jabłka - 25490 przepisów (strona:422/1700)

Ciasto żurawinowo - jabłkowe 162

przełamuje żurawina. Cały smak uzupełnia kokosowa kruszonka . Składniki: 130 g miękkiego ciasta 200 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 2-3 jabłka, pokrojonych w kostkę 150 g żurawiny świeżej lub suszonej kruszonka: 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki zimnego, posiekanego masła Wykonanie: Masło utrzeć(...)cukrem na bladożółtą, kremową masę. Dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec wmieszaj ręcznie jabłka i żurawinę. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj/ zagnieć. Ma przypominać pokruszony chleb

Pysznie & Pięknie
Ciasto kakaowe z jabłkami 308

pudru 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl oleju słonecznikowego 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki kakao 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka skondensowanego 1 płaska łyżeczka masła (rozpuszczamy w kąpieli wodnej) Dodatkowo: masło do posmarowania formy mąka(...)stopniach około 50 minut w keksówce wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Wystudzone ciasto można polać polewą z gorzkiej czekolady. Mokre, winne, smakowite ciasto.     Artykuł Ciasto kakaowe z jabłkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Irlandzkie ciasto z jabłkami 243

karnawał to ciasto z jabłkami musi być koniecznie na naszym stole. Dziś przepis na irlandzkie, korzenne ciasto z jabłkami na które przepis znalazłam gdzieś w necie. Ciasto jest pyszne, wilgotne i robi się je bardzo szybko a smakuje wybornie nie tylko na spotkaniu z przyjaciółmi ale równie pysznie do kawy czy herbaty przy czytaniu książki. Na wieczorkach karnawałowych(...)będzie znakomitym deserem, polecam. Irlandzkie ciasto z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Salceson. 187

zapraszam na pyszne  ciasto z jabłkami, orzechami i nutką cynamonu. Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje. Zapraszam :)  Składniki : 4 średniej wielkości soczyste jabłka 2 szklanki maki typ 550 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka(...)waniliowym na gęsty kogel mogel. Następnie dodajemy olej, przesiewamy mąkę z sodą,proszkiem  do pieczenia, cynamonem i kakao, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i obrane, pokrojone w kostkę jabłka, wszystko jeszcze raz mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Upieczone i schłodzone ciasto polewamy dowolną polewą i posypujemy wiórkami

Sama słodycz i szczypta chili
Placek orkiszowy z jabłkami 181

składniki: 200 g masła 200 g maki orkiszowej (typ 630) 4 jajka 160 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g jogurtu naturalnego 2 duże jabłka wykonanie: Masło roztopić a następnie dodać cukier. Wymieszać(...)ostudzić. Mieszając łyżką dodać żółtka oraz jogurt naturalny. Następnie przesianą make i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Za pomocą szpatułki dodać do pozostałej masy, delikatnie mieszając. Jabłka obrać pokroić w nieregularną kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyłożyć jabłka. Piec około 40 minut Placek znika w mgnieniu

Ania i Marcin gotują
Krokiety z kaszanki w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych 173

kaszanki gryczane 2 łyżki musztardy Dijon 1 cebula garść drobno posiekanej pietruszki 1 jajko ok. 100 g panko* olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia sól, pieprz Purée jabłkowe: 4 jabłka (najlepiej szara reneta) 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka miodu 4 łyżki octu jabłkowego szczypta gałki muszkatołowej Salsa: 2 słoiczki buraczków marynowanych w całości 3-4 duże(...)ogórki kiszone 1 dojrzałe mango garść świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżki musztardy francuskiej (z całą gorczycą) 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego ocet balsamiczny (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Purée jabłkowe Jabłka obierz i pokrój w cząstki. W rondelku rozgrzej masło i wrzuć jabłka. Zalej je octem i gotuj bardzo powoli na małym ogniu. Gdy staną się bardzo miękkie, zmiksuj

Food Square
na szybko francuskie z renetą i czekośliwką... 189

się lubi jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić do miski na drobne kawałki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i brązowym cukrem, wymieszać dokładnie na czekośliwkę rozłożyć pokrojone jabłka, wolne brzegi ciasta ponacinać ostrym nożem na paski i nakładać na jabłka, posmarować roztrzepanym jajkiem piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Drobiowe roladki duszone z porami 178

pory oraz starte na tarce jabłko, dusić 5 minut pod przykryciem. Na patelni podsmażyć krótko roladki z każdej strony. Następnie włożyć do  rondla z porami i jabłkiem, podlać niewielką ilością (1/4 szklanki ) gorącej wody i dusić razem 20 minut, również pod przykryciem. Następnie śmietanę lub jogurt spienić trzepaczką razem z mąką i zalać mięso z porami. Doprowadzić(...)dodawanie mąki. Solimy i pieprzymy do smaku. Roladki z porami wykładamy na półmisek i polewamy pozostałym sosem. Najlepiej smakują podane z frytkami i surówką np. z   marchewki i jabłka   Smacznego 😊 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Szarlotka z marcepanem i truskawkami 165

