Zaskakująco smaczna zupa ziemniaczana z pieczonym jabłkiem, fenkułem i czosnkiem, przygotowana według przepisu zwyciężczyni programu „MasterChef” – Dominiki Wójciak. Dla miłośników ziemniaków prawdziwa petarda J SKŁADNIKI: 2 winne jabłka 1 bulwa kopru włoskiego 2 duże ząbki czosnku olej sól kolorowy świeżo mielony pieprz suszony tymianek 1 mała cebula 6 średnich ziemniaków liść laurowy do podania skwarki z wędzonego boczku WYKONANIE(...)Jabłka opłukać, bez obierania ze skóry pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Fenkuł oczyścić, opłukać, odciąć zielone części, resztę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki. Jabłka, fenkuł i czosnek w łupince ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie
Kuchenne zapiski Edytycukru pominąć) 1 jabłko 1/4 szkl wody przyprawa do kawy i herbaty ale-raj bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: Odlać pół szklanki soku i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę soku zagotować, wlać rozmieszaną mąkę i ponownie zagotować. Kisiel rozlać do szklanek. Odłożyć do ostudzenia. Na patelni zagotować wodę, dodać obrane pokrojone w kostkę jabłka i podsmażać na niewielkim(...)ogniu, aż woda odparuje a jabłka będą miękkie lecz nie rozgotowane. Zdjąć z ognia i dodać do smaku przyprawę. Ostudzone jabłka rozłożyć na wierzchu, zrobić kleks z bitej śmietany i lekko oprószyć przyprawą
Ala piecze i gotujeUwielbiam połączenie sera pleśniowego i owoców, ale z jabłkiem wypróbowałam go po raz pierwszy. Z kwaskowatą żurawiną, lekko dosłodzoną daktylami i moimi ulubionymi jabłkami, rozpływający się w ustach ser tworzy świetne połączenie. Gorąco polecam :) Przepis pochodzi z bloga Facet i Kuchnia —>KLIK ser brie (200g) 3 jabłka szara reneta szklanka żurawiny (użyłam mrożonej) 5-6 wypestkowanych(...)tymianku pieprz Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do rondelka przekładamy żurawinę (nie rozmrażałam jej) wraz z pokrojonymi daktylami. Dusimy około 7-10 minut pod przykryciem. Na nieprzywieralnej patelni prażymy jabłka (na łyżce wody) a gdy zmiekną doprawiamy je tymiankiem. Owoce przekładamy do formy do pieczenia. Na wierzch kładziemy ser, lekko go dociskając. Całość doprawiamy pieprzem. Pieczemy przez
Mienta blogPrzygotowanie: Obierać jabłko i pokroić w małą kostkę, następnie wymieszać z cynamonem i miodem. Ciasto francuskie pokroić na 4 części. Na każdą połówkę wyłożyć ¼ jabłek i przykryć drugą połową sklejając widelcem boki. Każde ciastko można dodatkowo naciąć delikatnie u góry. Piec na papierze do pieczenia, zgodnie z opisem(...)miodem 2. Ciasto przekroić i wyłożyć farsz 3. Złożyć każde ciastko i skleić boki 4. Naciąć ciastka Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciastko z jabłkiem na ciepło w wersji fit Artykuł Ciastko z jabłkiem na ciepło w wersji fit pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plzapewne przygotowywana surówka w moim domu. Od pewnego czasu, ta surówka odrobinę zmieniła swoje oblicza, za sprawą imbiru marchewka i jabłko smakują jeszcze lepiej. Imbir wydobył i podkreślił jeszcze bardziej cały smak i aromat zarówno marchewki, jak i jabłka. Uwielbiam smak świeżego imbiru i testuję jego połączenie z różnymi produktami. Tym razem smak mnie nie zawiódł, imbir wspaniale się(...)komponuje ze smakiem marchewki i jabłka. Polecam taką surówkę nie tylko za jej smak, ale również za jej walory zdrowotne, gdyż jest to magazyn witaminy E, A, C, beta-karotenu i błonnika, których brakuje nam szczególnie w okresie jesiennym i zimowym. Składniki: 2 średnie marchewki 1 średnie jabłko 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 cm świeżego imbiru
