jabłka - 25490 przepisów (strona:432/1700)

Bezglutenowe muffiny korzenne z jabłkami 169

łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 50 g roztopionego masła 1 jajko 1/2 szklanki mleka 180 g jogurtu naturalnego 2 jabłka pokrojone w kostkę posypka: garść posiekanych orzechów włoskich cukier trzcinowy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszaj składniki sypkie: obie mąki, cukier, przyprawę korzenną, proszek(...)sodę oczyszczoną.  W drugim naczyniu wymieszaj składniki płynne: mleko, jogurt, masło, jajko. Połączy zawartość obu naczyń, lekko wymieszaj ( tylko do połączenia składników) i  dodaj pokrojone jabłka. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffiny (wypełniałam je do pełna). Z wierzchu posyp orzechami i cukrem demerara. Piecz około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjmij i wystudź na kratce

Kuchnia bezglutenowa
Placuszki z ricottą i jabłkami 154

samo! Placuszki śniadaniowe! Jednak tym razem bardzo kremowe, delikatne połączenie serka ricotta z jabłkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu 30 min 16 placuszków składniki: 250 g ricotty 3 winne jabłka 100 ml mleka szczypta soli 2 jajka 2 łyżeczki oleju 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia do podania: jogurt naturalny, cukier puder i u nas maliny wykonanie(...)Żółtka, ser ricotta i mleko dokładnie wymieszać. Dodajemy olej nie przestając mieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do placuszków. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć sok i dodać do ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami

Ania i Marcin gotują
Miodowo- jabłkowe różyczki 186

cynamonu o drobina masła         Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, przecinamy wz dłuż krótszej linii na paski ok 5 cm. Smarujemy całość mio dem i posypujemy cynamonem. Jabłka przecinamy na pół i usuwamy gniaz da nasienne . Kroimy w cieniutkie plasterki i ukła damy wz dłuż posmarowanego paska ( do połowy szerokości). Wolną częścią szerokości paska z ciasta przykrywamy(...)jabłka i rolujemy (robimy ślimaka). Ukła damy w foremkach na muffinki, wcześniej posmarowanych masłem.   Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok 25 minut ( do zarumienienia). Smacznego

ChilliJemy
NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE - POD BEZĄ 504

Przy piątku zdradzę Wam mój sekret.Dotyczy on czegoś wyjątkowo pysznego. Jabłecznika...Najlepszego pod słońcem. Kruchy spód, duże kawałki jabłek, masa budyniowa i lśniąca beza(...)Spróbujecie? Składniki: kruche:  2 3/4 szkl mąki 20 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę

Z Majeczką w kuchni
Kasza jaglana z jabłkami i bakaliami 184

Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i bakaliami Składniki: Kasza jaglana – 200g Mleko – 1 szklanka Miód – 2 łyżki Jajka – 2 sztuki Mieszanka studencka Kresto – 200g Jabłka – 3 sztuki Wiórki kokosowe – 2-3 łyżki Imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać wodą i wysypać na dno naczynia żaroodpornego. Mleko wymieszać z jajkami, miodem i przyprawami. Kaszę jaglaną zalać połową(...)mleka i dokładnie wymieszać. Na kaszy poukładać jabłka pokrojone w plasterki, posypać bakaliami i zalać resztą mleka. Wierzch posypać szczyptą cynamonu i wiórkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach przez godzinę

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek 180

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Bułka drożdżowa (chałka) – 1 sztuka Mleko – 1,5 szklanki Jajko – 1 sztuka Miód – 2 łyżki Jabłka – 3 sztuki Cynamon – 1 łyżeczka Czerwona porzeczka – ½ szklanki(...)opakowanie Ekstrakt z cykorii Cykoriada – 1 łyżka Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać i przesypać do naczynia do zapiekania lub foremki do ciasta. Na kaszy poukładać pokrojoną w plastry chałkę i jabłka, a także porzeczki. Mleko wymieszać z miodem, jajkiem i cynamonem i zalać nimi kaszę, chałkę i owoce. Całość zapiekać przez 45-50 minut w 180 stopniach. W między czasie

Kuchnia Bon Appetit
Omlet cynamonowy z powidłami śliwkowymi, czekoladą i jabłkami 198

słodkie o tej porze roku. Dodajmy do nich czekoladę, aby chociaż na chwilę odpędzić jesienne chłody. Składniki: 3 białka 2 żółtka 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 jabłka 1 łyżeczka powideł śliwkowych niesłodzonych orzeszki ziemne kostka gorzkiej czekolady Białka ubić, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać cynamon i otręby. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć(...)minut. Przełożyć na talerz, posmarować powidłem, ułożyć plasterki jabłka. Omlet można polać gorzką czekoladą, posypać rodzynkami lub orzeszkami.  Wartości odżywcze: 248 kcal

