jakiegoś czasu w mojej lodówce zalegało ciasto francuskie, ale w końcu się doczekało. Były też jabłka, efekt pycha! Polecam! Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 1 jajko cynamon Skworcu cukier trzcinowy Skworcu cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Skworcu Przygotowanie; Ciasto wyjąć z lodówki na kilka minut. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić(...)krążki. Krążek powinien mieć grubość około 1cm. Ciasto pokroić na paski o długości około 0,5 - 1 cm. Krążek jabłka opleść paskiem ciasta francuskiego, przewlekając przez środek. Krążki ułożyć na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać cynamonem i cukrami. Piec w 200C kilka minut do zrumienienia. Czas należy kontrolować. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Racuchy z jabłkami i cynamonem są pyszne, puszyste i delikatne. Najlepsze danie mojego dzieciństwa. Jedząc racuchy posypane cukrem pudrem przypomina mi się dzieciństwo.Mama podawała na kolacje a cała rodzinka jadła ze smakiem(...)się uszy trzęsły Składniki: 1/2 l mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka stołowa cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jabłka olej do smażenia Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. W dużej misce zmiksować pozostałe składniki, na koniec dodać jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać. Ma być
Smaczne Potrawycałe jajka szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 2-3 jabłka garść suszonej żurawiny 2/3 szklanki oleju opcjonalnie pokrojone orzechy WYKONANIE: Jabłka kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Wlewamy olej. Mąkę, proszek, sodę, kakao i cynamon(...)przesiewamy. Dodajemy powoli do masy jajecznej i ubijamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodałam jabłka oraz żurawinę i wymieszałam szpatułką. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam do odwiedzin bloga Pieprzyć z Fantazją po różne kulinarne
Pani na deserdodać tarte migdały, bakalie, gruszki lub posiekane morele, także ulubiony zapach do ciasta. Gotowe posypuję cukrem pudrem, czasem podaję z konfiturą. Takie ciasto znika u nas szybko! Orzechowiec z jabłkami SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru z wanilią 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka octu jabłkowego(...)jabłka drobno posiekane 100 g posiekanych drobno lub tartych orzechów włoskich 2/3 szklanki oleju PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym, około 2 minut. Przesianą mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodaję partiami do ubitych z cukrem jajek. Miksuję na najniższych obrotach. Jabłka myję, obieram, wykrawam gniazda nasienne i siekam w drobną kostkę. Orzechy
Zasmakuj Kuchniżółtka 60 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżki mąki pszennej ( czubatej ) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ( czubatej ) Ponadto: 2 nieduże jabłka, najlepiej odmiany kwaskowej i miękkiej ( u mnie szara reneta ) Kruszonka: 100 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 8 g cukru wanilinowego Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania(...)czasie dnem szklanki lub nóżką kieliszka w każdej bułeczce zrobić wgłębienie, prawie do samej blachy ( ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie ). W każde wgłębienie nałożyć budyń. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na mniejsze cząstki. Kawałki jabłek ułożyć na budyniu ( 2 – 3 kawałki na bułeczkę ). Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze
Opowieści z piekarnikakuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 słodkie jabłka 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każde ćwiartki kroimy na cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy(...)małych prostokątów. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku układamy po 3-4 plasterki jabłka i posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min. Orzechy grubo siekamy i posypujemy wierzch upieczonych pizzerinek
Kuchnia MagdaLenylubi naleśników?! Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie jabłkowe: ok. 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza: 4 białka 2/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Kruszonka: 1 szklanka płatków owsianych(...)mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około
Kuchnia MagdaLenyotrzymamy kwintesencję zimowego klimatu. Czekam na pierwsze płatki z niecierpliwością! Zimowa kasza manna Kasza: 500ml mleka 4 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru Żurawina z jabłkiem (na ok. 300ml): 250g świeżej żurawiny 150g startego jabłka (na dużych oczkach) 4 łyżki cukru (płaskie) 0,5 szklanki wody Dodatki: Pokrojone w cienkie słupki jabłko i gruszka Suszona żurawina Orzechy włoskie Mąka(...)pestek dyni Miód Przygotuj żurawinę z jabłkiem: W niedużym rondelku lub na patelni umieść żurawinę, starte jabłko, cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia Zmniejsz ogień i gotuj często mieszając aż do uzyskania gęstej, owocowej masy Gotowe! Ugotuj kaszę: W garnku umieść mleko, kaszę i łyżkę cukru, postaw na małym ogniu Gotuj często mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, mieszaj cały czas