mąki pszennej chlebowej (może być 300 g zwykłej) 20 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżki jogurtu   6 średnich jabłek szara reneta szklanka mrożonych truskawek 200 g marcepanu łyżka cynamonu (używam cejlońskiego) opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy(...)ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka oraz truskawki. Posypujemy je cynamonem. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy na kwadrat o grubości około 4-5 mm. Marcepan rozwałkowujemy na taką samą […] Artykuł Szarlotka z marcepanem i truskawkami

Mienta blog
Sok na dobry apetyt 250

Składniki (2 porcje): 250 g soku z kiszonej kapusty 450 g czerwonych lub białych winogron 300 g jabłek 100 g marchewki łyżka miodu 1/2 mrożonej cytryny Sposób przygotowania: Winogrona umyć w gorącej wodzie, usunąć ogonki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Wycisnąć sok z marchwi. Sok z kapusty , winogron jabłek i marchwi połączyć i dodać

Menu Zdrowia
Japoński makowiec. 176

oczywiście dziś go już nie upieczecie ale może w najbliższych dniach?! Polecam! Składniki; 50 dag  suchego maku 30 dag cukru 25 dag masła 9 jajek 70 dag jabłek budyń śmietankowy 1 opakowanie 15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, skorka z pomarańczy) 1 flakonik olejku arakowego 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia   polewa; tabliczka mlecznej(...)ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Do masy maślanej dodajemy mak, budyń w proszku, olejek arakowy, proszek do pieczenia i  kasze manne, jabłka starte i wszystko ze sobą mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35cm. Pieczemy około 1 godz. w temp 180C. Po ostygnięciu polewamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ryzowa salatka z boczkiem i jablkami i Sing 228

sylwestrową. Niestety nie udało mi się jej wówczas zrobić. Zrobiłam ją już w Nowym Roku. Choć mięsna nie należy do ciężkich. Pełna smaków i aromatów. Czyż połączenie boczku i jabłek nie jest idealnym? Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Świąteczne przepisy". Ryzowa salatka z boczkiem i jablkami 750 g boczku bez skóry i kości oliwa 2 liście laurowe(...)gałązki rozmarynu 3 jabłka Granny Smith 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu 4 gałązki tymianku 1 pomarańcza 300 g ryżu, mieszanego basmati i dzikiego 2 łyżki octu jabłkowego 2 cebulki dymki spora garść natki pietruszki Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy boczek z liśćmi laurowymi i rozmarynem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sok na dobry apetyt 199

Składniki (2 porcje): 250 g soku z kiszonej kapusty 450 g czerwonych lub białych winogron 300 g jabłek 100 g marchewki łyżka miodu 1/2 mrożonej cytryny Sposób przygotowania: Winogrona umyć w gorącej wodzie, usunąć ogonki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Wycisnąć sok z marchwi. Sok z kapusty , winogron jabłek i marchwi połączyć i dodać

Menu Zdrowia
Zebra z jabłkami 168

przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej wiecej na pół, do jednej części dodajemy mąkę, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlawać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce(...)ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem. Piec ok 55 minut w temp 180stC. upieczone posypać cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Batoniki ekologiczne Sesam Strasse :) 187

konsystencja, cudowny smak - po prostu pycha! I może co istotne, ten batonik ma najkrótszy skład ze wszystkich :)  ELMO  płatki jabłkowe (19%) * płatki orkiszu pełnoziarnistego * koncentrat soku z jabłek (16%) * koncentrat soku gruszkowego (15%) * mąka owsiana pełnoziarnista * tłuszcz palmowy * mąka ryżowa *  wafle (mąka pszenna, skrobia ziemniaczana)  Batonik jest bardzo kruchy, jakby sypki, choć całość trzyma się(...)słodycz z subtelnym akcentem kwaśności. Myślę, że jabłka i gruszki można bez problemu wyczuć.  GROVER  koncentrat soku gruszkowego (19%) * płatki bananowe (19%) * mąka owsiana pełnoziarnista * sproszkowane jabłka * zmielone płatki orkiszu pełnoziarniste * tłuszcz palmowy * koncentrat soku z mango (6%)  *  wafle (mąka pszenna, skrobia ziemniaczana) * mąka ryżowa Batonik ma zbitą konsystencję, ale jest miękki. W smaku

Zdrowie na języku :P