jabłka - 25490 przepisów (strona:274/1700)

szarlotka na grysiku (sypana) 281

jabłek 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanka mąki 1 kostka masła (zmrożonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podzielić na połowę. Mąkę, cukier puder, mannę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać w misce i podzielić na trzy części. Jedną część(...)sypkich składników wyłożyć na dno foremki wyścielonej papierem. Następnie wyłożyć połowę jabłek i posypać cynamonem. Posypać suchymi składnikami, wyłożyć kolejna warstwę jabłek. Kolejną,  ostatnią maja stanowić sypkie składniki. Na wierzch zetrzeć masło. Posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 40 minut.  Najlepiej smakuje jeszcze gorąca, z gałką lodów. Jeśli chcemy podać później

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z połówkami jabłek-jabłecznik inaczej 465

dawna miałam zamiar je zrobić-wreszcie się za nie wzięłam i wyszło przepyszne-najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłam -mięciutkie ciasto,słodziutki lukier i rozpływające się w ustach jabłka-mniam....polecam Składniki: na ciasto 2,5 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajko 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)-ja dałam danio dodatkowo: 9-10 jabłek średniej wielkości 1 łyżka śmietany 18% 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę z cukrem,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać,dodać masło,serek,jajko i zagnieść gładkie ciasto-w razie potrzeby podsypać mąką ,żeby się nie lepiło. Ciasto dzielimy na 2 części jedną rozwałkowujemy

Swojskie jedzonko
DŻEM JABŁKOWY Z CYTRUSOWĄ NUTĄ 170

kanapce, czy dodany do naleśników będzie prawdziwą gratką dla smakoszy.  Składniki: 3 kg jabłek mocno dojrzałych 1,5 kg cukru kilka goździków skórka z 2 cytryn Wykonanie: Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do dużego garnka. Wlewamy ok pól szklanki wody, aby się nie przypalało, dosypujemy cukier, wrzucamy goździki oraz skórkę z cytryny. Gotujemy na wolnym(...)ogniu, co jakiś czas mieszając, można tez za pomocą tłuczka do ziemniaków co jakiś czas rozgniatać jabłka. Kiedy jabłka całkowicie się rozpadną, nakładamy gorące do słoików. Zamykamy, pasteryzujemy 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Szarlotkowe muffinki ze słonecznikową kruszonką-pyszne i wilgotne 293

szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml) -0,5 szklanki cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 płaska łyżeczka sody -2 łyżeczki cukru waniliowego -szczypta soli -2 małe jabłka -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżeczki cukru trzcinowego KRUSZONKA -40g masła -mąka -łyżka cukru -garść ziaren słonecznika Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich(...)dokładnie mieszamy.  CIASTO NA MUFFINKI W jednej misce mieszamy składniki mokre w drugiej suche. Do suchych dajemy mokre i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka (jeśli są soczyste i puściły sok należy go odcisnąć) Wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem mniej więcej 2/3 wysokości. KRUSZONKA Masło rozpuszczamy dodajemy cukier oraz

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Detoks owocowo-warzywny 180

woda z cytryną  8.00 - śniadanie: smoothi bowl z mango i banana z borówkami + matcha z mlekiem migdałowym * 11.00 - jabłko 14.00 - obiad: zupa krem  na bazie leczo i dyni ( leczo z dnia poprzedniego ) * 16.00 - podwieczorek: koktajl z jabłka, borówek i wody * 19.00 - kolacja: sałatka z brokuła, pomidora i czerwonej cebuli z odrobiną oliwy i soku z cytryny(...)Koktajl bananowo-truskawkowy: zmiksuj 1 banana, kilka truskawek i 150 ml mleka migdałowego lub ryżowo-migdałowego. pij od razu. koktajl bananowo-truskawkowy Zielony koktajl z selerem naciowym: zmiksuj 1 jabłko, uprzednio obrane i wydrążone, 1 obrane kiwi i 2 łodygi selera naciowego. Dodaj około 150 ml wody. Pij od razu. zielony koktajl z selerem naciowym Smoothie bowl : zmiksuj 1 mango

kolorowotorcikowo
Quinoa i pasztet z króliczej wątróbki z konfiturą z jarzębiny i podgrzybkami 194

razem dusimy, aż jabłko zmięknie. W tym czasie oczyszczamy wątróbkę i wrzucamy ją na patelnię, obsmażamy z obu stron, ale nie za długo, aby nie zrobiła się sucha (powinna być soczysta i lekko różowa w środku) na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.  Następnie wkładamy wątróbkę z cebulką i jabłkami do rozdrabniacza(...)należy ją często mieszać, szczególnie pod koniec smażenia. Ja użyłam 2 szklanek jarzębiny, 2/3 szklanki miodu i kilku (około 5 - 6) kumkwatów. Można też dodać trochę jabłka. Gorącą konfiturę wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15-20 minut

Quinoa Raz!
jabłecznik z budyniową pianką 919

mnie zaględziła ale dobrze, że uległam. Bo ciasto wyszło takie pyszne, że na gorąco zjadłyśmy po dwa kawałki. Poszłam trochę na łatwiznę i z braku czasu użyłam jabłek ze słoika ale można przesmażyć świeże owoce z cynamonem i cukrem.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2,5 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru(...)masła 50 g smalcu szczypta soli na nadzienie: słoik jabłek prażonych (użyłam Stovit) 5 białek  1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej papierem, nakłuć widelcem i wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biszkopt z musem śliwkowo-jabłkowym 171

ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM Składniki: (tortownica 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju mus śliwkowo-jabłkowy: 10 śliwek 2 jabłka 1/2 szkl wody 1 galaretka cytrynowa sok z 1/2 cytryny cukier waniliowy cynamon cukier do smaku masa śmietankowa: 330 ml śmietany 30 % cukier puder do smaku 1 galaretka przezroczysta(...)dodajemy olej, a następnie przesiewamy mąki i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy mus śliwkowo-jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy.  Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl  wody

Bon appetit mon amie
Ciasto jogurtowe z jabłkami i rodzynkami 160

Delikatne i kruche. W sam raz dla miłośników jabłek i cynamonu, mała odmiana od klasycznych szarlotek. Ciasto samo w sobie jest bardzo mało słodkie, więc polecam dosłodzić jabłka według własnego uznania. Moje nie wytrzymało nawet całego weekendu ;-) Składniki Ciasto: -1/2 kg mąki -150 ml jogurtu naturalnego -25 dag masła -torebka cukru wanilinowego -2 dag wiórków kokosowych -sól(...)jajko Nadzienie: -6 jabłek -2 torebki cukru cynamonowego -po 5 dag rodzynek i orzechów laskowych Przygotowanie Jabłka pokroić na cienkie plasterki. wymieszać z cukrem cynamonowym, posiekanymi orzechami i rodzynkami. Mąkę zagnieść z jogurtem, masłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie

Zielona Kuchnia
Szarlotka 152

pieczenia, -szczypta soli, -4 żółtka, -1 margaryna, -cukier wanilinowy -4-5 jabłek Przygotowanie Wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na pól, jedną część zamrozić, drugą wylepić blachę. 4-5 jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, 2-3 łyżki cukru i 2-3 łyżki bułki tartej – wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta(...)Można również: ubić pianę z 4 białek + ½ szklanki cukru + kisiel, wyłożyć na jabłka, a potem zetrzeć ciasto, Piec 45 minut w temperaturze 180 st lub w 160 st z termoobiegem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Placki z tartymi jabłkami 189

pomysłów na placki. Zapraszam. Składniki: 2 szklanki mleka 3 jajka 5 łyżek cukru (lub według własnego smaku) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 starte jabłka olej do smażenia Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać mleko, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać starte na tarce(...)grubych oczkach jabłka i ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu małe okrągłe placki. placki z tartymi jabłkami

O kuchni z uczuciem
SZARLOTKA KRÓLEWSKA 188

formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut. Biszkopt wystudzić i lekko ściąć wierzch. Składniki na masę jabłkową: * 1 kg kwaśnych jabłek * cukier do smaku (ja dodałam pół szklanki) * opcjonalnie cynamon * 1 galaretka (u mnie agrestowa) Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do garnka, wsypać(...)cukier i opcjonalnie cynamon. Dusić na małym ogniu do miękkości jabłek. Na końcu wsypać suchą galaretkę, dobrze wymieszać by galaretka się rozpuściła. Poczekać aż mus wystygnie i zimny przełożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki. Składniki na masę śmietanową: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno

Zrób to smacznie
Szarlotka biszkoptowa. 164

roku. Muszę je wykorzystać bo nadchodzi sezon na robienie nowych słoiczków :) Jeśli nie macie jabłek w słoikach to szarlotka zajmie Wam trochę więcej czasu bo trzeba będzie usmażyć jabłka. Składniki na biszkopt: 7 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić ze szczyptą soli, wsypywać stopniowo(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni 25-30 minut. Składniki na masę jabłkową: 1 duży słoik musu jabłkowego (1 litr) 1 galaretka przezroczysta lub cytrynowa. Jabłka przełożyć do rondelka i podgrzać. Do gorących jabłek wsypać galaretkę. Wymieszać, żeby proszek się rozpuścił. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć masą

Agusiowe smakołyki
Dżem jabłkowy. 257

jabłek 1 kg cukru 1/2 szklanki wody cynamon mielony ( opcjonalnie ) Sposób wykonania :   J abłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Do rondla wlej wodę , wsyp połowę jabłek, postaw na małym ogniu, rozgotuj pod przykryciem. Gdy jabłka trochę przestygną rozetrzyj je przez gęste sitko lub zmiksuj blenderem. Następnie wsyp do musu jabłkowego cukier, wymieszaj i postaw(...)ogniu, zagotuj. Pozostałą część jabłek zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsyp do gotujących się owoców, wymieszaj. Smaż dżem mieszając od czasu do czasu masę , aby nie przywarła do dna naczynia do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Im dłużej będziemy smażyć, tym masa będzie gęściejsza. Pod koniec smażenia dodaj cynamon, wymieszaj dokładnie. Gorący dżem przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki z serem 141

powidła śliwkowe. Najczęściej jadłam dżemy z jabłek, bo w sadzie było kilka drzew z tymi owocami. I pamiętam moją ukochaną papierówkę, jak się czekało na te pierwsze jabłka! Nigdy też, przenigdy nie zapomnę smaku malinówek, z babcinego sadu, którego nigdzie do tej pory nie mogę odnaleźć. Drzewek już dawno nie ma a smak tych jabłek pamiętam(...)dzisiaj. Były najlepsze do jesiennych szarlotek, a zrywało się je właśnie już późną jesienią.  Ale ja tu o jabłkach, a my mamy naleśniki robić! To jedziemy! SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka wody gazowanej - 1 szklanka mleka bez laktozy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka rozmiar M - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - ziarenka z laski wanilii + odrobina

SMYKWKUCHNI