jabłka - 25490 przepisów (strona:239/1700)

Jabłka na patyku 192

dobry aby zorganizować imprezę :) . Ja nie koniecznie lubię obchodzić halloween, wolę to święto z naszymi tradycjami, ale tutaj nie mówimy o moich gustach tylko o świetnym deserku na patyku. Jabłka jeść trzeba! Składniki: 6 jabłek 6 patyków 80 ml wody 300 g cukru 1 cukier wanilinowy 3 łyżeczki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu kilka goździków trochę czerwonego barwnika(...)minut tak aby woda wyparowała i powstał gęsty karmel. Dodajemy barwnik delikatnie mieszając i zanim karmel ostygnie zamoczyć jabłko obracając je tak, aby całe zostało pokryte karmelem . Ostawić na papier i pozostawić do ostygnięcia. Tą samą czynność wykonać z pozostałymi jabłkami. Smacznego

Niezły Młynek
Szarlotka z kruszonką 180

proszku do pieczenia Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części , jedną część schować do lodówki. Masa jabłkowa; 1 kg jabłek 5 łyżek cukru 1/2 łyżki cynamonu  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, cynamon, wymieszać. Składniki na różową piankę: 5 białek 1 szklanka(...)cukru 1 czerwony kisiel Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel. Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta, rozłożyć masę jabłkową, na jabłka wyłożyć ubitą pianę, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec ok 1 godziny w tem 180C

Apetyczna babeczka
Jabłkowe ciasto z kruszonką cynamonową 167

Składniki na małą tortownicę: 25 dag mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajo 2 łyżki roztopionego masła 7 łyżek mleka Dodatkowo: 3-4 jabłka Kruszonka: 7 dag mąki pszennej 4 dag cukru 5 dag masła 1/3 szklanki błonnika jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu 1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem(...)ciasto wymieszać w misce i dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie zagnieść  ponownie ciasto na stolnicy oprószoną mąką i wyłożyć na spód tortownicy. 3. Jabłka obrać, pokroić na płaskie plastry i wyłożyć równo na wierzch ciasta. 4. Składniki na kruszonkę zagnieść, aby powstały dość grube okruszki. Warstwą kruszonki wyłożyć na  jabłka. 5. Piec

Apetyczna babeczka
Jabłecznik na cienkim spodzie 352

Jesień mamy, a jak jesień, to jabłka, a jak jabłka to szarlotki i jabłeczniki :D .. i jabłka pieczone, i jabłkowe przetwory... Jabłka, nasze, polskie, NAJLEPSZE ! Jeśli tak jak ja lubicie te owoce, z pewnością rozsmakujecie się w jabłeczniku, czyli jabłuszkach otulonych cienką warstwą kruchego ciasta. Składniki: ( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę ) CIASTO(...)robotem, o ile takowy posiadamy. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30-40 minut. W tym czasie umyć i obrać jabłka. Jabłka pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić. Około 3/4  schłodzonego ciasta rozwałkować, wykleić nim dno oraz boki tortownicy, formując rant wysokości 3-4 cm. Ciasto posypać cienką

kolorowotorcikowo
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 416

zawijane z cynamonem i jabłkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru 40g masła 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny do skropienia jabłek cukier do posypania ciasta 1 jajko(...)roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać - jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie  sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku - odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm) - na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem

Smakołyki Bereniki
SZARLOTKA TATRZAŃSKA 211

twardą jak szara reneta.  Szarlotkę wbrew pozorem robi się szybko, jabłka wystarczy zetrzeć na zwykłej szatkownicy dodać cukier, cynamon, a ciasto zagnieść wyłożyć na blaszkę na to jabłka przykryć ciastem i gotowe do pieczenia.   Natomiast jeżeli chodzi o smak jest zupełnie inny od tego, który jest w tradycyjnej szarlotce, głównie dlatego że w szarlotce tatrzańskie jabłka są surowe a nie duszone, które ja osobiście wole. Z drugiej strony to właśnie cały urok tej szarlotki tkwi w tym że jabłka są w plasterkach, co nadaje niepowtarzalny urok. Ciasto 50 dag mąki 25 dag masła 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku dopieczenia 3 łyżki śmietany (kwaśnej) 2 żółtka 2-3 kg jabłek cukier cynamon

RAROSSA
Kaczka pieczona z jabłkami 244

Świętego Marcina na stołach króluje gęsina. Ale nie u Nas. U nas króluje kaczka pieczona z jabłkami i morelami. Ten przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami można podsumować stwierdzeniem, że to jest kaczka pieczona „po polsku” . Jako przyprawy wykorzystuje się jedynie sól, pieprz i majeranek, to typowo polskie zestawienie smakowe. Ten przepis chyba każdy(...)kaczki sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków, które robiliśmy z Piotrem na warsztatach kuchni orientalnej z Karolem Okrasą. Kaczka pieczona z jabłkami doskonale nadaje się na uroczystość rodzinną, albo jakieś inne święto. Składniki: 1,8-2 kg kaczka Barbarie sól do smaku majeranek 4 szt. kwaskawe jabłka np. reneta natka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegańska szarlotka z kisielem w słoiczku 106

Składniki na kremową bazę: – 180g tofu naturalnego – 120ml mleczka kokosowego light – 100g nerkowców – 80g erytrolu – 30g skrobi ziemniaczanej – 3 łyżki soku z cytryny Składniki na jabłkowy kisiel: – 6 jabłek – 500ml wody – 75g erytrolu – sok z całej cytryny – 50g skrobi kukurydzianej – 1-2 łyżeczki cynamonu – szczypta gałki muszkatołowej – szczypta soli Dodatkowo: – 10 herbatników np. bezglutenowych BAZA: Nerkowce namaczamy w gorącej(...)wodzie przez 30 minut, odcedzamy. Wszystkie składniki na kremową bazę blendujemy na gładko, a następnie gotujemy przez 3-5 minut. KISIEL: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na kisiel (z wyjątkiem jabłek) zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4-5 minut

