosi przesmaczne rezultaty - a więc zapraszam do wypróbowania. Smacznego! Składniki: 1/4 szkl. miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szkl. cukru pudru 1 jajko 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3-4 łyżeczki przyprawy
psgotujemyprezentuje. Tak, że na przyjecie lub Święta będzie idealna. I oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła do niej jakieś zmiany. Dlatego zamiast tuńczyka, użyłam łososia – taka mała, dla mnie znacząca zmiana:) Czas wykonania: 1 h (+ 3 h chłodzenia) Ilość porcji: 9 małych porcji Składniki: 4 jajka 100 g sera żółtego 1 puszka łososia
KuchniaWeDwoje.plmąka pszenna 160 g mąka orkiszowa 140 g (można zastąpić ją pszenna takimi samymi proporcjami) cukier puder 100 g żółtka z jajka 2 sztuki margaryna 240 g ( można zastąpić Masłem) przyprawa korzenna całe opakowanie Lukier; 2 białka z jajka cukier puder 200g sok z cytryny 2 łyżeczki Dekoracja; Czekolada 1/4 tabliczki mlecznej margaryna 10 g lukier wg uznania barwnik(...)Lukier ubijamy jajka, cukier i sok z cytryny na twardą masę w dwóch miseczkach, pierwszą zostawiamy z białym kolorem a do drugiej według uznania dodajemy barwnik zielony. 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną mieszając. 6. Według kreatywności dekorujemy ciasteczka. Udanej zabawy przy ciasteczkach Pozdrawiam i Wesołych Świąt
pichcisztoŚwięta Bożego Narodzenia :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek maślanych 30 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Karmelizowane gruszki: 1 łyżka masła 5 gruszek 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa: 750 g twarogu z wiaderka 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka
My Culinary Art