jabłka - 25490 przepisów (strona:402/1700)

Szarlotka sypana 130

łyżka cynamonu 200 g schłodzonego masła + masło do wysmarowania formy Przygotowanie:   Kaszę, mąkę, cukry oraz proszek do pieczenia mieszamy w miseczce i dzielimy na trzy równe części.   Jabłka dokładnie umyć. Zetrzeć na grubych oczkach razem ze skórką. Wymieszać z cukrem oraz cynamonem po delikatnym odciśnięciu soku.   Przygotowujemy formę do pieczenia (optymalna będzie 32x24cm). Wykładamy ją papierem(...)pieczenia, łącznie z bokami i smarujemy całość masłem. Na tak przygotowana formę wysypujemy 1/3 sypkich składników, na które delikatnie przenosimy połowę jabłek. Czynność powtarzamy. i przykrywamy kolejną warstwę ostatnią częścią sypkich składników. Na całość ścieramy na dużych oczkach masło. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) na 50-60 minut, aż do zarumienienia góry. Smacznego

ChilliJemy
Jabłka w cieście drożdżowym 184

tłuszczu. Posypane cukrem pudrem skutecznie osłodzą nam dzień :) Składniki: 1 szklanka mleka 20g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka cukru 1½ szklanki mąki Szczypta cynamonu Szczypta soli 3-4 jabłka Olej do smażenia Cukier puder  Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy do max. temp. 40⁰C. Dzielimy na pół. Pierwszą część mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy(...)minut. W tym czasie do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy resztę mleka, sól, cynamon, jajko oraz rozczyn. Miksujemy i pozostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Jabłka obieramy, kroimy na plastry i usuwamy gniazda nasienne. Zanurzamy w wyrośniętym cieście i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor, a lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Cynamonowiec z jabłkami od mamy Uli 102

ucieramy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i nadal ucieramy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, orzechy, mieszamy łyżką. Będzie dość gęsta masa. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez(...)suchego patyczka.   Mama Uli piekła 40 minut ale wykorzystała do pieczenia keksówkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą – tak też polecam   Artykuł Cynamonowiec z jabłkami od mamy Uli pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
CRUMBLE Z JABŁKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 131

Gorące jabłka pod kruszonką to szybki deser na przyjście niespodziewanych gości. Zamiast kawy proponuję podać sok z czarnej porzeczki Hortex.   SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 duże jabłka Kruszonka: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżka płatków migdałowych Dodatkowo:  masło do wysmarowania kokilek  1 łyżka wiórek kokosowych, cukier i cynamon do smaku(...)WYKONANIE Masło, mąkę i cukier ugniatamy ze sobą, dodajemy płatki migdałów. Kokilki smarujemy masłem, obsypujemy wiórkami kokosowymi. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do kokilek, posypujemy cukrem i cynamonem do smaku. Na wierzchu układamy kruszonkę Zapiekamy 20 minut. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury

słodki bratek
Omlet o smaku szarlotki 119

jakoś mnie dziś naszło na takie smaki, że musiałam zrobić na śniadanie coś, co chociaż w minimalnym stopniu będzie smakowało podobnie do jednego z moich ulubionych wypieków Podsmażyłam delikatnie jabłko z odrobiną soku z cytryny, wymieszałam z cynamonem, a potem, to już była czysta improwizacja Przed śniadaniem wypiłam szklankę wody z sokiem z cytryny, miodem, imbirem i odrobiną pieprzu cayenne(...)pomarańczowo-brzoskwiniowego firmy Hortex, który ma delikatny, przyjemnie brzoskwiniowy posmak, a potem już tylko delektowałam się moim pysznym omletem Spróbujcie, może Wam też przypadnie do smaku Składniki: – 100g jabłka – 2 jajka – 40ml mleka – 30g mąki pełnoziarnistej pszennej – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli – słodzidło wg smaku (u mnie 1 łyżeczka ksylitolu

Smaki Armine
RACUCHY Z KASZY MANNY 102

jajka 2 słodkie jabłka 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia Wykonanie: Kaszę mannę wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ostawiamy na około 20 min., aby napęczniała. Jabłka (2 małe) obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do spęczniałej kaszy manny(...)dodajemy żółtka, cynamon oraz starte jabłka. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy, mieszając łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i łyżką wykładamy masę, formując cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy na ciepło lub zimno, same lub z dodatkami, np. miodem/dżemem

Kuchnia MagdaLeny
Jabłka w cieście kokosowym 122

były pyszne :)) Składniki : -  jabłka, - 3 jajka, - 200 ml jogurtu naturalnego, - 3/4 szklanki mąki, - 3/4 szklanki wiórków, - 2 łyżki cukru, - 1/4 łyżeczki proszku, - olej do smażenia. Wykonanie : Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z jogurtem, przesianą mąką, proszkiem i wiórkami. Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta. Krążki(...)jabłka maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Można posypać cukrem pudrem, ja zrezygnowałem. Smacznego

Przepisy Mikołaja
Zapiekanka ryżowo - twarogowa z jabłkami 123

Owoce też można dowolnie zamieniać. Podpierałem się przepisem z forum cincin Składniki : - 200 g ryżu, - 250 g twarogu, - 2 jajka, - 3 łyżki cukru waniliowego, - 2 łyżki budyniu waniliowego, - 5 jabłek, - cynamon. Wykonanie : Ryż ugotować w wodzie lub mleku do miękkości. Utrzeć żółtka z cukrem i twarogiem. Jeśli ktoś lubi bardziej słodko proponuję dać więcej cukru. Dodać budyń i letni(...)ryż.  Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na wierzch nałożyć starte na tarce jabłka wymieszane z cynamonem. Zapiekankę wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach przez około 45minut.     więcej informacji o  projekcie Cooknomics na https://www.facebook.com/Cooknomics/

