SKŁADNIKI: 800-1000 g wątróbek drobiowych 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 duże jabłko 1 por 3 duże cebule 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka owocu jałowca 5 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz szczypta soli himalajskiej 2 łyżki papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka cynamonu 2,5 szklanki wody(...)PRZYGOTOWANIE: Warzywa i jabłko myjemy. Warzywa obieramy. Kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej głębokiej patelni wraz z oliwą wrzucamy cebulę, ziele, owoce jałowca i pieprz. Smażymy aż cebula nabierze koloru. Następnie dodajemy warzywa i jabłko. Około 10 podsmażamy całość. Dolewamy wodę i dosypujemy przyprawy. Następnie odgarniamy warzywa i do gorącej wody z warzywami i przyprawami powoli dodajemy
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 1 jajko 3 białka 1 łyżka odzywki białkowej 1 łyżka kakao ciemnego gorzkiego 3 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki jogurtu naturalnego jabłko PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki oprócz jabłka mieszamy ze sobą i wlewamy do misy miltocookera. Na wierzch kładziemy pokrojone jabłko (plasterki i na pół). Zamykamy pokrywę. Ustawiamy CAKE i czas 30 minut. Gotowego
ClauditteMissCookingszklanki mąki 1/2 kostki margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 4 średnie jabłka Dekoracja: Za pierwszym razem po prostu posypałam cukrem pudrem , tym razem wypróbowałam polewy z podanego przepis: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany Jak przygotować? Mąkę, jajko, margarynę, śmietanę , cukier(...)połączenia. Następnie uzyskane ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki i dokładnie ją rozkładamy. Układamy obrane połówki jabłek i popsujemy cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i przekładamy ją na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.35-40min. Polewa - Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i polewamy nią ciepłe
Chocolate Stop Temptingprzyrządzić, na co akurat jest sezon i co w danym czasie najlepiej kupić;) Źródło zdjęcia Owoce Zima: Gruszka- przechowywane w spiżarni (styczeń, luty, połowa marca, II połowa grudnia) Jabłka- przechowywanie w spiżarni (styczeń, luty, marzec, II połowa grudnia) Pomarańcze- Europejska odmiana (styczeń, luty, połowa marca, II połowa grudnia) Wiosna: Agrest- (maj, I połowa czerwca) Czarny(...)sierpień, I połowa września) Czarny bez- (lipiec, sierpień) Czereśnie- (II połowa czerwca, lipiec, I połowa sierpnia) Głóg- (II połowa sierpnia, I połowa września) Gruszka (lipiec, sierpień, I połowa września) Jabłka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarna jagoda- (II połowa lipca, sierpień, wrzesień) Jeżyna- (sierpień) Malina- (II połowa czerwca, lipiec) Melon- (lipiec, sierpień) Mirabelki- (lipiec, sierpień) Morele- (II połowa
Krakowskie smaki AniSkładniki: -3-4 płaty śledzia matias -1 soczyste jabłko -1 średnia cebula -sok z cytryny do skropienia -100 g gęstej śmietany -3 łyżki majonezu -mleko do namoczenia -sól, pieprz -szczypta cukru Wykonanie: Opłukane śledzie namaczamy w mleku na kilka godzin, aby straciły słony smak. Jeśli po namoczeniu śledzie nadal mają intensywnie słony smak, powtarzamy namaczanie. Cebulę obieramy i kroimy(...)drobną kostkę. Następnie doprawiamy solą i cukrem, i odstawiamy aż zmięknie i złagodnieje. Śledzie kroimy na paski o szerokości 4 cm. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko i cebulę łączymy ze śmietaną i majonezem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Kawałki śledzia układamy na półmisku, a na nie wykładamy sos śmietanowy. Przekąska najlepiej smakuje
KasiekGotujeSkładniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jabłek 1,5 łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób przygotowania: 1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać cynamonem i wymieszać. 2. Jajka utrzeć z cukrem aż powstanie prawie biała masa. 3. Dodać olej. Dokładnie wymieszać(...)połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem. 5. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną lub bułką tartą blachę wylać połowę ciasta. Rozłożyć jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta. 6. Piec w temp. 180 st. C ok. 50 min. do zrumienienia ciasta. 7. Odstawić do ostygnięcia a następnie posypać cukrem pudrem
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1,5 kg jabłek 3 szklanki mąki 5 jajek 4 łyżki + 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy dowolny barwnik spożywczy (opcjonalnie; użyłam pomarańczowego) Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać do dużej miski. 2. Białka jaj oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do mąki a białka wsadzić do lodówki. 3. Do mąki dodać(...)łyżki cukru, miękkie masło, proszek do pieczenia. 4. Ciasto zagnieść. 1/2 rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, a pozostałą część wsadzić do zamrażalnika. 5. Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Wyłożyć na ciasto. 6. Białka ubić na sztywno. Dodać 1/2 szklanki cukru oraz budyń i opcjonalnie barwnik. Dokładnie połączyć i wyłożyć na jabłka. 7. Na masę z białek
