jabłka - 25490 przepisów (strona:207/1700)

Prosty domowy ocet jabłkowy 171

kiedy uporacie się z dżemami możecie nastawić domowy ocet jabłkowy :) Przepis na ocet jabłkowy przygotowany z "matką drożdżową" znajdziecie tu . Poniżej podajemy prostszą wersję, do przygotowania której potrzebujecie tylko jabłka lub skórki/gniazda nasienne, wodę i cukier. Czas przygotowania: 4-6 tygodni Składniki: skórki i gniazda nasienne lub całe jabłka, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, cukier (biały, brązowy(...)miód) 2 łyżki/litr wody. Przygotowanie: Do słoja wsypać pokrojone jabłka zostawiając 1/4 wolnej przestrzeni. Zalać wodą z cukrem (do 2 cm nad jabłkami).  Słój nakryć ściereczką i zabezpieczyć recepturką. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce na 4-6 tygodni, codziennie zamieszać zawartość. Gotowy ocet odcedzić i rozlać do butelek. Szczelnie zakręcić, przechowywać w zacienionym miejscu

SzczyptaSmaQ
Ciasto Kilimandżaro 189

pojawia. Nie oznacza to, że nie piekłam, ale jakoś brak mi sił i ochoty na pisanie. Mam dla Was dzisiaj ciasto z przepisu s.Anastazji. Takie na czasie, bo z jabłkami. Na blogu znajdziecie również inny pyszny jabłecznik na kruchym cieście przepis  Składniki: Ciasto  8 jajek 200 g cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki(...)jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 galaretki (dałam cytrynowe) 1 łyżka masła Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondlu roztopić masło i dodać jabłka. Smażyć chwilę, a następnie zdjąć z palnika i wsypać dwie galaretki. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej

O kuchni z uczuciem
Szarlotka z budyniem 286

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka margaryny 2 jajka Masa: 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka (jeśli nie ma w budyniu, 3 łyżki cukru) Dodatkowo: 1,5 kg jabłek łyżeczka cynamonu cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Nic prostszego! Mąkę cukier, jajka, margarynę, proszek do pieczenia wrzucamy do miski, ugniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części jedną wkładamy do lodówki(...)małe kawałeczki lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie jedną częścią ciasta wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 25x35) , na ciasto wysypujemy pokrojone lub starte jabłka, przygotowujemy budyń i gorący wylewamy na jabłka. Drugą część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na budyń. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy

Pelusiowa Kuchnia
Knedle z jabłkami w orzechowej panierce 281

obtoczone w orzechowej panierce. Prażone orzechy nadają im szczególnego charakteru. Polecam! KNEDLE : 700g ziemniaków gotowanych 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej NADZIENIE: 4 miękkie jabłka 2 łyżki cukru brązowego PANIERKA: 200g orzechów włoskich 2 łyżki cukru brązowego Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki zmielić(...)przez praskę. Dodać do nich pozostałe składniki ciasta na knedle i dokładnie połączyć. Wyłożyć na stolnicę i obficie oprószając mąką uformować wałek o średnicy ok 5cm. Kroić plastry, nakładać jabłka i zawijać formując kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie. W tym czasie, zmielić orzechy i uprażyć na patelni z dodatkiem cukru. Knedle odsączać z wody i wrzucać na patelnię

https:KKuchniaMniam
Pieczone jabłko 161

wieczoru były pieczone jabłka. Każdy je jadł na własny sposób . Dodatków było multum . Dla mnie jednak najlepsze było jabłko tylko ze śmietaną i z cukrem pudrem . Niestety na dzisiejszym cukier się z topił się i go nie widać . Sklad Jabłka po jednym dla jednego biesiadnika (teoretycznie) 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie  Jabłka dokładnie(...)myję i wycieram do sucha , odrywam ogonek i szypułkę . Układam jabłka w naczyniu żaroodpornym i wkładam do nagrzanego piekarnika  ( 180 stopni) na 20 minut . Zapomniałam dodać , ważne jest aby po nakłuwać skórkę w kilku miejscach . Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem i polac śmietanką .  Szybko ,łatwo i smacznie

Eli Gotowanie
Racuchy z jabłkami 200

szczególnie tym, którzy posiadają dzieci, nie ma nic lepszego od racuszka i kubka parującego kakao na poprawienie kruszynkowego humoru, kiedy za oknem jest szaro, zimno i źle. Racuchy z jabłkami 3 szklanki mąki   szczypta soli   1 i 1/2 szklanki ciepłej wody   20 g świeżych drożdży   3 łyżki cukru   2 łyżki oliwy lub oleju(...)jabłka olej do smażenia cukier puder na posypkę Mąkę przesiać przez sitko, żeby nieco ją spulchnić, następnie dodać sól i cukier, dobrze wymieszać. Drożdże rozkruszyć w delikatnie palcami i wrzucić do ciepłej wody, przemieszać żeby się rozpuściły, po czym wlać je w zagłębienie w mące, razem z dwoma łyżkami oliwy. Przez około 5-10 minut mieszać ciasto drewnianą łyżką