Kuchcik gotujezapewne przygotowywana surówka w moim domu. Od pewnego czasu, ta surówka odrobinę zmieniła swoje oblicza, za sprawą imbiru marchewka i jabłko smakują jeszcze lepiej. Imbir wydobył i podkreślił jeszcze bardziej cały smak i aromat zarówno marchewki, jak i jabłka. Uwielbiam smak świeżego imbiru i testuję jego połączenie z różnymi produktami. Tym razem smak mnie nie zawiódł, imbir wspaniale się(...)komponuje ze smakiem marchewki i jabłka. Polecam taką surówkę nie tylko za jej smak, ale również za jej walory zdrowotne, gdyż jest to magazyn witaminy E, A, C, beta-karotenu i błonnika, których brakuje nam szczególnie w okresie jesiennym i zimowym. Składniki: 2 średnie marchewki 1 średnie jabłko 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 cm świeżego imbiru
Kuchcik gotujeskładniki są na małą blaszkę tzw. keksówkę. Składniki na ciasto: 1 jajko 100 gram mąki 40 gram masła 40 gram cukru 1 łyżka śmietany 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i beza: 6 średnich jabłek 1 cukier waniliowy kawałek korzenia imbiru około 5-8 cm 2 białka 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy nożem(...)wałkujemy i wykładamy na spód formy. Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Korzeń imbiru obieramy i siekamy w bardzo drobniutką kosteczkę. Łączymy jabłka z imbirem i opakowaniem cukru waniliowego. Następnie kładziemy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie białka ubijamy na sztywną
Życie zaczyna się w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki: 1,5 k g kwaśnych jabłek (u mnie 9 średniej wielkości), 2 opakowania zsiadłego mleka (po 370 g), 200 g jogurtu naturalnego, 120 g śmietany, 2 jajka, łyżka oleju, około 500 g mąki, dwa cukry waniliowe, łyżeczka proszku do pieczenia, około(...)łyżek cukru (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie), cukier p uder do posypania. Przygotowanie: Jabłka obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję w plastry (każde jabłko pokroiłam na 5 części). Przygotowuję ciasto: wszystkie składniki dokładnie łączę. W razie potrzeby dodaję mąki - ciasto ma być gęstsze, niż na naleśniki, aby nie spływało z jabłek. Jabłka moczę w cieście
JejKuchniaprzygotowanie też nie jest czasochłonne. Polecam bardzo każdemu! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek 2 galaretki (ja użyłam cytrynowych, ale mogą być różne) Masa budyniowa: 2 żółtka 0,5 litra mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wymieszać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać na najniższych obrotach miksera lub szpatułką. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Masa jabłkowa - jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię i podsmażyć. Do gorących jabłek wsypać galaretki i smażyć przez chwilę. Pozostawić do lekkiego ostudzenia. Masa budyniowa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepowszechnie i ma przystępną cenę... Dzisiaj proponuję śledzie w wersji klasycznej- w śmietanie, z dodatkiem jabłka i cebulki. ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ Składniki: - 3-4 płaty śledzia, najlepiej matjasa - 2 słodkie jabłka - 2 średnie cebule - 3 łyżki majonezu (najlepiej oczywiście Kielecki) - 3 łyżki śmietany 18% - 1 łyżeczka cukru pudru - 1-2 łyżeczki soku z cytryny(...)kilka godzin. 2. Kroimy na kawałki (najlepiej ukośnie w romby). 3. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jeśli nie przepadamy za jej zbyt intensywnym smakiem- można na sitku przelać ją wrzątkiem. 5. Do jabłka i cebuli dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem
Aromatyczne Podróżetaki ryż z cynamonem, tylko wtedy nie lubiłam śmietany. Teraz śmietana mnie nie lubi… i odkłada się na boczkach! Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1 kg jabłek • 1/2 szklanki soku jabłkowego • przyprawa do jabłecznika • 2 łyżki cukru • 1 łyżka cukru brązowego • kwaśna śmietana jako dodatek Wykonanie: • Ryż ugotować w osolonej wodzie. • Jabłka obrać(...)posypany brązowym cukrem. • Można zapiec w piekarniku ale ja wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5 minut. • Podawać z kwaśną śmietaną. • Można użyć gotowych smażonych jabłek ze słoika
To co kochammięsny i podawać taką przekąskę z czerwonym barszczem. Składniki: • 6 naleśników z tego przepisu • 6 łyżek serka śmietankowego • 1 łyżka cukru pudru Prażone jabłka • 2 jabłka • 1 łyżeczka płaska cynamonu • 4 łyżeczki brązowego cukru • 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: • Usmażyć naleśniki. • Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, sokiem(...)cynamonem. Poddusić ok. 5 minut. • Serek wymieszać z cukrem pudrem i położyć po łyżce na środek każdego naleśnika. • Na ser położyć uprażone jabłka. • Złapać każdy naleśnik jak sakiewkę i związać delikatnie sznurkiem. • Ułożyć sakiewki w naczyniu do zapiekania i piec w temp. 200 st.C przez 20 minut
To co kochamposiłkom, nie tylko w porze obiadowej. Moje dzieciaki uwielbiają budyń i wszystko, co jest z nim związane. Tak więc wymyśliliśmy wersję zapiekaną, z jabłkami. A mamy niesamowicie smaczne jabłka w tym roku. Nie wiem, czy to efekt embargo, ale naprawdę mam wrażenie, że jabłka w tym roku są znacznie zdrowsze, znacznie bardziej pachnące i znacznie smaczniejsze(...)jest nie tylko smacznie ale i lekko rozgrzewająco. A z dodatkiem książki i ciepłego koca... Poczujemy sie naprawdę fajnie i żadna zima nie będzie nam straszna :-) Składniki: świeże jabłko laska cynamonu 500 ml mleka 3,2% 2 żółtka 4 łyżki cukru 3 pełne łyżki mąki tortowej Lubella łyżka masła łyżka mąki tortowej Lubella + łyżka masła + łyżka cukru
Poezja Smaków - blog kulinarnykonieczny :-) Takie danie mi bardzo smakuje, sosik jest najsmaczniejszy :-) Weronika napisała: Dzień dobry, ja wraz z moją córką uwielbiamy ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem :D Składniki: szklanka mleka szklanka wody szklanka ryżu 2 jabłka cukier 4 łyżki cynamon Do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy cukier oraz wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką, często(...)mieszając. Jabłka obrać wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę Do małego garnuszka wlać troszkę wody, wrzucić jabłka i gotować do czasu aż owoce zmiękną. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy jabłka i mieszamy. Podajemy w miseczce z dodatkiem cukru i cynamonu. Ze smacznymi pozdrowieniami Weronika :) Daria napisała: Dzień dobry, jeden z moich ulubionych ekspresowych obiadów
Moje Kuchenne Rewelacjeobsmażonymi plastrami szynki. Oprószamy całość niewielką ilością soli i pieprzu. II śniadanie Kromka pieczywa pełnoziarnistego z białym serem i pół papryki Obiad Pieczony boczek Naturrino na musie z jabłek, szpinak, ziemniaki puree z sosem tymiankowym Składniki: boczek pieczony Naturrino 100 g ziemniaki 100 g brokuły 100 g jabłka 100 g tarty chrzan 20 g sos pieczeniowy(...)szpinaku 100 g sól, świeżo mielony pieprz Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku 5-6 minut. Przygotowujemy mus jabłkowy: jabłka obieramy, pozbywamy się komór nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Następnie podsmażamy jabłka z niewielką ilością cukru, dodajemy odrobinę wody i dusimy około 15 minut. Blendujemy na gładki
karmelowy