A Ty Smakuj Mniemięty 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru 1 łyżka masła Papierówki obrać ze skórki. Pokroić na cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzać masło i przełożyć do niej jabłka. Zasypać cukrem i karmelizować do momentu aż staną się ciemno-bursztynowe. Pod sam koniec dosypać cynamon. W czasie, gdy papierówki się karmelizują do rondelka z grubym dnem przelać kremówkę(...)liści delikatne je wyciskając na sitku, aby wydobyć jak najwięcej aromatu. Do przestudzonej kremówki wlać mleczko kondensowane i delikatnie ubić, aby dokładnie się połączyły. Do blendera przełożyć 2/3 karmelizowanych jabłek i zmiksować, a następnie wmieszać do masy na lody. Resztę jabłek odłożyć na później. Masę przelać do maszynki na lody i postępować dalej zgodnie ze wskazówkami producenta. Gotowe lody
KUCHARNIASkładniki: 150 g płatków jęczmiennych 150 g płatków owsianych 150 g płatków żytnich 150 g płatków pszennych 100 g płatków jaglanych 50 g otrębów pszennych lub żytnich 2 duże jabłka 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno(...)łyżeczka soli morskiej 50 g siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 40 g cukru brązowego 1 łyżka domowej esencji waniliowej 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Wykonanie: Jabłko dokładnie myjemy, usuwamy z niego gniazda nasienne i blendujemy razem ze skórką. Do dużej miski wsypujemy płatki, dodajemy otręby, nasiona, przyprawy i mokre składniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 4-5 płatów śledziowych w oleju (matiasy) 1 duże jabłko (ok. 25 dag) 4 kiszone ogórki (ok. 20 dag) 1 duża cebula (ok. 20 dag) ok. 12 łyżek śmietany(...)Sposób wykonania: Śledzie opłukać pod wodą i pokroić w paski. Jabłko obrać ze skórki i razem z kiszonymi ogórkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Do miski przełożyć śledzie, jabłko, kiszone ogórki i cebulę. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na około 1 godzinę, aby składniki się przegryzły. Smacznego
w mojej kuchniproszku Pomarańczowy kuskus: • 1/2 szklanki kuskusu • 2/3 szklanki soku z pomarańczy • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego • 1 łyżka oliwy • szczypta płatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka • garść winogron • garść roszponki • winegret: 3 łyżki syropu z pędów sosny (lub 2 łyżki syropu klonowego) + 1/2 łyżki soku z cytryny + sól i pieprz + 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego(...)sól i pieprz. Zagotować, następnie przykryć i odstawić z ognia, trzymać pod przykryciem przez 10 minut. Otworzyć, wymieszać widelcem, dodać świeżą kolendrę. Sałatka z winogron: Do salaterki włożyć pokrojone jabłko oraz przekrojone i wypestkowane winogrona, dodać listki roszponki i wymieszać. W miseczce połączyć składniki winegretu, dodać zrumienione orzeszki pinii i przełożyć wszystko do salaterki z sałatką
w mojej kuchnimleka -pół startego jabłka -łyżeczka oleju rzepakowego -łyżka serka waniliowego Jajko roztrzepujemy z cukrem waniliowym i cynamonem, dodajemy mąki i proszek do pieczenia Mieszamy. Dodajemy mleko oraz jabłko i mieszając dolewamy oleju; doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, aż placuszki się zrumienią. Na koniec posypujemy słodkim kakao, cukrem pudrem i lentilkami, opcjonalnie
BaRepasniesamowity i prosty. Na imprezach znika w mgnieniu oka. Składniki na foremkę na chleb: 3 szklanki białej fasoli (już ugotowanej) 2 cebule (spore, pokrojone w talarki) 1 jabłko (drobno pokrojone) 7 łyżek zmielonych płatków owsianych garść ziaren słonecznika garść otrębów pszennych 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczka tymianku pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżeczka kminku 2 ząbki(...)czosnku łyżeczka musztardy 1/4 szklanki oleju sól, pieprz, papryka słodka - do smaku Przygotowanie: -> Cebulę smażymy z jabłkiem na oleju (w sumie każdym: ja staram się smażyć na oleju ryżowym - ma wysoką temperaturę dymienia) - cebula ma się zeszklić, a jabłko ma być miękkie. -> Gdy powyższe wystygnie dodajemy to do fasoli w naczyniu, które daje możliwość wygodnego blendowania
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyTrochę smaków z dzieciństwa :). Składnik (2 porcje): - pół szklanki kaszy jęczmiennej średniej, - 30 dkg piersi indyka (oczywiście ilość zależy od apatytów), - 2 marchewki, - pół jabłka, - mała cebula, - olej, - przyprawy: 3 łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek. Przygotowanie: 1. Kaszę jęczmienną dokładnie płukamy i wrzucamy na 1 szklankę lekko osolonej gotującej się wody. Następnie gotujemy(...)sporą ilością oleju, dodajemy przyprawy ( łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek do smaku). Wszystko razem smażmy do zarumienienia indyka tj. około 10 - 15 min. 3. Marchewkę i jabłko ścieramy na drobnych oczkach tarki, łączymy i dodajmy oleju (witaminy z marchewki nie wchłaniają się bez tłuszczu) i soku z cytryny. Poniżej zdjęcie efektu. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisysypnąć za dużo bo zrobi się glut (siemię to super lepiszcze :)) Z czym jemy wegańskie naleśniki? Ano nie z twarożkiem, nie... Z konfiturami różnymi, z jabłkiem potartym i cynamonem, z plasterkami jabłka zatopionymi w ciecie, z cukrem pudrem a nasz hit ostatnio - z czekoladą gorzką do smarowania (EnerBio z Rossmanna, słoik 16 zł - PRZE-PY-SZNA :)) i konfiturą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE