szczególnie przepadam za tymi z wykorzystaniem owoców i sera. Uwielbiam ich słodko-wytrawny kontrast smaków, a także chrupiące dodatki w postaci orzechów czy pestek. Zapraszam więc na sałatkę z jabłkiem, winogronami, serem pleśniowym i sosem musztardowym, apetyczną i prostą w przygotowaniu. Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat klasycznej sałatki Waldorf, która składa się z jabłek, korzenia selera(...)miodu i octu balsamicznego. Sos jest słodko-kwaśny i idealnie komponuje się ze składnikami sałatki. Zobacz także: Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem. Jesienna sałatka z jabłkiem, winogronami i serem pleśniowym ➤ czas przygotowania: 20 minut Składniki / na 2 porcje: 4 garście różnych sałat (czerwona karbowana, młody szpinak, rukola, roszponka) 1 czerwone jabłko 1 łodyga selera naciowego
Chilli Czosnek i Oliwatakie smażyła, są przepyszne, puszyste, w środku mięciutkie, na zewnątrz lekko chrupiące. Soda sprawia że rosną prawie jak pączki, są świetne, spróbujcie, polecam gorąco! Dodałam do nich kawałki jabłek, można użyć innych owoców, gruszek, borówek czy śliwek, wg. smaku :) 2 szklanki maślanki 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej pełna łyżeczka sody szczypta soli łyżeczka cynamonu lub cukier(...)waniliowy 2 łyżki cukru kokosowego lub innego 2-3 duże jabłka racuchy z jabłkami na maślance Maślankę mieszam z jajkami, dodaję mąkę ( polecam przesiać) sodę, sól, cynamon lub wanilię ( wg. smaku) i cukier, całość mieszam dokładnie. Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki, można w kostkę, dodaję do ciasta, smażę od razu średniej wielkości placki
Takie tam pichcenieskładniki odżywcze. Czy to dorosły, czy też dziecko potrzebuje energii, by dzień był udany. Pełen brzuszek to gwarancja koncentracji i dobrego samopoczucia. Oczywiście posiłek musi być zdrowy Racuchy z jabłkami na kefirze – przepis Składniki: 300 ml kefiru 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej lub kukurydzianej/pszennej 2 jajka cukier z wanilią 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka(...)sody 3 jabłka Wykonanie: Jajka ubić z łyżką cukru z wanilią, dodać kefir i sodę. Wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gdy ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej mąki. Na koniec dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłka. Racuchy smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z łyżką syropu klonowego. Można też dodać inne
Strefa Zdrowego Żywieniaciekawa sałatka, której “twarzą” ponownie jest holenderski matjas . Składniki równiez i w tym wypadku nie wydają się być wyszukane, ale ich kombinacja jest bardzo znajoma: zakwaszone buraczki, jabłka, por i chrzan. Czyż różne konfiguracje tych składników nie są doskonale znane w polskiej kuchni? Oczywiście że tak! Jednak połączone dodatkowo z suszonymi pomidorami oraz matjasami tworzą wyjątkowo pyszną(...)było, pamiętajmy, że buraki musimy koniecznie ugotować w całości w skórce. Dopiero ugotowane i wystudzone obieramy i bez nadmiernej zwłoki łączymy m.in. z octem. Dzięki niemy nabiora pełniejszego koloru. Jabłka wybieramy najlepiej w kolorze zielonym lub żółtym. Dodajemy je do sałatki od razu po pokrojeniu w kostkę, aby nie pojawiły się przebarwienia będące wynikiem kontaktu z powietrzem. Finalnie
Kulinarna Pokusasię przed ostatnim deszczem zebrać resztę aronii. Jak pisałam w jednym z poprzednich postów, w tym sezonie mieszam smaki i robię soki wieloowocowe. Dziś przyszła kolej na aronię z jabłkiem. Z tym sokiem jest troszkę więcej pracy, bo robimy jakby dwa soki, a potem je mieszamy. Ale w nagrodę otrzymujemy wspaniały sok, pełen witamin. W zimie jak znalazł. Polecam :) Składniki(...)aronia i jabłka w proporcji mniej/więcej pól na pół - cukier Wykonanie Umyte i pozbawione szypułek aronie przekładam do górnej części sokownika. Do dolnej części sokownika wlewam wodę. Całość stawiam na średni ogień, gotuję tak długo aż owoce puszczą cały sok. Podczas gotowania delikatnie mieszam i uciskam owoce, aby wydobyć jak najwięcej soku. Umyte jabłka obieram ze skórki
Kuchnia z widokiem na ogródRacuszki drożdżowe z jabłkami i budyniem Składniki: Ciasto: 7g suchych drożdży 250g mąki pszennej 250ml letniego mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego- 40g 2 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania *** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, budyń (sam proszek), sól oraz cukier(...)powstanie gładka jednolita masa – bez grudek *** *** Miskę przykrywamy ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość *** *** Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Całość odkładamy na około 15 minut *** *** Na patelni rozgrzewamy olej (ok 1 cm oleju) i układamy
Blog z Apetytemcukinii to absolutny numer jeden na liście moich przetworów na zimę z wykorzystaniem cukinii. Przygotowuję go zwykle partiami. Wykorzystując dobrodziejstwa z ogrodu do cna. Ja do swojego dodaję jabłka. Przeważnie są to papierówki, ale jeśli ich nie mam to każde inne też będą dobre byle słodkie. Dodanie jabłek lekko podkręca słodki, naturalny smak keczupu. Przepis na domowy keczup(...)się nie udał. Podczas jego wykonania na każdym etapie możemy regulować jego ostrość do takiej jaka nam pasuje. Za słaby dodajemy papryczki chili, czy pieprzu. Za ostry dodajemy słodkie jabłko. I metodą prób dochodzimy do perfekcyjnego smaku. Polecam wszystkim niezdecydowanym, jeśli raz go zrobicie, już nigdy nie sięgniecie po sklepowy. Składniki - 1 i 1/2 kg cukinii ( waga po obraniu
Kuchnia z widokiem na ogródPyszne, aromatyczne, soczyste mięso zapiekane w piekarniku z jabłkiem i cebulą. Powiem Wam, że jak dla mnie połączenie smaków doskonałe, czuć tą cebulkę, czosnek i słodko- kwaśne jabłka. Doskonały pomysł na obiad, do tego świeże ziemniaczki, ulubiona surówka... pycha :) Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie dania krok po kroku --> kliknij tutaj(...)Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki: * około 500 g polędwiczki wieprzowej * 3 jabłka * 1 cebula * 100 ml wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny do smaku * pół łyżeczki suszonej kolendry (użyłam Skworcu ) * olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową rozkroić na pół, natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Zrób to smaczniejuż od jakiegoś czasu, ale u mnie dopiero pierwsze ciasto z tym smacznym składnikiem. Ciasto to nazwalam oszukana szarlotka, ponieważ wyglądem przypomina taką kruchą szarlotkę z niezbyt dużą ilością jabłek. Takie też było pierwsze skojarzenie gości, których tym ciastem poczęstowałam. Poza tym rabarbar robiłam trochę podobnie jak takie prażone jabłka. Stąd nazwa. Jeżeli chodzi o smak to oczywiście(...)120g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny (użyłam soku w butelce firmy Ponti) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: 1,2 kg rabarbaru (łodygi) 1 duże jabłko 1,5szkl. cukru (lub mniej według uznania i w zależności od kwasowości rabarbaru) 1 galaretka brzoskwiniowa 1 łyżka soku z cytryny (użyłam soku w butelce firmy Ponti) Sposób przygotowania: Mąkę
Waniliowe Improwizacjeszklanka kaszy jaglanej, 3 duże jabłka, 1 jajko, ½ szklanki mleka, 1½ szklanki gorącej wody, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżki cukru, 4 krople aromatu waniliowego, 3 łyżki masła, 3 łyżki wiórków kokosowych, 3 łyżki płatków migdałowych. Dzisiaj kolejny przepis na ciekawe i zdrowe śniadanie - pyszna zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami(...)pokrywką. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Pokrywki nie wolno podnosić! Po upływie tego czasu (nadal nie zdejmując pokrywki!) odstawić w chłodne miejsce, aby kasza całkowicie wystygła. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o największych oczkach. Jajko rozbić i oddzielić białko od żółtka. Białko umieścić w osobnej miseczce i odstawić na bok (będzie potrzebne później). Do startego
Świat Domowej Kuchnizewnętrzne liście, wykrój głąb i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Kapustę umyj dokładnie, aby wypłukać piasek, który ewentualnie znajdowałby się w kapuście. Pozostałe warzywa, również opłucz pod bieżącą wodą. Jabłko umyj i wydrąż dokładnie środek. Do surówki z czerwonej kapusty najlepsze są jabłka o lekko kwaskowatym smaku. Jednym z najsmaczniejszych odmian jest na przykład Szara Reneta. Surówka z czerwonej(...)kapusty Przygotowaną wcześniej czerwoną kapustę zetrzyj na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Podobnie postąp z jabłkiem i również je zetrzyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa i jabłko przełóż do miski. Opcjonalnie do surówki z czerwonej kapusty dodaj koperek i natkę pietruszki – drobno posiekany. Następnie dodaj majonez, sok z cytryny i przyprawy: cukier, sól, pieprz. Twoja surówka
ugotuj-przepis.plLekki koktajl z borówkami i cynamonowym jabłkiem Koktajle i domowe soki, to wspaniałe źródło witamin. Ich przygotowanie jest tak łatwe i szybkie, że są idealnym rozwiązaniem nawet dla „zabieganych” Ja je uwielbiam. Dziś polecam Wam prostą i lekką wersję koktajlu, który z powodzeniem możecie podać jako drugie śniadanie lub wypić w ramach zdrowego deseru A dlaczego warto? Już(...)żelazo oraz wapń. Dodatkowo są one bogate w kwas foliowy i antyoksydanty. Do tego mleko (jeśli nie możecie pić krowiego, to można zamienić na roślinne) i moje ukochane suszone jabłka z cynamonem <3 Uwielbiam je. Najczęściej sięgam po nie od tak w formie przekąski, ale są też doskonałym dodatkiem do koktajli, owsianek, a nawet ciasteczek
Słodkie okruszkiSkładniki: 4 średnie filety z kaczki, 200 ml oleju, 2 g pieprzu, 3 g soli. Racuchy z jabłkami: 150 g mąki, 3 jajka, 150 ml oleju lub tłuszczu kokosowego, 50 ml wody mineralnej gazowanej, 3 jabłka, cukier kryształ do smaku. Sos śliwkowy: 20 dkg śliwki kalifornijskiej, 2 łyżki stołowe miodu, 1 łyżka stołowa masła, 10 g cukru(...)karmelizujemy cukier z masłem, dodajemy miód oraz śliwki. Jeżeli będzie zbyt gęsty podlewamy bulionem i dusimy. Przygotowanie racuszków: Mąkę, jaja, cukier i wodę dokładnie mieszamy na jednolitą gęstą masę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Przygotowane jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na delikatnie rozgrzanym tłuszczu. Całość podajemy jak na zdjęciu lub według własnego pomysłu
KUCHNIA POLSKAchoć jest ono bardziej kaloryczne niż mięso z indyka, czy kurczaka, to zawiera naprawdę dużo zdrowych kwasów tłuszczowych. Najzdrowsza jest pierś kaczki, dlatego postawiłam na tradycyjne połączenie kaczka i jabłko, a do tego niezwykle aromatyczny rozmaryn. Kwaskowe jabłka doskonale pasują do delikatnego i soczystego mięsa. Kaloryczność dania zmniejszyłam nacinając skórkę i wysmażając ją na suchej patelni. Jest to dość(...)droga (przy czym niezwykle smaczna) propozycja, dlatego polecam danie na świąteczny obiad. 3 piersi z kaczki 2 duże kwaskowe jabłka listki świeżego rozmarynu sól i pieprz Piersi z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa.Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piersi doprawić solą i pieprzem.Skórą do dołu położyć piersi na rozgrzaną patelnię
Krylowa Kuchniazimno, które łączą w sobie warzywa, owoce i zioła oraz inne dodatki. Zawierają 100% składniki naturalne - nic więcej! W zestawie diety 1-dniowej otrzymałam następujące soki: Szczupła talia Skład: jabłka, truskawki, agrest, czarne i czerwone porzeczki, wiśnie. Wartość energetyczna: 46,9 kcal/100g. To bardzo smaczne i zrównoważone połączenie słodkich i kwaskowatych owoców, które nie tylko syci(...)orzeźwia. Sok jest gęsty oraz naprawdę przyjemnie smakuje. Wieczna młodość Skład: ogórek, jabłko, seler, jarmuż, szpinak, pietruszka. Wartość energetyczna : 46,1 kcal/100g. Przyznam szczerze, że ten sok bardzo mnie zaskoczył, ponieważ spodziewałam się po nim typowego smaku warzywnego. Jednakże jabłko nadało mu sporej słodyczy, a żadne z warzyw zbytnio nie zdominowało całości. Jestem jak najbardziej za takim połączeniem
Di gotuje