jabłka - 25490 przepisów (strona:434/1700)

Dżem owocowy (kiwi,banan, jabłko) 201

kilka słoiczków na zimę.  Po otwarciu przechowujcie w lodówce nie dłużej niż 2-3 tygodnie. Składniki: 4 słoiczki o pojemności ok 200ml. 14 sztuk kiwi 2 banany 2 jabłka 150g cukru 1 cytryna (sok) 1 opakowanie cukru żelującego Sposób przygotowania: 1. Kiwi obieramy i przemywamy by pozbyć się "włosków". Kroimy na małe kawałki usuwając twarde, białe końce. Dodajemy(...)banany oraz jabłka pozbawione gniazd nasiennych. Miksujemy, ale tak by pozostały cząstki owoców. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz substancję żelującą. Mieszamy i pozostawiamy na min. 30 minut, by owoce puściły trochę soku.  2. Garnek z owocami stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok 5 minut, po tym czasie przekładamy do słoiczków, wycieramy

Kuchnia w czekoladzie
Jogurtowe z owocami 178

Składniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 kubeczek oleju 2 kubeczki drobnego cukru  3 kubeczki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy owoce (jabłka, gruszki) Do miseczki wykładamy jogurt.  Wlewamy kubeczek oleju, dodajemy jajka  i wszystko mieszamy. W drugiej miseczce łączymy suche składniki:  cukier, cukier wanilinowy, mąkę  i proszek(...)pieczenia.   Ciasto wylewamy do kwadratowej blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia.  Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w małe plasterki i układamy na wierzchu ciasta.  Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.   Smacznego

Pyszności Słodkości
Kompot jabłkowo - śliwkowy 155

lubię poniedziałków, ale wczorajszy był całkiem przyjemny. Spędzony na świeżym powietrzu, na słońcu. Zbieraliśmy jeżyny, jabłka i śliwki. Jeżyny zamroziłam, a z jabłek zrobiłam przepyszny kompot ze śliwkami. Bardzo orzeźwiający dodatek do obiadu lub deser. Nie mam miejsca na przetwory w domu, ale od czasu do czasu taki kompot wypije z chęcią. Zakochana jestem od dłuższego czasu(...)Robię w nich nie tylko kompoty, ale i sałatki i przede wszystkim podaję koktajle czy robię ogórki małosolne, lato zostań z nami dłużej! Kompot jabłkowo - śliwkowy Składniki: 1 kg jabłek 250 g śliwek, wybrałam duże, fioletowe z pomarańczowym miąższem, odmiana Casanska Rana cukier do smaku Przygotowanie: Owoce myjemy. Dzielimy na mniejsze części, zalewamy wodą i gotujemy z cukrem

Moja smaczna kuchnia
Szarlotka 268

cukier, cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodać po trochu mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki. Nadzienie: 1 kg jabłek cukier waniliowy 3 łyżeczki cynamonu trochę bułki tartej * dżem morelowy lub brzoskwiniowy (opcjonalnie) Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasienie i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)jabłek dodać cynamon, cukier waniliowy i trochę bułki tartej. Można dodać 2-3 łyżki dżemu brzoskwiniowego. Wymieszać. Ponadto: 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę średniej wielkości lub tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Na spód rozłożyć 2/3 ciasta. Nakłuć tu i ówdzie widelcem. Na ciasto położyć nadzienie. 1/3 ciasta wyjąć z lodówki. I pokruszyć na wierzch. Można

Kuchnia smaków
Placki gryczane (bezglutenowe) 209

, bo bardzo mi takie połączenie smakuje :-)  SKŁADNIKI 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka sody 6 - 7 łyżek mąki gryczanej 1/2 zielonego jabłka (lub inne owoce) olej kokosowy do smażenia Jogurt, jajka i syrop mieszamy razem (wystarczy rózgą, nie musi być mikserem). Następnie dodajemy mąkę i sodę i całość mieszamy do uzyskania(...)jednolitego ciasta. Olej rozgrzewamy na patelni, a następnie wlewamy łyżką porcje ciasta. Smażymy na ciemnozłoty kolor, kładziemy na wierzchu kawałek jabłka i przewracamy na drugą stronę. Smażymy na taki sam kolor jak poprzednio. P.S. Bardzo chłoną tłuszcz w trakcie smażenia

Czary - gary w kuchni
Słodkie śniadanie w słoiku. 202

oczywiście dostosować do wielkości słoika, który chcemy wypełnić. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych sok jabłkowy (najlepiej świeży, mętny) 1 łyżka nasion chia około 150 ml naturalnego jogurtu kremowego plaster jabłka 5 orzechów włoskich 10 rodzynek 1 łyżka płynnego miodu(...)Wykonanie: Płatki owsiane wsypać do słoika i zalać sokiem jabłkowym 0.5 cm powyżej ich powierzchni.  Nasiona chia wymieszać z jogurtem. Nasiąknięte płatki (po 5 - 6 godzinach) przykryć plastrem jabłka, a na nim umieścić jogurt z chia. Posypać orzechami i rodzynkami i dodać miód. Jeżeli uda się dopasować plaster jabłka szczelnie zamykający płatki, to można spróbować wykonać całość

zadanie-gotowanie
Surówka z kalarepy i rodzynek 219

Jabłka – 3 szt Ziarna słoneczniku – 1 łyżka Rodzynki – 1 łyżka Jogurt naturalny -1/2 szkl Sok z cytryny Miód- 1 łyżeczka Sól Pieprz kolorowy Kalarepę i jabłka opłukać   i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć jabłka i kalarepkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać ziarna słonecznika i rodzynki. Przygotować sos:   jogurt

