Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 35 min Ingredients 350 g filetu z kurczaka 300 ml bulionu drobiowego * 200 g ciemnych winogron bezpestkowych 180 g selera naciowego 2 średnie jabłka 2 dojrzałe gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60 g orzechów włoskich Sos 2 łyżki majonezu ** 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz czarny sól Dodatkowo liście sałaty Instructions Filety(...)kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka
Wędrówki po kuchniLINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek ▸ 200 g masła miękkiego ▸ 1 szklanka słodzika/cukru ▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem(...)pieczenia i nakłuwamy delikatnie widelcem i posypać odrobiną bułki tartej. 3. Białka ubijamy z resztą słodzika/cukru na sztywno nie przerywając, na koniec dodając mąkę ziemniaczaną. 4. Jabłka starte i odciśnięte z wody, mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem. 5. Na placek wykładamy jabłka, potem białko i na koniec przykrywamy drugim plackiem, nakłuwając delikatnie widelcem
Zdrowie i pysznie na talerzublaszki tak jak wkładałam papier do pieczenia)1/3 ciasta przełożyłam do foremki i palcami rozprowadziłam ciasto, nakłułam je widelcem i wstawiłam do schłodzenia. W tym czasie obrałam i starłam jabłka oraz wyciekłam paski z ciasta które odłożyłam. Jabłka położyłam na schłodzone ciasto( nie odciskałam je z soku bo nie było go za wiele) Posypałam rodzynkami i starałam(...)się zakryć tymi jabłkami je by nie przypiekły mi się podczas pieczenia. Na wierzch ułożyłam paski ciasta. Piec nastawiłam na 170 stopni góra i dół Piekłam 45 minut. Wyjęłam z pieca i dałam mu ostygnąć dopiero wtedy wyjęłam je z blaszki razem z papierem do pieczenia. Posypałam cukrem pudrem lekko cieplutkie
Różowa kuchniarównież z innymi owocami podane na gorąco i obficie posypane cukrem pudrem. składniki na około 10-12 racuchów 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki kefiru 4 duże jabłka 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia szczypta soli cukier puder do posypania przepis Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy jajka, wsypujemy mąkę(...)sól, cukier oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Obrane jabłka kroimy w niewielką kostkę a następnie łączymy je z wcześniej przygotowanym ciastem. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie racuchy z obu stron na złoty kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe
Smakowite DaniaSkładniki 400 g woda 400 g ocet jabłkowy tu 80 g cukier 20 g sól 4 g czarny pieprz ziarna 4 g nasiona kolendry ziarna 2 jabłka Wykonanie Połowę wody połączyć(...)octem,cukrem ,solą pieprzem i kolendrą . Doprowadzić do wrzenia. Mieszać ,aż cukier i sól się całkowicie rozpuści. Dolać drugą połowę zimnej wody , w celu szybkiego schłodzenia solanki. Umyć jabłka ,wykroić rdzeń,przekroić na pół i zetrzeć na mandolinie w plasterki. Przełożyć do miski jabłka -plasterki,zalać płynem ponad jabłka i pozostawić na jedną godzinę . Gotowe
w mojej kuchniMINI WERSJA KLASYCZNEJ SZARLOTKI , ŚWIETNIE SIĘ PREZENTUJE, A DZIECI OSZALAŁY NA JEJ WIDOK 😉 Składniki Masa jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka(...)cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie : Masa jabłkowa : jabłka obrać poszatkować (do minie szarlotek bardziej odpowiednie będą jabłka pokrojone w małą kostkę) delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. . Tak . przygotowane . jabłka
RAROSSAkuchence z przykrywką jeszcze na 10 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy garnek i zostawiamy komosę do przestudzenia. W międzyczasie, obieramy jabłko i kroimy w niewielkie kawałki, podobnie jak cebulę. W dużej misce mieszamy przestudzoną komosę, sól, pokrojone jabłka, cebulę, posypujemy orzeszkami ziemnymi i pokrojonymi ziołami: pietruszką, koperkiem albo kolendrą. Całość polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i mieszamy(...)Podajemy solo lub z kotlecikami albo kimchi. Świetnie komponuje się także z grillowanymi warzywami. Smacznego! Artykuł Fit sałatka z komosy ryżowej, jabłek i orzeszków ziemnych pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plrazu po upieczeniu. 250 g białego półtłustego sera 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 jajka 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 op. cukru wanilinowego szczypta cynamonu Biały ser dwukrotnie przeciskamy przez praskę do większej miski. Mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz(...)cukrem pudrem. Dodajemy 1 jajko oraz olej. Dokładnie wyrabiamy rękoma. Odstawiamy na około 30 minut w temp. pokojowej. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze części (na ósemki lub w kostkę). Skrapiamy je sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym oraz szczyptą cynamonu. Ciasto serowe wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na cienki prostokąt. Za pomocą
