drożdży, choć ja akurat lubię te na drożdżach. Składniki: 1 jajko ok 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 duże jabłko cukier puder olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę. 2. Cukier zmiksować z jajkiem na puszystą masę. Dodać naprzemiennie mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia. 3. Na koniec dodać pokrojone jabłko i wymieszać. 4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje i smażyć z obu stron na złoto. 5. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
Kuchnia domowa AniPotrzebne składniki: 4 płaty śledziowe 0,5 l mleka 1 jogurt naturalny mały 2 łyżki musztardy 4 korniszony 1/3 pora 1 łyżeczka gorczycy szczypiorek do posypania 0,5 jabłka pieprz Przygotowanie: Śledzie(...)płuczemy i zalewamy mlekiem - pozostawiamy na min. dobę. Na następny dzień śledzie kroimy w paseczki, dodajemy do nich pokrojony por w półksiężyce, szczypiorek, ogórki w talarki oraz jabłko w kosteczkę. Jogurt mieszamy z musztardą, dodajemy pieprz, gorczycę. Śledzie zalewamy sosem jogurtowo-musztardowym
Łycha smakówkońca miesiąca wykorzystywać to co mam. Mam niezliczone ilości i rodzaje kasz, mąk, nasion strączkowych, kilka kilogramów czosnku, marchwi, byczą dynię i słoiki (wiadomo, ze wsi jestem) z jabłkami, brzoskwiniami, aronią itd. Zimą na rozgrzewkę nadają się zupy, a że w kieszeni mi ubyło, a dupsko po świętach urosło to przy okazji podziałają odciążająco na obie Składniki(...)pomarańczy (skórkę kandyzujemy, lub ścieramy, zasypujemy odrobiną cukru i do słoiczka na „zaś”) *jeżeli nie masz pomarańczy możesz użyć cytryny, albo zamiast niej dodaj do zupy starte jabłko łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki soli szczypta pieprzu łyżka oleju roślinnego/nie smaży się na oliwie! Przygotowanie: Pomarańczę wyszoruj, sparz gorącą wodą, zetrzyj skórę i wyciśnij
greenscarffarsz: 300 g łososia, garść suszonych pomidorów, ½ dużego jabłka, 1 średnia marchewka, 100 g groszku cukrowego, ostra papryczka, garść posiekanej drobno szalotki, 1 posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka masła, 100 ml śmietanki 36%, 2 jajka, sól morska, świeżo zmielony pieprz. Na spód: 250 g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pełnoziarnistą), 1 jajko(...)czosnek i szalotkę. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę, groszek, suszone pomidory i posiekaną papryczkę. Całość dokładnie wymieszać. Poddusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić. Ciasto drożdżowe rozwałkować do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę (łącznie z bokami). Na spód ciasta
Świat Domowej KuchniZima w pełni, przyda się więc nieco witamin, których dostarczają nam owoce i warzywa. Składniki 1 seler naciowy 1 duże, kwaśne, kolorowe jabłko 1 kalarepa 1 łyżeczka cukru majonez i gęsty jogurt w proporcjach 1:1 - ilość wg własnych preferencji sól i pieprz do smaku Sprzęt tarka do jarzyn ostry nóż Przygotowanie Seler naciowy i jabłko (umyte, ale ze skórką
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} przepis z blogu "Nina w kuchni" (Przepis pochodzi z programu " Julia and Jacques Cooking at Home ") Składniki: 1 duże jabłko, umiarkowanie słodkie 1 średniej wielkości cytryna 1 szklanka soku pomarańczowego 3 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny - ok. 370g 3 łyżki stołowe octu z białego wina, lub więcej - do smaku(...)szklanki cukru 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, albo do smaku Wykonanie: Obrać jabłko, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłko pokroić na małe kawałki. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Obrać ze skórki w ten sposób by uzyskać ok. 10 cienkich paseczków albo przy użyciu noża ściąć tylko żółtą część skórki (bez białego albedo) . Skórki drobno posiekać. Najlepiej dodać
Kubki smakupłatki gryczane na mleku owsianym z tartym jabłkiem (w środku), resztą jabłka, świeżymi daktylami i domowym masłem orzechowym~ Płatki gryczane kupiłam ostatnio z mamą w sklepie ze zdrową żywnością i w sumie nie jestem nimi zachwycona - smakują zupełnie jak kasza gryczana :) A ich konsystencja jest mało-płatkowa - bardziej przypomina właśnie zblendowaną kaszę gryczaną. Za to jeśli chodzi o świeże
