jabłka - 25490 przepisów (strona:801/1700)

Wigilijne śledzie w śmietanie 414

przynajmniej w  moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko. Składniki: 400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany , 1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku, 1 średnia cebula , 3-4 liście laurowe , łyżeczka ziaren ziela angielskiego , świeżo zmielony(...)Odfiletować dokładnie usuwając ości i skórę.  Kupując gotowe solone filety wystarczy je dobrze wymoczyć. Pokroić w średniej wielkości paski - według uznania. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i pokroić w grubszą kostkę.  Dodać razem ze śledziami  do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z gorącymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z czerwonej kapusty 243

Jest surówka z białej kapusty. Jest też surówka z czerwonej kapusty. Wystarczy: -połówka niewielkiej czerwonej kapusty -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna czerwona cebulka -warzywko -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -olej -sok z cytryny do smaku    Drobno szatkujemy kapustę.    Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę.    Do kapusty wsypujemy cebulkę. Delikatnie(...)posypujemy warzywkiem i sosem sałatkowym. Mieszamy. Dodajemy jabłko i marchewkę. Skrapiamy olejem i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku. Mieszamy i odstawiamy, aby wszystkie składniki nabrały właściwego smaku. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Warzywa i owoce do surówek i sałatek 208

Zebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji surówek i sałatek. Składniki: -cebula -marchew -seler -por -biała rzodkiew -rzodkiewka -szczypior -koper -pomidor -ogórek -papryka -jabłko -sałata -kapusta biała -kapusta czerwona -kapusta pekińska -słonecznik -przyprawa warzywna -sól -majonez -śmietana -jogurt naturalny -olej Te surówki są już na naszym blogu: -surówka z białej kapusty(...)surówka z marchewki i jabłka     - surówka z czerwonej kapusty -surówka zimowa -surówka z białej rzodkwi -sałatka wielowarzywna -surówka z marchewki ze słonecznikiem -surówka z kapusty pekińskiej -surówka z rzodkiewki Życzymy powodzenia w eksperymentowaniu przy tworzeniu nowych wersji. Smacznego

Maminek kulinarny
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 190

zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Wówczas do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej co 2 dni, aby nie spleśniało. Zamiast miodu można użyć Golden Syrup. Można piec 2 blachy pierniczków na raz, przy czym w takim przypadku należy

Gospodyni Miejska
Wątróbka drobiowa duszona z jabłkami 209

Wątróbkę nie wszyscy lubią, ale na pewno nie powinni opierać się przed smakiem tej drobiowej. Taką też dziś polecam. SKŁADNIKI 40 dag. wątróbki drobiowej  1 jabłko 1 cebula 1 łyżka oleju sól,pieprz do smaku  WYKONANIE Wątróbkę dobrze płuczemy i chwilę trzymamy na durszlaku,żeby ociekła z wody. Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na patelni, do momentu(...)trochę zmięknie. Dodajemy wątróbkę, nakrywamy i dusimy ok 15 min, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojone w małe kawałki jabłko i jeszcze dusimy dalej po przykryciem ,aż jabłko dokładnie zmięknie i połączy się z cebulą. Podajemy z ziemniaczkami i surówką SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Jeszcze jeden pomysł na surówkę z kiszonej kapusty 431

zimnej wodzie. Pomysły na surówki i sałatki znajdziecie tutaj Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Składniki: 1 mała czerwona cebula 200 g kiszonej kapusty 1/4 małego, słodkiego jabłka(...)pęczka natki z pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę kiszoną kroimy i przekładamy do miski. Obraną cebulę siekamy razem z opłukaną i osuszoną natką z pietruszki, a jabłko bez skórki ścieramy na tarce na największych oczkach, przekładamy do kapusty. Dodajemy oliwę, mieszamy starannie

Moja smaczna kuchnia
536. Na zimno. Na szybko. 167

prostu cudownie.....   Przepis: ( inspiracja)  4 łyżki płatków jęczmiennych łyżka otrębów pszennych  łyżka kakao łyżka budyniu czekoladowego + ok. 50ml mleka do rozrobienia 1/2 zmiksowanego banana 1/2 małego jabłka startego na dużych oczkach cynamon, sól, aromat rumowy, coś do posłodzenia  ok.300ml wody/mleka* Szklankę wody  zagotowuję,wrzucam płatki i solę, przykrywam i gotuję do wchłonięcia płynów(...)dolewam jeszcze aby płatki nie były twarde. Dodaję banana,kakao, cynamon, aromat, słodzę i zagotowuję. Budyń rozpuszczam w mleku i wlewam do gotującej się masy, energicznie mieszam. Dodaję jabłko. Przekładam do miseczki, strudze i wkładam do lodówki. * Nie wiem ile dokładanie wyszło bo w trakcie cały czas dolewałam po trochu "do konsystencji

More food, love and dreams
Pierniczki a'la Katarzynki 174

przez max 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Studzić na kratce. Pierniczki będą twarde, aby zmiękły przechowujemy je w szczelnie zamkniętej puszce z dodatkiem kawałka jabłka. Jabłko wymieniamy co kilka dni. Pierniczki powinny leżakować do 4 tygodni. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Dyniowy krem z kaszy jaglanej ^^ 153

pieczonej dyni łyżeczka cynamonu słodzidło szczypta soli + 100g serka twarogowego jabłko Kaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cynamon, szczyptę soli, słodzidło i całość gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy dyniowe puree i wszystko dokładnie blendujemy. Krem przelewamy do miseczki, dodajemy serek i mus z tartego jabłka

Kuchenny Skrawek Nieba
Słodkie rożki z papieru ryżowego 192

sztuk ) * 6 krążków papieru ryżowego * 50 g orzechów, u mnie pecan Piątnica ( mogą być też włoskie, laskowe lub migdały ) * 40 g marcepanu * 1 łyżeczka miodu * 1 małe jabłko * olej do głębokiego smażenia * cukier puder Wykonanie: Orzechy zmielić w malakserze. Do zmielonych orzechów dodać miód i marcepan - połączyć składniki. Nieduże jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. starte jabłko dodać

kolorowotorcikowo
Jabłkowo - cynamonowa granola 173

dałam po prostu 1/2 szkl. orzechów włoskich) odrobina soli cynamon, imbir, gałka muszkatołowa (dałam razem 2 łyżeczki ) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 duże lub 2 małe jabłka  płatki kukurydziane prażona pszenica z miodem 1/4 - 1/2 szkl rodzynek(...)szkl suszonej żurawiny (zabrakło mi niestety ;) ) Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 170st. C Wszystkie suche składniki wymieszać (rodzynki, pszenicę i żurawinę zostawiamy i dodajemy dopiero do suchej już granoli !) Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do niego olej i miód, zamieszać i wlać do suchych składników. Wszystko dokładnie połączyć i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec

charlotte gotuje
Surówka z buraczków na dobry początek dnia. 147

jabłka również winne 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku WYKONANIE Buraki gotujemy dzień wcześniej w mundurkach, ścieramy na tarce o grubych oczkach.  To samo robimy z jabłkiem. Wszystko doprawiamy octem , oliwą , solą i pieprz. Nie daję cebuli, jak ktoś lubi można dodać. Odstawiamy do lodówki na ok. 1- 2 godziny. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 229

Goose with chestnuts and cranberries Składniki. 2 nogi z gęsi sól pieprz majeranek Farsz. 6 kasztanów jadalnych 0,5 cebuli 0,5 jabłka 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka koryntek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sos. 8 kasztanów 2 łyżki żurawiny świeżej sok spod upieczonych nóg 50 ml wina czerwonego wytrawnego Wykonanie(...)kości i doprawiamy solą, pieprzem majerankiem. Farsz. Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu. Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany. Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp

Kulinarny karnet Christophera
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 417

obiad,to teraz z rozrzewnieniem wracam do smaków z dzieciństwa, przenosząc je do swojej dorosłej kuchni... Składniki: 6 grubych matjasów 1 cebula liść laurowy ziele angielskie śmietana 18% ukwaszona jabłko koperek Wykonanie: Zaczynam od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą wraz z zielem angielskim i liściem laurowym zalewam niewielką ilością wody w małym rondelku i gotuję ok 15 min. Dzięki(...)cebulka jest mięciutka, mniej ostra - a otrzymaną zalewę studzę i po wystudzeniu łączę z ukwaszoną śmietaną. Wymoczone ok 2h śledzie kroję w grubą kostkę o zalewam śmietanowym sosikiem. Pół jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do śledzi w śmietanie. Nie solę, po godzinie śmietana i tak robi się delikatnie słona od śledzi. Do tego obowiązkowo ziemniaki gotowane

Walijskie Pichcenie