jabłka - 25490 przepisów (strona:422/1700)

Dżem z owoców jarzębiny. 135

Następnie wsyp zamrożoną jarzębinę do rondla ( nie musisz jej rozmrażać ), podlej wodą. Rondel postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, wsyp do gotującej się jarzębiny. Brzoskwinie opłucz, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki i wrzuć do rondla(...)jarzębiną i jabłkami. Smaż do momentu, aż owoce zmiękną , zaczną się rozpadać. Pod koniec dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gorący dżem przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-8 minut.  S łoiki z dżemem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż

Przepisy i porady kulinarne
Ciastko z jabłkiem z aromatem amaretto i anyżu 149

Zaręczam, że jest smaczne. Składniki: na cztery porcje 330 g jabłka obranego 140 g ciasto filo 50 ml amaretto 50 ml mleka 0,5% Anyż gwieździsty woda Wykonanie: Jabłka kroimy na kawałki, wykładamy na patelnię lub do garnka. Podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy anyż i gotujemy aby jabłka zmiękły. Mieszamy. Na koniec wyjmujemy anyż. Jeżeli jest taka

Smaki Ewy
Szarlotka Koralowa 197

podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2/3 i jedną częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i chowamy do lodówki, a drugą mniejszą część chowamy do zamrażalki. 2. Jabłka obieramy i 2/3 kroimy w kostkę, a pozostałą część ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy je łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar(...)soku. 3. Schłodzone ciasto w blaszce smarujemy białkiem i obsypujemy kaszką manną.  Następnie wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i ścieramy na wierzch resztę ciasta z zamrażalki. Na środku zostawiamy małą dziurkę którą będzie odparowywał sok. Ciasto pieczemy w 190-200 stop przez 1 h. Jeśli mamy problemy z dopieczeniem spodu, włączamy termoobieg na ostatnie 15 minut. Gotowe ciasto

Gotowanie...to proste !
Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) 126

noci PRZYGOTOWANIE Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od namoczenia rodzynek i suszonych śliwek. Po ok. 30 minutach odcedzamy na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Orzechy i suszone śliwki grubo kroimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon.  W drugiej misce m iksujemy jajka z cukrem na puszystą(...)uzyskania jednolitej konsystencji.  Do miski z mąką stopniowo dodajemy płynne składniki.  Wszystkie składniki mieszamy tylko do połączenia si ę  składników. Na koniec do ciasta dodajemy jabłka oraz bakalie obtoczone w mące. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto wyrównując wierzch szpatułką. Ciasto pieczemy w piekarniku

La grande e la piccola cuoca
Konfitura jabłkowa z owocami głogu. 154

Składniki : 50 dkg jabłek ( obranych i baz gniazd nasiennych ) 80 dkg owoców głogu 1 l wody 50 dkg cukru żelującego 2:1 1 pomarańcza Sposób wykonania :   O woce głogu opłucz, usuń szypułki, owoce przekrój na połowę , usuń pestki. Pestki możesz usunąć czubkiem noża. Głóg ponownie(...)opłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do rondla, zalej litrem wody, postaw na ogniu i gotuj przez 20 minut, aż owoce zmiękną. Głóg przetrzyj przez gęste sitko lub zmiksuj blenderem. Jabłka pokrój w kostkę. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem, skórkę otrzyj na tarce, wyciśnij sok. Pokrojone jabłka wsyp do głogu, dodaj sok z pomarańcza i otartą skórkę. Wsyp cukier żelujący

Przepisy i porady kulinarne
Mini Szarlotki 89

szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy(...)Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około 20 minut

Dziś Ja gotuje
Ciasto wiewiórka. 176

Cisto o wdzięcznej nazwie wiewiórka :) Naprawdę pyszne. Puszyste, mięciutkie z orzechami, jabłkami i rozgrzewającym cynamonem. W sam raz na jesienne dni. Ja piekę to ciasto przez cały rok, ale kojarzy mi się ono właśnie z jesienią. Składniki(...)jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 150 ml. oleju 3 jabłka 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i miodem. Dodać mąkę, sodę proszek, cynamon, kakao. Następnie wlać olej, zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać

Agusiowe smakołyki
KOKTAJL ANANAS, JABŁKO, JOGURT + RABARBAR lub ŻURAWINA 191

pomarańczą i pietruszką jest bardzo popularny, więc postanowiłam podzielić się z Wami moim drugim ulubionym przepisem na koktajl. Tym razem stawiam na smak i kontrast. Słodki ananas i jabłko łączę z cierpkim i kwaśnym rabarbarem (lub żurawiną), a całość tonizuję naturalnym jogurtem. Idealny koktajl na drugie śniadanie lub wczesny podwieczorek, w dodatku w dwóch wersjach(...)Składniki na 2 szklanki koktajlu : 1/2 świeżego ananasa 1 jabłko 300 ml jogurtu naturalnego łodyga rabarbaru lub łyżka kwaśnej pasty owocowej z żurawiny LiQberry Bazą tego koktajlu jest ananas, jabłko i jogurt naturalny. To musi być świeży ananas , który teraz w dobrej cenie kupicie w praktycznie każdym markecie. Odradzam korzystanie z ananasa w syropie z puszki, szczególnie osobom z cukrzycą

