jabłka - 25490 przepisów (strona:273/1700)

Przepis #120 Szarlotka pod daktylową pianką - FIT 175

mąkę kokosową oraz owsianą. Wlewamy mleko oraz syrop/słodzik. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie wykładamy ją na blachę i chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie   Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy z nadmiaru soku. Do jabłek wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód i ponownie chowamy do lodówki. Pianka Białka ubijamy(...)sztywną pianę. Pod koniec dodajemy syrop daktylowy i chwilę miksujemy. Tak przygotowaną pianę wykładamy na jabłka. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.   Szarlotka najlepiej smakuje schłodzona. Można ją podać z kokosową bitą śmietaną lub polać polewą czekoladową.  Smacznego

Health-Fit-Life
Amerykańska szarlotka (Apple Pie) 240

kwaskowate jabłkowe nadzienie. Dla mnie najlepsza! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła zimnego łyżka cukru 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli na nadzienie: 6-7 kwaśnych jabłek łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku  z cytryny dodatkowo: jajko + łyżka mleka lub wody 2 łyżki cukru - ewentualnie Mąkę przesiać, dodać cukier(...)zagnieść krótko ciasto, tylko do połączenia się składników. Podzielić na dwie równe części, uformować z nich dyski, owinąć folią i wstawić ponownie do lodówki na co najmniej godzinę.  Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Wymieszać je z mąką, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawić. Formę do "paja" wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Schłodzone

wyzwania kuchenne
Białkowe racuchy z jabłkami - low carb 198

Zmodyfikowana wersja tradycyjnych placków z jabłkami (które często przygotowuję dla moich dzieci). Placki bez zbóż, cukru za to z dużą ilością białka. Białkowe racuchy z jabłkami Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 3 jajka 30 gram odżywki białkowej (smak dowolny, wg gustu :-) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki łupin babki jajowatej 2 starte jabłka (na tarce o dużych(...)oczkach) Wykonanie: Jajka i mleczko miksujemy, dodajemy mąkę kokosową, odżywkę białkową oraz babkę  Do masy dodajemy starte jabłka i dokładnie mieszamy łyżką Odstawiamy do zgęstnienia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej papki, inaczej racuchy będą zbyt delikatne i mogą rozrywać się przy przewracaniu. Na początku ciasto jest dość rzadkie ale nie dosypuj mąki ani babki - zgęstnieje po kilkunastu minutach

Marta próbuje
Pijany Jabłecznik 1123

fajną niespodzianką dla smakoszy klasycznego jabłecznika. Składniki: Biszkopt : 2 jajka ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 słoik prażonych jabłek  (810g)  0,75 l wina białego półwytrawnego ½ szklanki cukru 4 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy (30g) Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 36% 1 cukier wanilinowy(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut. 2.  Masa jabłkowa Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ½ butelki białego wina i doprowadzić do wrzenia. Drugą połowę wina wymieszać z budyniami i dodać do masy z  jabłek

Szalona Kuchnia Eweliny
Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem 111

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego  150 g cukru trzcinowego  3 jajka 125 g masła roztopionego 1/2 łyżeczki masła 3 większe jabłka  około 70 g płatków migdałów 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Masło roztapiamy, studzimy.  2. Do jednej miski dajemy suche składniki, mieszamy. Do drugiej(...)miski dajemy mokre składniki, mieszamy. 3. Do składników mokrych dajemy suche, mieszamy, dodajemy migdały i starte jabłka (jak są bardzo soczyste to możemy odcisnąć sok), mieszamy. Jeśli ciasto byłoby za rzadkie dodajemy trochę mąki. 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do papilotek nakładamy ciasto tak do wysokości 3/4. Pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Po ostudzeniu możemy

kruche babeczki
Ryż zapiekany z jabłkami 243

kostki masła 2 kg jabłek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu bita śmietana (opcjonalnie) Wykonanie: Do garnka wlać szklankę mleka i 2 szklanki wody, dodać sól, ugotować ryż . Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach wycisnąć nadmiar soku. Naczynie żaroodporne smarujemy kawałkiem masła wykładamy 3/4  torebki ryżu, na ryż połowę z tartych jabłek posypujemy(...)łyżkami cukru i układamy kilka plasterków masła. Ponownie układamy 3/4 torebki  ryżu, jabłka posypujemy cukrem oraz niewielką ilością cynamonu Na wierzch wykładamy pozostały ryż pozostałe masło w plastrach. Przykrywamy naczynie, zapiekamy w piekarniku w 180 st. C 30 - 40 minut Pod koniec zapiekania można odkryć naczynie aby przyrumienić ryż. Podajemy na gorąco z bitą śmietaną.  Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto piernikowe z mąki razowej 204

razowej i jabłek Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu – 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady(...)łyżeczki sody oczyszczonej – 1/2 szklanki płynnego miodu – 3 jajka – 100 g gorzkiej czekolady 70% (na polewę) Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cynamon, przyprawę piernikową, kakao i sodę oczyszczoną. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę.Wszystko mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy pianę. Żółtka ucieramy na pulchną masę dodajemy miód

I LOVE LIFE
Cytrynowa szarlotka na miodowym spodzie 153

Składniki: Ciasto miodowe: 200g masła 3 szklanki mąki pszennej 130g cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody olej do wysmarowania formy Nadzienie jabłkowe: 2kg jabłek (waga po obraniu) 2 cytrynowe galaretki 2 łyżeczki cynamonu Lukier: sok z 1 cytryny 250g cukru pudru Dodatkowo: 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: 1.  Ciasto miodowe: Do garnka(...)wymiarach 24 cm x 39 cm wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15. 2.  Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Zdrowy deser imbirowo-jabłkowy 208

banana 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki syropu imbirowego (u mnie z dodatkiem cytryny) pół opakowania suszonych jabłek bez skórki Amkez łyżeczka ciemnego kakao kilka plasterków suszonego jabłka i małe listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy pół opakowania suszonych jabłek bez skórki, dodajemy pół obranego banana, syrop imbirowy i jogurt. Całość(...)miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy od razu posypując ciemnym kakao. Deser zdobimy suszonymi plasterkami jabłka i małymi listkami mięty. Smacznego

Słodkie okruszki
składanka jabłkowa z musem czekoladowym 148

Składniki: na blat z białek: 6 białek 60 g mąki pszennej 50 g cukru 90 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na warstwę jabłkową: 6 dużych jabłek 2 zielone galaretki (np. agrestowe) łyżka cukru szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny  na mus czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół(...)masy z białek. Wlać olej i zmiksować na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec ok. 25 minut w 180*C. Wystudzić.  Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, zalać wodą i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Owoce zapiekane pod kruszonką 170

truskawek lub malin. Z kolei takie kwaśne owoce jak wiśnie, porzeczki i jeżyny równoważą słodycz kruszonki i też dobrze tu pasują. No i jabłka, koniecznie dodajcie też jabłka:) W wersji de lux owoce można podać z gałką lodów – jak rozpusta, to rozpusta;) Poniżej przedstawiam Wam dwie wersji kruszonki. Tą pierwszą woli mój mąż, druga z kolei bardziej(...)przypadła do gustu;) Owoce: 500-600 g mrożonych owoców (może to być gotowy mix, ale warto również dodać śliwki i truskawki) 2 jabłka szczypta cynamonu cukier wanilinowy Kruszonka I: 60 g brązowego cukru 150 g zmielonych na pył herbatników 50 g mąki 4-5 łyżek płatków owsianych 140 g masła LUB: Kruszonka II: 60 g cukru brązowego

Smaki Na Talerzu
Racuchy drożdżowe z jabłkami 844

ciasta drożdżowego z kawałkami soczystego jabłka- miękkie i puszyste, odpowiednio słodkie i smakujące... dzieciństwem ❤️ Jako dziecko często je jadłam, robiła je moja mama oraz babcia, czasami z jabłkami, czasami bez, ale zawsze posypane białą kołderką z cukru pudru 😋 Powiedzenie: 'warto czekać na to, co dobre' idealnie pasuje do owych racuchów, ponieważ pomimo tego, że na ich przygotowanie trzeba(...)smażenia Mąkę przesiać do dużej i głębokiej miski, zrobić zagłębienie i dodać drożdże rozmieszane z cukrem i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Kolejno wbić jajka, wlać resztę mleka oraz roztopione masło, kawałki jabłka i dobrze wyrobić drewnianą łyżką, aż znikną grudki mąki, a ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia na około

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto orzechowo-jabłkowe z masą cappuccino 217

łyżeczki proszku do pieczenia Masa cappuccino: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 30 g kawy cappuccino (u mnie orzechowe) 1/4 szklanki wody 200 g masła Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w małą kostkę. Przekładamy je do miski i zasypujemy 1 szklanką cukru pudru. Po około 20 minutach, gdy jabłka puszczą sok, dodajemy do nich mąkę krupczatkę oraz(...)puder (1/2 szklanki). Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę tortową przesiewamy razem z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Na samym końcu dodajemy jabłka z mąką krupczatką i orzechami, mieszamy. Przekładamy na blaszkę (u mnie 21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut

Smaki Na Talerzu
Chrupiące udka nadziane nutą słodkości 157

Popularne na naszych stołach mięso z kurczaka otulone chrupiącą skórką, nadziewane ryżem połączonym ze słodkimi jabłkami pachnącymi cynamonem to świetna propozycja dla tych, którzy uwielbiają połączenie mięsa z owocami. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 jabłko 50g ryżu 1 łyżeczka cynamonu słodka papryka sól pieprz cukier oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego Wykonanie: 1. Udka(...)pozbawić kości, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić na około 30 minut. 2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w grubszą kostkę. Ryż wymieszać z kawałkami jabłka, dodać cynamon i szczyptę cukru. Całość dokładnie wymieszać. 3. Udka faszerować ryżem z jabłkami i cynamonem, spiąć wykałaczkami i przełożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka Wzmacniająca Organizm 160

ciekawości i tak powiem szczerze, najmniej z niej przekonały mnie kiełki, jakoś nie smakują mi, następnym razem zastąpię je nasionami słonecznika :) Składniki: 2 obrane łodygi selera naciowego 2 małe jabłka garść roszponki kiełki słonecznika lub ziarna słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich sos do sałatki(...)łyżki oleju lnianego sok z cytryny do smaku sól, pieprz do smaki (pieprzu użyłam ze sklepu  Smaki Natury  <--klik) ewentualnie miód do smaku 1. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Roszponkę myjemy i dokładamy do pokrojonych jabłek. 2. Seler kroimy w 1 cm kawałeczki, orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki, dodajemy do jabłek

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania