jabłka - 25490 przepisów (strona:418/1700)

Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 194

erytrytolu 5 jajek 30 g masła klarowanego 1 opakowanie budyniu jaglanego 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 420 g obranych i startych jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego skórka otarta z pomarańczy niewoskowanej kilka sztuk posiekanych fig i daktyli Mak zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia(...)Masło rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na puszystą, jasną masę. Dodać przestudzone masło, budyń i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo mak, ekstrakt i jabłka. Na końcu wmieszać bakalie, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru pochodzi

Fitkot
Resztki ze świąt – szarlotka z chleba 142

jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych w Polsce! Tak jakby z czerstwego pieczywa nie można było zrobić grzanek, bułki tartej albo chlebowego budyniu – szarlotki. Jeśli nie macie jabłek – do tego puddingu możecie wykorzystać inne świeże owoce, dodać owoce suszone lub z mrożonki, polać miodem, syropem klonowym lub z agawy, albo podać z lodami i bitą śmietaną(...)Można wykorzystać też kawałki suchych bułek, drożdżówek, chałek itp. 3 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki miodu 2 łyżki masła – plus łyżeczka do smarowania formy do pieczenia 2 jabłka Cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon Przygotowanie: Krok 1 W garnku podgrzewamy masło, kiedy się rozpuści dodajemy miód mieszamy, żeby również się roztopił. Wlewamy mleko, i mieszamy całość. Zestawiamy

Niedzielny kucharz
ZUPA POMIDOROWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 111

Polecam przepis na tą szybką i łatwą w przygotowaniu zupę pomidorową na bazie soku pomidorowego i mleczka kokosowego. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! 😁 Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 2 jabłka 2 cebule 2 łyżki masła sklarowanego 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 1 litr dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około 250ml sól oraz pieprz(...)rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą - smażymy, aż cebula zmięknie. Krok 2. Do podduszonej cebuli dodajemy posiekany czosnek oraz umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka (nie musimy obierać) - wszystko razem mieszamy, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Krok 3. W garnku zagotowujemy bulion jarzynowy lub drobiowy

Moja Książka Kucharska
KREMOWA ZUPA POMIDOROWA 108

SKŁADNIKI : 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni 1 cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka posiekanego imbiru 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 700g dojrzałych pomidorów ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu) około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek świeże zioła do posypania(...)czosnku, imbir, paprykę w proszku, mieszamy i smażymy, aż przyprawy oddadzą swój aromat - około 30s. Krok 2. Do garnka wrzucamy umyte, obrane, pokrojone na kawałki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka,ziarna sezamu, pokrojone na kawałki pomidory, zioła dalmatyńskie krótko zasmażamy, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością bulionu  - dusimy wszystko pod przykryciem około 15 minut. Krok 3. Zupę miksujemy

Moja Książka Kucharska
Jabłecznik Na Kruchym Cieście 89

WYMIARY BLASZKI : 26cmx26cm SKŁADNIKI: 400g mąki 250g masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 całe jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego 1,5kg jabłek cynamon WYKONANIE: Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier(...)waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min. Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody i odrobiną cynamonu. Gdy jabłka wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast ucieramy

Dziś Ja gotuje
Szarlotka 119

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równo rozwałkować większą część ciasta, po nakłuwać widelcem i piec 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku. Jabłka: - 2 kg jabłek - 4 łyżki wody - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. W dużym rondlu dusimy je z wodą, gdy się

Apetyczna babeczka
KRUCHA SZARLOTKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ 101

mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki cukru pudru 300g masła 1 1/2 kg startych jabłek  2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru Ciasto kruche należy wyrobić. Schłodzić minimum 2 godziny. Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Smażyć ok 10 minut. Dno blaszki (20x30cm) wyłożyć papierem(...)pieczenia. Wyłożyć 2/3 ciasta kruchego. Zapiec w 180 o C na złoty kolor. Na to wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 45 minut w 160 o C. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia

Słodki Zakątek
Makowiec japoński, czyli... makowiec z jabłkami na migdałowym spodzie 199

minut, aż się lekko zarumieniło. Wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Czas na zrobienie masy makowej Zimny mak przełożyłam na gazę i odcisnęłam z nadmiaru płynu. Przełożyłam do miski. Jabłka po obraniu starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masło utarłam z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym żółtku. Masa pięknie się ubiła na puszysty krem. Teraz(...)dodawałam po kolei mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ubiłam sztywną pianę z białek. Pokroiłam daktyle. Do masy dodałam daktyle, starte jabłka i mak. Masy zrobiło się bardzo dużo, więc przełożyłam ją do dużej miski. Dodałam pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszałam za pomocą szpatułki, żeby nie zburzyć struktury piany i żeby masa zachowała

Kuchnia u Krysi
Surówka z kapusty pekińskiej i jabłek 106

kapusty pekińskiej, 2 twarde, soczyste jabłka (u mnie ligol), sok z cytryny, 1 łyżka miodu wielokwiatowego, cukier, olej rzepakowy, Kapustę pekińską poszatkować. Jabłka obrać (chociaż nie jest to konieczne), pokroić w julienne lub zetrzeć na tarce z większymi otworami. Wymieszać. Sok z cytryny wymieszać z miodem, ewentualnie dosłodzić do smaku cukrem. Dodać 4 – 5 łyżek oleju, wymieszać. Polać(...)kapustę z jabłkami sosem i wymieszać. zastawa

królestwo garów
Koreczki na imprezę 274

coś na szybko. Ale jak je ładnie podać? Oczywiście możecie ustawić na talerzu lub ładnej desce, ale często przewracają się i robi się bałagan. Dlatego często wykorzystuję do koreczków jabłko. Wystarczy odciąć spód aby było bardziej stabilnie. Położyć jabłko na talerzyku lub desce i nadziać koreczki wkładając w jabłko. Uwaga: aby uzyskać ładny efekt należy nadziewać składniki w odwrotnej kolejności(...)zaczynając od najmniejszych które mają być na górze do największych. Ostrym końcem wbijecie się bowiem w jabłko Przygotowanie : 10 minut Składniki: – jbłko – wykałaczki – dowolne składniki: ser żółty, pomidorki, korniszony, oliwki, salami, kabanosy, winogrona, cer camembert, inne Przygotowanie : W jabłku odetnijcie spód, tak aby położone było stabilne. Składniki pokrój na kawałki podobnej wielkości. Nadziewaj składniki robiąc koreczki

nietylkopasta.pl
Tęcza Smaku 99

budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części. MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 zielone galaretki Jabłka obrać zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć z cukrem po czym dodać suchą galaretkę i jeszcze chwile smażyć. BIAŁA MASA: 1 szkl cukru 3 szkl mleka 1 łyżka(...)kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS #beko #ciastojakzobrazka

Dziś Ja gotuje
Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 153

Masa makowa: 40-50 dag maku, 500 ml mleka, 4 białka, 1 szklankę cukru (w zależności od słodkości jabłek może być go więcej lub mniej), 1 szklankę prażonych jabłek ze słoika, 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej, szczyptę soli, kilka kropel aromatu migdałowego. Zacznij od przygotowania spodu. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Mąkę, cukier i proszek(...)maku dodaj cukier. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj, mieszając, do momentu, gdy mak zgęstnieje. Mak zestaw z ognia i wymieszaj go z resztą składników masy makowej, tj. z jabłkami, olejkiem i kaszą lub bułką tartą. Białka lekko posól i ubij na sztywną pianę. Ubitą pianę przełóż do maku i całość delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczone ciasto

blog.moje-pasje.info
SAŁATKA Z BURAKÓW KISZONYCH 179

średniej kiszone lub ugotowane ● 3-4 ogórki kiszone ● 2 jajka ugotowane na twardo ● 4 łyżki majonezu ● 2 kwaśne jabłka ● Sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: WERSJA STANDARDOWA: Buraki, jabłka, ogórki kroimy w drobną kostkę, jajka trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy majonez  oraz przyprawy, wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Sałatkę można podać np. w kieliszkach WERSJA(...)salaterki układamy warstwę startych jajek i pokrywamy cienką warstwą majonezu, następną warstwę stanowią pokrojone w kostkę ogórki, które również pokrywamy majonezem, kolejną warstwę stanowią pokrojone w kostkę jabłka, które pokrywamy majonezem, ostatnią warstwa to buraki pokrojone w drobną kostkę. Do dekoracji sałatki można użyć natki pietruszki. Gotową sałatkę należy schłodzić przynajmniej dwie godziny w lodówce. Smacznego  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Makowiec na kruchym spodzie 305

łyzeczki ekstraktu z migdałów Przygotowanie: Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach W misie miksera umieścić masło i utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej Dodać żółtka, dalej(...)ucierając. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony mak, starte jabłka, kaszę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały oraz ekstrakt z migdałów i zmiksować do połączenia Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w temperaturze 180*C ez około 60 minut (można wydłużyć czas

Proste Potrawy
Pyszna, wegańska szarlotka, 5x seriale Netflix 203

tutaj i upiec (bardzo szybkie i bez stolnicy). Następnie pokroić na tarce (w plastry) ok. 15 małych jabłek (koniecznie szara reneta, czasami ciężko ją zdobyć, jeśli kupicie inne jabłka, dodajcie sok z cytryny), wymieszać jabłka z cynamonem i cukrem. Przełożyć nadzienie na upieczone ciasto i piec jeszcze ok. pół godziny, ustawić pieczenie na górę. Pod koniec pieczenia

Qlinarnie i Qlinarnie