Dietolog
placuszki z tartymi jabłkami i serem 816

składniki: 200 g jabłek startych na tarce o grubych oczkach (u mnie szara reneta) 100 g białego sera, zmielonego (ja zmiksowałam blenderem) 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka (białka oddzielone(...)żółtek) 1 łyżka posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich lub migdałów) 1/2 łyżki miodu cynamon do smaku 1 szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do podania wykonanie: Jabłka mieszamy z żółtkami, serem, mąką, orzechami, miodem, solą oraz cynamonem. W osobnym naczyniu ubijamy białka i dodajemy je do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie smażymy z obu stron

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO ŚLIMAK BEZ PIECZENIA 157

. Z jogurtu, śnieżki i agrestowej galaretki zrobiłam delikatną piankę. Fajny efekt wizualny i smakowy. Polecam :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 10/25 CM mała paczka herbatników mały słoik smażonych jabłek lub kwaśnego dżemu gotowa rolada u mnie wiśniowa w czekoladzie, lepsza będzie bez polewy szklanka jogurtu naturalnego z lodówki 1 śmietana śnieżka galaretka agrestowa 2 kostki czekolady do dekoracji(...)Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Odstawiamy do przestygnięcia.  Formę wykładamy folią spożywczą, aż po same brzegi.  Układamy herbatniki jeśli trzeba docinamy je. Nasączamy mlekiem i smarujemy jabłkami lub powidłem. Kładziemy roladę. Jogurt ubijamy razem ze śnieżką aż będzie gęsta. Galaretkę zimną, ale jeszcze płynną wlewamy do śmietany i dobrze ubijamy, żeby masa była dobrze napowietrzona. Wylewamy

Pani na deser
Kapusta czerwona zasmażana. 151

woda z kapusty Wykonanie: Kapustę pozbawić wierzchnich liści oraz twardego środka i poszatkować. Dodać sól, pieprz, kminek, wymieszać i odstawić. Obie cebule oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Świeże śliwki pokroić w kostkę, uprzednio usuwając pestki. W większym garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać cebule oraz czosnek i podsmażać(...)przez 10 minut, pilnując, aby się nie przypaliło. Następnie dodać jabłka i świeże śliwki. Smażyć kolejne 10 minut. Do garnka przełożyć poszatkowaną kapustę, dodać listek laurowy, ziele angielskie, pokrojone w paski suszone śliwki oraz wodę. Dusić przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Przez

zadanie-gotowanie
Polędwiczki wieprzowe w konfiturze jagodowej z jabłkiem, brzoskwinią, figą i rozmarynem 146

znaczy, że jest ono w pełni godne polecenia. Sprawdzi się na wykwintny lub świąteczny obiad. Smakujcie!   Składniki 3 – 4 polędwiczki wieprzowe 1/2 szklanki koniaku 1 duże jabłko 1 brzoskwinia garść świeżej żurawiny 2 figi świeże kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, sypka papryka   Wykonanie Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą, pieprzem oraz czerwoną sypką(...)Pieczemy przez ok. 25 min w tej temperaturze w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy piękące sie mięso, obracamy je i obkładamy je cząstkami owoców: brzoskwiń, jabłek, żurawiną. Ponownie wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 175C i w włączamy opcję termoobiegu lub grilla. Przez cały czas pieczenia nie przykrywałam mięsa, za to często je obracałam

Raj dla Podniebienia
sernik z tartymi jabłkami 488

Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 190 st. C. dodatkowo: 800-1000 g jabłek (np. szara reneta), obranych i startych na tarce o grubych oczkach składniki na masę serową: 1000 g białego sera (dwukrotnie zmielonego) 80 g masła, w temperaturze pokojowej 4 jajka (białka oddzielone(...)żółtak a następnie śmietanę, ser oraz przesiany budyń. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy równomiernie starte jabłka a na nie masę serową. Całość pieczemy przez ok. 45 min. w 170 st. C., po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
PROSTA KRUCHA SZARLOTKA 147

-1 łyżka cynamonu Przygotowanie: 1. Z mąki, masła, żółtek,cukru pudru, jogurtu i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na placki. 2.Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy sok. Dodajemy cynamon i mieszamy. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy pierwszy placek. Nakłuwamy go widelcem i nakładamy jabłka. Przykrywamy drugim plackiem który również delikatnie nakłuwamy. 4. Pieczemy 40 min. 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i możecie dodatkowo ozdobić wedle uznania. google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot = "6542007950"; google_ad_width = 728; google_ad_height

Zdrowie i pysznie na talerzu
Mus jabłkowy z owocami czarnego bzu 98

Bardzo smaczny mus jabłkowy. Czarny bez nawet taka mała ilość zmienia smak i nadaje super aromatu. Jabłka umyć i obrać, wyciąć gniazda nasienne. pociąć Jabłka na mniejsze kawałki. Owoce czarnego bzu dokładnie wypłukać i zerwać z gałązek. Do garnka wrzucić jabłka i owoce czarnego bzu. Gotować na małym ogniu aż owoce się rozgotują. Wtedy można dodać cukier

Kuchnia Pokoleń