jabłka - 25490 przepisów (strona:433/1700)

Omlet cynamonowy z powidłami śliwkowymi, czekoladą i jabłkami 178

słodkie o tej porze roku. Dodajmy do nich czekoladę, aby chociaż na chwilę odpędzić jesienne chłody. Składniki: 3 białka 2 żółtka 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 jabłka 1 łyżeczka powideł śliwkowych niesłodzonych orzeszki ziemne kostka gorzkiej czekolady Białka ubić, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać cynamon i otręby. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć(...)minut. Przełożyć na talerz, posmarować powidłem, ułożyć plasterki jabłka. Omlet można polać gorzką czekoladą, posypać rodzynkami lub orzeszkami.  Wartości odżywcze: 248 kcal

Chocolate Muffin Blog
Zupa krem z dyni i jabłka. 140

charakter potrawy. Pomysły na połączenia ogranicza tylko kulinarna wyobraźnia i gust. Zapewne nie zawsze efekt będzie równie satysfakcjonujący, ale eksperymentowanie to fajna rzecz! Składniki: 500 g obranej dyni 1 jabłko  1 średni por 500 ml bulionu warzywnego 200 ml soku jabłkowego lub cydru 1 łyżka suszonej szałwii 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kurkumy sól(...)pieprz  Wykonanie: Pora (białą i jasnozieloną część) pokroić w grube plasterki. Zeszklić na maśle z oliwą z dodatkiem szczypty soli. Dodać dynię pokrojoną w kostkę, jabłko (obrane i pokrojone w kostkę) oraz szałwię i kurkumę. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać bulion i sok jabłkowy (lub cydr) doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do miękkości

zadanie-gotowanie
Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek 138

kapusty pekińskiej. Czemu jesienna? Bo dodałam do niej antonówek, które kojarzą mi się właśnie z jesienią. Dzięki jabłkom, surówka świetnie chrupie. Do tej pory nie komponowałam niczego z jabłek i kapusty pekińskiej, więc jest to swoisty debiut tego zestawu na naszym stole Oczywiście, skład surówki możecie modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Jeśli lubicie chrupiące surówki, to pasować(...)dodatek do obiadu. Drukuj Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 1/3 czerwonej papryki 1/2 antonówki lub innego, kwaskowego jabłka 2 gałązki natki 1 niewielka marchewka Sos 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki musztardy szczypta soli, pieprzu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania Składniki na sos wymieszać Składniki surówki umyć

Mieszam w Garnku
Mus jabłkowy w słoikach na zimę 133

kupić trzecią lodówkę! A co, kto bogatemu zabroni :) Ale teraz to może nawet wojna nuklearna wybuchnąć, my przeżyjemy. Zapasy jedzenia mamy na lata :)       Potrzebujemy: 3 kg jabłek 10 łyżek wody 400 g cukru 1 cytryna Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Jeżeli używacie, tak jak my, jabłek ekologicznych

Marder&Marder Manufacture
Jabłecznik z suszonymi morelami 207

niedzielny poranek prezentuję przepis na pyszne ciasto z jabłkami i suszonymi morelami. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Doskonale smakuje z filiżanką pachnącej świeżo parzonej kawy.  SKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 20g drożdży, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki kakao, 1,2 kg jabłek(...)Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Do drugiej porcji ciasta dodaję kakao i dokładnie zagniatam. Ciasto wkładam na godzinę do zamrażalnika.  2. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję cynamonem oraz cukrem waniliowym. Morele kroję na mniejsze kawałki i układam na owocach na blaszce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chutney pomidorowy 183

razem kolejny sos indyjski na bazie pomidorów i jabłek oraz korzennych przypraw. Chutney pomidorowy bardziej ostrzejszy niż śliwkowy(...)przynajmniej w moim przepisie. W posmaku wyraźnie czuć goździki, więc jeśli ktoś nie lubi można dać ich mniej.  TU Chutney śliwkowy . SKŁADNIKI 1 kg dojrzałych pomidorów 1/2 kg jabłek (najlepiej kwaśne,np. antonówki) 4 cebule średniej wielkości świeży imbir ok 2 cm 5-6 ząbków czosnku 2 małe ostre papryczki lub łyżeczka pieprzu cayenne 3 szklanki rodzynek