Be Fit Be Strong
Owsiane naleśniki z nadzieniem jabłkowo-brzoskwiniowym 146

opcją mogą być np. naleśniki czekoladowe  - słodkie same w sobie 😊 Dziś jednak postanowiłam przygotować coś jeszcze innego - owsiane naleśniki z nadzieniem owocowym. A że akurat miałam w kuchni jabłka i brzoskwinie, wybór owoców do nadzienia był prosty 😉 Owsiane naleśniki z nadzieniem jabłkowo-brzoskwiniowym - przepis na 4 porcje Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować: szklankę mąki owsianej, szklankę mleka, pół(...)szklanki wody gazowanej, jajko, sól. Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebować: 4 jabłka, 4 brzoskwinie, 3 łyżki ksylitolu, szczyptę cynamonu cejlońskiego, 2 goździki, łyżkę masła klarowanego, sok z połowy cytryny, 100ml wrzątku. 1. Połącz wszystkie składniki na naleśniki, dokładnie wymieszaj i usmaż. Mi wyszło 8 naleśników. 2. Jabłka i brzoskwinie obierz ze skórki, pokrój w cząstki i skrop sokiem

Z notatnika dietetyka
Surówka z pora, marchwi i jabłka z olejem lnianym 115

Dziś pora na kolejną porcję warzyw do obiadu. Tym razem postawiłam na klasykę, czyli surówkę z pora, marchwi i jabłka z dodatkiem oleju. Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych, ale równie dobrze wpasuje się także w wegetariańskie obiady 😉 Surówka z pora, marchwi i jabłka z olejem lnianym - przepis na 4 porcje Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: pora(...)marchewki, 2 jabłka, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oleju lnianego. Pora drobno posiekaj, marchewki i jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzuć do miski, zalej olejem i dokładnie wymieszaj

Z notatnika dietetyka
Jabłkowo-pomarańczowe crumble z patelni 111

mają. Jest mega chrupiące! Ta kruszonka mam wrażenie jeszcze lepiej wychodzi z patelni niż z piekarnika 😂 mocno polecam na jesienne dni! Składniki na 3 porcje: 400 g jabłek 1 pomarańcza 2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (ja użyłam cukier palmowy) 15 g masła 1 szczypta cynamonu Kruszonka: 50 g zimnego masła 40 g mąki pszennej (można użyć również orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej(...)łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu 20 g płatków migdała Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych (można je obrać, ja tego nie robiłam). Kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Pomarańczę kroimy na pół. Wyciskamy sok z jednej połówki na patelnię. Dodajemy słodzidło i cynamon. Pomarańcze kroimy w kostkę. Przekładamy jabłka i pomarańcze na patelnię. Smażymy ok. 5-10 min. na średnim ogniu

Czarnawisienka
Szarlotka (apple pie) z kajmakiem 98

Skrada serca :)   Składniki na formę ok. 32 cm: 2,5 szkl. mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu 1 łyżka śmietany ok. 1 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 250 g kajmaku + 1 jajko roztrzepane do posmarowania Przygotowanie: Masło kroimy w kostkę. Mąkę zagniatamy z masłem, słodzidłem, jajkiem i śmietaną. Odstawiamy do lodówki(...)Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach. Po 30 min. ciasto dzielimy na 2 części, a Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierwszą część ciasta wałkujemy (obficie podsypujemy) na wielkość formy. Przekładamy do formy posmarowanej masłem. Przekładamy kajmak i równo rozkładamy. Na tym układamy starte jabłka. Posypujemy cynamonem. Druga część ciasta również wałkujemy

Czarnawisienka
Wegańska szarlotka z kisielem w słoiczku 92

tofu naturalnego – 120ml mleczka kokosowego light – 100g nerkowców – 80g erytrolu – 30g skrobi ziemniaczanej – 3 łyżki soku z cytryny Składniki na jabłkowy kisiel: – 6 jabłek – 500ml wody – 75g erytrolu – sok z całej cytryny – 50g skrobi kukurydzianej – 1-2 łyżeczki cynamonu – szczypta gałki muszkatołowej – szczypta soli Dodatkowo(...)herbatników BAZA: Nerkowce namaczamy w gorącej wodzie przez 30 minut, odcedzamy. Wszystkie składniki na kremową bazę blendujemy na gładko, a następnie gotujemy przez 3-5 minut. KISIEL: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na kisiel (z wyjątkiem jabłek) zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i gotujemy na wolnym ogniu

Be Fit Be Strong
Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej 122

Fakt, surówka z kapusty pekińskiej z mandarynkami i jeszcze innymi dodatkami czasem witały na naszym stole. Jednak do tej pory nie przyszło mi do głowy połączenie kapusty pekińskiej z jabłkiem. Człowiek się uczy całe życie W wersji podstawowej, do surówki z kapusty pekińskiej dodajemy samo jabłko, odrobinę cukru i sos majonezowo-jogurtowy. Jeśli chcemy zaszaleć, to możemy pokusić się(...)inne dodatki u mnie w tej wersji papryka i marchewka. Jeśli surówka ma bardziej chrupać, to dodajemy pokrojoną czerwoną cebulkę. Bez wątpienia, jabłko w tej surówce robi robotę. Jabłko i sos jogurtowo-majonezowy, dzięki któremu surówka jest wilgotna, nie sucha a smak warzyw dobrze wydobyty. Najlepszą rekomendacją tego przepisu niech będzie fakt, że Zośka stwierdziła, że to jej ulubiona surówka

Mieszam w Garnku