bezglutenowa szarlotka? Znalazłam na to pyszny sposób! Co prawda mój mąż zjadł większość ale załapałam się na dwa kawałeczki ;) Chyba mu smakowało, nie? Składniki: Masa jabłkowa: 500 g jabłek pół szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) 3 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć 10 minut(...)zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażarki na 15 minut. Małą tortownic (18-20 cm) posmarować masłem, wyłożyć połowę ciasta, dobrze rozprowadzić. Nałożyć jabłka z porzeczką, na górę rozłożyć pozostałą część ciasta. Piec w 175 stopniach (termoobieg) ok 30 minut, aż góra będzie złocista. Smacznego
coolinarnyjajka, płatki owsiane i dwa starte jabłka. Bakalie możesz dodać według własnego uznania, dokładnie te które lubisz najbardziej. Składniki (na 8 batonów): 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 jabłka 2 jajka garść żurawiny garść jagód goi garść pestek słonecznika garść migdałów w płatkach opcjonalnie - 1 łyżka cukru kokosowego, brzozowego lub stewii Ścieram jabłka na tarce o grubych
Mango Papajaketo, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka opcjonalnie stewia /erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana Składniki na farsz jabłkowy: 500 g jabłek ( u mnie szara reneta idealna do szarlotki) cynamon – dużo cynamonu opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Składniki na bitą śmietanę: 400 ml śmietanki kokosowej (keto, LCHF, paleo, bez laktozy(...)minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobne kawałki. Jabłka przesmażyć na małym ogniu dodając cynamon i opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Przygotowany mus jabłkowy wyłożyć na upieczoną tartę a następnie piec przez kolejne 10-15 minut w w temperaturze
Ola la LCHFbratu bardzo przypadły do gustu więc myślę że każdemu dziecku również. Składniki: (8-10 placków) 12 łyżek mąki kukurydzianej 150 ml mleka roślinnego 2 jajka 2 łyżki słodzidła 2 jabłka Szczypta cynamonu Masło klarowane (do smażenia, olej koko też się nada) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozbełtane osobno jajka wraz z mlekiem. Wsypujemy słodzidło. Mieszamy mikserem(...)połączenia składników. Ścieramy jabłka na tarce. Dodajemy do ciasta, przyprawiamy cynamonem, mieszamy delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy placuszki aż do zarumienienia. Podajemy np. z domowym syropem malinowym tak jak w moim przypadku. Smacznego
madamekuchnia.wordpress.commoim domu wszyscy uwielbiamy racuchy drożdżowe z jabłkami, lecz czasami - na szybo smażę właśnie takie placuszki. Są rewelacyjne i przyznam, że sama potrafię zjeść połowę z usmażonej porcji! Koniecznie spróbujcie, a przekonacie się o ich pysznym smaku, ekspresowym przygotowaniu, jak zarówno i... znikaniu... Polecam! (około 30 sztuk) 1 jajko 1 szklanka mleka (pojemność szklanki = 250 ml) 1 szklanka mąki(...)pszennej 1 szklanka jabłek prażonych (z cukrem; u mnie Dagoma) 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Jajko rozmieszać z mlekiem, solą i cukrem waniliowym, a następnie dodać mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać i na końcu
Di gotujerogaliki przygotowywało się w moim rodzinnym domu od zawsze. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, cieplutkie, wyjęte prosto z pieca. Moja mam robiła je zwykle z jabłkami, ja je nieco modyfikuje i dodaję krem czekoladowy, typu nutella, albo ser biały. Ja je zawsze robię na trzy sposoby, aby urozmaicić domownikom smaki :) Jeśli nie ma u ciebie za wielu zjadaczy(...)SKŁADNIKI: 1 kg mąki 2 masła ( z lodówki) 2 jajka 1 śmietana (mała 0,25 l) szczypta soli 10 dag drożdży 3-4 łyżki cukru 8 dużych jabłek/ inne nadzienie – masło orzechowe, ser biały * WYKONANIE: Mąkę przesiać, dodać całe jajka, śmietanę, kruszyć drożdże, dodać cukier, szczyptę soli i dodać masło pokrojone w kawałki. Całość zarobić i rozdzielić
Calzonella.comZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna, jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski(...)pięć kategorii termicznych: Wyziębiające : grejpfrut, sól – niepotrzebnie dodają zimnych dreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony imbir, rozmaryn, chilli, kurkuma – każdy
To co kochamporcji: z przepisu z książki D. Kamińskiej "Superfood po polsku" 1 kg udek z kurczaka 3 buraki 250 g fasolki szparagowej (przelana gorąco wodą) 1 czerwona papryka 2 jabłka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 2 marchewki 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki szczypiorku(...)garść słonecznika 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz olej, oliwa 1. Kurczaka umyć, osuszyć. 2. Buraki obrać, pokroić w kostkę, cebulę w pióra, czosnek, por i marchewkę w plasterki. Jabłka oraz paprykę pokroić w kostkę. 3. Mięso natrzeć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Skropić olejem. 4. W natłuszczonej olejem formie ułożyć warzywa i jabłka. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem
Moja Galeria Smakuniedługo też wypróbuję;) 350 g mąki 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 200 g masła 1 jajko 1 żółtko 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany 4-5 niedużych jabłek Do małego garnuszka wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i rozcieramy do powstania płynnej konsystencji. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz pokrojone na małe kawałki zimne masło i siekamy(...)cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą dużej szklanki wykrawamy kółka. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na szesnastki. Na każde kółko wykładamy po jednym kawałku jabłka, boki lekko dociskamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoto (ja po jakichś 10 minutach przekładałam ciasteczka
Smaki Na Talerzułyżka ksylitolu (cukru brzozowego), lub zwykłego 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jabłka 1 banan 1 łyżeczka soku z cytryny. Garść uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich(...)masz mało czasu, podgrzej wszystko razem i gotuj na małym ogniu około 8 minut, następnie odstaw do wystudzenia. · Na maśle przesmaż pokrojone w małą kostkę jabłka, dodaj cynamon. Po zdjęciu z ognia możesz dosłodzić miodem lub syropem (niekoniecznie). Zostaw do wystudzenia. · Na patelni rozpuść cukier (karmelizuj) i przesmaż przekrojone wzdłuż
Moja Mama GotujeJednym słowem: spróbujcie :) Składniki: * 3 łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko lub 2 małe * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki wiórków kokosowych * 500g kwaśnych jabłek * 3 łyżki mąki Jabłka obieramy i ścieramy na tartce, na grubych oczkach. Odsączamy sok (który możemy wypić) i smażymy na patelni przez 10 minut(...)łyżkami cukru. Całość studzimy. Masło ucieramy z 3 łyżkami cukru, używając łyżki. Dodajemy stopniowo rozkłócone jajko. Przesiewamy mąkę i mieszamy masę. Dodajemy mleko, cynamon, wiórki kokosowe, i ostudzone jabłka. Całość mieszamy i rozdzielamy na foremki na babeczki. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno
Klasyka Gotowaniaherbaty miodu, Nogi oczyścić z resztek piór. Oprószyć solą i obsypać (suszonym)/obłożyć (świeżym) rozmarynem. Odstawić na 2 -3 godziny, lub na całą noc. Ja przygotowuję dzień wcześniej. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Nogi kaczki włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano(...)stron. Nogi wyjąć, tłuszcz wylać, wlać wino, zagotować. Dodać śliwki i jabłka, zagotować. Włożyć nogi, wlać około 200 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. zastawa
królestwo garówWszyscy juz chyba upiekli różyczki jabłkowe , pora i na mnie :) czerwone jabłka ciasto francuskie dżem (pomarańczowy, morelowy lub inny) przyprawa do deserów cukier puder Jabłka kroimy na cieniutkie plasterki, ciasto francuskie na pasy o szer, ok 5 cm . Wzdłuż ciasta układamy jabłka, potem smarujemy dżemem, składamy i zwijamy tak by powstały róże, wkładamy do foremek na muffinki
Gotowanie jest łatweprzemysłowe granole, gdyż niektóre z nich pełnią tylko funkcje smakowe, mają dużo cukru, mało błonnika, mało owoców czy orzechów. Granolę, którą proponuję zrobiłam głównie z orzechów włoskich i jabłek. Całość sowicie doprawiona cynamonem. Zawiera dużo błonnika i jest super dodatkiem do śniadania przy podwieczorku. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka orzechów włoskich 1/4 szklanki siemienia lnianego 1/4 szklanki sezamu(...)malinowej Sposób przygotowania: Siemię lniane oraz sezam zmiel w młynku. Następnie wymieszaj z płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami, cynamonem. Zaparz herbatę malinową a następnie dodaj do płatków. Na koniec zetrzyj jabłka na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj jeszcze raz. Przesyp na blaszkę do pieczenia i piecz około 40 minut w 180 º C mieszając co 5-10 minut
wysmienitypoziomkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, mleko 3,2% zimne 200 ml, wafelki czekoladowe Lusette 50 gram umyte jabłka pokroić na cienkie plasterki do formy babkowej z kominkiem silikonowej 22 cm, dno będzie wierzchem deseru 400 ml soku wlać do naczynia i w mikrofali zagrzać na gorące, wsypać(...)żelatynę, mieszając rozpuścić, wlać do żelatyny 500 ml soku, wymieszać i wlać do formy z jabłkami, schować do lodówki do stężenia galaretkę poziomkową rozmieszać w 100 ml gorącej wody, wlać do naczynia z jogurtem i wymieszać na stężały sok jabłkowy rozłożyć biszkopty, wlać jogurt, poukładać na wierzchu biszkopty, schować do lodówki do stężenia formę nakryć talerzem, obrócić i delikatnie
W Mojej Kuchni Lubię