misie miksera umieścić mascarpone razem z kremówką, dodać także ksylitol i ubić na sztywną masę, na końcu dodać cynamon, całość zamieszać i odstawić. Dodatkowo: - słoik ok.500g musu z jabłek (u mnie domowy) - tarte orzechy laskowe - likier do nasączenia blatów, u mnie: Amaretto i Cointreau Wystudzony biszkopt delikatnie okroiłam i wyjęłam z formy. Przekroiłam na 3 blaty. Pierwszy z nich(...)wyłożyłam na talerz, skropiłam pędzlem maczanym w mieszance obydwu likierów, wyłożyłam 1/2 zblendowanego musu z jabłek, na nim rozsypałam starte orzechy (miały wyczuwalne kawałki) i rozsmarowałam część (ok.1/3) kremu. Na kremie ułożyłam drugi blat biszkoptowy. Również skropiłam go mieszanką likierów, wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką
Smaczne Zdroweformy 21 cm x 26 cm. Sposób przygotowania masy jab łkowej: Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać starte jabłka i cukier, wymieszać, patelnię przykryć pokrywką, prażyć na wolnym ogniu. Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę, wymieszać, smażyć bez przykrycia przez ok. 5 minut. Sposób przygotowania polewy
Przepisy kulinarne babci Antoninypogardzi. Składniki: 1 tuszka kurczaka ok 2 kg sól,pieprz, majeranek 2 pomarańcze+ sok z jednej pomarańczy 1 jabłko Wykonanie: Kurczaka myjemy, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy majerankiem, odstawiamy na noc do lodówki. 1 pomarańcze dzielimy na cząstki, wycinamy białe błonki, jabłka kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Owoce posypujemy majerankiem. Do wnętrza kurczaka wkładamy kawałki jabłek i pomarańczy
Z Majeczką w kuchnifamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 700 g jabłek 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki rodzynek 200 g masła 170 g cukru 4 jajka 200 g mąki tortowej 120 g zmielonych migdałów(...)powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno, jedno po drugim, dodajemy jajka, miksując po każdym dodaniu. Do powstałej masy dodać mąkę i migdały, wymieszać szpatułką. Na koniec dodać jabłka, bez soku i wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Pieczemy w 170 stopniach, przez ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć
kulinarnyswiatdominią na świątecznym stole. Z dodatkiem śliwek, jabłek suszonych które sama ususzyłam. Do tego orzechy i mamy fajne świąteczne mięso. 60 dkg filetu z indyka 1 garść suszonych jabłek 20 dkg suszonych śliwek 1/3 szklanki orzechów włoskich tartych sól, pieprz przy.prawa do indyka 1/2 szklanki wina czerwonego olej Filet z indyka nacinam na jeden duży płat i delikatnie(...)rozbijam. Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do indyka i odstawiam na godzinę do lodówki.Śliwki suszone i jabłka przekładam do rondelka zalewam winem i gotuję chwilę aż owoce zmiękną, odstawiam do przestudzenia. Na filet z indyka wykładam owoce, na nie orzechy które zmiażdżyłam wcześniej wałkiem i zwijam roladę od krótszego boku. Związuję mocno nitką. Roladę obsmażam z każdej strony
wesoła kuchniajedno ciastko (a niekoniecznie jada babeczki). Smakują rewelacyjnie i cudownie pachną - tym samym kusząc podczas pieczenia. Nadzienie z twarożku również okazało się doskonałym pomysłem i połączeniem dla suszonych jabłek! Każdego muffina uwieńczyłam posypką z cukru karmelowo-waniliowego , która oprócz efektów smakowych - sprawiła, że wierzch był leciutko chrupiący. Pychota! Zresztą sami spróbujcie!!! (około 6-7 sztuk) 100g mąki pszennej(...)cukru (u mnie ksylitol) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 50 ml mleka 50 ml oleju Dodatkowo: 40g suszonych jabłek (u mnie w kostce z firmy Amkez ) Twarożek: 90g białego sera (u mnie z wiaderka) 10g cukru (u mnie ksylitol) 10g cukru waniliowego Wierzch: 1 łyżka cukru karmelowo-waniliowego
Di gotujebarszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj przedstawiam własnoręcznie wykonany zakwas. Składniki: 1 ½ kg buraków czerwonych ( po obraniu ) 2 jabłka ( kwaśne ) 4 ząbki czosnku Kawałek korzenia chrzanu ( ok. 4 cm ) 1 kromka pumpernikla 3 l wody 3 łyżki soli ( płaskie ) Wykonanie: Buraki myjemy i obieramy. Kroimy w cienki plasterki(...)Chrzan również obieramy i kroimy w słupki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Chleb pumpernikiel łamiemy na mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy buraki, przekładamy je chlebem, chrzanem, czosnkiem i jabłkami. Do ciepłej wody dodajemy sól. Mieszamy. Zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie mieszamy. Przygotowany zakwas wykorzystujemy do przygotowania barszczu czerwonego. (function
Smaki Ewyroku dobrze jest zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się do tego nadaje. Polecam! Składniki: 20 łyżek płatków owsianych 2 szklanki mleka 1,5 łyżeczki miodu 2 jabłka 2 łyżki suszonej żurawiny(...)łyżeczki cynamonu Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem i mocno podgrzać, ale nie gotować. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać miód, żurawinę, cynamon i 1,5 jabłka starte na grubej tarce. Wszystko dokładnie wymieszć. Kokilki lekko nasmarować masłem i nałożyć gotową masę. Na wierzchu poukładać cienkie plasterki jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
kuchnia doskichipsów kokosowych Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku pomarańczowego Viktoria Cymes skórka z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę roztopić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Mąkę, kakao, cynamon,proszek do pieczenia i sodę przesiać. Jajka z cukrem ubić na sztywno. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian(...)przesianą mąkę, rozpuszczoną margarynę, sok i miksować do momentu aż składniki się połączą. Do ciasta dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, jabłka i delikatnie wymieszać już nie miksować. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach około 60 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Zimne ciasto polać pomarańczowym lukrem i posypać
Ala piecze i gotujebezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika (u mnie - 5 łyżek ksylitolu + 5 łyżek cukru kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy na mus, dodajemy do nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. następnie odrywamy część(...)minut w temperaturze 180 stopni. Tę samą czynność wykonujemy z pozostałym ciastem. Po ostudzeniu umieszczamy w puszce. Gdyby były za twarde, nie zmiękły, umieszczamy w puszcze dwie ćwiartki jabłka, które wymieniamy na świeże co 3 dni. Po takim zabiegu na pewno zmiękną. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki (na 10 porcji) - 2 szklanki płatków owsianych (ok. 220 g), - 5 łyżek zarodków pszennych (ok. 50 g), - 2 jabłka(...)łyżek orzechów włoskich (ok. 50 g), - 5 łyżek suszone żurawiny (ok. 50 g), - 5 łyżek orzechów ziemnych (ok. 50 g), - 2 łyżeczki cynamonu. Sposób przygotowania 1. Jabłka trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. 2. Tarte jabłka łączymy z płatkami owsianymi, zarodkami i cynamonem. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Granolę pieczemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachtortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy(...)pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 15-20 minut, po upieczeniu przestudzamy. Wystudzone ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim prażone jabłka, wierzch jabłek posypujemy pozostałą bułką tartą. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz budyń. Ubitą pianę dokładnie rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto pieczemy
Smakowite DaniaDziś zapraszam serdecznie na smaczne smoothi , z dodatkiem cynamonu , świeże jabłka mniam , zapraszam do wypróbowania przepisu , znakomicie smakuje w ten grudniowy czas . Składniki 5 jabłka ze skórką bez gniazd szklanka mleka sojowego waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 malutka łyżeczka imbiru Wykonanie Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych , następnie przekładamy
Mój Smakjabłkami 41. Ciasto biszkoptowe z galaretkami 43. Ciasto gargamel 44. Sernik przekładany ciastem kruchym 45. Sernik na petitkach według babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. Ciasto Venus 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami
kruche babeczkiChleb z dodatkiem jabłek i płatków owsianych. Zdrowsza wersja pieczywa na śniadanie. Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia. 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 250 g mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jabłka duże 1/2 szklanki płatków owsianych 1 i 3/4 szklanki wody letniej Do miski przekładam drożdże(...)dodaję dwie łyżki mąki i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól, jabłka obrane i starte na tarce o oczkach drobnych, płatki owsiane, wodę letnią i wyrabiam mikserem około 10 minut aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Na końcu dolewam oliwę i dalej
wesoła kuchnia