SandraFrej.commasz pomysłu na szybki deser? Nie chce Ci się robić pracochłonnego ciasta, ale chodzi za Tobą "coś słodkiego"? W takim układzie crumble z jesiennymi jabłkami jest idealnym rozwiązaniem. Pyszne, obłędnie aromatyczne crumble posmakuje(...)także dzieciakom :) ja uwielbiam je w towarzystwie gałki lodów waniliowych w wersji na ciepło :) Składniki na kruszonkę: 160g mąki pszennej 75 g masła 2-3 łyżki cukru brązowego Jabłka: 4 duże jabłka 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy
ChilliJemyrozmaryn, dużą ilością jabłek i pomarańczy. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY PIECZENIU KACZKI: - najlepsza kaczka wychodzi pieczona w naczyniu żeliwnym - kaczkę warto łączyć z owocami takimi jak pomarańcze czy jabłka - pamiętaj dodać świeże zioła tj. rozmaryn czy tymianek - aby dodać świeżości i lekkości dodaj imbir świeży, jak i marynowany, możesz dodać otartą skórkę z cytryny bądź pomarańczy - użyj soli(...)morskiej i gotowej mieszanki przypraw do kaczki - użyj troszkę masła do pieczenia, nada ono super aromatu SKŁADNIKI: - 1 kaczka pekin - 4 jabłka - 2-3 pomarańcze - 4-6 ząbków czosnku bio - 3 łyżki imbiru marynowanego - kilka plastrów imbiru świeżego - 4 gałązki rozmarynu - 4 gałązki tymianku - 3 szalotki - świeży lubczyk - sól, przyprawa do kaczki - 2 łyżki masła - łyżka goździków
SMYKWKUCHNInadzieniem z jabłek, przykrytych chmurką. 6 jajek 140 g masła 300 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej 100 g +3 łyżki słodziwa (użyłam erytrolu) ok. 3 średniej wielkości jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze słodziwem (100 g). Masło(...)ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C. Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy kolejne 15 minut w 180 st. C. W tym czasie ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo. Pianę wykładamy na upieczone babeczki. Zmniejszamy temperaturę
Kucharzycamigdałów do posypania Żółtko rozmącić w wodzie z solą i olejem. Mąkę przesiać zrobić wgłębienie, wlać wodę z żółtkiem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i pozostawić na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Bułkę tartą zrumienić na patelni, ostudzić, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Masło roztopić. Ciasto rozwałkować cienko, następnie trzymając na pięściach, rozciągać, aż będzie cienkie(...)posypanym mąką. Moje ciasto po rozciąganiu miało wymiary ok 50x75cm. Rozciągnięte ciasto położyć na obrusie. Posmarować masłem (ok 3 łyżek zostawić do posmarowania wierzchu ciasta), posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, zostawiając ok 5cm brzegi. Brzegi zawinąć na jabłka, ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu za pomocą obrusa: obrus unosimy lekko do góry, a ciasto będzie samo się zwijać
Obiad gotowyszklanka mleka, 30g drożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2,5 szklanki mąki, 2 łyżki masła, szczypta soli, Kruszonka: 50g masła, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, Dodatkowo: 1 jajko, 3 jabłka, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mleka dodaję drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, pozostały cukier, sól(...)oraz miękkie masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w kostkę. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Ciasto kroję na kwadraty o boku 10cm. Na środek kwadratu kładę porcję pokrojonych jabłek. Owoce oprószam cynamonem. Rogi ciasta sklejam razem na środku formując kopertę
Tradycyjna kuchnia KasiNajpierw przygotować ciasto miodowe: z podanych składników wyrobić ciasto. Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, rozwałkować. Piec ok. 30 minut w temp. 180* C. Jabłka zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle. Podlać połową szklanki wody. Kiedy jabłka będą miękkie zdjąć z ognia. Wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć(...)niej jajka, dodać masło i mąkę ziemniaczaną. Gotować na małym ogniu kilka minut. Zdjąć z ognia. Przestudzoną (ale nie całkiem zimną, bo wtedy zacznie tężeć) masę wyłożyć na jabłka. Na masie makowej ułożyć biszkopty. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i wystudzić. jogurt zmiksować z cukrem pudrem i zimną galaretką, wylać na ciasto. Odstawić do stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadobrze przykrywała woreczki, gotujemy tak długo aż kasza dobrze napęcznieje. Wyciągamy z wody i delikatnie odciskamy jej nadmiar. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy olej kokosowy, miód i mieszamy. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach do rondelka. Następnie dodajemy miód, cynamon i cukier waniliowy. Smażymy na małym ogniu aż jabłka zmiękną. Blaszkę(...)wykładamy papierem do pieczenia. Kaszę dzielimy na pół, jedną część wykładamy na spód blaszki, następnie wykładamy jabłka i drugą warstwę kaszy lekko dociskając. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy około 40 minut aż na wierzchu powstanie delikatna zapieczona skórka. Śmietanę mieszamy z miodem i cukrem waniliowym, polewamy szarlotkę, najlepiej smakuje na ciepło. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chili