Edyta podchodziłam do nich z pewnym sceptycyzmem, ale ponieważ napisała o nich w samych superlatywach, postanowiłam upiec je u siebie. Przepis zmieniłam, zmniejszając ilość cukru, używając jabłek ze skórką i mieszając różne rodzaje mąk, żeby dostarczyć więcej błonnika i zmniejszyć wyrzuty sumienia 😏. Składniki (na kilka-kilkanaście bułek): 200 g niemieckiego twarożku lub homogenizowanego serka (wzięłam ricottę) 100 ml oleju(...)proszku do pieczenia= ły żka sto łowa 3 średniej wielkości jabłka (wzięłam niezbyt słodkie Glostery) dodatkowo cukier i cynamon do obtoczenia upieczonych bu ł eczek Jabłka dobrze umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić w duże kawałki. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Odmierzyć mąkę i proszek do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodziemrożonej czarnej porzeczki 3 banany 1 mango dodatkowo 4 jabłka gat. Champion (500 g) Ilość owoców pozwoli przygotować 1 litr koktajlu. Przygotowanie: Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Banany obrać ze skóry, nie kroić. Mango umyć, obrać ze skóry i pokroić. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Mrożona czarna(...)przygotowania, ponieważ będziemy wyciskać z niej sorbet. Wyciskanie owoców: W pierwszym kroku przeciskamy mrożoną czarną porzeczkę i banany oraz mango do pojemnika na miąższ. Do pojemnika na sok wyciskamy jabłka. Całość łączymy i mieszamy. Po wyciśnięciu soku należy przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Koktajl należy wypić zaraz
Pij soki wyciskanepasternak 300g 6 dużych liści kalarepy dodatkowo: 1 kg jabłek gat. Ligol seler korzeniowy 200g 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem imbiru, który wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką(...)umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to ich wyciskanie. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na selerze korzeniowym. Liście kalarepy wyciskać na zmianę z pasternakiem, żeby nie zatkać sitka wyciskarki. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi
Pij soki wyciskanebanany 1 duży grejpfrut różowy (500 g) 2 jabłka gat. Ligol (500 g) Ilość owoców pozwoli przygotować ok. 0,5 litra soku. Przygotowanie: Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem bananów i grejpfruta, które wystarczy umyć pod bieżącą wodą. Grejpfruta obrać ze skóry. Im więcej zostawimy wewnętrznej białej skórki(...)albedo, sok stanie się bardziej gorzki. Banany obrać ze skóry, nie kroić. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od bananów, kończąc na jabłkach. Banan nie zawiera za wiele soku, także należy zebrać wyciśnięty owoc z pojemnika na odpady, dodać do pojemnika
Pij soki wyciskaneczerwonej kapusty 1 kg jabłek gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Kapustę dobrze odcedzić dobrze z wody i pokroić na kawałki wraz z głąbem. Dostosować wielkość krojonych owoców(...)szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin. Smak: Z wyciśniętych składników otrzymujemy sok o pięknym fioletowym kolorze. Czerwona kapusta jest praktycznie niewyczuwalna za sprawą słodkich jabłek z gatunku Ligol. Sok z czerwonej kapusty oczyszcza organizm z wszelkiego rodzaju toksyn, a po szaleństwach nocy sylwestrowej będzie zbawiennym antidotum. W razie noworocznych braków czerwonej, s próbujcie również wariant
Pij soki wyciskaneszpinak 200g 2 duże gruszki gat. Konferencja 4 gałązki selera łodygowego 1 cytryna dodatkowo: 1 kg jabłek gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny, którą wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka i gruszki pokroić(...)razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to jego wyciskanie. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając i kończąc na jabłkach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu
Pij soki wyciskanemiksera. Polecam :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny 2/3 szklanki cukru 200 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon 2,5 kg jabłek Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kaszą oraz cukrem. Podzielić na trzy równe części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podzielić na pół. Blaszkę wyłożyć(...)boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na to część jabłek i posypać cynamonem. Następnie wsypać drugą część suchych składników i kolejną część jabłek, posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ostatnie suche składniki. Masło pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez
magiczna kuchnia Kasisię prezentują. Są w ilgotne dzię ki dodatkowi jabłek, a do tego pysznie bakaliowe. Może się skusi cie? Składniki 200 g maku 1/2 l. mleka 5 jabłek 140 g cukru pudru 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki (u mnie mąka puszysta Lubella) 6 jajek 125 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść orzechów(...)maszynce do mięsa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, mąkę, kaszę, jabłka i proszek do pieczenia oraz ba kalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec, stopniowo, dokładnie mieszam z ciastem. Przekładamy do foremek (u mnie gwiazdki i choinki od Papilart