Przepisy Mikołaja
Placek amerykański 146

Składniki: * 4 jajka * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki * 2/3 szklanki oleju * 1 łyżeczka sody * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * garść orzechów włoskich * 2 duże jabłka * cukier puder do posypania Oddzieliłam białka od żółtek i ubiłam na sztywną pianę, dodawałam małymi porcjami cukier.  Kolejno dodawałam żółtka, przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia(...)cynamon. Wlałam olej i wymieszałam do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodałam pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy.  Wylałam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Notatki: * jeśli nie lubimy cynamonu nie ma konieczności dodawać go * robiłam w wersji bez orzechów też

Pieprzyć z Fantazją
szarlotka z budyniową pianką 147

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka) 3-4 łyżki gęstej śmietany 1,2 kg jabłek (najlepiej szarej renety lub antonówek) 1 szklanka cukru pudru 2 suche budynie waniliowe na 1/2 litra mleka wykonanie: Na stolnicy łączę mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło, żółtka(...)śmietanę. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. 1/3 część ciasta odkładam do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam dno blaszki (21x26). Na ciasto wykładam jabłka - obrane i starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijam na sztywną pianę z cukrem pudrem, na koniec dodaję proszek budyniowy i dokładnie miksuję. Gotową pianę wykładam na owoce. Na wierzch ścieram (na tarce o grubych

babka w formie
Koktajl szarlotkowy 154

wydrążamy gniazdo nasienne. 2. Jabłko owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C ok. 30-40 min. 3. Miksujemy pieczone jabłko z mlekiem i cynamonem. Koktajl szarlotkowy jest bogaty w: - pektyny (pochodzące z jabłka), które obniżają poziom glukozy i cholesterolu. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 438 g Energia: 214,0 kcal Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kruszon 117

godzin postać, aby wino nabrało ich smaku. Proponowany kruszon będzie lekkim napojem alkoholowym. 2 butelki wina białego wytrawnego, spora garść suszonych moreli, spora garść suszonych śliwek, spora garść suszonych jabłek, butelka wody gazowanej, Do zamykanego słoika włożyć owoce, zalać winem. Słoik zakręcić, odstawić na kilkanaście godzin, od czasu do czasu wstrząsać. Przed podaniem napój przecedzić przelewając kruszon do dzbanka(...)wodą gazowaną. Jeżeli ktoś lubi słodkie napoje, można go dosłodzić. *kruszon z Krzeszowa przygotowywano od lat, na bazie wina owocowego z okolicznych sadów, oraz suszonych owocach z tychże sadów – jabłek, gruszek, śliwek. Wpisany na listę produktów tradycyjnych. szklanka

królestwo garów
Bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z jabłkami i orzechami. 361

Lato zbliża się dużymi krokami, czas zacząć dbać o linię :) pomyślałam, że przetestuję bezglutenową mąkę gryczaną... wyszło pysznie, wilgotne dzięki jabłkom, słodkie i pachnące za sprawą cynamonu...   co dla nas kobiet najważniejsze...szybkie i proste a zdrowe :) Składniki na foremkę 22cm: -1 szklanka* mąki gryczanej - pół szklanki cukru trzcinowego (można dać ksylolit) - pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich - mała(...)piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, Mąkę, cukier, orzechy, sodę i cynamon mieszamy, w drugiej misce mieszamy olej i jajka, łączymy obie mieszanki delikatnie i tylko do połączenia składników, dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika, pieczemy 30-35 minut do "suchego patyczka". Smacznego

Wypieki Rene
Sałatka jarzynowa 122

pieprzna z dodatkiem cukru pudru i ostrej musztardy. SKŁADNIKI: 5 marchewek 4 pietruszki 1 cały duży seler 5 jajek 6 ogórków kiszonych puszka kukurydzy puszka zielonego groszku 3 średnie jabłka 5 średnich ziemniaków 2 duże pory 500 ml majonezu, u mnie Kielecki łyżka ostrej musztardy – z lekką górką łyżka cukru pudru – z lekką górką sól i pieprz(...)gotuję na twardo, wrzucam na osolony wrzątek i gotuję jakieś 9-10 minut. Pora oczyszczam, odcinam zielone części i ogonek, przekrawam wzdłuż i siekam drobno. Ogórki kiszone i obrane jabłka kroję na niewielką kostkę. Do dużej miski wrzucam odcedzoną kukurydzę i zielony groszek. Dodaję resztę ugotowanych i pokrojonych warzyw oraz jajka. Dodaję majonez, musztardę i cukier puder, doprawiam

Zasmakuj Kuchni
FANTAZJA WIOSENNA 81

łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 żółtko Nadzienie pigwowo - jabłkowe: 4 średnie jabłka 1 słoik konfitury z pigwy (250 g) 1 skórka otarta z pomarańczy 100 g rodzynek sułtańskich  Kruszonka kokosowa: 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórek(...)pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać.  Nadzienie  pigwowo - jabłkowe - rodzynki sparzyć - odcedzić. Pomarańcz sparzyć i zetrzeć skórkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Do jabłek dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy - wymieszać. Na koniec dodać konfiturę z pigwy i dokładnie wymieszać.  Budyń

Ciastka - domowe słodkości