jabłka - 25490 przepisów (strona:241/1700)

Pieczone jabłka z kaszą jaglaną, orzechami i suszonymi owocami 210

jaglana jako jedyna z kasz jest  zasadotwórcza  dzięki czemu wyrównuje nadmiar produktów kwasotwórczych obecnych w codziennej diecie (nabiał, pieczywo, cukier, mięso) 1 . Składniki na 3 porcje: 3 jabłka 100 g kaszy jaglanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 garść orzechów włoskich 5 śliwek suszonych 1 garść suszonej miechunki  Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)jabłkach wydrążamy środek. Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z cynamonem, pokrojonymi orzechami, śliwkami i miechunką. Nadziewamy jabłka. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach

Czarnawisienka
Szarlotka jaglana – jabłkowa jaglanka 211

wystarczająco miękka – dolewamy pół szklanki mleka, mieszamy i zdejmujemy z ognia). Od czasu do czasu mieszamy. Gdy kasza wchłonie cały płyn – laskę wanilii wyciągamy. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Pokrojone jabłka umieszczamy na suchej patelni i chwilę smażymy z małym dodatkiem cukru trzcinowego i cynamonu. Tortownicę(...)średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę gotowej kaszy równomiernie wykładamy na dno. Na kaszy umieszczamy jabłka, a na nich kolejną warstwę kaszy. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach, ok. 40 minut. Dekorujemy cynamonem, płatkami migdałowymi i gorzką czekoladą. Smacznego!   Artykuł Szarlotka jaglana – jabłkowa jaglanka pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Jabłecznik z lukrem 196

ciasto: 45 dag mąki tortowej 30 dag smalcu 2 jajka 1 żółtko 20 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1,5 kg jabłek 1 łyżka cukru (można pominąć) 2 łyżeczki cynamonu sok z połówki cytryny 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiekać ze smalcem. Dodać jajka, żółtko(...)cukier puder, cukier wanilinowy i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24x26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Dno wylepić jedną połową ciasta. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać łyżkę cukru, trochę soku z cytryny i 2 łyżeczki cynamonu, wymieszać, odstawić na ok 15 min. Następnie odcisnąć

My sweet a life
Zapiekana kasza z jabłkiem na pomarańczy 201

łyżki surowej kaszy jaglanej  - 1 łyżeczka oleju kokosowego  - 2 plastry pomarańczy - szczypta cynamonu - szczypta otartego imbiru - pół łyżeczki karobu - 2 łyżki amarantusa ekspandowanego - małe pojemniki do zapiekania Jabłka myjemy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy około 20 minut. Do ugotowanej kaszy, dodajemy olej kokosowy, cynamon, Imbir, karob i amarantus. Upieczone(...)jabłka obieramy ze skóry, kroimy w kosteczke, dodajemy do kaszy. Na dno pojemniczkow układamy plaster pomarańczy, nakładamy kasze z jabłkami i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni

Szkrab Je Sam
Sok z aronii i jabłek 227

spróbujcie pokombinować łącząc ją z innymi owocami. Ja tak zrobiłam,połączyłam z jabłkami i powstał bardzo przyjemny w smaku soczek. 2 kg aronii 2 kg jabłek (użyłam antonówek) 500 ml wody 250 g cukru Oczyszczoną i umytą aronię wsypać do dużego garnka,wlać wodę i gotować 20 minut licząc od momentu wrzenia. Garnek odstawić do następnego dnia(...)czym odcedzić owoce od soku. Jabłka obrać,pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Włożyć po sokownika i gotować do momentu aż owoce oddadzą cały sok. Połączyć oba soki,dodać cukier i podgrzać na tyle by on się rozpuścił. Gotowy sok przelać do wypasteryzowanych słoików lub butelek,szczelnie zakręcić. Słoiki (butelki) pasteryzować 20 minut po czym wystudzić. Tak przygotowany

Kolorowa kuchnia Elki
Waniliowa szarlotka 240

Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g masła 3 żółtka 1  łyżka kwaśnej śmietany 8-10 jabłek 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii cynamon   Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier oraz masło, posiekać, dodać pozostałe składniki. Zagnieść  ciasto, podzielić na 2 części, zawinąć w folię(...)cynamon. Blaszkę 22x34 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki, podpiec przez 15 minut w  temperaturze 180°C.  Na ciasto wyłożyć jabłka. Rozwałkować 2 częścią ciasta i wyłożyć na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Kruche ciasteczka z jabłkami i cynamonem 238

miękkie i pachnące. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 15 g świeżych drożdży 200 g masła miękkiego 1/2 szklanki cukru pudru 5 łyżek śmietany 12% 3 jabłka Cynamon Cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego jajko, drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z cukrem, cukier oraz cukier wanilinowy. następnie dodajemy masło oraz śmietanę. Całość dokładnie(...)zagniatamy na jednolite ciasto. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek. Całość dzielimy na kwadraty, na których układamy jabłka. Wszystko posypujemy cukrem oraz cynamonem. Zlepiamy w warkocz lub dwa rogi razem ze sobą po skosie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 20 minut