Smaki Na Talerzujabłek i sosu pomarańczowego. Wystarczy wszystko zmiksować, przelać do szklanek i delektować się smakiem… W upalne dni warto dodać kilka kostek lodu. Polecam Składniki: 2 banany 2 jabłka 1,5 szklanki soku pomarańczowego Przygotowanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do kielicha blendera. Dodać obrane banany i sok pomarańczowy. Dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji(...)Smacznego To też może Cię zainteresować: → Smoothie z melona, mango i soku pomarańczowego → Smoothie pomarańczowo-dyniowe z imbirem → Smoothie z jarmużu, banana i jabłka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakcukru) 30 g cukru wanilinowego (jedno duże opakowanie) Masa adwokatowa: 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 250 ml adwokatu Marmolada jabłkowa: 1,5 kg jabłek (po obraniu) 3 opakowania galaretki agrestowej (lub innej zielonej) Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona) 4 łyżeczki żelatyny 1 śmietanfix 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: starte(...)Gotowy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło na masę adwokatową ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo adwokat. Gotową smarujemy zimny sernik. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i dusimy kilka minut. Jabłka mają puścić soki, które muszą w większości odparować. Do takiej gorącej marmolady dodajemy
PatiGotujeoraz luteinę chroniącą nasze oczy . Działają też przeciwnowotworowo. Do smoothie dodałam sok jabłkowy HORTEX , który dostępny jest w wielu wariantach. Sok jest 100% tłoczony z jabłek. Składniki: 3 jabłka 1 kalarepa 1/2 pęczka selera naciowego 1 łyżeczka oleju rydzowego 1/2 szklanki soku jabłkowego HORTEX Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych. Kalarepę obieramy. Kalarepę, seler naciowy oraz jabłka kroimy na mniejsze części. Do wysokiego naczynia wlewamy sok jabłkowy HORTEX oraz dodajemy warzywa i owoce. Blendujemy na gładką masę. Dolewamy olej rydzowy i mieszamy. W jednej szklance znajdziemy wszystko czego nasz organizm potrzebuje. Spróbujcie a nie pożałujecie
Kuchnia w oparachkrupczatki 200-250 g mąki pszennej* 3 łyżki cukru 1 jajko 1 większe jabłko masło zrumienione cukier cynamonowy Przygotowanie: Jabłko obrać i zmiksować na puree. Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę krupczatkę, jajko, puree z jabłka, cukier i część mąki pszennej. Zagnieść i jak ciasto się mocno klei stopniowo dosypywać mąki pszennej. Na stolnicy podsypanej(...)wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem i oprószyć cukrem cynamonowym. Można posypać samym cukrem lub cynamonem. *Ilość mąki pszennej jest zależna od wielkości jajka i jabłka
Ala piecze i gotujemuffiny z jabłkami! Z podanych proporcji wychodzi ok. 18-20 babeczek (wszystkie zniknęły w jeden wieczór) :) Będziemy potrzebowali: 250g mąki pełnoziarnistej żytniej (pszenna też się nadaje) 2 duże jabłka 250ml mleka 2 duże lub 3 małe jaja 120ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Jabłka dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy w małą kostkę.W jednej misce(...)mieszamy ze sobą mąkę, proszek, cukier i cynamon. W drugiej misce łączymy mleko, jajka i olej. Następnie miksujemy bardzo krótko ze sobą mokre i suche składniki. Dodajemy jabłka i całość mieszamy już łyżką. Foremkę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy ciasta do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem
Taste of imaginationświętach czas na coś innego niż babki i serniki. Dlatego przybywam z nowym przepisem na jabłecznik. A raczej przekładaniec z jabłkami, bo to ciasto warstwowe. Bardzo lubimy jabłka w galaretce a teraz dodałam jeszcze do nich oryginalny smak ciasteczek amaretti i klasycznego murzynka. Wyszło nietuzinkowo, na pewno oryginalnie i bardzo smacznie. Spróbujcie, teraz amaretti można kupić w każdym(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek wody na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2 galaretki agrestowe na masę amaretti: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 100 g masła 1 szklanka ciasteczek amaretti dodatkowo: 2-3 łyżki rozpuszczonej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaryż z jabłkami 😊 Doskonały na kolacje lub podwieczorek. Koniecznie z dodatkiem cynamonu, który nadaje cudownego smaku! Smacznego 💚 Składniki: ryż biały 2 szklanki, mleko 2 szklanki, woda 2 szklanki, jabłka 1,5 kg, masło 5 dag, olej do wysmarowania naczynia, cynamon, cukier, Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w mleku połączonym z wodą, do momentu aż pochłonie cały płyn i będzie(...)miękki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem wraz z przykrywką. Na dno wykładamy połowę ugotowanego ryżu, następnie starte jabłka, które posypujemy cynamonem i cukrem według upodobań. Następnie nakładamy pozostały ryż. Na wierzchu układamy wiórka z masła, które robimy za pomocą noża. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy
kulinarne odsłony pati