szklanka mąki krupczatki - 1 szklanka kaszki kukurydzianej - ½ kostki margaryny - ½ kostki masła - ½ szklanki cukru pudru* - kilka łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 kg jabłek - cynamon - kilka łyżek cukru** - kilka łyżek wody Mąkę, kaszkę, tłuszcze, cukier, proszek do pieczenia siekamy nożem na desce/tortownicy. Dodajemy kilka łyżek jogurtu i ugniatamy ręką do uzyskania zwartej konsystencji. 2/3 ciasta wykładamy(...)kostkę (1-1,5 cm). Poddusić w garnku z kilkoma łyżkami wody i cukru. Pod koniec duszenia (5-10 minut) dodać kilka łyżek cynamonu, wymieszać. Po upieczeniu spodu wrzucamy jabłka, górę posypujemy trochę cynamonem. Resztę ciasta skubiemy i posypujemy płatkami ciasta. Pieczemy 30-40 w 180 stopniach. Przed podaniem można oprószyć cynamonem i cukrem pudrem. *wersja odchudzona, można dać
Corner With Recipespominąć) 1/3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki (można pominąć, ale nada świetnego posmaku wędzonki) sól morska grubo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebule oraz jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone cebule i jabłka. Lekko solimy i dodajemy: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, jałowce oraz posiekany(...)świeży rozmaryn. Podsmażamy razem na dość dużym ogniu, aż cebulka nabierze złotego koloru, a jabłka zmiękną. Zestawiamy z ognia i wyjmujemy liście, ziele, goździki i jałowce, które już nie będą potrzebne. W malakserze lub blenderze miksujemy fasolę wraz z 1/3 szklanki wody, wyciśniętym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, majerankiem, lubczykiem oraz łyżką sosu sojowego. Gdy całość zetrze się na pastę
Poezja smakuseler zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów laskowych. Pychotka!!! Połączenie jabłek i selera jest tu idealne. Warte wypróbowania! Składniki: z przepisu Marty z Jadłonomii 500 g jabłek 50 g selera (korzeń) 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy Kruszonka: 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów(...)blenderze i zmiksować. Odłożyć do lodówki do schłodzenia. Seler obrać, ugotować w wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W misce wymieszać jabłka i seler. Dodać cynamon, cukier trzcinowy oraz imbir. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach. Cieplutkie najlepsze
Moja Galeria Smakugładkości. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rozgrzać patelnię, usmażyć naleśniki. * patelnia o średnicy 18 cm, może wyjść więcej sztuk jeżeli będziemy smażyć cieniutkie naleśniki Prażone jabłka: 3 jabłka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na dno garnka wsypać cukier trzcinowy(...)Podgrzewać na małym ogniu bez mieszania, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Dodać sok z cytryny i jabłka, prażyć 1 minutę. Dodać cukier waniliowy i dalej podgrzewać przez 8 minut. Nadzienie nałożyć na naleśniki i zwinąć. Podawać z cukrem pudrem, lub z syropem klonowym
Moja Galeria SmakuCudnie pachnące cynamonem prażone jabłka z jogurtem greckim i domową granolą. Składniki na 2 porcje: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka miodu cynamon szczypta gałki muszkatołowej 2 duże jabłka 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru domowa granola (użyłam takiej ) 1. Jogurt grecki wymieszać z miodem, 1/3 łyżeczki cynamonu oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszać. 2. Jabłka obrać(...)pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Dodać jabłka, pół łyżeczki cynamonu i cukier brązowy. Prażyć około 7 minut. 3. W szklankach ułożyć warstwowo: jabłka, jogurt, granolę. Czynność powtórzyć. Smacznego
Moja Galeria Smakurazem z mamą zrobiłyśmy roladę z rabarabrem i jabłkami. Mama zdecydowała, że rabarbar zapieczemy w cieście, a jako masę damy jabłka. Rodzice i mamy koleżanki w pracy były zachwycone, nie jest to smak mój i Patryka. Rolada przez rabarbar jest lekko kwaskowa, a my wolimy zdecydowanie słodkie ciasta. Mama obiecała nam, że następnym razem zrobimy(...)roladę z jabłkami na słodko. Zwiększyłyśmy porcję ciasta (dałyśmy o połowę więcej niż do poprzedniej rolady), ponieważ w nowej kuchence forma jest dużo większa niż w porzedniej. Tym razem zamiast mąki pszennej mama użyła krupczatki (przeczytała na fanpage Margarytki, że ona robiła roladę właśnie z mąki krupczatki i postanowiła zamienić mąkę pszenną na krupczatkę). Rolada jest dzięki
Lili w kuchniPrzepis na ten smakołyk powstał lata temu, łączy ze sobą smaki, które harmonijnie się dopełniają. Czekoladowe ciasto, waniliowy budyń, a to wszystko przełamane słodko-kwaśnym nadzieniem z jabłek. Pychota, w sam raz na niedzielne popołudnie. Składniki na czekoladowy jabłecznik z budyniem blaszka 25x35 cm 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 pełne łyżki kakao(...)wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Rozpustne gotowaniesobie niespotykany, słodki smak, delikatnie przełamany kwaskową nutą. Idealnie sprawdza się jako dodatek do słodkich ciast, jest pyszne i świetnie się prezentuje. Dzisiaj zapraszam na leciutki biszkopt, zbilansowany smakiem jabłek i kiwi. Pycha! Składniki na biszkopt z jabłkami i kiwi 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli olejku waniliowego(...)plasterki. Kiwi również obieramy i kroimy w dosyć cienkie plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, delikatnie układamy plastry kiwi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut
Rozpustne gotowaniełyżeczka cukru CIASTO: 60 ml ciepłego mleka 50 g domowego cukru waniliowego ( tutaj przepis ) lub zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli 60 g roztopionego masła NADZIENIE: 2 nieduże jabłka 1 łyżka masła cukier i cynamon do smaku DODATKOWO: żółtko do smarowania cukier puder Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku(...)miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (w okresie zimowym polecam okolice grzejnika), aż ciasto podwoi swoją objętość. Gdy ciasto rośnie zabieramy się za nadzienie. Jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy w 1 cm kostkę. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier, cynamon, mieszamy i smażymy około
Rozpustne gotowaniemóc je sfotografować i zamieścić tutaj. Ciasto jest delikatne i puszyste (przypomina to do pancakesów) i co najważniejsze banalnie proste , a placuszki smaży się ekspresowo. Poniższa wersja jest z jabłkami, ale oczywiście możesz użyć innych owoców. Ostatnimi czasy zakochałam się w mące orkiszowej typu 700, ponieważ doskonale nadaje się do wypieków (wszystko pięknie rośnie) i nadaje im ciekawego orzechowego(...)minuty tak, aby jabłka lekko zmiękły. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na koniec dodaj rozpuszczoną 1 łyżkę oleju kokosowego oraz przygotowane jabłka i ponownie wszystko zamieszaj. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, za pomocą łyżki wykładaj ciasto i smaż po 2 minuty z każdej strony (przewracaj na drugą stronę, kiedy pojawią się
Roślinna - blog wegańskiBardzo fajny galaretkowiec z jabłkami. Prosty ,przede wszystkim smaczny. Składniki paczka maślanych herbatników pełnoziarnistych Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety) 1 cytryna 150 g cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki żelatyny paczka biszkoptów Galaretka pomarańczowa: 1 kg pomarańczy 150 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 500 ml wody 2 łyżki żelatyny Przygotowanie Normal(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,2 łyżki żelatyny ,po czym dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki ,równomiernie rozprowadzamy. Na jabłkach układamy biszkopty. Wstawiamy
R'n'G KitchenDzisiaj kolejne klasyczne danie z ryżu na słodko. Pewnie wszyscy znacie, ale ponieważ miałam go na obiadek to na blogu powinien się znaleźć. Ryż zapiekany z jabłkami z odrobiną cynamonu. Pycha! Składniki: 400 g ryżu 250 ml śmietany (dałam 18%) 1 łyżeczka cynamonu + cynamon do posypania naczynia 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku(...)grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem. Wszystko wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i oprószyć cynamonem. Na dnie ułożyć połowę ugotowanego ryżu, a następnie jabłka i pozostałą część ryżu. Wierzch posmarować śmietaną i zapiec w piekarniku aż śmietana się zapiecze. Podawać z kleksem śmietany ryż zapiekany z jabłkami
O kuchni z uczuciemSkładniki: jabłka 70 dag, biszkopty okrągłe 200 gram, jogurt naturalny 180 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie jabłka obrać ze skóry, pokroić na różnej wielkości kawałeczki zimny jogurt wymieszać z rozpuszczoną, wystudzoną cytrynową galaretką, wlać do naczynia typu keksówka, do jogurtu wsypać 3/4 jabłek i wymieszać, schować do lodówki do stężenia galaretkę truskawkową rozpuścić(...)gorącej wodzie, wystudzić na jabłka ułożyć biszkopty ile potrzeba, dodać resztę jabłek i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki na kilka godzin deser jest przepyszny i szybko się zjada..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOstatnio chodziły za mną naleśniki. Po krótkim rekonesansie w kuchni postanowiłam przygotować wersję na słodko z karmelizowanymi jabłkami. Szybki wypad do sklepu po niezbędne zaopatrzenie, którego brakowało w moim domu i z zapałem zabrałam się do pracy. Naleśniki wyszły fantastyczne i sycące. Jeśli nie przepadacie za jabłkowym farszem, możecie przygotować karmelizowany rabarbar lub gruszki, możecie także gotowe naleśniki polać(...)naleśniki będą gotowe, przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy zacznie brązowieć, dodać masło i wymieszać. Po chwili dorzucić jabłka, oprószyć cynamonem. Dodać miód i mieszając gotować jabłka około 5 minut. Naleśnik złożyć na pół i jeszcze raz na pół. W tak przygotowane kieszonki nałożyć gotowe nadzienie. Identyczne
W poszukiwaniu inspiracjikogo: dla posiadających blaszki do tartinek lub babeczek dla mających dość zwykłych szarlotek dla mających na zbyciu kwaśne jabłka Składniki na ciasto: 260g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek masła (ok. 150g) 120g cukru pudru 2 jajka Składniki na mus: 3 szklanki musu jabłkowego* (z około 8 jabłek) 4 łyżki prażonych migdałów Wykonanie: Z mąki(...)tworząc kratkę lub krzyżyk. Piec przez ok. 20 min. w temperaturze 200 ° . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi ok. 10 tartinek. * Wykonanie domowego musu jabłkowego - obrać jabłka, wydrążyć środki, pokroić na ósemki, lub drobniej, wrzucić do garnka i gotować przez ok. 30 minut, a jabłka same zamienią się w mus. Odstawić do ostygnięcia
Mania Wypiekania