stolnicę, dodajemy połowę cukru, sól i masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy go w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. 2. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy z pozostałym, cukrem i cynamonem. 3. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut(...)Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią nasze jabłka. Na jabłka ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczkiprzemian śledzie, gałązki natki i cienkie plastry cebuli. Zalej zimną zalewą octową, zamknij słoik i odstaw na 24 godziny. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, jabłka i miód. Smaż na małym ogniu około 10 minut. Dodaj(...)jabłkowego i musztardę. Po minucie zdejmij z ognia i wystudź. Do śmietanki wlej 2 łyżki octu jabłkowego, mieszaj co chwilę aż śmietanka zgęstnieje. Wymieszaj ją z buraczkiem i smażonymi jabłkami. Dopraw solą i pieprzem. Marynowane śledzie pokrój w kostkę, dodaj ziemniaki oraz sos śmietanowo-jabłkowy. Dopraw w razie potrzeby i przed podaniem wymieszaj. Możesz też ułożyć sałatkę warstwowo
Delicious Placedobre, jak na wegańskie lody. Przygotowanie tego ciasta to jakieś 10 minut cierpliwości przy jego siekaniu, ale naprawdę nawet moja 10letnia Miśka opanowała te sztukę, koletne 10 przy obieraniu jabłek i krojeniu ich w kostkę, potem z 20 minut chłodzenia ciasta i 3 minuty na kratkę. W sumie bajecznie proste ps. Nie dodałam ani grama cukru. Kruche ciasto (moja(...)być żadnych druddek. Szybko zagnieć, połową ciasta wylep formę do pieczenia, a drugą zawiń w papier i umieść wszystko w lodówce na 10 minut. Farsz: około 1,5 kg jabłek łyżka cynamonu łyżeczka kardamonu 50 g bułki tartej lub zmielonych płatków owiasnych sok z 1 cytryny Jabłka obierz i pokrój w 1 cm kostkę, wymieszaj wszystkie składniki
greenscarfsody ▪ łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć lub zastąpić cynamonem) ▪ pół szklanki puree z dyni ▪ pół szklanki oleju ▪ 2 jajka* ▪ garść orzechów włoskich (można pominąć) ▪ 2 małe jabłka lub 1 duże *składniki w temperaturze pokojowej Przygotowanie: puree z dyni: Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół(...)lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych. 1. W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika. 2. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Orzechy rozgniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 3. Jajka ubijamy ze słodzikiem/cukrem, dodajemy puree z dyni i olej. Łączmy mokre składniki
zdrowo i aktywniesody ▪ łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć lub zastąpić cynamonem) ▪ pół szklanki puree z dyni ▪ pół szklanki oleju ▪ 2 jajka* ▪ garść orzechów włoskich (można pominąć) ▪ 2 małe jabłka lub 1 duże *składniki w temperaturze pokojowej Przygotowanie: puree z dyni: Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół(...)lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych. 1. W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika. 2. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Orzechy rozgniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 3. Jajka ubijamy ze słodzikiem/cukrem, dodajemy puree z dyni i olej. Łączmy mokre składniki
Zdrowie i pysznie na talerzuryżowego 2 łyżeczki roztopionego masła Nadzienie: 4 spore jabłka (jeśli są soczyste to nie podlewamy ich wodą) 1/2 łyżeczki soku z cytryny ewentualnie 1-2 łyżki cukru jeśli jabłka były kwaśne 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, podlewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i zaczynamy je dusić do miękkości. 2. Składniki na ciasto(...)suchej. 4. Usmażone, układamy je jeden na drugim i przykrywamy talerzem ( to sprawi że zmiękną i łatwo będzie je nam formować w rulony czy koperty) 5. Gotowe naleśniki napełniamy jabłkami i przed podaniem jeszcze delikatnie je podsmażamy z nadzieniem. Smacznego
Gotowanie...to proste !jogurt grecki (około 400 g) 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 1/4 szklanki mleka 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1 łyżka zwykłego cukru 2 jajka 2 średniej wielkości jabłka olej do smażenia do dekoracji cukier puder Mleko lekko podgrzać. Dodać do niego pokruszone świeże drożdże, łyżkę mąki i cukru. Dokładnie wymieszać. Masę odstawić na kilkanaście minut (rozczyn powinien(...)lekko urosnąć) . W międzyczasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i owoce pokroić w kostkę. Do mąki wbić jajka, dodać jogurt grecki, pokrojone jabłka i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta) . Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić do wyrośnięcia (do podwojenia masy; około 1 godzina) . W rondelku
UgotowaćDomowy sok z buraka to super pyszny i bardzo zdrowy napój dla całej rodziny. Sok z buraka oraz jabłek i marchwi to najlepsze połączenie smaków. Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sam sok przepyszny! S kładniki: • 2 kg buraków • 3 średnie jabłka • 3 duże marchewki Przygotowanie: Przygotuj sobie dwa kilogramy świeżych i nie za dużych buraków ćwikłowych. Buraczki powinny(...)mieć cienką skórkę i być twarde. Im świeższe i młodsze buraki, tym więcej soku i mniej cierpkiego smaku. Aby idealnie dopełnić smak soku z buraka wybierz jeszcze trzy średnie jabłka oraz trzy duże marchewki. Najlepsze na soki są jabłka twarde, soczyste i słodko kwaśne. Marchew powinna być jak najmłodsza i jędrna. Warzywa i jabłka umyj pod zimą, bieżącą wodą
