jabłka - 25490 przepisów (strona:410/1700)

Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu 239

struktury mięsa. Można kroić. Ukroiłam zatem gruby plaster – wygląda soczyście (czego na zdjęciach niestety nie widać). Ukroiłam kolejny, również nie wyglądał na “sucharka”. Rozłożyłam pieczeń z jabłkami na talerzach, “pyknęłam” jeszcze parę fotek i zasiedliśmy do stołu. Jakież to wszystko było pyszne. Oczywiście zapomniałam, aby zaciągnąć sosik odrobiną masła, ale ponieważ podawałam piersi razem(...)marchewką z groszkiem, która była już z dodatkiem masła, niczego ostatecznie nie brakowało. Pieczona pierś z indyka wyszła super. Była smaczna i soczysta. Jabłka i sosik zgrały się idealnie. Pomimo, że kilka minut brakowało do ideału, taka wersja powinna Was zadowolić. Tym bardziej, że jeśli staramy się uzyskać idealną temperaturę, a nie jesteśmy w tym doświadczeni, może się

Moja Delicja
Sałatka winogronowo-jabłkowa z czerwoną cebulą 193

piórka czerwonej cebuli i koperek. Całość połączona jogurtem greckim. Brzmi dziwnie? Trochę tak jest, aczkolwiek smakuje zaskakująco i ciekawie. Szczerze? Mi ta sałatka bardzo przypadła do gustu. Winogrona i jabłka, wiadomo, ale owoce w połączeniu z ostrą cebulą smakowały niezwykle. Sałatka najbardziej smakowała mi tuż po przygotowaniu. Kiedy odleżała kilka godzin, owoce zbyt mocno „przeszły” smakiem(...)drużynie” się znajdziecie:);) Ja sałatkę przygotowałam z podwójnej porcji, ale z wiadomych przyczyn lepiej zacząć minimalistycznie;) około 250 g jasnych, bezpestkowych winogron 1 mała czerwona cebula 1 zielone jabłko 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 małego pęczka koperku sól, pieprz Umyte i osuszone winogrona kroimy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Umyte jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i wraz

Smaki Na Talerzu
Wiosenny jabłecznik bez pieczenia 178

zaprezentować nie wymaga zdolności kulinarnych, ani poświęcenia. Dodatkowo powiem Wam, z resztą na zdjęciach widać, że będzie się świetnie prezentował na stole wielkanocnym. Potrzebujemy: 300 g herbatników maślanych 6 jabłek  3 galaretki agrestowe rozpuszczone(...)wrzątku 330 ml śmietanki 30%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny + odrobina wrzątku Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. Odciskamy sok. Utarte jabłka mieszamy z tężejącą galaretką. Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem

MamaOskarka
Przepis na jabłecznik na biszkopcie 142

temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:  Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Jak u mamy
pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami i pianką... 171

Składniki: puder 3/4 szklanki + zimna woda 4 łyżki + ocet 10% 1 łyżeczka + mąka ziemniaczana 2 łyżki, czekolada gorzka 200 gram, jabłka 6 sztuk większe, jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 250 gram, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki białka zimne ze szczyptą soli(...)składniki na dość gęste ciasto forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto i wyrównać wierzch na ciasto zetrzeć na grubszych oczkach tarki czekoladę gorzką, obrane jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, aby pianka za mocno się nie przypiekła do można nakryć

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z białej rzodkwi i jabłek 164

Doskonała na pierwszą kolację we dwoje i randki ;) Oczywiście sprawdzi się jako urozmaicenie dietetycznych (lub i nie;) ) posiłków. W połączeniu z jabłkiem i porą dodaje życiu lekkiej, acz zdrowej pikanterii ;) Surówka z białej rzodkwi i jabłka 1 korzeń białej rzodkwi 2 jabłka kawałek pora 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego sól, pieprz sok z cytryny Rzodkiew obieramy, trzemy(...)tarce o grubych oczkach. Podobnie robimy z jabłkiem.  Por myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.  Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski.  Skrapiamy cytryną, solimy, pieprzymy i dodajemy majonez lub jogurt.  Smacznego

Kuchnia smaków
Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem 152

marchwi. Wtedy otrzymamy kiszoną marchewkę z dodatkiem kapusty. Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem • 2kg marchwi / waga po obraniu /, • 40g soli kamiennej, • Pęczek natki pietruszki, • Kawałek startego chrzanu, • 2-3 jabłka winne bez gniazd, pokrojone na ćwiartki. Marchew ścieramy do miski na tarce o średnich oczkach. Dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki(...)starty chrzan. Solimy i mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut aby marchew puściła sok. Całość przekładamy do szklanego naczynia lub kamionki dodając kilka pokrojonych jabłek. Uciskamy zawartość do chwili aż wypłynie sok na powierzchnię. Marchew przykrytą ściereczką i dociśniętą czymś ciężkim trzymamy w temp. pokojowej 3-4 dni. Po ukiszeniu przenosimy do lodówki lub w inne dość chłodne miejsce