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Śmietankowa szarlotka 273

szkl. mąki 3 jajka 3/4 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 250 ml śmietany kremówki 30 % 1,5 kg jabłek Szarej Renety ( można użyć słoik jabłek litrowy) cukier puder   Sposób przygotowania: 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj z przesianą mąką , proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną(...)ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz ok. 25 minut w temp. 180 C Ciasto wyjmij z piekarnika , posmaruj białkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej wodą i duś pod przykryciem do czasu aż jabłuszka zmiękną, lekko posłódź do smaku)  a następnie wylej resztę ciasta. Piecz

Różne smaki w kuchni
Pałki kurczaka z jabłkami i "Podarunek" 215

stron przyprawami. Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę - dwie. Piec w temperaturze 180 stopni C. ok. 45 minut. Jabłko ze skórką pokroić w cząstki. Zdjąć folię z formy. Dorzucić do kurczaka cząstki jabłka. Podkręcić termostat do 200 stopni C i zmienić program na grillowanie. Piec ok. 12 minut. Pałki podawać z cząstkami jabłka i np. z surówką z selera naciowego i jabłka . Bohaterem "Podarunku" Richarda Paula Evansa jest Natan Hurst, od ósmego roku życia cierpiący na syndrom Tourette’a* i tiki przewlekle. Pracuje jako detektyw w sieci sklepów muzycznych MusicWorld. Z małego gabinetu w Salt Lake City obserwuje transakcje z 326 sklepów rozsianych po USA i pilnuje, by pracownicy nie okradali

Weekendy w domu i ogrodzie
Dietetyczne batoniki jabłkowe 207

gat. Champion 100 g ziaren sezamu 1 szklanka płatków górskich + podsypka 4 łyżki ziaren słonecznika łuskanego 4 łyżki ziaren siemienia lnianego 2 łyżki miodu Przygotowanie: 1. Jabłka. Jabłka dobrze umyć pod bieżącą wodą, usunąć ogonek i gniazda nasienne. Nie obierać ze skóry. Następnie przecisnąć przez wyciskarkę. Uzyskany miąższ stanowić będzie bazę naszych batoników. Soku jabłkowego można użyć(...)pracy blendera bez obciążenia. Dodać płatki górskie, ziarna słonecznika i siemienia oraz 2 łyżki miodu. Wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli masa będzie za sucha można dodać wyciskanego soku z jabłek. 3. Formowanie batoników. Na dno silikonowej foremki o średnicy 22 cm wsypać warstwę płatków górskich. Następnie rozsmarować ok. 1,5 cm warstwę masy jabłkowej. Za pomocą noża do pizzy pokroić

Pij soki wyciskane
Kolorowe zdrowie: burak, gruszka, banan 256

buraki (400 g) 1 duża gruszka gat. konferencja (300 g) 1 banan 0,5 kg jabłek gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować 1 litr soku. Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem banana, którego wystarczy obrać ze skóry, nie kroić. Buraka pokroić razem ze skórą. Można(...), gruszkę i zakończyć burakami. Zawartość obu pojemników połączyć ze sobą i dobrze wymieszać. UWAGA: Żeby uzyskać efekt ze zdjęcia, należy przed wyciśnięciem buraków pomieszać banana z gruszką oraz jabłkami i nalać pierwszą warstwę. Drugą warstwę stanowią tylko buraki z dodatkiem jabłek. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy

Pij soki wyciskane
Szybkie bułeczki z jabłkami i "Nienachalna z urody" 235

Edyta podchodziłam do nich z pewnym sceptycyzmem, ale ponieważ napisała o nich w samych superlatywach, postanowiłam upiec je u siebie. Przepis zmieniłam, zmniejszając ilość cukru, używając jabłek ze skórką i mieszając różne rodzaje mąk, żeby dostarczyć więcej błonnika i zmniejszyć wyrzuty sumienia 😏. Składniki (na kilka-kilkanaście bułek): 200 g niemieckiego twarożku lub homogenizowanego serka (wzięłam ricottę) 100 ml oleju(...)proszku do pieczenia=  ły żka sto łowa 3 średniej wielkości jabłka (wzięłam niezbyt słodkie Glostery) dodatkowo cukier i cynamon do obtoczenia upieczonych bu ł eczek Jabłka dobrze umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić w duże kawałki. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C.  Odmierzyć mąkę i proszek do pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Smoothie z wyciskarki: czarna porzeczka, banan, mango 196

mrożonej czarnej porzeczki 3 banany 1 mango dodatkowo 4 jabłka gat. Champion (500 g) Ilość owoców pozwoli przygotować 1 litr koktajlu. Przygotowanie: Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Banany obrać ze skóry, nie kroić. Mango umyć, obrać ze skóry i pokroić. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Mrożona czarna(...)przygotowania, ponieważ będziemy wyciskać z niej sorbet. Wyciskanie owoców: W pierwszym kroku przeciskamy mrożoną czarną porzeczkę i banany oraz mango do pojemnika na miąższ. Do pojemnika na sok wyciskamy jabłka. Całość łączymy i mieszamy. Po wyciśnięciu soku należy przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Koktajl należy wypić zaraz

Pij soki wyciskane
Zielona energia: Pasternak i liście kalarepy 243

pasternak 300g 6 dużych liści kalarepy dodatkowo: 1 kg jabłek gat. Ligol seler korzeniowy 200g 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem imbiru, który wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką(...)umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to ich wyciskanie. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na selerze korzeniowym. Liście kalarepy wyciskać na zmianę z pasternakiem, żeby nie zatkać sitka wyciskarki. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi

Pij soki wyciskane