KUCHNIA POLSKAWitam Kochani Dziś chcę Was zaprosić na jedną z moich ulubionych szarlotek-szarlotkę z budyniem. Gwarantuję, że będzie smakowała każdemu. Składa się z ciasta, warstwy jabłek, pysznego budyniu z prawdziwą wanilią. Na górze ma starte ciasto. Szarlotka pięknie wygląda, super się kroi. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 25x40cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej(...)trochę do podsypania -3 żółtka -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny JABŁKA -1,5-2 kg jabłek (najlepiej szara reneta) -1 galaretka cytrynowa -1 łyżeczka żelatyny -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej BUDYŃ -1250ml mleka -3 budynie waniliowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuorzechowy posmak a ziarna po ugotowaniu pozostają chrupiące i sypkie. Nadają się zarówno do dań wytrawnych, sałatek jak również do serwowania na słodko. Zatem dziś zapraszam Was na pieczone jabłka faszerowane quinoa czerwoną oraz bakaliami - słodko, ale zdrowo :) Składniki: 2 jabłka 1/4 szklanki ziaren komosy ryżowej czerwonej (quinoa czerwona) - użyłam od Polskie Młyny 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego(...)łyżeczka miodu (do smaku) garść suszonej żurawiny garść ulubionych orzechów Do podania: jogurt naturalny maliny lub inne świeże owoce Przygotowanie: Jabłka umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobinką wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C. Piec 35 min w naczyniu z pokrywą. W czasie gdy będą się piekły
Kocham..lubię..gotuję..Krucha szarlotka pod pierzynką Składniki potrzebne na kruchą szarlotkę z zapiekaną pianą 4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (najlepsze będą reneta szara lub złota, antonówki) 40 dag mąki 4 jajka 10 dag cukru pudru + 2 łyżki 25 dag masła Cukier waniliowy lub esencja waniliowa Szczypta soli Z zimnego masła, mąki, cukru pudru i żółtek zarobić kruche ciasto. Masło nożem posiekać(...)środku wgłębienie i wbić trzy żółtka. Białka zostawić. Szybko zarobić ciasto dłońmi na stolnicy. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Gdy ciasto będzie się chłodziło przygotujemy jabłka. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na niewielkie kawałeczki i wrzucić do rondla o grubym dnie. Jabłka rozparzać przez kilka minut, pilnując by się nie przypaliły. Na koniec dodać cukier waniliowy
Gotujemy i jemySzarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci. Oto sprawdzony przepis na szarlotkę babci. Składniki na ciasto: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 3 niepełne szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)mleka 15 dag miękkiego masła Cukier waniliowy lub esencja waniliowa Szczypta soli Nadzienie szarlotki: 2 kg kwaśnych jabłek, najlepiej Szara Reneta lub Antonówka ½ łyżeczki cynamonu ⅓ szklanki cukru łyżka masła 2 łyżki cukru waniliowego
Gotujemy i jemyBezglutenowa pyszna szarlotka ze starą odmianą jabłek kronselka i antonówki. Najlepsza jeszcze ciepła, mega krucha. Można ciasto zarobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Robi się ja bardzo szybko, i tak samo szybko znika. U mnie wersja z dużą ilością jabłek bo tak lubię. A co owoców nie ma co sobie żałować. ciasto kruche: 400 g mąki bezglutenowej / kukurydziana, ryżowa(...)kokosowa, ziemniaczana/ 4 żółtka 6 łyżek cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 220 g masła jabłka: 1,5 kg jabłek kronselka i antonówka 6 łyżek cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki cynamonu 50 ml wody kwasek cytrynowy Ciasto kruche: Do miski przesypuję mąki, dodaję żółtka, sól, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło. Całość kroję nożem i zagniatam krótko
wesoła kuchniaŁatwa i szybka w przygotowaniu. Nie powinna sprawić problemu nawet stawiającym pierwsze kroki w wypiekach. Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową . Składniki na biszkopt (forma o wymiarach 28cm x 35cm) : - 6 dużych jaj o temperaturze pokojowej - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1,5 czubatej łyżki skrobi kukurydzianej - ½ szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/3 szklanki wrzątku * - woda różana(...)inny aromat) - szczypta soli Dodatkowo: - 6 jabłek (twarde, soczyste, słodko kwaśne) - 2 galaretki o smaku jagodowym (2 op. po 47 g) - cukier puder do oprószenia rolady * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go przy użyciu pędzla magiczną pastą (można olejem). Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka przekrajamy na połówki
mojewypiekiinietylkobezobsługowych, to i tak są to miejsca w których spędzamy sporo czasu ze swojego życia. I tak sklep, a właściwie jego asortyment, a jeszcze ściślej rzecz ujmując, racuchy z jabłkiem, stały się dla mnie źródłem inspiracji, ale nie tylko. Jest jeszcze druga rzecz, która stała się, niestety, bardzo powszechna, nie tyle coś co nazywamy hejtem, ale połączenie hatewatching z krzykiem(...)mięso. Więc czemu fishburger tak, a vegeburger już nie? Mam coś dla Was kochani, może nie tyle puryści, co łowcy uchybień. W marketach są tzw. racuchy z jabłkami. Problem w tym, że to raczej nie są racuchy, gdyż są płaskie. Czym są racuchy? Zostawmy może Wikipedię, bo, co prawda ludzie piszą na jej podstawie doktoraty, ale nie jest
Kryzysowa Książka Kucharska