Camilla w kuchni
Surówka z kapusty i ogórka 252

Ogórek kiszony – 25 dag Szczypiorek Oliwa – 2 łyżki Jabłka – 30 dag Cukier Sól ziołowa Kapustę oczyścić, opłukać i poszatkować, usuwając głąb, posypać solą i odstawić na 30 minut. Jabłka opłukać, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ogórki kiszone opłukać, obrać cienko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka i ogórki połączyć z kapustą

Camilla w kuchni
Surówka marchwiowo – jabłkowa 230

theme-font:minor-bidi;} Marchewka – 3 szt Jabłka winne – 2 szt Sok z cytryny – 1 łyżka Olej- 1 łyżeczka Jogurt naturalny – 50 ml Cukier Sól ziołowa Marchew i jabłka obrać, opłukać i zetrzeć   marchew na tarce z małymi otworami,   a jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny, olejem, posypać szczypta soli

Camilla w kuchni
Ciasto jabłkowo-serowe 158

które zadowoliło wszystkich       (Blaszka 25x40 cm)   Składniki: 320 g mąki pszennej 170 g margaryny 2 żółtka 300 g cukru 4 łyżki mleka 2 kg jabłek 2 cytryny 6 jajek kubeczek ( 200 g) kwaśnej śmietany 450 g śmietankowego serka 600 g serka homogenizowanego       Wykonanie: Do miski wsypałam mąkę, dodałam margarynę, żółtka(...)serek śmietankowy i serek homogenizowany. Następnie dorzuciłam skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałam i dołożyłam   pianę z białek. Żeby nie zburzyć struktury piany, delikatnie ją wmieszałam do masy. Dołożyłam jabłka i znów delikatnie wymieszałam.   Masę przełożyłam do foremki na podpieczony spód ciasta. Foremkę wstawiłam do piekarnika na około 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Kuchnia u Krysi
Jabłecznik z budyniem. 354

śmietanę i startą na tarce margarynę, wyrobić ciasto na grudkowatą masę, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść.Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Połowę mleka wlać do garnka i zagotować, w drugiej połowie rozmieszać budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę(...)budyń będzie gęsty.Gotowy budyń odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki, następnie wyłożyć letni budyń a na budyń jabłka.Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć warstwę jabłek.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ( moje ciasto piekło się około 50 minut). Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
Jabłka w cieście 251

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jabłka – 5 szt Jajka – 4 szt Mąka pszenna – 50 dag Mleko 3,2 % - ½ L Cukier -5 łyżek Proszek do pieczenia(...)łyżeczka Cynamon Cukier puder Olej Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, mlekiem i mąką oraz proszkiem, na koniec dodać   ubite białka na sztywno i delikatnie połączyć. Jabłka umyć, obrać , wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na 1 cm plastry. Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i posypać

Camilla w kuchni
Racuszki z jagodami i papierówką. 185

szklanki cukru 2 cukry z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia    3 jajka olej lub olej kokosowy do smażenia 1/2 szklanki jagód 2 papierówki ( jabłka) Wykonanie: Jabłka obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem(...)pieczenia, mieszamy.Na samym końcu dodajemy starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z kleksem jogurtowym i jagodami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z jabłkami na oleju 353

drzewach pełno dojrzałych papierówek, więc warto upiec ciasto z jabłkami na oleju. Niewielka ilość składników i szybkie przygotowanie powinny Was przekonać. A ciasto wychodzi tak pyszne i domowe, że inne się przy nim chowają.     Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 5-6 jabłek 4-6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki śmietany 18% szczypta soli 1-2 łyżeczki cynamonu   Wykonanie: Jajka ubić z Czytaj dalej... Artykuł Ciasto z jabłkami na oleju pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Lody wodne z owocami 221

diety. Przepis na lody wodne jest dla amatorów lodów owocowych, którzy z pewnością pokochają również te domowej roboty lody wodne z owocami o smaku truskawkowo – jabłkowym . Składniki: 2 jabłka lub ok. 100 ml soku z jabłek, 10 truskawek, opcjonalnie 1 łyżka cukru, foremki do lodów na patyku, drewniane patyczki plasterki(...)banana, jagody, jeżyny (lub inne owoce) Przygotowanie: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, przekładamy do blendera, jeśli nie liczymy kalorii to dodajemy 1 łyżkę cukru i miksujemy na puree. Z jabłek wyciskamy sok lub wykorzystujemy sok z kartonika. Do zmiksowanych truskawek dodajemy sok jabłkowy i dokładnie mieszamy. Możemy też wykorzystać sok pomarańczowy lub przygotować syrop cukrowy. Do foremek do lodów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię