jabłka - 25490 przepisów (strona:269/1700)

Szarlotka sypana 137

szklanka cukru oraz: ok. 8 sztuk kwaśnym jabłek cynamon garść rodzynek 150g masła  Sypkie składniki na ciasto mieszamy        dzielimy na trzy części. Jabłka myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach , odciskamy sok i mieszamy z rodzynkami .   WYKONANIE:   Na spód wysypujemy połowę składników sypkich   + połowę jabłek   drugą(...)część sypkich składników, resztę jabłek + rodzynki     i trzecią część sypkich składników + na wierzch równomiernie rozkładamy wiórki z masła.    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st, ok. 50-60 min Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Domowe ciasta
Piernik z jabłkiem 163

temperaturze 180°C.Kroimy na 3 blaty:  Składniki na nadzienie jabłkowe: 8 jabłek 4 łyżki miodu łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody Jabłka obieramy   i kroimy w małe cząstki. Dodajemy miód i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy rozrobioną żelatynę. Lekko studzimy.   Wykonanie : blat ciasta piernikowego   +  1 warstwa przesmażonych jabłek   blat ciasta piernikowego + warstwa jabłek blat ciasta piernikowego Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto Grudniowe 166

masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 3 części. Jabłka: 6 sporych jabłek ½ szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika  Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Rozkładamy przesmażone jabłka, Przykrywamy drugim blatem. Pieczemy 35 minut w temperaturze(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: ciasto z jabłkami   krem cappuccino   blat ciasta kruchego polewa   Smacznego

Domowe ciasta
Szarlotka 114

sprawdzony i godny polecenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny  90 g cukru pudru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam po starciu było około 1 kg 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru Wszystkie składniki bardzo dokładnie siekamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie(...)części: jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Większą część wstawiamy na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalki.  W tym czasie przygotowujemy jabłka. Ścieramy na tartce lub w malakserze. Skrapiamy cytryną, dodajemy cukier i cynamon. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.  Większą część rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy

Na moim talerzu
Placuszki jogurtowe z czarnym sezamem, pestkami dyni i karmelizowanymi jabłkami 104

Przepisy na inne ciekawe placuszki znajdziecie TUTAJ . Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego mąka pszenna jajko 3 łyżki pestek dyni, lekko posiekanych 3 łyżki czarnego sezamu łyżka miodu 2 spore jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę łyżka masła łyżka brązowego cukru cynamon olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajko, a następnie wsypujemy mąkę. Ciasto(...)gęste. W miarę potrzeb dosypujemy mąki. Dodajemy pestki dyni oraz sezam i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, odsączając je następnie na ręczniku papierowym. Przygotowujemy karmelizowane jabłka. Do garnka wrzucamy łyżkę masła, dodajemy jabłka i mieszamy. Gotujemy ok 5 minut. Następnie dosypujemy solidna łyżkę cukru. Mieszamy aby cukier się roztopił i utworzył płynną masę. Smacznego

Życie ze smakiem
Sałatka Waldorf z krewetkami. Shrimp Waldorf Salad. 128

szklanki jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny (lub więcej) do smaku 1-1 ½ łyżeczki musztardy Dijon sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę słodkich jabłek (około 1-1 / 2 jabłka) mogą być czerwone winogrona bez pestek, opcjonalnie 1 szklanka startego selera korzennego na grubych oczkach (sparzyć wrzątkiem na sitku) 1/4 szklanki posiekanych orzechów(...)krewetki są za duże to można je pokroić na mniejsze kawałki, ale ja je zostawiłam w całości. Po 2 szt. zostawiłam do dekoracji. Krewetki wymieszać w dużej misce z jabłkami, selerem, mandarynką, ananasem, kukurydzą i orzechami. Dodać tyle sosu, aby dobrze pokrył wszystkie składniki. W razie potrzeby skosztuj i dodaj więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny. Można dodatkowo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pachnące cynamonem jabłka zapiekane w cieście francuskim 111

pâte feuilletée rodem z Francji to świetna propozycja chrupiącego, pachnącego cynamonem, błyskawicznego w przygotowaniu deseru. Idealnie komponuje się z aromatyczną kawą w gronie najbliższych. Składniki: 2 ciasta francuskie 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Cukier cynamonowy:  cukier wymieszać z cynamonem. 2. Jabłka(...)gniazda nasienne, pokroić w plastry grubości 1 cm oprószyć cukrem cynamonowym. 3. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości 1 cm. 4. Paskami ciasta francuskiego owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. 5. Piec

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta rustykalna z jabłkami i jagodami goji. 131

Składniki; 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki gryczanej 15 dag masła 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie; ok 40 dag jabłek 2 łyżki cukru trzcinowego   Skworcu 5 dag jagód goji   Skworcu pół ł yżeczki cynamonu   Skworcu 1 jajko do posmarowania ciasta cukier trzcinowy do obsypania po wierzchu(...)Przygotowanie;  Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy  ciasto, będzie ono klejące ale takie ma być.  wkładamy do lodówki na około pół godziny. Jabłka obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem, cukrem, jagodami goji i mąką ziemniaczaną. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na "okrąg". Podsypujemy mąką aby wałek się nie przyklejał. Ciasto powinno

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka dla alergika 155

części (mniejszą i większą) i włożyć do zamrażarki, aby się schłodziło. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Plasterki jabłek wymieszać w 2 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu. Ciasto wyjąć z zamrażarki, większą część delikatnie rozwałkować i położyć na spód blachy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenie). Na ciasto wysypać plasterki jabłek, wyrównać. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub porwać na małe kawałki, jeśli ciasto nie jest mocno zmrożone) i przykryć w ten sposób warstwę jabłek. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. * Do pieczenia szarlotki użyłam kwadratowej blachy takiej jak TA-KLIK , nieco mniejszej niż blacha o standardowych wymiarach. * Szarlotkę czy też inne ciasta znakomicie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
PIZZERINKI FRANCUSKIE Z JABŁKAMI 120

kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 słodkie jabłka 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każde ćwiartki kroimy na cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy(...)małych prostokątów. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku układamy po 3-4 plasterki jabłka i posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min. Orzechy grubo siekamy i posypujemy wierzch upieczonych pizzerinek

Kuchnia MagdaLeny
NAJLEPSZE ŚLEDZIE ZAKWASZANE ZE ŚMIETANĄ: wyjątkowy przepis 117

Moja Książka Kucharska Przepis na śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem. Proste i pyszne śledzie na Wigilię.     Klasyczne, przepyszne śledzie marynowane w occie z cebulką i jabłkiem, podawane ze śmietaną.  Wyjątkowe w smaku. Idealne śledzie na święta i uroczystości domowe. Tak przygotowane śledzie to  fantastyczny pomysł na smaczną przekąskę. Podane na kromce świeżego chleba z masłem(...)klasyczny przepis z kuchni staropolskiej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na śledzie ze śmietaną: ok. 800g filetów śledziowych matjasów 2 cebule 2 kwaśne jabłka 100 ml octu 2 szklanki wody 1 łyżka cukru po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego posiekany szczypiorek, natka pietruszki lub koperek do posypania potrawy. Przepis na śledzie

Moja Książka Kucharska
SERNIK Z JABŁKAMI – idealnie kremowy! 109

waniliowy – 80 g * cukier – ok. 1,5 szkl * wanilia – ziarna lub esencja – do smaku * śmietana 30% – 250 ml * masło – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kaszę mannę, mieszamy. Na spód blachy układamy herbatniki, przykrywamy jabłkami, wygładzamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości,dodajemy po jednym żółtku(...)wanilię, zmielony ser oraz budyń – wszystko razem mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli białka, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na jabłka wygładzamy. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 55-60 minut. Pieczemy z kąpielą wodną. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Smacznego

Ostra na Słodko
Korzenny placek z jablkami poWeekendowe Lakocie odc.184 168

jajka 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 200 g kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej) 3 jabłka (u mnie szara Reneta)) - po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych powinny ważyć około 600 g 130 g brązowego cukru demerara 1 łyżka przyprawy korzennej (użyłam mieszanki cynamonu, goździków, kardamonu(...)solą i proszkiem do pieczenia i stopniowo, po łyżce, dodajemy do masy jajeczno-maślanej, na zmianę ze śmietaną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę dzielimy na 3 części. Jabłka wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i przyprawami, mieszamy. Owoce wykładamy na wierzch

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 429

szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru cynamonowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 3 duże jabłka  1 łyżka cynamonu 200 g rodzynek sułtańskich Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć i odcedzić. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem(...)przesiać. Następnie jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem i cukrem cynamonowym ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko - mieszamy robotem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem - dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie

Ciastka - domowe słodkości