Szarlotka - uwielbiane i niezwykle popularne w Polsce ciasto z jabłkami, co ciekawe pochodzące z Francji. Poniższy przepis na Szarlotkę, to tradycyjna, klasyczna receptura na aksamitne mocno jabłkowe nadzienie z domieszką aromatycznego cynamonu i delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotka, to powiew dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie genialne ciasto, którego nie sposób(...)Szarlotka - Najlepsza - Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła (schłodzonego) 1/3 szklanki cukru 2 żółtka łyżeczka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy nadzienie: ok. 2 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) łyżeczka cynamonu cukier Szarlotka - Najlepsza - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem
Słodka StronaLeżały sobie w lodówce i czekały. Kiedy je stamtąd wyjęłam były już mocno dojrzałe i trzeba było szybko je zjeść. Postanowiłam przesmażyć je lekko z jabłkami i połączyć z ciemnym, delikatnym biszkoptem. Na górze ułożyłam kruche ciasteczka, które straszyły w szafce - pewnie gdyby były w czekoladzie, to zostałyby już dawno(...)przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i przesmażyć krótko na średnim ogniu. Nektarynki umyć, wyjąć z nich pestki i pokroić w podobnej do jabłek wielkości kostkę. Dołożyć do jabłek i poddusić przez niecałą minutę. Owoce dosłodzić jeśli jest taka konieczność, dodać sok z cytryny również do smaku. Jeszcze ciepłe przełożyć na ciasto. Na wierzch owoców ułożyć dowolne kruche
Codzienna kuchnia niecodziennalodami waniliowymi. Składniki: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 200g zimnego masła+1 łyżka do smażenia jabłek 4 jajka 6 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Uważamy(...)lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Z 3 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część schłodzonego
Smakowity Blog Kulinarnyponure wieczory muszą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. I właśnie takie są pieczone jabłka. No i ten smak dzieciństwa... Potrzebne nam: - 2 lekko kwaskowe jabłka - kilka łyżeczek konfitury malinowej - 2 łyżeczki wiórek kokosowych Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Górę jabłek odkrawamy i wydrążamy gniazda nasienne. Do tak przygotowanych jabłek nakładamy(...)konfiturę i posypujemy wiórkami kokosa. Przykrywamy jabłka "czapeczkami", które wcześniej odkroiliśmy. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut na blachę wyłożoną papierem lub folią aluminiową. Gotowe delikatnie przekładamy na talerze. Uwaga! Środek jest bardzo gorący, należy uważać, żeby się nie poparzyć. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiprzygotować takie w wersji bardziej orzeźwiającej - dzisiejsze, za sprawą cynamonu, nadają się nawet na deser do grudniowej, gorącej herbaty... Sorbet jabłkowy z cynamonem Składniki: (na 1/2 l lodów) 3 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 75 g cukru 150 ml wody Cukier z wodą zagotować. Gotować na średnim ogniu przez(...)minut, aż syrop nieco zgęstnieje. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na puree z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i goździków. Jabłka dokładnie wymieszać z gorącym syropem, całość ostudzić, schłodzić w lodówce, a następnie zamrozić przez minimum 5 godzin. Smacznego! Bardzo wymierną korzyścią niedzielną jest również moja nowa fryzura, którą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku obrodziły, warto więc zrobić taką pyszną naleweczkę. W smaku przepyszna :) Składniki: 1 kg jabłek 30 dag cukru pół litra spirytusu (ew.szklanka wody i garść suszonych jabłek) Wykonanie: Jabłka obieramy,przepuszczamy przez sokowirówkę.Słodzimy,podgrzewamy miąższ az cukier się rozpuści.Odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce.Po tym czasie sok mieszamy ze spirytusem.(żeby miec ciemniejsza barwę(...)suszone jabłka słodzimy gotujemy w wodzie,sok dodajemy do nalewki-nie jest to jednak konieczne).Odstawiamy na 10 dni,po tym czasie rozlewamy do butelek
Z Majeczką w kuchnisugar 1 kg jabłek średnio kwaśnych / 1 kg apples acidic medium tłuszcz i bułka tarta do formy / grease and breadcrumbs to mold cynamon i wanilia do jabłek / cinnamon and vanilla to apples cukier puder / powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: ok. 40 min, pieczenie: 50 min, ilość porcji: 20 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli(...)Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą). Ścieramy jabłka na tarce, dodajemy cynamon i wanilię (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkujemy je i przykrywamy
Projekty ze smakiemSkładniki: 50 dag mąki, ½ szklanki cukru pudru, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka cukru, (do jabłek) 25 dag masła, jajko, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek najlepiek kwaskowych (lub słoik jabłek prażonych) bułka tarta. Wykonanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, cukier puder i jajko posiekać dokładnie. Następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć ciasto(...)usuń gniazda nasienne. Rozgotuj je lekko z łyżką cukru. Wystudź. Połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto posyp bułką tartą i ułóż na niej lekko rozgotowane jabłka. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce na oczkach. Powstanie wtedy kruszonka. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180st. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem
Walijskie Pichceniewydrążamy gniazdo nasienne oraz prawie cały miąższ, który siekamy w drobną kostkę i mieszamy z jaglanką. Dodajemy szczyptę cynamonu i mieszamy farsz, którym napełniamy jabłka. Gotowe jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, aż całkowicie zmiękną. W tym czasie gotujemy żurawinę z wodą i 2 łyżkami miodu, tak długo aż całkowicie(...)posiekane orzechy włoskie, dodajemy łyżkę cukry trzcinowego i czekamy aż całkowicie się rozpuści i pokryje karmelem orzechy. Chrupiące i skarmelizowane orzechy ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki. Upieczone jabłka podajemy z żurawiną oraz karmelizowanymi orzechami. Pychota
Mango PapajaNaprawdę gorąco polecam. Składniki: 1 kostka margaryny lub masła 3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru cukier waniliowy małe opakowanie 3 żółtka kilkanaście szt jabłek ( u mnie nie były duże, mniej więcej z 1 szt wychodzi 2 róże) cukier, cynamon do posypania jabłek Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru na pół litra mleka(...)podpieczony spód ciasta. W między czasie obieraczką do warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i większą ilością jabłka. Formujemy z obierek róże i układamy na przygotowanym cieście. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonu. Pieczemy ok 40 min w 180 st. Uważając aby jabłkowe róże się nam nie spaliły
Malinowe Pocałunkikurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis odrobina sosu tabasco 100 ml wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku sól 2 jabłka (jabłka łąckieChOG) wydrylowane świeże wiśnie (Wiśnia nadwiślanka ChNP) ok 10 szt. 500 g młodych ziemniaków olej rzepakowy Wykonanie: Pulardę umyj, osusz i pokrój na porcje. Igiełki rozmarynu(...)ulubionymi przyprawami (papryka, sól, pieprz,......). Przełóż na blaszkę i wstaw po 15 min od włożenia mięsa do piekarnika, na górny poziom. Po kolejnych 15 min wstaw blaszkę z przygotowanymi jabłkami na środkowy poziom i piecz kolejne 15-20 min. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienna. Do środka wlej odrobinę miodu i ułóż wiśnie
Malinowe Pocałunkizdrowy (bo z jabłkami) deser lodowy, który przyjemnie schłodzi, ale i ogrzeje, bo na upały musimy jeszcze chwilę (lub dwie, trzy,...) cierpliwie poczekać. Składniki: ok 2 małe jabłka garść rodzynek łyżeczka lub dwie soku z cytryny ulubione lody - polecam waniliowe, fajnie komponują się z jabłkami :) bita śmietana, polewa - opcjonalnie Przygotowanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy(...)podlewamy niewielką ilością wody, a następnie na małym ogniu dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Według upodobań, do owoców możecie dodać np. garść rodzynek, które urozmaica je. Jabłek nie słodziny, cukier zawarty w owocach pod wpływem temperatury skrystalizuje się, w dodatku będziemy je jeść ze słodkimi lodami i dodatkami, nie potrzebujemy już dodatkowych kalorii. W zamian
Taste Of My Daywęgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile potrzeba cynamon mielony, 1 szklanka woda umyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki posypać cukrem i wlać wodę wsypać przyprawę Prymatu do jabłek mieszając doprowadzić do zagotowania dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone(...)każda śliwka razem wszystko dusić z 10 minut mieszając do odparowania nadmiaru wody do wyparzonych słoików (300ml każdy) włożyć duszone jabłka ze śliwką na wierzchu posypać cienko cynamonem - ZABEZPIECZA CYNAMON PRZED PLEŚNIĄ - słoiki zakręcić mocno - w garnku postawić je na zakrętkach i zapasteryzować z 5 minut gotując w wodzie całkiem ostudzone postawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne
W Mojej Kuchni Lubięburaków, 1 łyżeczka żelatyna, - ile potrzeba owoce kandyzowane masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikserem dodać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć gęste ciasto obrane jabłka szara reneta obrana ze skórki zetrzeć jabłka na grubszych oczkach tarki i wymieszać z cukrem, kardamonem, błonnikiem Jeliton błonnik w trakcie pieczenia zagęści jabłka tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć(...)papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką do blaszki wyłożyć z 3/4 ciasta - dać jabłka - dać resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić ciasto wyciśnięty sok z buraków podgrzać tyle, aby żelatyna się w nim rozpuściła i ostudzić śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wlać sok z buraków
W Mojej Kuchni Lubiękwaśnej śmietany lub jogurtu 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz kajeński, cukier truskawki lub konfitura z żurawin Matiasy wyjąć z zalewy, osuszyć i zwinąć w ruloniki. Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe. Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński i cukier do smaku. Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki(...)cebula 1 szklanka gęstej śmietany Śledzie pokroić w paseczki. Pomarańcze obrać ze skórki i albedo (białe włókna),pokroić na małe cząstki. Winogrona przekroić na pół i zdjąć skórkę. Jabłka zetrzeć na wiórki. Śmietanę połączyć z chrzanem i jabłkiem, wymieszać z pozostałymi składnikami. Życzę wesołej i smacznej ostatkowej biesiady .Myślę ,że proponowane potrawy nadają się również na Środę Popielcową
Kulinarny karnet Christophera