jabłka - 25490 przepisów (strona:800/1700)

Tradycyjne śledzie w śmietanie 310

bardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 1 duże, kwaskowate jabłko 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru 150 g kwaśnej śmietany (12 - 18%) sok z cytryny sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Filety śledziowe(...)Wymoczone filety odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. 3. Cebulę kroimy w cienkie piórka, zasypujemy cukrem, aby zmiękła i miała łagodniejszy smak. 4. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. 5. Mieszamy razem pokrojone filety śledziowe, pokrojoną cebulę, starte jabłko i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą

W kuchni Katie
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 169

slynacej z jablek Normandii upieczono chleb,ktorego skladnikiem sa owoce.Ciasto zawiera nie tylko suszone jablka,lecz takze jablkowy cydr.To doskonaly spsob na zuzycie nieco zwietrzalego napoju.Jablka powinny byc suszone w piecu w temperaturze 120°C,az beda suche, ale sprezyste.To zintensyfikuje ich aromat i zapobiegnie oddawaniu wilgoci.Aby uzyskac jak najlepszy smak,uzyjmy niepasteryzowanego i niefiltrowanego cygru" tyle Hamelman(...)najpierw 3 minuty na I predkosci,w razie koniecznosci korygujac nawodnienie,do otrzymania ciasta o sredniej konsystencji.Nastepnie mieszac na II predkosci przez 3 minuty,aby rozwinac siatke glutenowa.Dodac suszone jablka i mieszac na I predkosci tylko tyle,aby skladniki byly rownomiernie rozmieszczonefermentacja powinna trwac 1-2 godziny.Dlugosc fermentacji zalezna jest od temperatury.Jesli ma trwac 2 godziny,zlozyc ciato po godzinie.Jesli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kapusty 259

zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju sól,pieprz 1 łyżka octu Wykonanie: kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem.Odstawić(...)przestudzenia.Przastudzoną kapustę wymieszać z solą mocno ją ugniatając cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki kapustę wymieszać z jabłkiem,cebulą.Doprawić do smaku cukrem,pieprzem i octem.Dodac olej przed podaniem schłodzić w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czerwona kapusta duszona w soku pomarańczowym 206

goździki 50-60 g suszonej,słodkiej żurawiny 1 jabłko 3-4 cm imbiru 1 łyżka octu 2 łyżki oleju sól,pieprz Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich ,zwiędłych liści .Przekroić na pół,wyciąć głąb i poszatkować jalbłko obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,nastepnie w plastry na oleju podprażyć w rondlu jabłka,dołożyć kapuste,wlać sok pomarańczowy,rozdrobniony imbir

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zamiast barszczu 222

rewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać. Zupa krem z buraków i dyni Składniki: (na 4 porcje) 2 szalotki 500 g buraczków 1 jabłko 750 ml bulionu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki chilli w płatkach 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki masła 350 g musu z dyni sól pieprz Szalotki obrać, pokroić w kostkę(...)Buraczki i jabłko obrać, pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać kolendrę, chilli i majeranek, podsmażać jeszcze chwilę. Dodać buraczki i jabłko, zalać bulionem. Gotować, aż buraczki zmiękną, dodać puree z dyni. Zmiskować całość na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać. Smacznego! Śnieg oczywiście stopniał, ale zrobiło się naprawdę zimno, jest więc szansa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śledzie w śmietanie 177

śmietanie czy po sułtańsku przygotowuję dzień przed wigilią i w mniejszej ilości. Zapraszam. Śledzie w śmietanie – składniki: 4 płaty śledziowe a la matjas 1 mała cebula 1 jabłko 150 ml gęstej śmietany 1 cytryna (skórka + sok) sól   Po wymoczeniu śledzie kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do salaterki, skrapiając sokiem z cytryny. Cebulę obieramy, kroimy w piórka(...)następnie lekko oprószamy solą i odstawiamy na około 10 minut aż lekko zmięknie. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę, jabłko, skórkę z cytryny i śmietanę mieszamy i dodajemy do śledzi. Odstawiamy na kilka godzin. Smacznego   Post Śledzie w śmietanie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
JESIENNA SAŁATKA Z PRAŻONYMI OWOCAMI I MUSLI 223

pracy lub zapakować swoim dzieciom do szkoły. Moja jesienna sałatka owocowa zaskakuje swoim smakiem, musicie koniecznie ją przygotować w domu:) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje): 1 duże jabłko 1 duża gruszka 1 mała puszka mandarynek (lub 2 świeże mandarynki) 4 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki płatków owsianych górskich (błyskawicznych) 1,5 łyżki słonecznika (łuskanego) 2 łyżki siekanych orzechów włoskich(...)cukru WYKONANIE: Na patelni upraż przez 2-3 minuty słonecznik z płatkami owsianymi, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Przesyp na talerzyk i pozostaw do ostygnięcia. Jabłko i gruszkę umyj , osusz i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę. Na patelni rozpuść masło z cukrem i wrzuć na to pokrojone jabłko i gruszkę. Wymieszaj delikatnie, aby wszystkie