Przepysznik - BLW i nie tylko
Amarantusowe naleśniki z duszonymi jabłkami. 148

było zadnych grudek. Ciasto odstawić na około pół godz. Po tym czasie usmazyc cienkie naleśniki na odrobinie oleju (jeśli zajdzie taka potrzeba i naleśniki się przyklejają do patelni)   Jabłka obrac i pokroić w drobną kostke, wsypac cukier, cynamon oraz kilka łyzek wody. Jabłka dusic do momentu az zrobią się szkliste ale nie będą się jeszcze rozpadac, oraz(...)momentu az wyparuje dodana woda. W razie potrzeby jabłka można dosłodzić, w zależności od upodobać i własnego smaku. Jabłka wykładac na nalesniki i składac w kopertę. Można je włozyc na chwile do piekarnika aby były gorące i lekko chrupiące. Udekorowac syropem trzcinowym oraz kandyzowanymi pomarańczami

Radość kipiąca uśmiechem.
Tartaletki z duszonymi jabłkami. 130

lodówce około 1godz. W tym czasie jabłka należy obrac i pokroić w kostke. Wrzucic na patelnie, dodac cukier oraz wode i dusic około 30 min. Do czasu az jabłka będą szkliste ale jeszcze nie będą się rozpadac na kawałki. Na końcu dodac skórke pomaranczowa. Ostudzic. Ciasto wyjac z lodówki , rozwałkować a tartaletką wycinac koła. Foremki dokładnie natłuscic olejem(...)następnie wylepić ciastem. Do srodka nałozyc jabłka a wierzch przykryc kolejnym kółkiem w któym możemy powycinać fantazyjne wzory. Tartaletek nie musimy przykrywac ciastem, możemy zostawić z musem na wierzchu. Jeśli mamy na wierzchu ciasto smarujemy je rozkłóconym białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 min. w 180c. do czasu az będą ładnie przyrumienione. Po ostygnięciu posypać cukrem

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżówki z jabłkami i rabarbarem 162

powinno odchodzić od rąk. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Przykryć je wilgotną ściereczką. Farsz (od razu napiszę, że zrobiłam zbyt dużo, bo chciałam zużyć wszystkie jabłka; wystarczy 1/3 zaproponowanej ilości) 70 dag jabłek 150g rabarbaru czubata łyżka brązowego cukru szczypta cynamonu świeżo starta gałka(...)muszkatołowa płaska łyżeczka zielonego kardamonu Jabłka i rabarbar obrać ze skórek. Rabarbar pokroić na drobne kawałki. Powinny być na tyle drobne, by po rozpadnięciu nie przeszkadzały nam włókna. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka i rabarbar wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku cukrem i przyprawami. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozgnieść na dłoni

Weekendy w domu i ogrodzie
Racuchy z jabłkami 170

Zrobiłam takie puszyste, mięciutkie,pyszne ..... Racuchy drożdżowe z jabłkami. Zróbcie koniecznie, bo znikają z talerzy bardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami.  Ja usmażyłam je na obiad, ale możecie podać również na śniadanie. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać ze śmietaną. Polecam! Składniki 500 g mąki 1,5 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru(...)świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka wódki 1 łyżeczka jogurtu 2 jabłka sól olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże pokruszyć i wymieszać z jogurtem , 1 łyżką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać ciepłe mleko,cukier,jajka,wódkę,sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić drewnianą łyżką. Ciasto powinno odchodzić od łyżki. Jabłka pokroić

O kuchni z uczuciem
Biszkopt z jabłkami i cynamonem 133

Puszysty biszkopt z jabłkami według przepisu Elizy Mórawskiej z książki " O  jabłkach" . Mega szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Wystarczy kilka składników, 5 minut wolnego czasu i odrobina chęci. Nic tylko piec!  Składniki: 4 jajka 250 g cukru 250 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 łyżka(...)octu 3-4 jabłka 1 łyżka cukru i cynamon do posypania Przygotowanie: Obieramy jabłka i kroimy je w ósemki. Ubijamy jajka z cukrem przez około 3 minuty, po czym dodajemy pozostałe składniki, zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, na wierzchu układamy jabłka

Smakowity Blog Kulinarny
Kisiel z jabłek i mięty 228

jedną większą porcję): 2 średnie jabłka, 2 gałązki świeżej mięty (można dać więcej by uzyskać mocniejszy jej aromat), 1 i 1/2 łyżeczki cukru ( można dać więcej jeżeli jabłka są kwaśniejsze), 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Jabłka obrać i usunąć środek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać szklanką wody (250ml), dodać cukier i dwie gałązki(...)mięty ( z taką ilością mięty kisiel wyjdzie z jej bardzo delikatnym aromatem, także do uzyskania mocniejszego jej aromatu dodać więcej gałązek). Gotować na niedużym ogniu ok.10-15min. - do momentu aż jabłka będą miękkie. Wyjąć gałązki mięty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczanę wcześniej rozmieszaną w minimalnej ilości zimnej wody. Zamieszać i gdy zgęstnieje ściągnąć z ognia. Włożyć do salaterek wcześniej przelanych

W kuchni u Moniki
Zdrowy dżem z owoców aronii. 137

Składniki : 2 kg dojrzałych owoców aronii 1 kg kwaśnych jabłek 1,40 kg cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu   Sposób wykonania :   A ronię opłucz, wsyp do garnka i lekko zmiażdż. Wsyp cukier, dodaj goździki i gotuj na małym ogniu kilka(...)minut. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Przełóż do garnka, podlej odrobiną wody, dodaj korę cynamonu i smaż na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Co pewien czas mieszaj, aby jabłka się nie przypaliły. Następnie z jabłek wyjmij korę cynamonu, wsyp je do aronii, wymieszaj razem. Jeśli chcesz możesz także

Przepisy i porady kulinarne