breakfast of dreamspotrawy które można przygotować wcześniej i by mogły być na stole przez dłuży czas. Ja proponuję Wam zrobić sałatkę rybną z buraczkami. Składniki: 2 płaty śledziowe marynowane 0,5 jabłka 2 ogórki konserwowe 2 ziemniaki 0,5 puszki groszku konserwowego 2 większe(...)ugotowane buraczki* 0,5 cebuli 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% gęstej sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Z płatów śledziowych zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku
Ala piecze i gotujeorzechowy wafelek Karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać, że skład panierki nieco mnie zaskoczył
Kulinarne przygody Gatitylekki deser do którego nie potrzeba wielu składników. Jedna z najpopularniejszych wersji, to ta podawana z musem truskawkowym.Niestety skończył się już sezon truskawkowy ,więc wykorzystałam trochę granatu i startego jabłka. Mleczna galaretka smakuje wszystkim oraz zachwyca swoim wyglądem! Panna cotta oznacza po włosku gotowaną śmietankę.Podawana jest na wytwornych przyjęciach, ale również widnieje w kartach menu wielu restauracji(...)nadadzą świeże owoce. SKŁADNIKI (2 porcje) : - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżeczki melasy trzcinowej - 1/2 laski wanilii Do podania: Świeże owoce: jabłko granat, kakao( do lekkiego posypania) PRZYGOTOWANIE: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Mleko podgrzać, dodać melasę i miąższ wydrążony z wanilii.Wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę
Fit & Healthy Lifejajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku 1 jabłko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim i solą. Mięso włożyć do miski, dodać drobno pokrojoną wątróbkę, cebulę posiekaną w drobniutką kosteczkę, śliwki również(...)niewielką ilością pieprzu ziołowego. Odstawić na dobę do lodówki. Następnie kaczkę układamy w naczyniu glinianym "Garnek rzymski" podlać ok 1,3 szkl wody kaczkę obłożyć gałązkami tymianku i plastrami jabłka. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę 220 st Kiedy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury po 15 min zmniejszyć do 200 i piec ok 2 godziny pod przykryciem
Gotowanie jest łatwepiernikowo-jabłkowy* placek owsiany z domowymi powidłami i resztą jabłka~ *jabłko starte w środku placka Dzisiaj ostatnie przygotowania do świat :o W domu co chwila ktoś coś sprząta, gotuje, czegoś szuka...Trzeba zapiąć wszystko na ostatni guzik, mimo, że Wigilię spędzimy w skromnym - 3 osobowym gronie :) Jedziemy jeszcze z mamą na zakupy żeby uzupełnić potrzebne składniki do świątecznych potraw
breakfast of dreamsduże jabłko Świeże gałązki natki pietruszki do dekoracji Whisky podgrzewamy w garnuszku. Następnie rodzynki moczymy w alkoholu. Obraną cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy miód, pieprz, cynamon i rodzynki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy sos ze śledziami. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Śledzie podajemy na dużych plastrach jabłka
Bon Appetit Małgorzatyciąg dalszy wspaniałego dnia! Składniki łyżka ekologicznej trawy pszenicznej Symbio łyżka ekologicznej mąki z migdałów Symbio 1 mango 1 jabłko napar herbaty białej i jaśminu około szklanki owoc granatu do dekoracji, mięta Mango i jabłka obierz, pokrój w kostkę. Wrzuć do blendera. Dodaj trawy pszenicznej. Wsyp mąkę. Przechłodzony napar wlej do blendera . Wszystkie składniki zmiksuj na gładko
Z Kuchni Do Kuchnigrubych filetów z dorsza ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego sól morska odrobina soku z cytryny Dodatki: 800 g obranych ziemniaków, pokrojonych w kawałki 200 g obranego jabłka, pokrojonego w kawałki 1 spora łyżka masła chlust mleka różyczki(...)brokuła sól morska Przygotowanie: Rybę wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pogłaskać :), sprawdzając czy nie ma ości (jeśli są, wyciągnąć duża pincetą lub małym nożykiem) . Ziemniaki wraz jabłkiem wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać 3/4 płaskiej łyżeczki soli, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok. 20 minut. Włączyć piekarnik na 160C (grzałka góra-dół). W międzyczasie
Moja Delicja