placuszki, kanapki, a nawet szarlotka, jeśli zabraknie Wam musu. Dla kogo: dla lubiących słodkie śniadania dla fanów naleśników z owocami dla mających nadmiar jabłek do wykorzystania Składniki: 1kg jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych - także trzeba kupić ok. 1300-1400g) 350g cukru 3-4 łyżki soku z cytryny laska wanilii torebka cukru waniliowego Wykonanie(...)kawałeczki. Wrzuć do garnka i wsyp cukier, cukier waniliowy, i skrop sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wydłub z niej ziarenka. Laskę i ziarenka wrzuć do garnka. Jabłka należy gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż kawałki jabłek rozpadną się i stworzy się mus. Gorący dżem nakładaj do słoików, zakręć i obróć do góry
Mania Wypiekaniajabłek. Dla kogo: dla szarlotkomaniaków dla lubiących mieć w zanadrzu "coś" na czarną godzinę, gdy szybko trzeba będzie coś upiec dla mających trochę zbędnych litrowych słoików Składniki: 1kg jabłek (masa po obraniu i usunięciu gniazd) sok z połowy cytryny pół szklanki cukru (w przypadku kwaśnych jabłek - szklanka) Wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy(...)małe kawałki (np ósemki). Można także zetrzeć na tarce. Wsypujemy do garnka. Wlewamy 2-3 łyżki wody, (by jabłka się nie przypaliły) i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy co jakiś czas. Gotujemy je ok. pół godziny, aż wszystkie kawałki się rozpadną i stworzy się prawie jednolity mus. Podczas gotowania sprawdzamy czy smak
Mania Wypiekaniaodmiana zimowa więc z nich zrobiłam tartę. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - ¾ kostki masła - 3 jajka - ¾ szklanki cukru pudru - szczypta soli Nadzienie: - 1 kg jabłek - cukier - cynamon Piana kokosowa: - 3 białka - ¾ szklanki cukru - ¾ szklanki kokosu Robienie tarty rozpoczniemy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy(...)rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki a następnie wrzucamy do garnka i dusimy. Podczas duszenia dodajemy trochę cukru i cynamonu. Jabłka dusimy do miękkości. Na lekko podpieczone tarty kładziemy jabłka a następnie przygotowujemy pianę z białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę a na końcu dodajemy wiórka kokosowe
Kuchenne Wariacjezamrażarki znalazłam jeszcze kilka paczuszek rabarbaru - obranego, pokrojonego i przesypanego cukrem. Pomyślałam, że fajnie byłoby ugotować z niego kompot, a że w ręce wpadły mi również przywiezione z pracy jabłka, na zjedzenie których nie znalazłam wolnej chwili, przygotowałam kompot mieszany. Składniki: 45 dag rabarbaru – u mnie mrożony 40 dag jabłek (2 szt.) 2 litry i 1 szklanka wody(...)kawałków. Dołożyłam je do rabarbaru. Owoce zalałam przefiltrowaną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam cukier wanilinowy i goździki, a następnie zmniejszyłam płomień do minimum i gotowałam do momentu, aż jabłka były miękkie, ale nie rozpadały się. Dosłodziłam do smaku. Kompot odstawiłam do przestudzenia. Przecedziłam go przez bardzo gęste sito, rozlałam do szerszych szklanek i do każdej szklanki włożyłam po kilka
Kuchenne zapiski Edytyinnego jak słodki, miękki, baaardzo cynamonowy środek otulony równie słodkim, lecz chrupiącym kruchym ciastem. Tarta zachwyca swoją prostotą i smakiem :) GALETTE Z JABŁKAMI lekko zmodyfikowany przepis z tego bloga Ciasto: ~100g mąki pszennej ~100g mąki żytniej (lub też pszennej, albo jakiejkolwiek innej) ~120g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę ~3 łyżki wody ~2 łyżki cukru ~2 łyżki kaszy kukurydzianej(...)Ciasto rozwałkować na duże, cienkie koło, najlepiej między dwoma dużymi płatami folii aluminiowej, wtedy nie będzie się przyklejać. Ciasto przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć jabłka, zostawiając 5 cm wolnej krawędzi na około. Posmarować wierzch jabłek jogurtem i zawinąć brzegi ciasta do środka, delikatnie dociskając. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piec 40 minut
chili & sugarpodzielić je na 2/3 i 1/3. 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć nim dno formy o wymiarach 20x25cm, nakłuć widelcem i piec ok. 20 minut w 190*C. ~1300g jabłek, najlepiej szarej renety ~1-2 łyżki cynamonu ~jeśli chcecie słodsze nadzienie dodajcie ok. 1/2 szkl. rodzynek lub 3 łyżki miodu Jabłka obrać, pokroić i poddusić w garnku, żeby puściły(...)Wyłożyć na upieczony spód. Na jabłka zetrzeć pozostałą 1/3 część ciasta i piec w 190* do zarumienienia wierzchu. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarsię cuuuuudna, chrupiąca kruszonka. Kto się oprze? Chyba nikt... ;) A więc do dzieła! Ciasto w sam raz na deser w te coraz chłodniejsze, jesienne dni...zwłaszcza, że sezon na jabłka trwa! CIASTO MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ przepis autorski // blacha 20x25cm składniki w temp. pokojowej ~2 szklanki mąki pszennej ~200g masła ~3/4 szklanki cukru ~3 łyżki mielonych migdałów(...)łyżeczki ekstraktu migdałowego ~2 łyżeczki proszku do pieczenia ~2 duże jajka ~70ml mleka (roślinne także się sprawdzi, ja użyłam sojowego, jeszcze lepsze byłoby migdałowe! :)) ~szczypta soli ~2-3 jabłka (ok. 500-600g) Masło ucieramy z cukrem. Gdy stanie się puszyste dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając, następnie przesiewamy mielone migdały oraz mąkę z proszkiem do pieczenia