Chocolate Muffin Blog
Zupa krem z dyni i jabłka. 160

charakter potrawy. Pomysły na połączenia ogranicza tylko kulinarna wyobraźnia i gust. Zapewne nie zawsze efekt będzie równie satysfakcjonujący, ale eksperymentowanie to fajna rzecz! Składniki: 500 g obranej dyni 1 jabłko  1 średni por 500 ml bulionu warzywnego 200 ml soku jabłkowego lub cydru 1 łyżka suszonej szałwii 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kurkumy sól(...)pieprz  Wykonanie: Pora (białą i jasnozieloną część) pokroić w grube plasterki. Zeszklić na maśle z oliwą z dodatkiem szczypty soli. Dodać dynię pokrojoną w kostkę, jabłko (obrane i pokrojone w kostkę) oraz szałwię i kurkumę. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać bulion i sok jabłkowy (lub cydr) doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do miękkości

zadanie-gotowanie
Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek 175

kapusty pekińskiej. Czemu jesienna? Bo dodałam do niej antonówek, które kojarzą mi się właśnie z jesienią. Dzięki jabłkom, surówka świetnie chrupie. Do tej pory nie komponowałam niczego z jabłek i kapusty pekińskiej, więc jest to swoisty debiut tego zestawu na naszym stole Oczywiście, skład surówki możecie modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Jeśli lubicie chrupiące surówki, to pasować(...)dodatek do obiadu. Drukuj Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 1/3 czerwonej papryki 1/2 antonówki lub innego, kwaskowego jabłka 2 gałązki natki 1 niewielka marchewka Sos 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki musztardy szczypta soli, pieprzu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania Składniki na sos wymieszać Składniki surówki umyć

Mieszam w Garnku
Mus jabłkowy w słoikach na zimę 152

kupić trzecią lodówkę! A co, kto bogatemu zabroni :) Ale teraz to może nawet wojna nuklearna wybuchnąć, my przeżyjemy. Zapasy jedzenia mamy na lata :)       Potrzebujemy: 3 kg jabłek 10 łyżek wody 400 g cukru 1 cytryna Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Jeżeli używacie, tak jak my, jabłek ekologicznych

Marder&Marder Manufacture
Jabłecznik z suszonymi morelami 226

niedzielny poranek prezentuję przepis na pyszne ciasto z jabłkami i suszonymi morelami. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Doskonale smakuje z filiżanką pachnącej świeżo parzonej kawy.  SKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 20g drożdży, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki kakao, 1,2 kg jabłek(...)Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Do drugiej porcji ciasta dodaję kakao i dokładnie zagniatam. Ciasto wkładam na godzinę do zamrażalnika.  2. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję cynamonem oraz cukrem waniliowym. Morele kroję na mniejsze kawałki i układam na owocach na blaszce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chutney pomidorowy 202

razem kolejny sos indyjski na bazie pomidorów i jabłek oraz korzennych przypraw. Chutney pomidorowy bardziej ostrzejszy niż śliwkowy(...)przynajmniej w moim przepisie. W posmaku wyraźnie czuć goździki, więc jeśli ktoś nie lubi można dać ich mniej.  TU Chutney śliwkowy . SKŁADNIKI 1 kg dojrzałych pomidorów 1/2 kg jabłek (najlepiej kwaśne,np. antonówki) 4 cebule średniej wielkości świeży imbir ok 2 cm 5-6 ząbków czosnku 2 małe ostre papryczki lub łyżeczka pieprzu cayenne 3 szklanki rodzynek

W kuchennym oknie Ewy
Kompot z jabłek w słoikach na zimę 181

mieć nalewek i trzeba będzie na chwilę odstawić alkohol. Zatem komu drogie są wspomnienie dzieciństwa ten niech robi kompot, zobaczycie, że się przyda! :)       Potrzebujemy: 4 kg jabłek 1 kg cukru 5 litrów wody 20 sztuk goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Jeżeli używacie(...)jabłek ekologicznych bądź niepryskanych to nie musicie ich obierać. My nie obieraliśmy, tylko porządnie umyliśmy. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół i wkładamy do słoików. Z wody, cukru i przypraw przygotowujemy zalewę. Gorącą wlewamy do słoików i je porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy w 90 stopniach przez 20 minut. I w dowolnym momencie możemy przypomnieć sobie smaki dzieciństwa popijając

Marder&Marder Manufacture
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 194

prosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :) Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn(...)minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia

Proste Potrawy