Słodko-Słony Świat Ilony
Zasmażana biała kapusta 256

główka białej kapusty 1 duże kwaśne jabłko 2 średnie cebule kawałeczek słoniny ocet spirytusowy sól biały pieprz cukier 2 łyżki mąki Zasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis(...)dosyć drobno poszatkować. Wrzucić do garnka, a następnie zalać wodą (ok. 2-3 szklanki). Dusić na małym ogniu przez 1,5 - 2 godziny, do momentu aż zmięknie. Jabłko obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na cienkie półtalarki. Następnie jabłko i cebulę dodać do kapusty i dalej dusić. Doprawić do smaku octem

Świat Domowej Kuchni
Roladki z mięsa mielonego z serem , szynką i jabłkiem 248

jajko – 1 szt - cebula – 1 szt - czosnek – 1 ząbek - bułka tarta – ok. 4 łyżki - wędlina ( plastry ) – 4 szt - ser żółty ( plastry ) – 4 szt - jabłko – 1 szt - sól - pieprz - olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i posiekaną drobno cebulą , czosnkiem. Dodajemy sól , pieprz oraz bułkę tartą. Wyrabiamy jednolitą masę ( jeśli(...)możemy zwiększyć ilość bułki tartej). Mięso dzielimy na 4 części , każdą kładziemy na folii spożywczej i formujemy prostokąt. Na każdy nakładamy plasterek wędliny , plasterek sera i kawałek obranego wcześniej jabłka. Pomagając sobie folią delikatnie zwijamy roladki i tak zapakowane ( jak cukierki ) zostawiamy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy roladki z każdej strony i na wolnym ogniu

Ostra na Słodko
Jabłkowy strudel z makaronu 263

ciasta! Tak , dobrze słyszycie : zrobiłam to ciasto na lasagne! Wyszło niesamowicie pyszne i nie byłoby w domu osoby , która nie poprosiłaby o dokładkę! SKŁADNIKI : * makaron lasagne – 10 płatów * jabłko – 4-5 szt * rodzynki – 100 g * rum – 3 łyżki * cukier – 100 g * masło – 20 g * cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu(...)płatów nachodzących na siebie , tak by utworzyły 1 duży płat. Zostawiamy , by makarony mogły się ” skleić „ Rodzynki mieszamy z cukrem i rumem , odstawiamy na ok. 10 minut. Jabłka obieramy , kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami. Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego. Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel. Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam

Ostra na Słodko
Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek 191

pieprzu , więc raczej na ostro ) z chrupiącymi orzechami i delikatnym sosem słodko – kwaśnym , podany z ( jak się później okazało! ) jabłkami. Długo zastanawialiśmy się czy to na pewno jabłko , ponieważ smak był tak delikatny , a owoc miękki , a zarazem chrupiący. Super pomysł! Bażant poezja! Mięso bardzo delikatne ,absolutnie nie przesuszone i wręcz rozpływające się w ustach. W połączeniu

Ostra na Słodko
Kacze udka duszone w maladze 194

pomarańczy sól pieprz 1 jabłko 1 pomarańcza Wykonanie. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok Przyprawy zmiażdżyć i natrzeć nimi udka, posypać solą i pieprzem, dodać skórkę pomarańczy .Sokiem skropić mięso. Odstawić na 1h. Udka ułożyć w garnku, podlać łyżką wody i opiec z obu stron pod przykryciem. Polewać wytopionym tłuszczem, dodać cząstki jabłka..Po 30 minutach nadmiar

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą pomarańczowo-jabłkową zaprawione cydrem lubelskim 243

pomarańczy. Polędwiczkę pociąć na mniejsze kawałki, serwować z sosem pomarańczowym z dodatkiem sałat i/lub grillowanych warzyw. KONFITURA POMARAŃCZO-JABŁKOWA sok i skórka otarta z 2 pomarańczy, 4-6 jabłek bez skóry, starte na tarce, 3 goździki, 1 łyżeczka cynamonu, cukier zgodnie z uznaniem. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoiczków

SzczyptaSmaQ
Śledż w śmietanie 240

kilku dni chodzi za mną śledż w śmietanie :) dzisiaj wreszcie postanowiłam go zrobić :) dodałam do niego jabłko , cebulkę i podałam z ziemniaczkami  myyy pycha , taki śledzik to smak z dzieciństwa często przyrządzała go moja mama(...)Zapraszam :)    Składniki : 1 słoik śledzi wiejskich w oleju Marinero  400 g śmietany kwaśnej  2 łyżki majonezu 1 duże jabłko 1 cebula 1lub 2 ogórki korniszony  szczypiorek suszony  pieprz zielony Skworcu sól  , szczypta cukru Wykonanie : Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka na serku waniliowym 188

Taką szarlotkę widywałam coraz częściej na blogach i postanowiłam się do niej zabrać. Troszeczkę ją zmieniłam i nie dałam połówek jabłek, bo miałabym ich za mało na brytfankę (siostra za mało kupiła :)), zrobiłam więc trochę po swojemu. Ciasto wyszło smaczne, ale jak dla mnie to ta szarlotka jest pyszna na ciepło, schłodzona już mi tak nie smakuje. Jednak kiedy będę(...)podgrzewałam ją sobie w mikrofali  :), i wcinałam. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 300 g serka homogenizowanego waniliowego kostka margaryna Nadzienie: 8 jabłek 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu Wykonanie: Piekarnik na 180 stopni Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i masło posiekać. Dodać serek. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną troszeczkę większą

Moje pyszne gotowanie