W kuchennym oknie Ewy
Kompot z jabłek w słoikach na zimę 162

mieć nalewek i trzeba będzie na chwilę odstawić alkohol. Zatem komu drogie są wspomnienie dzieciństwa ten niech robi kompot, zobaczycie, że się przyda! :)       Potrzebujemy: 4 kg jabłek 1 kg cukru 5 litrów wody 20 sztuk goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Jeżeli używacie(...)jabłek ekologicznych bądź niepryskanych to nie musicie ich obierać. My nie obieraliśmy, tylko porządnie umyliśmy. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół i wkładamy do słoików. Z wody, cukru i przypraw przygotowujemy zalewę. Gorącą wlewamy do słoików i je porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy w 90 stopniach przez 20 minut. I w dowolnym momencie możemy przypomnieć sobie smaki dzieciństwa popijając

Marder&Marder Manufacture
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 172

prosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :) Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn(...)minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia

Proste Potrawy
Sernik z jabłkami 243

najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka).  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę i rozsmażamy na papkę. Dodajemy cukier i cynamon i odstawiamy(...)masa lekko przestygła. Na przygotowane w foremce ciasto wykładamy masę serową, a na nią jabłka. Na wierzch ścieramy pozostawioną w lodówce część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 75 - 90 minut (sprawdźcie przed wyjęciem patyczkiem czy masa serowa jest upieczona). Podajemy sernik po całkowitym wystudzeniu, najlepiej schłodzony w lodówce

Czary - gary w kuchni
Fit wątróbka z jabłkiem 193

czasie smażenie oraz gotowania , tylko doprawiamy jak już wątróbka będzie gotowa . Po 5 minutach zalewamy wątróbkę 1 szklanką wody i na małym ogniu smażymy do miękkości cebuli i jabłek  . Jak już woda nam się wygotuje a cebula  i jabłka będą  miękkie  to doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym i gotowe

Mój Smak
Racuszki z sosem malinowym 130

mąki typ 405  2 jajka  10 dag drożdży  5 łyżeczek cukru   5 kropel zapachu śmietankowego  1 łyżeczka cynamonu  2 średnie jabłka  1 szklanka mleka  Wykonanie   Mąkę , cukier , zapach śmietankowy , cynamon , jajka , wkładamy do wysokiego naczynia i dokładnie łączymy składniki , następnie drożdże z odrobiną cukru rozcieram je i także(...)dodaje do masy mącznej , następnie obieram jabłka i ścieram na grubych oczkach i także dodaje do masy i razem wszystko mieszam , kiedy składniki mamy połączone ciasto ma być troszkę gęste ale nie za mocno , jeżeli jest za gęste to można dolać odrobinę mleka , odstawiam masę na około pół godziny aby ciasto wyrosło . Jak masa nam wyrosła to smażymy

Mój Smak
Ciasto Kilimandżaro 673

cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa:  1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny(...)minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.  Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić. Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe

Aromatyczne Podróże
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 170

pyszna, podstawowa wersja. Teraz przedstawiam Pasztetową numer dwa, która jest wypasioną wersją swojej starszej siostry ;) Myślę, że z powodzeniem może pretendować do królowej Wielkanocnego śniadaniowego stołu. Ta wersja zawiera jabłko przysmażone z wątróbką i kabanosy. Te dodatki wzbogacone jeszcze dobrym rosołem (w żadnym wypadku nie chudziutkim-dietetycznym) sprawiają, że ta domowa wędlina jest naprawdę nietuzinkowa. Ta pasztetowa jest bardziej zwarta(...)Polecam na nadchodzące Święta! Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 3 średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych na cienkie plasterki (użyłam TAKICH ) 2 łyżki oleju 1 szkl esencjonalnego bulionu z kury lub domowego rosołu 0,5 szkl. kaszy mannej 1 płaska łyżeczka

Posadzone i zjedzone
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 236

Dosłownie rozpływało się w ustach. Dodatkowo jeszcze zrobiłam sos waniliowy, który wspaniale tu pasował. Ciasto polecam wszystkim, którzy nie wiedzą co zrobić z nadmiarem gruszek kompotu. Na dobrą sprawę, jabłka z kompotu również by były idealne. Resztę gruszek można rozłożyć do miseczek, dodać łyżkę lub dwie gęstej, kwaśnej śmietany, trochę cukru i lekki deser gotowy:) Ciasto gruszkowe, które rozpływa(...)się w ustach na podst. piernika z jabłkami ze starego Poradnika domowego tortownica 23 cm 2/3 szkl cukru pudru 2 jajka (żółtka i białka osobno) 80 g rozpuszczonego masła 300 g puree z gruszek z kompotu mocno odcedzonego 1-1/3 szkl. mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (lub przyprawy do szarlotki Kamis) Piekarnik nagrzać

Posadzone i zjedzone