chili & sugarkaszki ryżowo-kukurydzianej (naturalnaspizarnia.pl) ~szklanka mąki - 1/3 mąki jaglanej, 1/3 mąki gryczanej i 1/3 mąki kukurydzianej ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) ~100g roślinnej margaryny Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce mieszamy kaszę, mąki, cukier i proszek do pieczenia. Dzielimy powstałą mieszankę na trzy równe części(...)boki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 suchych składników, na nie wykładamy połowę jabłek, następnie posypujemy je kolejną częścią suchych składników, wykładamy drugą połowę jabłek i zasypujemy ostatnią częścią suchych składników. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki margarynę (żeby było łatwiej można ją włożyć wcześniej na 15min do zamrażarki) i rozkładamy równo
chili & sugarmąki pszennej 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mielonych orzechów laskowych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 4 winne jabłka 1/2 szklanki wina wytrawnego białego 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka cynamonu cukier puder 1 ziarenko kardamonu bita śmietana do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę(...)pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto, Większą połową ciasta wylepiamy dno tortownicy wyłożonej pergaminem. Jabłka obieramy kroimy na cząstki, zalewamy w naczyniu białym winem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie jabłka odcedzamy na sicie dokładnie, układamy w formie na cieście tak aby lekko
Wanilia i Kardamonproponuję kilka wariacji na temat jabłek ;) Dzisiaj usmażymy placki z jabłkami i serem twarogowym. Dobra propozycja na kolację z dodatkiem gorącego kakao i miłego towarzystwa :) Składniki: 3 jabłka ok 2 szklanek mąki 2 jajka łyżeczka cukru waniliowego mleko woda cukier (do smaku) sól łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka oleju ok 200g sera twarogowego Przygotowanie(...)minut. Dolewamy olej. Kiedy ciasto nie będzie miało grudek, dodajemy ser i ponownie mieszamy na jednolita masę. Rozrobione ciasto odstawiamy na ok 15 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy owoce do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Dobrze smakują smażone bez tłuszczu na ceramicznej patelni. Posypujemy cukrem pudrem
ChilliJemytezy, że najprostsze bywa najlepsze :) Jeszcze jak dorzucę, że przepis na ów wypiek pochodzi z zeszytu mojej babci, to sukces gwarantowany :) Niby nic nadzwyczajnego - ot, zwykłe ciasto biszkoptowe i jabłka. Ale za to jaki efekt smakowy. U mnie ciasto zawsze znika w jedno po południe; nawet nie zdąży wystygnąć a już wszyscy się na nie rzucają :) Jak dla mnie(...)wsypujemy skórkę z cytryny. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek. Można teraz posypać dodatkowo ciasto cynamonem lub cukrem brązowym (niekoniecznie). Ciasto pieczemy 40 minut w temp. 180 o C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem
My simple kitchenzaparzonej czarnej herbaty 2 jabłka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny (dałam trochę mniej) 4 goździki 2 laski cynamonu 3/4 szklanki rumu (zrobiłam bez rumu) Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na "ósemki". Cukier skarmelizować. Wrzucić ostrożnie jabłka i smażyć aż jabłka będą w połowię miękkie. Następnie dodać cynamon i goździki oraz(...)wlać sok z cytryny i herbatę. Całość gotować jeszcze chwilę na małym ogniu (uważając, aby z jabłek nie zrobiła się "ciapa"). Przelać do dzbanka. W wersji z rumem należy alkohol dodać tuż przed podaniem
My simple kitchenChciałam się z Wami podzielić kolejnym przepisem na ciacho z jabłkami. Publikowany przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu. Polecam! Ciasto z jabłkami Składniki: 6 jabłek, 3 jajka, szklanka cukru pudru + dodatkowy do posypania wierzchu ciasta, 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka sody, 3 łyżki oleju. Wykonanie: Jabłka obieramy, myjemy i kroimy(...)kostkę. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy stopniowo przesianą mąkę, sodę i cukier puder a następnie olej. Całość dokładnie miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka i łyżką mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
paapilotkaaByły ostatnio jabłka na szarlotkę do słoików więc i musi być szarlotka :) Pyszna, prosta - przykryta leśną piankową kołderką. Smacznego! Składniki biszkoptu: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Składniki marmoladki jabłkowej: 1 kg jabłek 2 łyżki octu 1 szklanka cukru 2 galaretki cytrynowe Składniki na piankę: 2 galaretki(...)owoców leśnych 2 opakowania śmietany śnieżki Borówki lub jeżyny Wykonanie marmoladki: Jabłka kroimy w grubą kostkę, skrapiamy octem i odstawiamy na parę godzin. Następnie wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około godziny cały czas mieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. POLECAM
Tradycyjna KuchniaNiecodzienne pączki :) Lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a powstałe jabłkowe pączusie są pyszne. Składniki: 10 jabłek 4 jaja 10 dag mąki cynamon konfitura olej do smażenia cukier waniliowy Wykonanie: Jabłka umyć, wydrążyć z jednej strony i wyjąć nasiona. Oprószyć wnętrze jabłek cynamonem(...)włożyć konfiturę (najlepiej domową). Następnie wymieszać żółtka z mąką oraz dodać ubitą pianę z białek. W powstałej masie moczyć jabłka ze wszystkich stron. Rozgrzać olej, włożyć oblepione jabłka, nakryć i smażyć na rumiano. Wyjąć łyżką cedzakową, oprószyć cukrem waniliowym lub polać bitą śmietaną
Tradycyjna Kuchnia