Leśny Zakątek
Szarlotka z pianką 138

części, schłodzić. 5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaskowych   obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lekko odcisnąć sok. Większy kawałek ciasta wyłożyć na blaszkę na nie starte jabłka. Na to piana : 5 białek 0,5 szklanki cukru 3-4 łyżki kisielu owocowego lub mąki ziemniaczanej Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier oraz kisiel. Pianę wyłożyć(...)jabłka na koniec zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec około 40 minut w 180st. 24x35cm Ja tym razem upiekłam w 2 małych tortownicach po 18cm ( czas pieczenia 25min

W garach u Gosi
Ciasto jabłkowo-cynamonowe 146

Smacznego :) Ciasto (blaszka 23/33 cm): jajka 5 szt, mąka pszenna 4 szklanki, śmietana 18% 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cynamon 2 łyżeczki, jabłka 5 szt, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo(...)błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez

kulinarne odsłony pati
BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁKIEM, do obiadu 144

BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁKIEM, do obiadu. Buraczki zasmażane z jabłkiem to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie z kotletem mielonym i młodymi ziemniaczkami 👌💓 Można je zrobić na wiele sposobów. Buraczki gotujemy w skórkach lub pieczemy w piekarniku.   Ścieramy je na puree lub na tarce z większymi oczkami. Przygotowujemy je na zasmażce, śmietanie lub maśle, z jabłkiem lub bez. Doprawiamy octem(...)sami jakie to proste i pyszne :) A więc, buraczki w dłoń i zaczynamy! SKŁADNIKI : na 6  porcji 1 kg buraków ćwikłowych, mniej więcej równej wielkości 1 duże kwaskowe jabłko, obrane, starte na tarce z małymi oczkami 1 cebula, najdrobniej posiekana 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka octu winnego sól i biały

Moja Książka Kucharska
pasta imbirowo-jablkowa na rozgrzanie 201

Składniki 3 jabłka pokrojone w plastry 8-10 cm imbiru pokrojonego w plastry 2-3 łyżki miodu,lub cukru Wykonanie Umyte ,osuszone jabłka pokroić na plastry na mandolinie ,nie obrane .Wyrzucamy tylko ogonek. Imbir umyć ,osuszyć i pokrajać na plasterki na mandolinie. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy miód ,następnie włożyć plasterki imbiru i jabłka. Dusić

w mojej kuchni
Mus z jabłek i gruszek z żurawiną 189

małemu i dużemu ;) Jest słodki doprawiony lekką nutą żurawinowej goryczki. Smakuje i na ciepło i na zimno. Polecam.  MUS  z JABŁEK, GRUSZEK i ŻURAWINY Składniki: 3 jabłka 3 gruszki 1 szklanka żurawiny (może być mrożona)  cukier waniliowy cukier do smaku (ok. 2 łyżek) szczypta cynamonu Przygotowanie: Jabłka i gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne

Bon appetit mon amie
Szarlotka pod croissantem 185

2 szt. Mleko 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki Sól ¾ łyżeczki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Ciasto croissant 1 opakowanie Cukier puder do posypki Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekanym masłem, mieszać palcami do otrzymania kruszonki. Następnie dodać jabłka, cukier i jajka

Tradycyjna Kuchnia
Śledzik na każdą okazję! Pyszne przepisy i KONKURS 177

Połączenie dobrego śledzia i świeżej, domowej oliwy pietruszkowej, z pieczonym ziemniakiem, odrobiną kwaśnej śmietany, świeżych ziół takich jak: pachnotka czy pietruszka, a wszystko to podbite jeszcze smakiem kwaskowatego jabłka tworzy niesamowitą całość.  Jestem pewna, że pokochacie to danie! SKŁADNIKI: - 1 x Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO - pęczek natki pietruszki - zioła: pachnotka lub melisa - 3 łyżki kwaśnej(...)minut. Cebulkę odcedzamy i macerujemy w oliwie z oliwek. Jabłko kroimy na cieniutkie plasterki i macerujemy w soku z cytryny. Filety śledziowe kroimy na porcje. Oliwę miksujemy z natką pietruszki i odrobiną soli. Oliwę wykładamy na talerz, układamy porcje filetów śledziowych, ćwiartki pieczonego ziemniaka, plasterki macerowanych jabłek, zioła i marynowaną cebulkę. Dodajemy śmietanę,podajemy z pumperniklem. Kto chętny? Polecam

SMYKWKUCHNI
Śledzie 160

ulubiona ryba w naszym domu, a jak można ją podać zobaczcie sami. -- Skład: ~10 płatów śledziowych z zalewy octowej lub z oleju, por, jabłka, cebula, jajka, śmietana. Jabłka ucieramy na grubych oczkach. Por drobno kroimy, podobnie pół cebuli, kawałek papryki. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. -- Pokrojone warzywa wkładamy do miski, ciut solimy i dodajemy trochę pieprzu. -- Następnie dodajemy(...)czubate łyżki śmietany i mieszamy całość. Wymieszaną masę przekładamy na półmisek łyżką, na 10 "kupek". Potem zwijamy płaty śledziowe i układamy, na wcześniej wyłożonych jabłkach z porem... Pomiędzy ryby wkładamy pokrojone na ćwiartki jajko i ozdabiamy zieleniną. Zostało nam trochę kwaśnej śmietany, którą dodajemy do każdej rybki i ozdabiamy np. papryką. Po posypaniu całości koperkiem, możemy już serwować: same

chleba naszego