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 2 duże jabłka 1 galaretka truskawkowa lub inna 4 śliwki (mogą być mrożone) 1 szklanka (250 ml) wrzącej wody Sposób przygotowania: Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół od szypułki do zagłębienia kielichowego, wydrążyć nożem gniazda nasienne, wydrążyć łyżką metalową do lodów część miąższu, aby powstała "miseczka" o grubości ścianek około 1 cm. Śliwki umyć, osuszyć, obrać(...)skórki, przekroić na pół wzdłuż długości pestki, wyjąć pestki,. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Do wydrążonych z jabłka "miseczek" włożyć po 2 połówki śliwki, zalać galaretką. Wstawić do lodówki, do czasu, aż galaretka stężeje. Następnie każdą połówkę jabłka z galaretką pokroić na 6 części
Przepisy kulinarne babci Antoninypokruszonej laski wanilii Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Kostki jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być karmelu, ja wolę delikatniejsze, ale możecie karmelizować je dłużej). W pucharku (lub wysokiej szklance) układamy warstwowo(...)łyżki płatków Corn Flakes Klasycznych (ilość zależy od wielkości wybranego naczynia, mają powstać warstwy), następnie ponad połowę serka, resztę płatków i znów serek. Na wierzch wykładamy karmelizowane kostki jabłka wraz z niewielką ilością powstałego na patelni karmelu. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego + olej do smażenia cukier puder do oprószenia * Jeśli nie macie gruszki azjatyckiej („jabłko-gruszki”) możecie wykorzystać opcjonalnie jabłka lub twarde gruszki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy cynamon. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy(...)plastrze wycinamy środek (ja przeważnie przyciskam mocno do każdego plastra zakrętkę od butelki, a następnie docinam do końca nożem, tworząc zgrabne kółko w każdym plastrze). Tak przygotowane plastry „jabłko-gruszek” maczamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju (olej powinien minimalnie być do 3/4 wysokości plastrów) z obu stron na złoto. Krążki odsączamy na papierowych ręcznikach. Następnie oprószamy cukrem
Słodkie okruszkisię nawet z samą marchewką. Zapraszam Was na szklaneczkę zdrowia Miłego dnia moi drodzy Składniki: (na około o,7 l soku) 14 owoców tzw. jabłko-gruszek (tzw. grusza Azjatycka) 1 marchew 2 mandarynki 2 jabłka Przygotowanie: Jabłko-gruszki obieramy, a następnie kroimy na ćwiartki (usuwając gniazda nasienne)*. Jabłka zostawiamy ze skórką, kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Mandarynki(...)obieramy ze skórki. Marchewkę również skrobiemy. Tak przygotowane owoce przeciskamy przez sokowirówkę. Sok mieszamy przed przelaniem do pucharków. Podajemy od razu. *skórka jabłko-gruszek daje niezbyt apetyczny kolor i specyficzny smak, dlatego obieram te owoce Smacznego
Słodkie okruszkibłonnika. Zapraszam do stołu :) Składniki ciasta naleśnikowego: 1/2 szklanki mleka szczypta soli płaska łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki mąki dodatkowo: papierówki (na taką ilość ciasta wykorzystałam 8 średnich jabłek) olej do smażenia cukier puder do posypania Mleko dokładnie połączyć z mąką, solą i cukrem. Dodać jajko i roztrzepać na gładkie ciasto. Odstawić na 10-15 minut. Jabłka umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Wykroić środek cienkim nożem lub specjalnym wykrawaczem - bez przekrawania jabłka. Pokroić w grubsze plastry. Każdy plaster zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać obsypane cukrem pudrem
Codzienna kuchnia niecodziennasera półtłustego 3 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki suszonych płatków żurawiny 1/2 łyżki płatków mig dałowych 2 łyżeczki mio du 1/2 łyżeczki cynamonu 8 goź d zików Przygotowanie: Jabłka myjemy. Obcinamy "wieczko" na wysokości ok 2cm o d góry. Część dolną wy drążamy (około 1,5cm o d ścianki). Twarożek, ugotowana kaszę, jogurt, żurawinę, mió d, cynamon(...)płatki mig dałowe mieszamy dokła dnie. Napełniamy oba jabłka tak aby masa wystawała pona d ścianki. W wieczka wkłuwamy goź dziki i przykrywamy jabłka. Wykła damy na papier do pieczenia i wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika ( grzanie góra- dół). Po tym czasie po dwyższamy temperaturę do 180 stopni, zmieniając grzanie na termoobieg
ChilliJemyspecjalnie dla M. Bez jajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem z agawy, a w wersji nie-wegańskiej miodem gdy będzie dla nas za mało słodkie. Szarlotce na sesji towarzyszyły Walentynkowe kwiaty.. piękne(...)Składniki: ok. 800g jabłek 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 3 łyżki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże garście jagód goji Cynamon + 5 łyżeek roztopionego oleju kokosowego Superfood znajdziecie www.sklepagnex.pl :) Dodatkowo: Mąka i olej do obsypania torttownicy Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kosteczkę i blenderujemy lub ścieramy na grubych oczkach. W misce łączymy mąkę
Czarnawisienka